Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Sabtu, 28 Ogos 2010

Mun Nengokan Labunnn...Gunung Pondok Pun Ghoboh !


Daghuih bukannye gemo begaui ngan oghang. Die ngan he die je. Idok dihajabnye ape2 pun yang jadi kat kampong. Cume mengkalo oghang kendughi ke, oghang sakit penin mati ke, ade juge die. Itu le pulok baguihnye die nih. Die ni kighe sedaghe aku juge. Ate, doh die kawin ngan kok sedaghe aku.. kighe sedara le kan. Punye lame kawin tapi sampe kesudoh idok beghanok2 kok sedaghe aku tu pun. Daghuih ni oghang kampong kenei sesangat. Kenei sebab labun die tu. Labun beso idok tawu nok nyakap.. Beso labunnye sampe ke tahap oghang gile babi pun dok bulih pecaya.. Ce dengo ni.. pahtu nilei le sendighi..

Labun 1:
"Teman dulu mase memude keghoje nebang balok. Kome tawu ke kayu balok ?? Nu.. pokok yg beso2 keghete Said tu... Mane yg idok laghat deme nebangnye, deme hale ke teman. Teman idok gheti nolak. Ate, doh keghoje teman yak ". "Satu haghi tu deme nyughuh teman nebang pokok paling beso kat utan tuh.. Idok tawu nak nyakap besonye !. Mun kalo tupei le.. mau2 tige haghi tiga malam le baru selesei die musinnye...Ce kome bayangkan..". Haaaa ????....

Labun 2:
"Hingor bebeno pok mentue teman malam tadi. Ghisokan keghe kokoh makan pisang kat kebun. Teman ghimah.. malam tadi juge teman intei kat kebun tu kot2 ade mun seko due megholoh kat situ. Ngan teman, idok payoh besenapang... Ni.. selait (torch light) ni je ngajonye... ". " Teman duduk soh2 kat pangkei deghoyan. Teman tawu memang ade keghe kokoh megholoh kat atah pokok ghambei. Teman nengo keghe kokoh tu berbunyi. Teman amat betui2 mane die betanggok. Pahtu..teman pasang selait teman .. tuju betui2 ke muke keghe kokoh gampang tuh.. Ape lagi, seko2 jatuh tejeghombap nyium tanoh. Deme peninkan lampu selait teman... teghangnye macam siang !!!! ".....

Labun 3:
"Haghi tu..ade Indu Sungei Siput pat lime oghang nyongo2 teman. Diombok2nye teman. Deme ingat teman ni ape !.. Teman kabo... jangan memain ngan teman. Teman munkalo nyelap susoh deme . Biut bebeno pun Indu hagham jadoh tu.. Jenuh teman nyabo .. ngucap panjang teman ". "Mase teman nok setat motu.. ditaghik2nye motu teman. Ni teman idok boleh sabo. Teman tongkat motu teman.. dapat soghang teman capei palenye. Teman sagat muke Indu yang naghik motu teman tu ke tembok. Nyeghit kene pelantok teman. Yang lain ngepung teman.. Ase deme ghapat je.. apa lagi.. teman ayun penumbok teman sekuat ati. Skaliguih tige2 Indu tu ngulin ngelantang.. Teghoyok meghaung mintok maap ngan teman.. Jangan memain ngan teman...".....

Aduihhh...Daghuih..Daghuih.. Mun nengokan labunnn. . Gunung Pondok pun ghoboh !!!

6 ulasan:

Mamamat berkata...

Gunung Pondok memang udah runtuh .. 50 tahun lagi abih rata dikojekan oleh Perak Hanjong buat simen.
Ini kalo tahu di Daghuih tu, udah tentu dia kate diale yang meruntuhkan Gunung Pondok ..

anjang berkata...

baguih-baguih mad tak rame orang nulih dalam bahasa perok yang pior macam ni.....Cuma generasi baru penin juge nak macanye. Memang best Daghuih punya cerita buleh sampe ke bulan dan bintang nengornya

PakNgahYobKider berkata...

ate mike pun mad apa koghangnye...esok kalu gunung pondok udoh abih ajok si daghuih tu negholok gunung bubu pulok....bior negeghi peghok tak mandang begunung lagi...buat mengonjang apa kalu ade gunung abih bagi dik deme pada cukung2 je ...ghakyat negeghi apoh tak dapat...

tinuj berkata...

Salam yop,
Alhamdulillah ghamei anak-anak kuale yang memeghiyahkan bahase kuale dalam blog memasin, walo pun ghengut dan idghamnye tak beghape nak same,tapi kume faham ape yang dilabunkan, mau ghuntoh jambatan kaghei dibuatnye. Tahniah buat mike Mad!!!!

kakcik berkata...

Aduhhhh... ghase nak tekencen kakcik ngekek mace catatan Dik Mad ni!

Encik MamaT berkata...

adeh... sembang berapi2... haahaha