Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Rabu, 18 Disember 2013

Game Kami Sewaktu Kecil-kecil Dulu - Senapang Buluh.. Bagian 3

Senapang buluh. Seingat aku, satu-satunya alat permainan yang aku tahu membuatnya dengan tangan aku sendiri.. senapang buluh inilah. Mudah. Ambil sebatang buluh sebesar ibu jari..  kemudian potong kanan dan kirinya. Laras senapang biasanya antara 6 hingga ke 10 inci. Potong bahagian ruasnya. Pemegang yang sepanjang lebih kurang 2 inci pula, diambil daripada bahagian ruas yang dipotong tadi. Penjoloknya diperbuat daripada buluh yang lebih tebal. Diraut sehingga 'ngam-ngam' masuk ke lubang buluh yang menjadi laras senapang itu.

Cebisan kertas yang siap dibasah dijadikan peluru untuk senapang buluh itu. Biasanya, kami menggunakan kertas surat khabar terpakai. Kertas yang basah tadi digentel membentuk bulat dan diletak ke mulut laras senapang. Kemudian, dengan menggunakan pemegang senapang.. kertas itu diketuk-ketuk perlahan-lahan dan penjolok digunakan untuk memasukkan kertas itu ke dalam laras. Kertas yang pertama menyumbat di hujung laras. Kertas yang berikutnya, barulah menjadi penolak kepada kertas/peluru yang siap sedia di hujung laras. Melepaskan tembakan juga perlu ada seninya, silap cara menjolok.. senapang tidak akan meletup..! 


*************************************

senapang buluh
Pagi tu.. macam biase la.. aku, Antan Ndu, Antan Piah, Kama, Leman ngan Intan bekumpui di tangge ghumoh pah(nenek) Antan Ndu. Cume Antan Piah je yang bebaju. Keme yang lain memasin menayang peghut(perut) keme yang buncit penuh cacing. Poket seluor pendek keme yang betali pinggangkan tali rapia meghoh(merah) nampok kembong dan basoh(basah). Dalam poket tu keme sumbat dengan keghotah(kertas) basoh. Di pinggang keme terselit 2 ato 3 laghah(laras) senapang buloh. Musim ini musim keme main senapang buloh..

"Kama ngan Leman beloh(sebelah) aku. Mad ngan Intan beloh Antan Ndu..". Antan Piah buat keputusan yang tentunye keme idok beghani nok bantoh(bantah). Antan Piah palin tue dalam kumpulan keme. Keme nok main peghang(perang) senapang buloh. Antan Piah kendiannye tanggei baju. Itu memang sarat(syarat) kalo main peghang. Kalo pakei baju idok la adil sebab pelughu senapang bukannye kuat mane pun. Kalo dibandin ngan kene penampo, jauh la sakitnye kene penampo. Bunyi senapang buloh tu pun aku gamok kuat sikit daghi kentut Kama je..

"Moh nyoghok(sembunyi).. sape yang teghoyok(menangis) kene tembok, kite teghajang(terajang) je..", kate Leman. Keme diam .. tapi dalam ati ade juge ghase(rasa) gegham(geram) ke die. Sume senapang buloh yang keme ade, keme sumbat ngan pelughu. Aku nyoghok di balik tangge batu. Antan Ndu ngan Intan pulok nyoghok belakang susunan kayu api yang ade di bawoh ghumoh. Antan Piah nyoghok di balik tong dram. Leman ngan Kama nyoghok di pangkei pokok deghoyan yang beso due pemelok. Sebenonye idok la payoh nyoghok pun.. pelughu senapang buloh idok kan sampei ke tempat keme nyoghok tu. Kalo nok menembok, keme kene juge keluor.. datang dekat-dekat, pastu tembok. Tapi udoh namenye pun bepeghang..kene la nyoghok-nyoghok. Antan Ndu siap neghap(meniarap) atah tanoh lagi.. macam peghang betui-betui..

Doh 10 minit keme bepeghang.. pelughu makin sikit. Tadi Antan Ndu sempat laghi ke dalam kebun kopi pah die.. Kencin kot..


buah cenerai
"Mad.. Intan.. jom kite bantei(bantai/hentam) Leman je.. nok ? Belagok benor die ta.. ", bisik Antan Ndu. "Leman ade 3 senapang yak?". Keme angguk. "Ok.. takpe.. Kome tengok ne..". Antan Ndu keluorkan buoh Cenerei daghi dalam poket. Engkohnye(rupanya) tadi die masuk ke kebun mengambik buoh tu. Die nyongin. Pelughu buoh Cenerei memang pedih kalo kene ke badan. Kali ni ngelupor la Leman. Cepat-cepat keme masukkan buoh Cenerei ke dalam mulut senapang. Antan Ndu udoh kabor(beritahu) sesiap ape yang akan die buat. Die juge kabor ape yang keme bedue pulok kene buat nanti. Keme siap sedie..

Antan Ndu keluor daghi tempat keme menyoghok. Die buat akei(berlakon) kununnye tengoh ngisik pelughu dalam senapang. Antan Piah datang.. Antan Ndu kene tembok 2 dah(das). Pelughu keghotah basah melekat kat bahu ngan muke Antan Ndu. Muke Antan Ndu bekeghut. Antan Ndu idok balah(balas) tembokan Antan Piah. Pahtu, Kama ngan Leman pulok cepat-cepat beghambat(berlari) ngale ke Antan Ndu. Leman ngan Kama tembok Antan Ndu 2 kali soghang. Bile keme tengok Leman udoh gunekan kedue-due senapangnye, aku ngan Intan melughu(meluru) hale(menghala) ke die. Antan Ndu tembok dulu muke ngan dade Leman. Kulit Leman nampok meghoh(merah). Leman menjeghit(menjerit) sebab pedih. Keme pulok teghuih(terus) kejor Leman sampei ke dalam kebun deghoyan. Keme tembok beganti-ganti. Leman mengeliat menahan sakit. Aku tengok matenye beghayo(berair) menahan sakit. Die melutut sambei angkat tangan tanda ngaku kaloh. Itu pun keme sempat  menembok ke badannye sedah due lagi. Yeee.. tanpe belah kesian adenye. Keme sume temasuk Antan Piah ngan Kama mengekek suke..

"Hah.. teghoyok la kalo beghani Leman woii.. Teghoyok kene teghajang..", Antan Ndu mengejek. Pagi itu keme betui-betui puah ati. Leman..? Ade keme kesoh ?..

"Hoi.. jom ke sungei woii.. Kite MAIN KEIPONG(GUSTI)..!!".

12 ulasan:

missShila Nget berkata...

tuu dia.. keluar da semua permainan..

hahaha..

ok.. entry pasal keipong pulak..

Encik MamaT berkata...

hehe.. ghindu pule teman..

Bearcat berkata...

Permainan yang saya pun selalu main masa kecik-kecik dulu :)

ariesa aris berkata...

Seronoknye....main tembak2 la ni bebudak sekarang x reti dah nak main...kita dulu main baling selipar, kunda kundi, baling tin ngimbau kenangan lama

yuni berkata...

kelaka nya...tersenyum2 saya baca nya

Titisan Hujan berkata...

rindu zaman ni
sempat merasa sbb adk brdik sume laki
join jgk la.

sonok bc
bes

dill berkata...

samad,

saye ade ni. kalau ade ape2 boleh cari saye kat fb. dillasamurai@yahoo.com

dill.

dill berkata...

samad, emelkan alamat awak ye. nak jemput kenduri.

dillasamurai@gmail.com / dillasamurai@yahoo.com

dill.

eita berkata...

semua permainan ni dah lama pupus yob....



lama tak singgah sini

Panglima Muda berkata...

yes, aku memang tak lupa

joy iman berkata...

Slmt hari raya

eita berkata...

assalamualaikum..dah lama sangat yop tido...