Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Rabu, 2 Mei 2012

Kronik ![Loghat Perak]

Nota Atas : Baru-baru ini blog saya tidak dapat dibuka akibat gangguan spam.. Entah ye entah kan tidak, saya pun tak pasti. Saya dinasihatkan supaya memadam beberapa komen yang ada dalam entri saya. Walaupun saya sangat keberatan tapi keputusan mesti diambil. Tidak disangka, 30 komen sahabat-sahabat blog ini terpadam. Ruang sembang pun turut hilang. Itu amat menyedihkan saya. Percayalah.. Mohon maaf kepada mereka yang terlibat. Namun, saya harap sahabat-sahabat dapat memahami keterpaksaan saya. Terima kasih..

Berdasarkan cerita kawan..

Tanoh pusake mok ta mesti aku kene juei[jual].. Buat ape nok simpan, bukan aku duduk di sane pun.. Idok mungkin aku balik ke sane. Idok. Ate, baik la dijuei. Aku takde adik beghadik. Tunggei[tunggal] aku ni. Daghi jadi tempat jin betendang, baik la dijuei..

Ghase-ghase aku, rm180 ghibu tentu laku. Banyok juge tu yak ?. Busuk-busuk pun..rm160 ghibu dalam tangan. Pahtu.. aku beli tanoh di sini. Bulih kot dapat setengoh keping. Beli cash. Pahtu.. aku sandor tanoh tu ke bank. Beli tanoh lain pulok. Beli cash. Pahtu.. aku sandor tanoh tu ke bank. Dapat duit, beli tanoh lain lagi.. Beli cash. Kene beli yang udoh ade sawit. Sawit mahei.. bulih kabe utang ke bank. Iskk.. silap-silap bulih dapat bakinye lagi. Hihihihi.. best ! 

Mun kalo nampok macam bulih kabe[cover] utang bank ta.. aku sandor lagi tanoh tu.. Dapat duit beli tanoh lagi. Pakei name bini la pulok. Ingat.. beli yang sawit udoh bulih dijebok[tuai]. Pahtu sandor lagi ke bank.. Konpem aku bulih idup senang .. Konpem !. 

Iskkk.. peghut meghagam la pulok. Ghase nok keluor angin... Tekan sikit.. Angin menendang.. bunyinye sayuuuu.. 

Hahhhh..!!! Ya Allah.. Aku tengoh semayang la..!

14 ulasan:

kakcik berkata...

Solat yang tidak khusyuk...

Apekeheinye Dik Mad? ;-)

Abhamz berkata...

assalam, biasele tu...tgh sembahyang boleh rancang mcm2...payah nak kyusuk.

norhidana berkata...

tul ah dia, sambil sembayang sambil berangan.... hehehehh

eMMe berkata...

Takpe la yop...
nak wat camner, janji yop dpt buka blog n update blog balik seperti biasa... yop sihat?
harap yop tak lupe kat saya, sebab lame tak jengah kan...

yop, ade tak kak Fuzjee cite pape pasal saya? hehehe..bajet famous kan saya ni, nnt tgk la entry2 saya yg 2-3 lepas... mesti yop pun terkejut, heheheh...

MOH KEMBARA berkata...

Salam Yob Samad,
Banyak berangan tu. Ehh masa solat ke nih....haisyyyy!

izan mama mia berkata...

hye..dtg cni blog kegemaran my hubby...best banyak dh belajar loghat perak....

miloais milo berkata...

jauh melaro tu....

diana berkata...

tengah sembahyang pun dok pikir dunia lagi..ahhaha..
***********

sebab tu kat kotak komen akak,
akak kasi amaran jangan tinggal link biru.tak mau spam2..

Titisan Hujan berkata...

astaga

eita berkata...

alamak!!!..teruk nye..
dalam mayam leh berkhayal ni....
tak khusyuk langsung..

dill berkata...

Mak ai..hahaha!

terbang melayang2 fikiran ye

dill.

~SaL IjOu~ berkata...

kalo da fikir pasal harta..dlm sembahyang pun leh terbawa2~ =p

p/s : terharu ada sahabat yg rindu.rindu kamu juga~ =)

Jurnal Murahan berkata...

kahkahkah

jual kat aku la yeop , haku nak hidup dekat KK

fiqas berkata...

awatnye kuat bebenor duk berangan tu...