Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

Rabu, 18 Disember 2013

Game Kami Sewaktu Kecil-kecil Dulu - Senapang Buluh.. Bagian 3

Senapang buluh. Seingat aku, satu-satunya alat permainan yang aku tahu membuatnya dengan tangan aku sendiri.. senapang buluh inilah. Mudah. Ambil sebatang buluh sebesar ibu jari..  kemudian potong kanan dan kirinya. Laras senapang biasanya antara 6 hingga ke 10 inci. Potong bahagian ruasnya. Pemegang yang sepanjang lebih kurang 2 inci pula, diambil daripada bahagian ruas yang dipotong tadi. Penjoloknya diperbuat daripada buluh yang lebih tebal. Diraut sehingga 'ngam-ngam' masuk ke lubang buluh yang menjadi laras senapang itu.

Cebisan kertas yang siap dibasah dijadikan peluru untuk senapang buluh itu. Biasanya, kami menggunakan kertas surat khabar terpakai. Kertas yang basah tadi digentel membentuk bulat dan diletak ke mulut laras senapang. Kemudian, dengan menggunakan pemegang senapang.. kertas itu diketuk-ketuk perlahan-lahan dan penjolok digunakan untuk memasukkan kertas itu ke dalam laras. Kertas yang pertama menyumbat di hujung laras. Kertas yang berikutnya, barulah menjadi penolak kepada kertas/peluru yang siap sedia di hujung laras. Melepaskan tembakan juga perlu ada seninya, silap cara menjolok.. senapang tidak akan meletup..! 


*************************************

senapang buluh
Pagi tu.. macam biase la.. aku, Antan Ndu, Antan Piah, Kama, Leman ngan Intan bekumpui di tangge ghumoh pah(nenek) Antan Ndu. Cume Antan Piah je yang bebaju. Keme yang lain memasin menayang peghut(perut) keme yang buncit penuh cacing. Poket seluor pendek keme yang betali pinggangkan tali rapia meghoh(merah) nampok kembong dan basoh(basah). Dalam poket tu keme sumbat dengan keghotah(kertas) basoh. Di pinggang keme terselit 2 ato 3 laghah(laras) senapang buloh. Musim ini musim keme main senapang buloh..

"Kama ngan Leman beloh(sebelah) aku. Mad ngan Intan beloh Antan Ndu..". Antan Piah buat keputusan yang tentunye keme idok beghani nok bantoh(bantah). Antan Piah palin tue dalam kumpulan keme. Keme nok main peghang(perang) senapang buloh. Antan Piah kendiannye tanggei baju. Itu memang sarat(syarat) kalo main peghang. Kalo pakei baju idok la adil sebab pelughu senapang bukannye kuat mane pun. Kalo dibandin ngan kene penampo, jauh la sakitnye kene penampo. Bunyi senapang buloh tu pun aku gamok kuat sikit daghi kentut Kama je..

"Moh nyoghok(sembunyi).. sape yang teghoyok(menangis) kene tembok, kite teghajang(terajang) je..", kate Leman. Keme diam .. tapi dalam ati ade juge ghase(rasa) gegham(geram) ke die. Sume senapang buloh yang keme ade, keme sumbat ngan pelughu. Aku nyoghok di balik tangge batu. Antan Ndu ngan Intan pulok nyoghok belakang susunan kayu api yang ade di bawoh ghumoh. Antan Piah nyoghok di balik tong dram. Leman ngan Kama nyoghok di pangkei pokok deghoyan yang beso due pemelok. Sebenonye idok la payoh nyoghok pun.. pelughu senapang buloh idok kan sampei ke tempat keme nyoghok tu. Kalo nok menembok, keme kene juge keluor.. datang dekat-dekat, pastu tembok. Tapi udoh namenye pun bepeghang..kene la nyoghok-nyoghok. Antan Ndu siap neghap(meniarap) atah tanoh lagi.. macam peghang betui-betui..

Doh 10 minit keme bepeghang.. pelughu makin sikit. Tadi Antan Ndu sempat laghi ke dalam kebun kopi pah die.. Kencin kot..


buah cenerai
"Mad.. Intan.. jom kite bantei(bantai/hentam) Leman je.. nok ? Belagok benor die ta.. ", bisik Antan Ndu. "Leman ade 3 senapang yak?". Keme angguk. "Ok.. takpe.. Kome tengok ne..". Antan Ndu keluorkan buoh Cenerei daghi dalam poket. Engkohnye(rupanya) tadi die masuk ke kebun mengambik buoh tu. Die nyongin. Pelughu buoh Cenerei memang pedih kalo kene ke badan. Kali ni ngelupor la Leman. Cepat-cepat keme masukkan buoh Cenerei ke dalam mulut senapang. Antan Ndu udoh kabor(beritahu) sesiap ape yang akan die buat. Die juge kabor ape yang keme bedue pulok kene buat nanti. Keme siap sedie..

Antan Ndu keluor daghi tempat keme menyoghok. Die buat akei(berlakon) kununnye tengoh ngisik pelughu dalam senapang. Antan Piah datang.. Antan Ndu kene tembok 2 dah(das). Pelughu keghotah basah melekat kat bahu ngan muke Antan Ndu. Muke Antan Ndu bekeghut. Antan Ndu idok balah(balas) tembokan Antan Piah. Pahtu, Kama ngan Leman pulok cepat-cepat beghambat(berlari) ngale ke Antan Ndu. Leman ngan Kama tembok Antan Ndu 2 kali soghang. Bile keme tengok Leman udoh gunekan kedue-due senapangnye, aku ngan Intan melughu(meluru) hale(menghala) ke die. Antan Ndu tembok dulu muke ngan dade Leman. Kulit Leman nampok meghoh(merah). Leman menjeghit(menjerit) sebab pedih. Keme pulok teghuih(terus) kejor Leman sampei ke dalam kebun deghoyan. Keme tembok beganti-ganti. Leman mengeliat menahan sakit. Aku tengok matenye beghayo(berair) menahan sakit. Die melutut sambei angkat tangan tanda ngaku kaloh. Itu pun keme sempat  menembok ke badannye sedah due lagi. Yeee.. tanpe belah kesian adenye. Keme sume temasuk Antan Piah ngan Kama mengekek suke..

"Hah.. teghoyok la kalo beghani Leman woii.. Teghoyok kene teghajang..", Antan Ndu mengejek. Pagi itu keme betui-betui puah ati. Leman..? Ade keme kesoh ?..

"Hoi.. jom ke sungei woii.. Kite MAIN KEIPONG(GUSTI)..!!".

Selasa, 17 Disember 2013

Game Kami Sewaktu Kecil-kecil Dulu - Gasing ..Bagian 2

Antan Ndu lukih satu bulatan kat tanoh pakei ghanting kayu. Antan Ndu kuorkan tali gasin.. pahtu, lilit ke gasin. Antan Ndu lempor gasin ke dalam bulatan yang dilukihnye tadi. Keme petiyekan je ape yang Antan Ndu buat.

wiiiiiiiiii..... wiiii....

Antan Ndu buat bunyi kekuat ikut gaye gasinnye yang bepusin ligat. Sempat juge die jelin-jelin ke keme betige. Bebudok lain pun udoh makin ghamei duduk kelilin bulat. Antan Ndu kemain lagi eksennye..

wiiiiiii... wiiiii... lajunyee.. lajunyeee...!!

"Phuii... kuat setan kamu yak Antan". Intan makin getek nengokkan gaye Antan Ndu. Tapi Antan Ndu buat nohin je.. Makin galok pulok die bebunyi..

wiiiiiii... wiiii... lajunyeeee... lajunyeee...!!!

"Mane Kama bajang ni Mad..? Udoh beghejam nunggu ne.. ngambik paghang ke.. buat paghang..?? Aku udoh ngeligih nengok Antan ta..". Aku nyongin je la.. Banyok labun kaghang, aku pulok disughuhnye ngambik paghang ke ghumah.

"Intan, nanti kite nok buat gasin ta pakei batang kopi ke batang petei belalang..?", aku tanye ke Intan.
"Buat peghonjang ape pakei batang kopi.. mane tahan. Mun dapat pangkei batang petei, kene pulok dapat teghahnye yang itam-itam ta.. huihh.. memang kuat gile Mad". Intan nampok serius.

Aku dapat bayangkan nanti Intan akan buat sebijik gasing yang betui-betui hebat. Tentu je die buat gasing yang baye-baye penumbok bapak die. Die memang sentiase nok lebih daghi oghang lain. Bile batang petei belalang yang bebelang putih kekunin-kuningan ngan cokelat gelap tu doh silap ditaghah sampei jadi bentuk gasin.. Intan akan tusuk ke bagian bawoh gasin tu ngan paku panjang 5 inci. Intan cume masukkan lebih kughang satu inci je ke dalam gasin tu, lebihnye yang 4 inci  dibior kat luor. Nanti yang kat luor tu Intan keghat jadi lebih kughang senci setengoh je. Pahtu paku diasoh bagi tajam. Intan biasenye idok buat bentuk bunge tapi die buat macam bentuk mate kapok. Memang kalo mane-mane gasin kene pangkoh di gasin Intan, senang je terbeloh dibuatnye. Intan tentu idok lupe nok gosok gasin ta dengan daun palah. Bile udoh digosok badan gasin jadi licin dan cantik.

"Woii Antan.. ce kamu buat pangkoh layang.. kamu gheti?", tetibe Intan menegor Antan Ndu yang daghi tadi asik main otik-otik je.
"Aku udoh lupe. Cer kamu ajor aku..". Antan Ndu unjuk gasin pade Intan. Cepat-cepat Intan menyambornye..

Intan lilit tali gasin kemah-kemah. Intan lempor gasin ta dengan caghe lenggokkan badan. Gasin melayang kejap ke udare sebelum mencecoh tanoh lebih kughang sepuloh kaki daghi tempat Intan berdighi. Tengange Antan Ndu menengoknye. 

"Nok aku lempor lagi jauh lagi..?", tanye Intan. Antan Ndu angguk laju-laju. Antan Ndu sughuh die cube lempor gasin tu daghi laman Wan Piah, mak Kama sampei ke laman ghumoh die. Intan beghambat ke laman ghumoh Wan Piah. Intan lilit tali ke gasin lagi. Aku memang peghonoh tengok Intan lempor gasin jejauh gitu. Die memang handei main gasin. Gasin yang dilempor biasenye elok je mencecoh tanoh dan bepusin ligat.

"Woiii..kome duduk jauh sikit..kang kene gasin kang aku tak tau yak..", laung Intan. Keme yang lain beghambat nyoghok bawoh ghumoh. Takut juge.. mun lantoknye gasin ta hinggap ke kepale keme, tembok !

Intan udoh besedie. Intan lempor gasin dengan caghe melayangkannye ke laman ghumoh Antan Ndu. Laju. Tapi.. gasin idok ngale ke laman. Gasin melayang laju ke dalam semok yang tebei di kebun deghoyan. Antan Ndu lalong menjeghit maghohkan Intan. Soh-soh je gasin tu susoh nok dicaghi balik. Intan pulok campok tali gasin ke tanoh, pahtu ngelebang laghi balik ke ghumoh die. Aku ngekek-ngekek suke. Antan Ndu duduk menung kat tangge. Mukenye macam kene penampo. Sedih yaamat-amat la dienye. Aku pujok die..

"Tak ape la Antan.. Baik kite main senapang buloh.. lagi best yak..". 

Antan tengok aku.

"Habih tu..", tanye di Antan Ndu.
"Habih tu ape ?.. Lepah ni aku tulih ceghiter kite main senapang buloh la..".. 

Hihihi..

Sekian..

Jumaat, 13 Disember 2013

'Game' Kami Sewaktu Kecil-kecil Dulu - Gasing..(Loghat Perak)

Sewaktu aku kecil.. aku seperti anak-anak kecil yang lain juga.. Kami tidak kenal Candy Crush, GTA St Andreas, Angry Bird, Farm Ville atau apa-apa game yang gaduh-gaduh bagai. Bahkan tidak terjangkau  dek fikiran pun. Tetapi, kami tetap punya game kami sendiri. Game yang ternyata telah membentuk diri kami menjadi lasak, pemberani, kreatif dan.. errr.. dirotan berulang kali..

********************************************************** 
GASING

Antan Ndu baghu(baru) balik daghi Pekan Kaghei. Aku, Kama ngan Intan(Faizal) tengah galut ngeghojekan(mengerjakan) buoh manggih(manggis) Pak E Mat Arun. Antan Ndu datang menyongin(tersengih) idok memasei. Idok la keme(kami) hajabkan(pedulikan) die pun sebab memang die memang gemor nyongin gitu. Bile Antan Ndu peghasan datang die idok keme hajabkan, die pun melaung..

"Woii.. kome tengok ne..", kate di Antan Ndu.

Keme tengok kat due-due beloh tangannya yang itam tu ade due bijik gasin(gasing). Satu kala(warna) cekelat, satu kala bighu(biru). Kagum la kemenye.. Aku tengok Kama, Kama tengok aku. Kama tengok Intan, Intan tengok aku. Kama tughun(turun) dari pokok manggih lelaju. Kendian aku ngan Intan pulok tughun pahtu teghuih neghokam(menerpa) ke Antan Ndu. Keme amik gasin ta. Gasin baye telo ayam kampong tu keme belek-belek macam la keme idok peghonoh(pernah) nengok ghope gasin. Tapi keme bebudok kan..

Antan Ndu nampok eksen kemain. Kate di Antan Ndu, ghege(harga) gasin ta satu 5 kupang. Yang kala cekelat tu dibuat daghi kayu. Yang kala bighu dibuat daghi pelastit(plastik). Yang kayu Antan Ndu punye. Yang pelastit ta adik die, Heri yang punye. Keme idok boleh gatei-gatei nok minjam, kate di die. Intan jebik muke tande idok puah ati. Intan tepok bahu aku ngan Kama. Intan sughuh Kama balik ke ghumah ambik paghang(parang)..

"Usoh eksen la Antan.. aku bulih buat lagi lawa daghi gasin tu.. Puiihh..!". Sengaje Intan menyakit ati.

Memang sume keme tau yang Intan tu kalo bab muat gasin yaamat la pandeinye. Intan juge pandei kalo nok milih kayu yang palin bagus palin tahan untuk dibuat gasin. Aku ngan Kama numpang tuwei(tuah) je. Ate, bile Intan udoh nok buat gasin tu.. laju je la keme mintok die buatkan untuk keme sekali.

"Kamu tengok yak Mad.. Gasin aku nanti bulih pecoh belohkan gasin Antan Ndu tu ngan sekali pangkoh je.. Kamu tengok la nanti..". Aku angguk kepale lelaju. Kene sokong.. mun kalo idok takut idok meghase(merasa) begasin pulok aku..

bersambung..

Khamis, 12 Disember 2013

Muhasabah


Aku teringin kembali ke zaman kanak-kanakku.. sungguh-sungguh mahu. Keinginan ini timbul setelah aku kecewa dalam banyak perkara yang aku lalui selama ini. Barangkali. Biasan daripada acap kali melakukan ketelanjuran dan kesilapan benar-benar membikin aku lemas. Aku mengangankan tentang bagaimana akan aku perbaiki setiap ketelanjuran dan kesilapan itu. Aku mendambakan kesempurnaan. Justeru, keinginan ini mendesak dan terusan mendesak. Jiwa jadi kacau. 


Semalam aku membicarakan tentang keinginan ini kepada seorang teman. Temanku itu ternyata pendengar yang baik. Dibiarnya aku menghabisi kata. Wajahnya bersahaja. Nun di seberang bangunan, seorang lelaki dewasa barangkali sedang enak diulit mimpi di siar kaki francais KFC. Temanku menuding jari ke arah lelaki itu..

"Mad, agaknya lelaki itu terlalu banyak melakukan ketelanjuran dan kesilapan dalam hidup..kan?", dia tersenyum. "Dan Mad.. apa jaminan yang dapat kamu pegang, bahawa jika kamu diberi peluang untuk kembali ke zaman kanak-kanak kamu itu, dewasa kamu nanti akan menjadi lebih baik daripada hari ini..?. 

Aku terkesima. Lelaki yang terbungkang di siar kaki itu terus kuamati dengan persoalan yang panjang.. Segera aku insafi betapa misteri kehidupan ini sewajibnya kuhurai dengan kunci-kunci keimanan. Kunci ketenangan pula adalah dengan menyuburkan sifat syukur yang sebenar-benarnya.. Dan kau teman.. Terima kasih !

Ahad, 30 Jun 2013

Ubat Kurus..

2009..
Aku  : Huihh..udoh kughuih kamu, boy.. [muke kagum]
Boy  : [nyongin(tersengih)..mengekek-ngekek]
Aku  : Kamu makan ape sampei bulih kughuih ni..?
Boy  : Ubat..
Aku  : Ubat ape woii.. heghan aku.. cer kamu kabo.. 
Boy  : [teghuih nyongin.. idok hajabkan(pedulikan) aku..]


2012, februari..
Tun  : Woii.. Mad.. Laju je tu, nok ke mane..?
Aku  : Nok jumpe Boy..
Tun  : Wat peghonjang hape kamu jumpe die ta..??
Aku  : Nok tanye die.. die makan ubat ape.. badan bapak mentilon bulih jadi kughuih. Kawan aku yang gemuk di sane sughuh aku tanye..die pun nok kughuihkan badan..
Tun  : [gelak beso..]
Aku  : Ngape..?? [pelik]
Tun  : Boy tak ade.. Udoh ke dalam..
Aku  : Dalam mane..??
Tun  : Dalam pusat serenti lee.. ngisap dadoh..memang la kughuih hahaha..
Aku  : Puiiihhh.. patut laaa..!!