Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Jumaat, 15 Februari 2013

Sakit Perut

Terkenang semasa dulu...

Daghi pukui 3 pagi tadi.. aku ngulang ke jamban je. Naik pedih kat 'situ'. Lain macam pulok sakit peghutnye. Ape ke heinye kome.. makan kendughi je peghut meghagam[meragam].. Bukan sekali. Dulu kawin Jenal pun beghabih[habis] keme kene sakit peghut. Kawin Poji pun sakit juge. Sian bini Poji.. tengoh sedap-sedap besanding, tetibe je mintok ijin nok ke jamban. Sahih je bini Poji tu meninggung siap ngan baju pengantin yak?.Nyemah[mujur] mase kawin Ali, elok je keme melantok. Naik lenguh lutut meninggung... Aduihhh..!

Kate deme yang tetue.. ade oghang yang buat dajei[dajal].. Dibubuh di deme julap dalam gulei ghempah[kari]yang tengoh dimasok. Julap tu untuk oghang sembelit. Mun[kalau} betui diletok di deme dalam gulei.. memang beghok ayo[berak air] la jawabnye. Tapi bile dipikiokan balik..tak kan meghedang-ghedang[melampau-lampau] dajeinye sampei macam tu. Sebab lain kot. Toh-toh daging yang deme masok ta udoh busuk. Daging lame. Entokpun[ataupun], deme yang silap.. Ngape masok mase malam kendughi.. mun silap jage.. basi la gulei tu.. Ate.. kalo dimakan juge.. sakit peghut la jawabnye...

Bile aku sakit peghut, mok aku tawu ubatnye. Mok pandei. Mok caghi daun setawor kat dalam semok tepi laman ghumoh. Mok ambik daun-daunnye yang mude. Pahtu mok lipat-lipat daun tu. Mok tonyoh daun tu kat tapok tangan. Mok campor sikit minyok gaih[gas/tanah] daghi dalam pelite. Mok tonyoh sampei daun ta keluo ayonye. Ayo tu mok sapu ke peghut aku yang buncit. Peghut ghase sejok. Pelan-pelan sakit pun ilang. Dan peghut aku nampok ijo !

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

"Mad.. aku sakit peghut..!", Padey menekan-nekan peghut die.
"Aku pun sakit semalam. Tapi mok aku sapu daun setawor. Ilang doh sakitnye.. Kamu tengok ni..". Aku tunjuk peghut buncit aku yang ijo.
"Mad.. tunggu kejap yak..". Padey beghambat[berlari] ke dalam semok. Dalam sepuloh menit, aku nampok Padey keluo balik daghi dalam semok tu. Die nyongin[tersengih] je.
"Kamu ke mane..?"
"Meghebah[berak].. idok la bulih aku tahan Mad..".
"Kat mane..??". Padey tunjuk belakang pokok deghoyan yang paling beso.
"Basuh..??". Padey tunjuk ke selipar Bata die. Aku tengok selipar tu. Takde ape-ape..
"Aku salat[sapu/gosok] je punggong aku ngan tapok selipar aku nih.. Elok je kesinnye[keringnya] Mad.. hihihi..".
"Hahhhh..!!! Puiiihh..!.. Pengotor !!!..". Aku sepak ke punggongnye lelaju. Pahtu keme ngekek idok beghenti.....

Catatan : Agak lama tidak menulis.. jari seakan terkaku..menulis tanpa bakat itu..PAYAH..!

13 ulasan:

Kakcik Nur berkata...

Tu kighe istinjok ke hape?

Tulih le lagi Dik Mad, buleh kakcik ngasoh balik lidoh kaghei kakcik ni... :)

atuk berkata...

Assalamualaikum A Samad

masih ada lagi ke orang buat dajei macam tu...

Granny Hani berkata...

tidak pernah menghampakan...sentisa menghiburkan.Seronok baca sambil cuba sebutan bagai di eja..

missSenget berkata...

kahkahkah..

lawak..!
memang pnjang akal dia...

eita berkata...

eeeeiiii...kotor nyer...
memang patut kena sepak pun...



takpe takde bakat janji nak menulis..

amirah berkata...

assalamualaikum yob. lama tak ke sini. daun setawar ...lame idok dengor. kat sini idok le selalu nampok. tapi ada kawan dulu kate die selet kat lalang..adoiii..ngeri ndengornya..hehe

ckLah @xiiinam berkata...

Assalamualaikum...



Bagi salam dulu baru baca ceritanya. Boleh ya...

norhidana miswan berkata...

lama nyer tak menulis, rindu nk baca ntry tulisan perak...

apple hijau berkata...

hasil tulisan en. Mad tetap mengujakan dan masih 'kick' lagi...

eita berkata...

tuan umah ni kemana menghilang?

fiqas Rafie berkata...

salam....

nak jugak di"cuci"nya tu... heheheh

tak dapat nak dibayangkan pengantin yang sakit perut bertenggek kat toilet ngan baju pengantin.... :)

dill berkata...

hehehe. sian pengantin.

ape kabar samad? lame idak nyembang kan? kume kat kampung ni.

dill.

~SaL IjOu~ berkata...

agak sadis kalo asyik kene dajal mcm tu eh~