Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Rabu, 18 Disember 2013

Game Kami Sewaktu Kecil-kecil Dulu - Senapang Buluh.. Bagian 3

Senapang buluh. Seingat aku, satu-satunya alat permainan yang aku tahu membuatnya dengan tangan aku sendiri.. senapang buluh inilah. Mudah. Ambil sebatang buluh sebesar ibu jari..  kemudian potong kanan dan kirinya. Laras senapang biasanya antara 6 hingga ke 10 inci. Potong bahagian ruasnya. Pemegang yang sepanjang lebih kurang 2 inci pula, diambil daripada bahagian ruas yang dipotong tadi. Penjoloknya diperbuat daripada buluh yang lebih tebal. Diraut sehingga 'ngam-ngam' masuk ke lubang buluh yang menjadi laras senapang itu.

Cebisan kertas yang siap dibasah dijadikan peluru untuk senapang buluh itu. Biasanya, kami menggunakan kertas surat khabar terpakai. Kertas yang basah tadi digentel membentuk bulat dan diletak ke mulut laras senapang. Kemudian, dengan menggunakan pemegang senapang.. kertas itu diketuk-ketuk perlahan-lahan dan penjolok digunakan untuk memasukkan kertas itu ke dalam laras. Kertas yang pertama menyumbat di hujung laras. Kertas yang berikutnya, barulah menjadi penolak kepada kertas/peluru yang siap sedia di hujung laras. Melepaskan tembakan juga perlu ada seninya, silap cara menjolok.. senapang tidak akan meletup..! 


*************************************

senapang buluh
Pagi tu.. macam biase la.. aku, Antan Ndu, Antan Piah, Kama, Leman ngan Intan bekumpui di tangge ghumoh pah(nenek) Antan Ndu. Cume Antan Piah je yang bebaju. Keme yang lain memasin menayang peghut(perut) keme yang buncit penuh cacing. Poket seluor pendek keme yang betali pinggangkan tali rapia meghoh(merah) nampok kembong dan basoh(basah). Dalam poket tu keme sumbat dengan keghotah(kertas) basoh. Di pinggang keme terselit 2 ato 3 laghah(laras) senapang buloh. Musim ini musim keme main senapang buloh..

"Kama ngan Leman beloh(sebelah) aku. Mad ngan Intan beloh Antan Ndu..". Antan Piah buat keputusan yang tentunye keme idok beghani nok bantoh(bantah). Antan Piah palin tue dalam kumpulan keme. Keme nok main peghang(perang) senapang buloh. Antan Piah kendiannye tanggei baju. Itu memang sarat(syarat) kalo main peghang. Kalo pakei baju idok la adil sebab pelughu senapang bukannye kuat mane pun. Kalo dibandin ngan kene penampo, jauh la sakitnye kene penampo. Bunyi senapang buloh tu pun aku gamok kuat sikit daghi kentut Kama je..

"Moh nyoghok(sembunyi).. sape yang teghoyok(menangis) kene tembok, kite teghajang(terajang) je..", kate Leman. Keme diam .. tapi dalam ati ade juge ghase(rasa) gegham(geram) ke die. Sume senapang buloh yang keme ade, keme sumbat ngan pelughu. Aku nyoghok di balik tangge batu. Antan Ndu ngan Intan pulok nyoghok belakang susunan kayu api yang ade di bawoh ghumoh. Antan Piah nyoghok di balik tong dram. Leman ngan Kama nyoghok di pangkei pokok deghoyan yang beso due pemelok. Sebenonye idok la payoh nyoghok pun.. pelughu senapang buloh idok kan sampei ke tempat keme nyoghok tu. Kalo nok menembok, keme kene juge keluor.. datang dekat-dekat, pastu tembok. Tapi udoh namenye pun bepeghang..kene la nyoghok-nyoghok. Antan Ndu siap neghap(meniarap) atah tanoh lagi.. macam peghang betui-betui..

Doh 10 minit keme bepeghang.. pelughu makin sikit. Tadi Antan Ndu sempat laghi ke dalam kebun kopi pah die.. Kencin kot..


buah cenerai
"Mad.. Intan.. jom kite bantei(bantai/hentam) Leman je.. nok ? Belagok benor die ta.. ", bisik Antan Ndu. "Leman ade 3 senapang yak?". Keme angguk. "Ok.. takpe.. Kome tengok ne..". Antan Ndu keluorkan buoh Cenerei daghi dalam poket. Engkohnye(rupanya) tadi die masuk ke kebun mengambik buoh tu. Die nyongin. Pelughu buoh Cenerei memang pedih kalo kene ke badan. Kali ni ngelupor la Leman. Cepat-cepat keme masukkan buoh Cenerei ke dalam mulut senapang. Antan Ndu udoh kabor(beritahu) sesiap ape yang akan die buat. Die juge kabor ape yang keme bedue pulok kene buat nanti. Keme siap sedie..

Antan Ndu keluor daghi tempat keme menyoghok. Die buat akei(berlakon) kununnye tengoh ngisik pelughu dalam senapang. Antan Piah datang.. Antan Ndu kene tembok 2 dah(das). Pelughu keghotah basah melekat kat bahu ngan muke Antan Ndu. Muke Antan Ndu bekeghut. Antan Ndu idok balah(balas) tembokan Antan Piah. Pahtu, Kama ngan Leman pulok cepat-cepat beghambat(berlari) ngale ke Antan Ndu. Leman ngan Kama tembok Antan Ndu 2 kali soghang. Bile keme tengok Leman udoh gunekan kedue-due senapangnye, aku ngan Intan melughu(meluru) hale(menghala) ke die. Antan Ndu tembok dulu muke ngan dade Leman. Kulit Leman nampok meghoh(merah). Leman menjeghit(menjerit) sebab pedih. Keme pulok teghuih(terus) kejor Leman sampei ke dalam kebun deghoyan. Keme tembok beganti-ganti. Leman mengeliat menahan sakit. Aku tengok matenye beghayo(berair) menahan sakit. Die melutut sambei angkat tangan tanda ngaku kaloh. Itu pun keme sempat  menembok ke badannye sedah due lagi. Yeee.. tanpe belah kesian adenye. Keme sume temasuk Antan Piah ngan Kama mengekek suke..

"Hah.. teghoyok la kalo beghani Leman woii.. Teghoyok kene teghajang..", Antan Ndu mengejek. Pagi itu keme betui-betui puah ati. Leman..? Ade keme kesoh ?..

"Hoi.. jom ke sungei woii.. Kite MAIN KEIPONG(GUSTI)..!!".

Selasa, 17 Disember 2013

Game Kami Sewaktu Kecil-kecil Dulu - Gasing ..Bagian 2

Antan Ndu lukih satu bulatan kat tanoh pakei ghanting kayu. Antan Ndu kuorkan tali gasin.. pahtu, lilit ke gasin. Antan Ndu lempor gasin ke dalam bulatan yang dilukihnye tadi. Keme petiyekan je ape yang Antan Ndu buat.

wiiiiiiiiii..... wiiii....

Antan Ndu buat bunyi kekuat ikut gaye gasinnye yang bepusin ligat. Sempat juge die jelin-jelin ke keme betige. Bebudok lain pun udoh makin ghamei duduk kelilin bulat. Antan Ndu kemain lagi eksennye..

wiiiiiii... wiiiii... lajunyee.. lajunyeee...!!

"Phuii... kuat setan kamu yak Antan". Intan makin getek nengokkan gaye Antan Ndu. Tapi Antan Ndu buat nohin je.. Makin galok pulok die bebunyi..

wiiiiiii... wiiii... lajunyeeee... lajunyeee...!!!

"Mane Kama bajang ni Mad..? Udoh beghejam nunggu ne.. ngambik paghang ke.. buat paghang..?? Aku udoh ngeligih nengok Antan ta..". Aku nyongin je la.. Banyok labun kaghang, aku pulok disughuhnye ngambik paghang ke ghumah.

"Intan, nanti kite nok buat gasin ta pakei batang kopi ke batang petei belalang..?", aku tanye ke Intan.
"Buat peghonjang ape pakei batang kopi.. mane tahan. Mun dapat pangkei batang petei, kene pulok dapat teghahnye yang itam-itam ta.. huihh.. memang kuat gile Mad". Intan nampok serius.

Aku dapat bayangkan nanti Intan akan buat sebijik gasing yang betui-betui hebat. Tentu je die buat gasing yang baye-baye penumbok bapak die. Die memang sentiase nok lebih daghi oghang lain. Bile batang petei belalang yang bebelang putih kekunin-kuningan ngan cokelat gelap tu doh silap ditaghah sampei jadi bentuk gasin.. Intan akan tusuk ke bagian bawoh gasin tu ngan paku panjang 5 inci. Intan cume masukkan lebih kughang satu inci je ke dalam gasin tu, lebihnye yang 4 inci  dibior kat luor. Nanti yang kat luor tu Intan keghat jadi lebih kughang senci setengoh je. Pahtu paku diasoh bagi tajam. Intan biasenye idok buat bentuk bunge tapi die buat macam bentuk mate kapok. Memang kalo mane-mane gasin kene pangkoh di gasin Intan, senang je terbeloh dibuatnye. Intan tentu idok lupe nok gosok gasin ta dengan daun palah. Bile udoh digosok badan gasin jadi licin dan cantik.

"Woii Antan.. ce kamu buat pangkoh layang.. kamu gheti?", tetibe Intan menegor Antan Ndu yang daghi tadi asik main otik-otik je.
"Aku udoh lupe. Cer kamu ajor aku..". Antan Ndu unjuk gasin pade Intan. Cepat-cepat Intan menyambornye..

Intan lilit tali gasin kemah-kemah. Intan lempor gasin ta dengan caghe lenggokkan badan. Gasin melayang kejap ke udare sebelum mencecoh tanoh lebih kughang sepuloh kaki daghi tempat Intan berdighi. Tengange Antan Ndu menengoknye. 

"Nok aku lempor lagi jauh lagi..?", tanye Intan. Antan Ndu angguk laju-laju. Antan Ndu sughuh die cube lempor gasin tu daghi laman Wan Piah, mak Kama sampei ke laman ghumoh die. Intan beghambat ke laman ghumoh Wan Piah. Intan lilit tali ke gasin lagi. Aku memang peghonoh tengok Intan lempor gasin jejauh gitu. Die memang handei main gasin. Gasin yang dilempor biasenye elok je mencecoh tanoh dan bepusin ligat.

"Woiii..kome duduk jauh sikit..kang kene gasin kang aku tak tau yak..", laung Intan. Keme yang lain beghambat nyoghok bawoh ghumoh. Takut juge.. mun lantoknye gasin ta hinggap ke kepale keme, tembok !

Intan udoh besedie. Intan lempor gasin dengan caghe melayangkannye ke laman ghumoh Antan Ndu. Laju. Tapi.. gasin idok ngale ke laman. Gasin melayang laju ke dalam semok yang tebei di kebun deghoyan. Antan Ndu lalong menjeghit maghohkan Intan. Soh-soh je gasin tu susoh nok dicaghi balik. Intan pulok campok tali gasin ke tanoh, pahtu ngelebang laghi balik ke ghumoh die. Aku ngekek-ngekek suke. Antan Ndu duduk menung kat tangge. Mukenye macam kene penampo. Sedih yaamat-amat la dienye. Aku pujok die..

"Tak ape la Antan.. Baik kite main senapang buloh.. lagi best yak..". 

Antan tengok aku.

"Habih tu..", tanye di Antan Ndu.
"Habih tu ape ?.. Lepah ni aku tulih ceghiter kite main senapang buloh la..".. 

Hihihi..

Sekian..

Jumaat, 13 Disember 2013

'Game' Kami Sewaktu Kecil-kecil Dulu - Gasing..(Loghat Perak)

Sewaktu aku kecil.. aku seperti anak-anak kecil yang lain juga.. Kami tidak kenal Candy Crush, GTA St Andreas, Angry Bird, Farm Ville atau apa-apa game yang gaduh-gaduh bagai. Bahkan tidak terjangkau  dek fikiran pun. Tetapi, kami tetap punya game kami sendiri. Game yang ternyata telah membentuk diri kami menjadi lasak, pemberani, kreatif dan.. errr.. dirotan berulang kali..

********************************************************** 
GASING

Antan Ndu baghu(baru) balik daghi Pekan Kaghei. Aku, Kama ngan Intan(Faizal) tengah galut ngeghojekan(mengerjakan) buoh manggih(manggis) Pak E Mat Arun. Antan Ndu datang menyongin(tersengih) idok memasei. Idok la keme(kami) hajabkan(pedulikan) die pun sebab memang die memang gemor nyongin gitu. Bile Antan Ndu peghasan datang die idok keme hajabkan, die pun melaung..

"Woii.. kome tengok ne..", kate di Antan Ndu.

Keme tengok kat due-due beloh tangannya yang itam tu ade due bijik gasin(gasing). Satu kala(warna) cekelat, satu kala bighu(biru). Kagum la kemenye.. Aku tengok Kama, Kama tengok aku. Kama tengok Intan, Intan tengok aku. Kama tughun(turun) dari pokok manggih lelaju. Kendian aku ngan Intan pulok tughun pahtu teghuih neghokam(menerpa) ke Antan Ndu. Keme amik gasin ta. Gasin baye telo ayam kampong tu keme belek-belek macam la keme idok peghonoh(pernah) nengok ghope gasin. Tapi keme bebudok kan..

Antan Ndu nampok eksen kemain. Kate di Antan Ndu, ghege(harga) gasin ta satu 5 kupang. Yang kala cekelat tu dibuat daghi kayu. Yang kala bighu dibuat daghi pelastit(plastik). Yang kayu Antan Ndu punye. Yang pelastit ta adik die, Heri yang punye. Keme idok boleh gatei-gatei nok minjam, kate di die. Intan jebik muke tande idok puah ati. Intan tepok bahu aku ngan Kama. Intan sughuh Kama balik ke ghumah ambik paghang(parang)..

"Usoh eksen la Antan.. aku bulih buat lagi lawa daghi gasin tu.. Puiihh..!". Sengaje Intan menyakit ati.

Memang sume keme tau yang Intan tu kalo bab muat gasin yaamat la pandeinye. Intan juge pandei kalo nok milih kayu yang palin bagus palin tahan untuk dibuat gasin. Aku ngan Kama numpang tuwei(tuah) je. Ate, bile Intan udoh nok buat gasin tu.. laju je la keme mintok die buatkan untuk keme sekali.

"Kamu tengok yak Mad.. Gasin aku nanti bulih pecoh belohkan gasin Antan Ndu tu ngan sekali pangkoh je.. Kamu tengok la nanti..". Aku angguk kepale lelaju. Kene sokong.. mun kalo idok takut idok meghase(merasa) begasin pulok aku..

bersambung..

Khamis, 12 Disember 2013

Muhasabah


Aku teringin kembali ke zaman kanak-kanakku.. sungguh-sungguh mahu. Keinginan ini timbul setelah aku kecewa dalam banyak perkara yang aku lalui selama ini. Barangkali. Biasan daripada acap kali melakukan ketelanjuran dan kesilapan benar-benar membikin aku lemas. Aku mengangankan tentang bagaimana akan aku perbaiki setiap ketelanjuran dan kesilapan itu. Aku mendambakan kesempurnaan. Justeru, keinginan ini mendesak dan terusan mendesak. Jiwa jadi kacau. 


Semalam aku membicarakan tentang keinginan ini kepada seorang teman. Temanku itu ternyata pendengar yang baik. Dibiarnya aku menghabisi kata. Wajahnya bersahaja. Nun di seberang bangunan, seorang lelaki dewasa barangkali sedang enak diulit mimpi di siar kaki francais KFC. Temanku menuding jari ke arah lelaki itu..

"Mad, agaknya lelaki itu terlalu banyak melakukan ketelanjuran dan kesilapan dalam hidup..kan?", dia tersenyum. "Dan Mad.. apa jaminan yang dapat kamu pegang, bahawa jika kamu diberi peluang untuk kembali ke zaman kanak-kanak kamu itu, dewasa kamu nanti akan menjadi lebih baik daripada hari ini..?. 

Aku terkesima. Lelaki yang terbungkang di siar kaki itu terus kuamati dengan persoalan yang panjang.. Segera aku insafi betapa misteri kehidupan ini sewajibnya kuhurai dengan kunci-kunci keimanan. Kunci ketenangan pula adalah dengan menyuburkan sifat syukur yang sebenar-benarnya.. Dan kau teman.. Terima kasih !

Ahad, 30 Jun 2013

Ubat Kurus..

2009..
Aku  : Huihh..udoh kughuih kamu, boy.. [muke kagum]
Boy  : [nyongin(tersengih)..mengekek-ngekek]
Aku  : Kamu makan ape sampei bulih kughuih ni..?
Boy  : Ubat..
Aku  : Ubat ape woii.. heghan aku.. cer kamu kabo.. 
Boy  : [teghuih nyongin.. idok hajabkan(pedulikan) aku..]


2012, februari..
Tun  : Woii.. Mad.. Laju je tu, nok ke mane..?
Aku  : Nok jumpe Boy..
Tun  : Wat peghonjang hape kamu jumpe die ta..??
Aku  : Nok tanye die.. die makan ubat ape.. badan bapak mentilon bulih jadi kughuih. Kawan aku yang gemuk di sane sughuh aku tanye..die pun nok kughuihkan badan..
Tun  : [gelak beso..]
Aku  : Ngape..?? [pelik]
Tun  : Boy tak ade.. Udoh ke dalam..
Aku  : Dalam mane..??
Tun  : Dalam pusat serenti lee.. ngisap dadoh..memang la kughuih hahaha..
Aku  : Puiiihhh.. patut laaa..!!

Sabtu, 29 Jun 2013

Wanita Tua Itu..

jam kurang lebih 12 malam.. pulang dari menonton wayang gambar di teluk intan.. menyangkut di medan selera.. memesan semangkuk sup dan seekor puyuh digoreng berlada.. tanpa nasi.. sambil berkomentar tentang hidup.. kenyang melayan perasaan..

secara tiba-tiba disapa.. seorang wanita tua yang lesu wajahnya.. membawa karung plastik besar berwarna merah pada kiri dan pada kanan lengan.. aneka kerepek terisi di dalamnya.. tanpa diminta.. beberapa bungkus kerepek disusun di atas meja.. wanita tua tidak bersuara.. selain menyebut harga.. 3 bungkus 10 ringgit.. aku ambil sebungkus dan hulurkan not 10 kepadanya.. "cukup.. selebihnya untuk makcik".. wanita tua berlalu tanpa ucapan terima kasih..

wanita tua terus bergerak dari meja ke meja.. kebanyakan masa, kehadirannya tidak dipedulikan..

wanita tua..
memandang susukmu seumpama aku melihat kelibat arwah ibu.. ahhh.. kecamuk fikir mengeluarkan kuku lalu mencakar-cakar jiwaku.. ketuaanmu menyebabkan aku berasakan kau tidak sepatutnya dalam keadaan itu.. keletihan-merayu-berlegar di pasar manusia untuk mempertaruh untung nasib.. di mana anakmu..? 

wanita tua..
pulanglah.. kerana aku bimbang.. kau tidak berkesempatan mengenal waktu rehatmu..

Selasa, 25 Jun 2013

Nak Kurus..

Aku ade kawan. Tinggi die..167cm. Kughang 4 takoh daghi aku. Beghat[berat] badan die idok la beghat beno cume 122 kilo je (?). Umor die beze dalam 8 taun ngan aku. Tapi die sahabat aku. Dulu idok gemok gitu. Sumpah. Sumpah.. aku peghonoh kughuih[kurus], kate di die. Ye la kot. Tapi aku kenei die memang udoh comey gitu laa.. Die dulu kaki bola. Die spotman, bak kate di oghang. Tang ni aku pecaye..sebab kalo main badminton ngan die.. selalu juge aku 'ter'menang ke die.

Die selalu kabo ke aku yang die gemok sebab telebih makan bontot ayam. Dulu.. kate di die laa.. dulu, die gile melantok bontot ayam panggang. Sudohnye.. macam mane bulatnye bontot ayam.. gitu la juga bulat badan die..kate di die juge lee..

Sekaghang ni die azam nok kughuihkan badan. Dapat macam badan kamu pun jadi la Mad, kate di die. Badan aku 80 kilo. Banyok juge nok tughun[turun] tu yak..

Satu haghi yang indoh..
"Mad.. petang ni ngan pagi esok aku ikut kamu joging ye.."
"Tapi saye idok joging haghi-haghi.. saye idok gemo kughuih..jangan buncit je.."
"Habis.. bile kamu joging lagi.. err.. nanti kite main besi ye.. bagi body ketak-ketak sikit..nak..?"
"Pagi Sabtu ni..".

Pagi Sabtu yang sejuk..
Gelap lagi sahabat aku tu tercogok di depan ghumah aku. Semangat. Di depan ghumah aku tu juge la die udoh senam sesikit. Kendian, keme ke stadium ngan keghete[kereta]. Sampei stadium die senam-senam lagi. Punye lame wamap[warm up] die. Silap-silap idok dan nok joging udoh penat. Jangkaan aku betui. Baghu je 3 kali pusin stadium die udoh terjulor lidoh sampei ke dade. Tapi aku tengok die teghuih juge besenam..

Habih senam-senam kat stadium keme ke kedei mamok. Die pesan ghoti[roti] canei kosong dabel. Telor setengoh masok 2 bijik. Teh taghik satu. Ayo kosong satu. Aku tengok kan aje..

Esoknye..
Kawan aku gamit aku. Die bedighi[berdiri] tegok. Pusin badan sesikit.. die senyum-senyum..
"Ngape ni..?", aku bingung.
"Cube ko tengok badan aku..". "Kurus sikit kan..?".
"Errrr...". Ape aku nok jawap..?????? 

Khamis, 20 Jun 2013

TERIMA KASIH..

udoh 300  entri yang aku kongsi ke belog ni.. ngam-ngam.. 300 tu sikit bagi oghang lain tapi banyok yaamat bagi aku.. kengkadang jenuh nok nulih n3.. ade haghi-haghi bodo aku.. bile tibe haghi bodo ta.. hapoh[apa] pun idok jadi..haisshhh.. mungkin lepaih ini aku banyok buat n3 yang pendek-pendek je laa.. kononnn.. huhuhuhu..

tapi betui la kome.. ape yang aku nok ceghiter sume udoh aku tulih.. aku pulok, mun kalo nok nulih mende yang tak de.. idok le gheti[reti] kome.. nok main gheke-gheke[mereka-reka] idok pandei...gamoknye, aku kughang daye imajinasi yak..?  lagipun..ade juge kengkawan[bukan blogger] yang ghajin mace belog aku ni.. asei nipu..deme tau..huhuhu.. peghonoh[pernah] deme komplen woo.. siap tepon.. "woii mad.. yang kamu tulih ta idok tepat.. kot ye pun nok kabe[melindungi] watok sebenor.. usoh la kamu uboh suei melampo-lampo..". haaa... tengok..!

peghonoh sekali.. soghang kawan sanggup datang daghi beghatuih-ghatuih kilomite ke ghumah aku semate-mate nok mintok aku tulih balik kesoh die..."idok tepat", kate die.. "tulih la yang betui-betui.. idok ngape.. aku pun seghonok mace kesoh aku bile kamu tulih..lagi pun, nanti name aku udoh jadi lain.. usin pekak la..jama tonggek laa.. hihihi.."... dan die bukan satu-satunye yang mintok kesoh die ditulih..

teghime kasih juge buat kawan-kawan belog yang sentiase sudi menjenguk 'atasnamaaku'.. sebenonye, kome la kekuatan aku.. TERIMA KASIH.. aku juge idok pasti..sampei bile aku di sini...

NOTA: sekali lagi saya tegaskan bahawa memang cerita-cerita yang saya kongsikan di sini adalah berasaskan kisah sebenar.. 'berasaskan' bermaksud saya mengambil asas cerita itu sahaja.. kemudian diolah semula secara bebas.. tiada menggunakan nama sebenar kecuali yang berkaitan diri sendiri dan sahabat-sahabat terdekat.. kisah berkaitan abah dan arwah mak saya pula adalah manifestasi kerinduan saya terhadap mereka.. harap maklum..


Rabu, 19 Jun 2013

Menziarah Keluarga Kawan.. Penutup


Keesokan paginya, awal-awal lagi atuk Sipa turun dari rumah. Dia membawa jebak dan cangkul. 

"Atuk nak ke mana..?", aku bertanya.
"Atuk ada kerja sikit.. Mad sarapan dulu ye..".
"Atuk aku nak buat tandas la Mad..", Sipa menyampuk dari belakang.

Aku terdiam. Aku betul-betul berasa malu dan bersalah. Aku cuba ingatkan kembali peristiwa semalam. Adakah aku ada mengeluarkan kata-kata yang menyinggung hati mereka. Tapi seingat aku, aku hanya diam sahaja semalam. Mungkin riak gelisah aku diperhatikan. Aku berasa aku sudah menyusahkan keluarga ini. Dalam keadaan itu.. aku bingung memikirkan, apa yang harus aku perbuat. Akhirnya, aku terus turun ke tanah. Aku membantu atuk untuk menggali lubang.

Lubang digali lebih kurang 6 kaki dalam dan berukuran 4 x 3 kaki. Tenaga 3 lelaki gagah seperti aku (erk..!) tentulah akan menyebabkan kerja menggali itu segera siap. Dua batang kayu sebesar betis orang dewasa diletak melintang di tengah-tengah lubang. Aku enggan bertanya. Aku ikutkan sahaja pekerjaan mereka. Pada hujung dan pangkal batang itu pula dipasak supaya batang kayu duduk kemas. Kemudian, sebatang kayu dipacak pada kiri dan kanan lubang. Sebatang buluh diikat pula pada tengah-tengah kayu yang berdiri itu. Siap. Maknanya, kalau kita berhajat .. kita duduk mencangkung di tengah-tengah kayu yang dilintang dan buluh itu sebagai pemegang. Kalau terjatuh..???

Sementara itu, nenek dan adik perempuan Sipa sibuk menganyam daun rumbia. Daun rumbia itu kemudian dijadikan dinding untuk tempat mandi dan 'tandas'. Kami siapkan semuanya sebelum menjelang zohor. Kami berketawa dan berasa cukup puas hati. Aku lihat, nenek dan adik-adik Sipalah yang paling gembira. Atuk Sipa berkali-kali menepuk badan aku. Kemesraan terbina terlalu mudah dan cepat.

"Sepatutnya.. semua ini dah lama atuk buat. Atuk silap. Esok lusa atuk belikan mangkuk tandas tu. Atuk takut Mad tak mahu lagi menjenguk atuk..". "Sipa ada beritahu atuk.. Mad anak orang senang.. Anak manja di rumah.. Tapi kami orang susah Mad.. Ini yang atuk mampu buat.. Mad jangan serik datang sini lagi ye.."...

Aku terkesima..
SEKIAN...

Nota : Masa berlalu, Sipa sudahpun bekerja. Gaji pun agak lumayan. Rumah atuk kini rumah yang paling cantik di kampungnya.. Tahniah Sipa..

Selasa, 18 Jun 2013

Menziarah Keluarga Kawan 3

Kronik. Peluh terasa tersembul-sembul sebesar ibu kaki di muka. Sipa datang bawa sebuah lampu suluh.

"Jom..".
"Ke mana..?".
"Situ..", kata Sipa sambil menyuluh ke arah rumpun buluh yang terletak lebih kurang 30 meter dari rumah.
"Gila.. Nanti radioaktifnya dikesan..".
"Hahaha.. Kami ada pekerja pembersihan yang hebat. Anjing.. ayam yang lapar. Jangan risau.."."Aku temankan engkau..".
"Eh.. tak apa.. Nanti kamu yang pengsan pulak..".
"Hahahaha.. Ok.. aku tunggu sini..".

Aku berlari menuruni anak tangga. Menyerbu ke arah belukar lalu menghala ke rumpun buluh. Sesekali aku terlompat-lompat mengelak anak-anak pokok dan tunggul kayu yang tajam.

Emergency..!
Emergency..!!!

Sesekali Sipa memanggil-manggil nama aku. Barangkali dia bimbang aku pitam kerana senak melampau. Kalau sewaktu pergi tadi aku lincah berlari. Waktu keluar dari belukar itu pula, aku berjalan perlahan terkengkang-kengkang. Agak jauh juga perlu berjalan ke tangki air berwarna biru. Lampu suluh aku padam. Faham-faham aje lah..! 
bersambung...

Isnin, 17 Jun 2013

Menziarah Keluarga Kawan 2

Rumah nenek dan atuk Sipa terbina hampir pada puncak sebuah bukit. Laman rumah hanya sebesar parkir kereta. Itulah sahaja kawasan yang rata. Aku dapat bayangkan betapa susahnya atuk Sipa mencangkul kawasan seluas itu. Rumah itu hanya ada sebuah bilik tanpa daun pintu. Tingkapnya satu.. tanpa daun tingkap. Hanya sehelai kain jarang sebagai penutup. Ada sebidang tikar mengkuang melapik lantai. Di bawah rumah pula tempat tidur kambing. Ada ruang seakan beranda yang agak luas di sebelah tepi rumah itu. Lantai beranda itu diperbuat daripada belahan batang pinang. Beranda mengadap satu kawasan yang ditutupi padi huma/bukit. Ada sebuah perigi buta yang ditinggalkan. Tiada bilik air. Tiada tandas !..

Sumber air dibekalkan oleh sebuah kolam semula jadi di puncak bukit. Paip PVC hitam digunakan untuk membawa air hingga ke sebuah tangki biru yang terletak 15 langkah dari rumah. Airnya sejuk dan tidak pernah berhenti mengalir. Di situ tempat untuk mandi. Papan-papan kecil disusun selari dijadikan sebagai lantai. Tiada berdinding. Air yang melimpah dari tangki biru membentuk seakan parit kecil terus menerjuni bawah bukit yang agak curam.. Hati berasa tenang. Hijau-sunyi-mendamaikan..

Petang itu kami diminta menangkap seekor ayam jantan untuk juadah malam. Puas kami tawaf keliling rumah. Dan ayam itu berjaya ditangkap bukan kerana hebatnya kami, tapi kerana ayam itu seolah-olah menyerah diri kerana kepenatan dihambat. Aku menyembelih ayam itu dengan tangan aku sendiri. Entah apa silapnya, liat sungguh ayam itu keputusan nyawa. Sempat terbang dalam beberapa meter pulak tu..! Tanpa rasa malu, aku cepat-cepat menyalahkan Sipa yang kononnya bercakap waktu ayam itu disembelih. Ada kena mengena ke tu..?

Juadah malam itu.. ulam kacang botol-ikan masin belanak goreng(diperah limau nipis)-ayam goreng dan 'sup ayam'. Kata Sipa itu sup istimewa sukunya. Entahlah. Aku belum pernah melihat dan merasa sup yang hanya direbus dengan sejenis buah hutan yang agak masam dan sewaktu dihidang, segenggam nasi ditabur ke dalamnya. Kalau bukan untuk menjaga hati tuan rumah, tentu sahaja sup itu tidak kusentuh. Sungguh.  Begitu pun..makan aku malam itu 'menjilat pinggan' juga..

Sejam kemudian..
Tiba-tiba perut aku mula meragam. Tapi di sini tiada tandas. Memikirkan itu aku jadi tak keruan. Aku cuba bertahan. Segala teknik yang aku lakukan tidak berkesan. Aku serba tak kena. Duduk-bangun-berjalan. Sakitnya tak mungkin dapat ditahan. Bulu roma di lengan terasa meremang. Ya Allah.. bagaimana ini?? Aku memandang pada gelapnya malam juga pokok-pokok hutan yang hitam tersergam.. bersambung...

Sabtu, 15 Jun 2013

Menziarah Keluarga Kawan

Nota : Buat kamu teman.. terima kasih kerana mengizinkan aku berkongsi pengalaman.. Perit tapi indah, teman..

Aku dan Sipa mengambil sebuah kereta sapu untuk ke kampung halaman Sipa. Sipa banyak mendiamkan diri. Ada juga rasa serba salah di hati, apakah Sipa kurang selesa aku berkunjung ke rumah keluarganya ?. Hendak bertanya, rasanya sudah terlewat..

Kami memasuki sebuah jalan yang bertanah merah. Kereta tersangkut beberapa kali kerana tanah licin dan becak. Semalam hujan lebat di situ. Aneh.. dalam tahun 2000 ini masih ada jalan seperti itu sedangkan kampung Sipa agak ramai juga penduduknya. Mujur pemandu itu agak ramah orangnya. Dialah teman bicara sepanjang perjalanan itu. Sipa masih diam. Mengapa?. 

Perjalanan mengambil masa lebih kurang 3 jam dari pekan kecil yang berdekatan..

"Hmmm.. nenek..", tiba-tiba Sipa bersuara. Segera aku berpaling melihat wajah Sipa yang tersenyum nipis. Seri wajah Sipa bercahaya. "Mad.. itu nenek aku.. Errr.. yang itu rumah kami..". Mata aku menancap susuk perempuan tua berbaju lusuh yang sedang menepuk-nepuk seekor kambing jantan dewasa berwarna putih. Kemudian mata beralih ke arah sebuah rumah yang terlalu daif pada pandanganku. Sebuah rumah yang seakan sebuah pondok menunggu durian di kampung aku. Cuma, ia mungkin tiga kali ganda besarnya. "Yang itu Sipa..??". "Ya.. kenapa..? Kamu tak percaya bukan ??". Aku tersenyum. "Ok la tu..". Ada persoalan dalam kotak fikir yang aku pendamkan. Aku teringat perbualan kami dua minggu yang lalu..

"Kamu dah ke kampung aku 3 kali Sipa.. Ni.. ni.. 3 kali..", kataku sambil menunjuk 3 jari. "Tak kan la aku nak merasa ke rumah kamu sekali pun tak boleh..".
"Aku takut kamu tak selesa, Mad. Aku orang miskin..".
"Aku tak pernah kaya, Sipa.. Aku menghargai orang miskin.. lebih daripada aku menghargai orang yang kaya. Kamu pun tahu aku kan?".

Melihat pada keadaan rumah nenek Sipa, aku mulai dapat memahami diamnya Sipa sepanjang perjalanan tadi. Aku juga mendapat jawapan atas susahnya aku merayu untuk mengikut dia pulang ke kampung tempoh hari. Tapi.. aku ini juga anak kampung yang miskin. Aku betah dengan kesusahan.

Pemandu kereta sapu membunyikan hon secara berirama. Nenek Sipa tersenyum menyambut kedatangan kami. Seorang lelaki tua berseluar kelabu keluar dari pintu bersama dua budak perempuan. Mereka atuk dan adik-adik Sipa. Aku menundukkan kepala sebagai tanda hormat kepada nenek Sipa. Aku hulurkan tangan untuk berjabat dengan atuknya. Tangan yang kasar itu aku cium. Atuk Sipa seakan terkejut. Waktu aku mengangkat kepala, tangan aku masih digenggam.. Atuk Sipa tersenyum dan pandanganya memesrai wajah aku. Sipa ketawa kecil. Sewaktu kami melangkah ke anak tangga yang diperbuat daripada kayu-kayu hutan itu, Sipa berbisik.., "Mad.. aku pun tak pernah mencium tangan dia. Mungkin engkau orang pertama.. hahaha..". "Ahh.. kamu memang teruk, Sipa.. Esok kamu cium.. pipinya sekali.. err.. kalau perlu, mulutnya juga..!". Spontan Sipa menyiku badan aku. Kami ketawa...   bersambung..

Khamis, 13 Jun 2013

ubat nyamuk..

Kedai Pak Man 'Soda' Kampung Loh:
Arwah Pak Man antara orang tua yang amat mesra dengan aku.. Kadang-kadang hati ini terkenang..

Suatu petang..

"Pak Man.. ade ubat nyamuk..?".
"Tuh.. tepi dindin beloh kanan..", lughuih tangan Pak Man nunjuk ke dindin.
"Iskk.. awok idok bekenan yang gambo ikan ni.. idok hajab[peduli] dinyamuk pun..".
"Mun idok mau yang itu.. kamu ambik yang kat luor tu..", Pak Man selambe.
"Mane Pak Man..?".
"Aikk.. tu sabut nyior tu.. lagi baguih.. Kamu bakor.. Bukan kate nyamuk, oghang pun laghi..".

Aku yang tengoh lagut[leka] mace[membaca] soghat kabo teguih[terus] tesenyum.. Memang Pak Man selalu buat aku tesenyum...


Isnin, 10 Jun 2013

Kambing..[Loghat Perak]

"Kambin-kambin udoh pepak[banyak] kome.. aku nok mawok motu[motor] lelaju pun gayat. Haghi tu nyemah[mujur] idok aku tutuh[langgar] seko.. Haishh.. sape punye kambin tu hah ?", Usin Gagap meleito[membebel] sambei tangan ngaghu[menggaru] pano[panau] beso penampo di lengan. Memang sejok due menjok ni kambin-kambin banyok ngelewor[berkeliaran] kat jalan beso ngale ke Pekan Kaghei. Kambin bighi-bighi kate di deme. Tuan punye kambin ntoh sape idok le deme tawu. Ate.. main lepah lanang[lepas bebas] je pun. Kengkadang penuh ataih jalan ngan deme je. Puloh ekor juge la.. Sebenonye bukan Usin Gagap sensoghang yang maghoh[marah] ke kambin-kambin tu.. ghamei[ramai]. Tapi macam Usin Gagap juge le.. hingor[bising] di belakang je..

"Cer kome usoh gelutkan[sibukkan] kesoh kambin oghang. Yo[biar] nye le.. Bukannye ngaco mengkome pun..", Jenal yang gemor idok bebaju tu menyampuk. "Idok ngaco kate di mike Jenal.. Mun kalo telanggor ngan motu kite..idok haup[binasa] kite Jenal..? Cer mike kabo.. cer mike kabo..". Kembang kempih lubang idung Usin Gagap bile belabun. Getek[menyampah] yaamat die ke Jenal. Ntoh ape baatannye[jadahnya] Jenal gemor beno membela tuan kambin ta.. Pelik Usin Gagap dibuatnye. Keme yang mude-mude petiyekan[perhatikan] aje deme bertengko. Sesekali dengo juge deme mencaghut-caghut[mencarut]. Gamoknye oghang tetue memang gemor mencaghut yak..

Makin haghi makin banyok kambin yang keme nampok ngelewor ataih jalan. Jenuh oghang belabun tentang kambin-kambin tu. Tuan kambin tu pun keme udoh tawu. Tapi memang ngancuk[celaka] punye tuan kambin ta.. nohin je ! Haghi ke minggu, minggu ke bulan, bulan ke taun.. oghang idok belabunkan hei kambin doh. Udoh lugu[jemu] deme. Lantoknye la.. yang penting, bile sampei kawasan kambin-kambin tu..pandei-pandei la pelankan motu pelankan keghete..

...............................................................................................................

Suboh tu, Jenal tepakse nganto[menghantar] anok die ke Pekan Kaghei. Anoknye yang koje kilang tu tetinggei bah[bas] kilang. Bah kilang yang masuk ke kampung keme[kami] satu je. Nok naik bah kilang lain kene la nunggu di Pekan Kaghei . Ate, mau tak mau kene la Jenal nganto anoknye ta. Keadaan masih gelap. Muto cabuk Jenal pulok lampunye teghang sikit daghi pelite minyok gaih. Tapi Jenal kene cepat sampei ke Kaghei. Jenal bawok lelaju..errr.. laju oghang tue laa.. 

Makin lame makin laju. Badan Jenal ngan anoknye begegor. Bukan sebab sejuk tapi sebab di motu tu la.. Udoh macam nok tercabut enjin motu Jenal disebabkan lajunye - kununnye laa.. Sampei ke kawasan kambin-kambin tu ngelewor.. Jenal lupe nok beghingat. Jenal tetap laju. Kambin-kambin tido betabor ataih jalan. Jenal idok nampok... Tetibe Jenal nampok putih-putih ataih jalan. Jenal cube ngelok... Tapi Jenal tebabaih[terbabas] ke tepi jalan. Jenal teghuih[terus] negok meghempuh[merempuh] semok dan tepeghosok dipangkei pokok deghoyan..  Dalam susoh payohnye Jenal bangkit.. Jenal memekik.. "Sape tuan kambin niiiiii...!!!". Jenal kendiannye pitam..

Ahad, 9 Jun 2013

peribadi - catatan 2

Nota : Ini hanya untuk rekod peribadi. Tiada niat selainnya..

Apa yang aku lalui sepanjang 5 bulan ini, kuinsafi sebagai sesuatu yang merugikan. Aku sebenarnya sedang mengundang penyakit. Aku juga membina sifat bermalas-malasan dalam diri. Dan, akulah yang memadam warna-warna dalam hidupku. Nah...! Aku punya pilihan. Memilih untuk menjadi 'sampah' atau kembali bangkit menggilap mutiara hidupku - walau tidak setinggi manapun nilainya.. Sesungguhnya untung nasib diri adalah tanggungjawab sendiri. Memilih yang baik itu adalah amanah..!

Aku perlu bangkit..!

Petang itu.. sebaik bangun dari tidur selepas zohor, aku bingkas bangun. Aku menentang keinginan bermenungan di tilam empukku. Mencapai tuala dan terus membasahkan badan sekadar untuk menyegarkan. Asar setengah jam lagi. Aku ke rak buku. Buku-buku yang belum kubaca, kutarik satu-satu.  Sebuah buku aku letak di kepala katil dan 4 lagi diletak di atas meja studi. Minggu ini mesti aku habisi. Mesti..! 

Seusai solat, aku terus ke laman rumah. Pokok-pokok bonsai yang terbiar aku amati satu-satu. Pudar hijau daunnya menandakan ketidaksuburan. Aku rasa berdosa kerana membiarkan 'mereka' sering lapar dan dahaga. Bukankah pokok-pokok itu juga berjiwa ?. Sebaik aku sirami pokok-pokok itu.. bau tanah meruwap ke udara.. lalu hinggap ke hidungku. Ahh.. baunya menenangkan jiwa. Semut Rangrang bertempiaran memanjat batang pokok juga ke tebing pasu. Gelagat semut-semut itu mengundang senyum. Rangrang itu ada baiknya kerana sedikit sebanyak memelihara pokok dari serangga perosak tapi kalau terlalu banyak, mengancam kesihatan pokok. "Korang sabar dulu.. esok pagi aku halau Rangrang ini dengan kulit-kulit telur.. Sabar dulu..", bisikku pada bonsai-bonsai itu. Aku berasa mereka semua tersenyum !

Tepat jam 6.03 petang aku sudah pun bercekak pinggang di tepi trek balapan stadium. Beberapa orang lelaki dan wanita sudahpun kelihatan berpeluh sewaktu melintas di depanku. Alhamdulillah.. akhirnya aku kembali di sini. Target asal hanya 5 pusingan berjalan laju tapi akhirnya berlarutan ke-10 pusingan.. ya.. seperti 5 bulan yang lalu. Aku sudahi petang itu dengan berlari pecut sekitar 200 meter. Aku sudahi petang itu dengan senyum sendiri. Mengapa begitu lama aku tinggalkan keseronokan ini..?

Malam itu aku berasa lebih bersemangat dan bertenaga. Rutin 5 bulan yang lalu akan aku lengkapkan malam ini. Aku memilih bahan bacaan yang agak ringan - Novel Fiksyen 302 karya Ramlee Awang Murshid - 492 muka surat. Aku terus membaca helaian demi helaian. Teknik dan plot yang dianuti penulis ini tidak sukar dijangka. Lebih 10 buah novel hasil buah tangan penulis ini sudah kubaca. Ini juga membuktikan bahawa Ramlee Awang Murshidlah satu-satunya novelis terkini yang mampu memikat hatiku. Fiksyen 302 habis kubaca ketika jarum jam menunjuk ke angka 3.15 pagi. Sekali lagi aku senyum sendiri..

Kini seminggu telah berlalu.. momentum 'kembali' ini masih mampu aku kekalkan. Malah, kunci blog kesayangan ini juga telah kubuka.. Jauh di sudut hati, aku terus berdoa...

Ya Allah.. Pulangkanlah aku.. bagai mula..

Sabtu, 8 Jun 2013

peribadi.. catatan 1

2013.. hanya ada satu catatan.. ya.. hanya satu..! Suatu keanehan bagi aku sebaik menjelangnya 2013..Keanehan kerana bermula januari yang lalu aku melupakan/meninggalkan satu demi satu kesukaan dalam rutin aku. Sekurang-kurangnya 4 perkara kesukaan itu. Bermula dengan melupakan pokok-pokok bonsai yang dulu aku belai hampir setiap hari. Kini rimbunnya menjadi bagai gerbang rambut sang hantu. Dan aku tidak berasa apa-apa..

Aku tetap galak membeli buku-buku yang aku rasa aku ingin terokai ilmunya. Berada di atas meja..langsung ke rak-rak buku pabila dilihat mula menyemak ruang. Dan aku terlupa, juga tanpa berasa apa-apa...

Aku suka menulis. Benar, aku sentiasa ingin menulis dan bercerita.. tapi aku kehilangan rasa dan kata-kata. Aku sekadar duduk-duduk bodoh dan membosankan diri. Berjam-jam duduk di sofa di sudut katilku. Ya.. tanpa ada sebarang aksi.. Aku bingung sendiri mengingatkan keanehan itu. Sedikit lama..akhirnya aku tidak berasa apa-apa..

Aku berhenti bersukan. Mendadak. Kawan-kawan memujuk untuk aku kembali. Aku hanya diam. Bersukan dahulunya adalah makanan aku. Malah aku berasa 'kehilangan' jika aku tidak turun ke gelanggang atau setidak-tidaknya mengelilingi stadium untuk satu jam. Dan tiba pada satu fasa, aku bertanya "apa jadahnya hidup aku ini..?"..

Dua minggu yang lalu abah terlantar di hospital. Aku bersama abah. Sewaktu tangan abah aku genggam, kecamuk fikirku timpa-menimpa.. Aku merenung abah bagai merenung diriku. Lemah dan kosong. Kelelahan menyebabkan aku tanpa segan menumpang dahi di sisi katil abah. Abah memegang kepalaku perlahan. Tangannya lembut membelai rambutku. Perlahan abah bersuara, "Mad.. kamu sakit..?". Segera aku dongakkan kepala.. aku tersenyum pahit..

Jumaat, 15 Februari 2013

Sakit Perut

Terkenang semasa dulu...

Daghi pukui 3 pagi tadi.. aku ngulang ke jamban je. Naik pedih kat 'situ'. Lain macam pulok sakit peghutnye. Ape ke heinye kome.. makan kendughi je peghut meghagam[meragam].. Bukan sekali. Dulu kawin Jenal pun beghabih[habis] keme kene sakit peghut. Kawin Poji pun sakit juge. Sian bini Poji.. tengoh sedap-sedap besanding, tetibe je mintok ijin nok ke jamban. Sahih je bini Poji tu meninggung siap ngan baju pengantin yak?.Nyemah[mujur] mase kawin Ali, elok je keme melantok. Naik lenguh lutut meninggung... Aduihhh..!

Kate deme yang tetue.. ade oghang yang buat dajei[dajal].. Dibubuh di deme julap dalam gulei ghempah[kari]yang tengoh dimasok. Julap tu untuk oghang sembelit. Mun[kalau} betui diletok di deme dalam gulei.. memang beghok ayo[berak air] la jawabnye. Tapi bile dipikiokan balik..tak kan meghedang-ghedang[melampau-lampau] dajeinye sampei macam tu. Sebab lain kot. Toh-toh daging yang deme masok ta udoh busuk. Daging lame. Entokpun[ataupun], deme yang silap.. Ngape masok mase malam kendughi.. mun silap jage.. basi la gulei tu.. Ate.. kalo dimakan juge.. sakit peghut la jawabnye...

Bile aku sakit peghut, mok aku tawu ubatnye. Mok pandei. Mok caghi daun setawor kat dalam semok tepi laman ghumoh. Mok ambik daun-daunnye yang mude. Pahtu mok lipat-lipat daun tu. Mok tonyoh daun tu kat tapok tangan. Mok campor sikit minyok gaih[gas/tanah] daghi dalam pelite. Mok tonyoh sampei daun ta keluo ayonye. Ayo tu mok sapu ke peghut aku yang buncit. Peghut ghase sejok. Pelan-pelan sakit pun ilang. Dan peghut aku nampok ijo !

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

"Mad.. aku sakit peghut..!", Padey menekan-nekan peghut die.
"Aku pun sakit semalam. Tapi mok aku sapu daun setawor. Ilang doh sakitnye.. Kamu tengok ni..". Aku tunjuk peghut buncit aku yang ijo.
"Mad.. tunggu kejap yak..". Padey beghambat[berlari] ke dalam semok. Dalam sepuloh menit, aku nampok Padey keluo balik daghi dalam semok tu. Die nyongin[tersengih] je.
"Kamu ke mane..?"
"Meghebah[berak].. idok la bulih aku tahan Mad..".
"Kat mane..??". Padey tunjuk belakang pokok deghoyan yang paling beso.
"Basuh..??". Padey tunjuk ke selipar Bata die. Aku tengok selipar tu. Takde ape-ape..
"Aku salat[sapu/gosok] je punggong aku ngan tapok selipar aku nih.. Elok je kesinnye[keringnya] Mad.. hihihi..".
"Hahhhh..!!! Puiiihh..!.. Pengotor !!!..". Aku sepak ke punggongnye lelaju. Pahtu keme ngekek idok beghenti.....

Catatan : Agak lama tidak menulis.. jari seakan terkaku..menulis tanpa bakat itu..PAYAH..!