Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Ahad, 4 Mac 2012

Imam..[Loghat Perak]

Nota Atas  : Sepatutnya cerita Lagenda adalah 'buah tangan' terakhir daripada 'atasnamaaku.'. Namun ternyata rindu membawa aku kembali ke sini..


Allah.. huakhbar..!

Aku cube kusyuk. Macam nok bulih je.. Imam tuwe[tua] yang jadi imam magerib malam ni. Bacenye pelan-pelan. Beghantun[tertib] beno die nyebut ayat-ayat Quran. Aku ghase tenang. Jemaah pun idok beghape ghamei. Di luor ujan ghenyei[renyai].

Masok raka'at kedue... Aku tepeghasan imam diam sekejap. Pahtu, imam bace idok sepelan tadi. Makin laju. Ayat lazim pun ambik yang palin pendek. Imam rokuk laju. Neghokam pulok ke sujud. Aku ghase pelik. Teghuih teghang cakap.. aku ghase macam main 'race' ngan tok imam. Tahiyyat awei pun secepat kilat. Mane gaye nok ngikutnye ni tok imam woo..!~

Raka'at ketige makin laju. Uiihh.. tuma'ninah pun macam idok beghape nok dan. Dalam 'race' ini.. aku kaloh. Lantok le .. Aku tetinggei 1 ke 2 rukun di belakang imam. Brabo tok ! Bulih kate, semue makmum kaloh di tangan tok.. !

Assalamualaikum warahmatullah... kanan.. Laju !

Assalamualaikum warahmatullah.. kighi pulok.. Pun laju !

Imam idok angkat tangan berdoa. Die teghuih bangkit. Idok mandang kighi kanan lagi. Imam jalan lelaju ngale ke pintu. Sambei jalan.. tok imam sempat juge menembok keme dengan 'pelughu M-16'nye.. Oooo.. sakit peghut engkohnya[rupanya] yak.. Nyemah[mujur] 3 raka'at je.. mun kalo tamboh satu raka'at lagi.. Yang belakang tu kene ingat-ingat la !..

25 ulasan:

Deru Ombak berkata...

Kekeke
Agak dah imam sakit perut..adeh!

** Ada niat nak stop blogging? Hurmm..

Admin P@P berkata...

Assalamualaikum.
Panggilan alam?
Semoga segala ibadat mendapat ganjaran dariNya.
Kadang-kadang kita memang rasa sihat dan tiada masalah, tetapi tidak mustahil jika perkara 'tiba-tiba' boleh berlaku.

TQ

ckLah @xiiinam berkata...

Hehehe...

Salam Yob!

Titisan Hujan berkata...

hahahahaha



da agak dh
nape buanh tgn akhir??
mn mau pegi??

take care!

Aku Dan Teksi berkata...

Salam,mengapa ada buah tangan terakhir,kalau tak sempat buat N3 sebulan sekali pun tak pe.blogwalking tak buat pun tak pe.janji blog ini tetap ada,jangan di padam.

eita berkata...

assalamualaikum yob....
terakhir?...
nak kemana? :(

sian makmum kan...
terpaksa bersaing macam tu....
xleh nak buat apa lah kalau dah sakit perut tu...

dill berkata...

lawak la cite awak ni

dill.

Hafizah Mohammed berkata...

Salam...aje yang yer tok imam ni....

Ayen... berkata...

kahkahkahkah...agok2nye bang klu tgh duk rukuk tu imam menembak berserta dgn kluar peluru kaler kuning kat jubah die kwn rase lg haru jdnye kan,hahaha...

* JANGANLAA BERENTI BERBLOG BANG,KWN SUKE BACE HASIL TANGAN AWK NI...kelakor.

amirah berkata...

adoyai,..bau tempoyak!!

entri terakhir? jgn la merajuk yob mad..bughuk kalo org2 tue merajuk hehehe

Salleh - Putrajaya berkata...

kahkahkah..., best...

Abhamz berkata...

assalam, haru dibuatnya kalu mcm tu...

diana berkata...

mujur imamm teror tahan..kalau idak berdesup makmum kat belakang kena tembak...ekekek

norhidana berkata...

heheheh...
seronok...suke baca cite2 kt sini...
alahai tok imam... nk bt cmane ye dak... jnji dh lps yg wajib

Sham berkata...

tok imam dapat pangilan emergecy tu..nak wat camana kan...heee

ghost writer berkata...

kahkahkah..! itu nasib baik bacaan betul, dibuatnya juga berterabur, satu jemaah kantoi.

~SaL IjOu~ berkata...

pak imam tersalah mkn agaknya, ehehe~
gembira kamu kembali~ =)

Jurnal Murahan berkata...

buah tangan terakhir ?

kalau kamu tutup blog ni abihla, ramai la bebudak opis kena pecat dengan aku tension punye pasal ahahaha


selalu baca blog kamu ni idak la tension sangat koje hari2 ni. janganla berenti yeop

atuk berkata...

Assalamualaikum A samad

salam ziarah

CintaZulaikha berkata...

hahhhahha, adodoiiii..

aku HaniAsyira berkata...

adoi... apekahhh.. hahaha..

insan_marhaen berkata...

mengkome ni..... buat teman sakit peghot gelakk...

~SaL IjOu~ berkata...

#mekasih atas kunjungan x jemu dari kamu,sahabat~ =)

penjajah minda berkata...

jangan imam sujud pastu terus bangun tinggalkan jemaah dah la.hehe

♕ Mr.IX ♂ berkata...

dulu blaja perak setahun..ada lekat gak slang2 perak ni...sama skit ngn slang ganu....hehe

follow sini