Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Rabu, 30 November 2011

Lelaki Bermadu..

Perkampungan oghang Asli , Kampung Rata namenye.. 9 malam.. Ujan lebat.. Kenalan aku, lelaki Semai tu ngajok aku singgoh di sebuoh ghumoh. Kecik je ghumoh kayunye.. tentu ghumoh bantuan keghajaan la tu.. Baju seluor aku lenjun basoh.. Tadi aku jatuh tekangkang .. Ate, mawok motu dalam ujan ngikut jalan balok, kome ingat senang ke.. Udoh la tu.. taik gajoh melambok-lambok di tengoh-tengoh jalan.. Silap sikit je.. motu bepusin.. tekangkang la aku.. Betih gebu aku sempat juge nyium ekjos motu.. melecor baye penampor.. best ke tu?

Jaghak[jarak] Kampung Rata ngan kampung Banum lebih kughang 15 minit kalo bawok motu waktu siang. Tapi bile jalan waktu malam.. ujan pulok tu.. setengoh jam lebih baghu sampei.. Ciss !

Keme disambut soghang lelaki tue yang peleto[ramah] kemain. Bebudok ghenik[kecil] ade lime nam oghang. Banyok beno bebudok ghenik kome woo.. Pandei oghang asli ni buat anok gamoknye yak hihihi.. Kat lamannye terpacok satu tiang yang ujungnya ade plat untuk dapatkan tenage solar.. Gunenye untuk nyalekan lampu yang watt kecik-kecik je.. Musin ujan, plat solar tu jadi tukun je la.. Terpaksa la gune generator la demenye.

Cube kome dengor sembang oghang tue tu ngan aku…

“Saye atok tiri si Ude ni.. Dulu saye duduk di Pahang.. cerai dengan bini, saye datang ke sini la..”. Ermmm.. labun Ke El deme ni kome ! Aku pun kene labun Ke El la nampok gayenye..

“Ohhh.. atok betul Ude meninggal ke pakcik ?”

“Tak laa.. saye suami nombor 2 laa.. “. Aku konpius...

“Nenek Ude dengan atoknya bercerai ye…?”. Lelaki tue tu nyongien[tersengih]

“Neneknye ade 2 laki.. Yang pertama kat kampung Banum.. Saye laki yang nombor 2..”. “ Dah jodoh kan.. nak buat macam mana kan..”. Selambe je muke die

Laa.. lelaki ni bemadu engkohnye[rupanya] kome.. Aku nahan gelok, tamboh-tamboh lagi bile aku nengokkan muke toyenye[innocent] tu .. Memang tak bulih blah !  Siannye lelaki kene bermadu yak.. Macam mane tuh ye..? Mun kalo ade oghang pempuan Melayu yang teghingin bekawin 2, cer kome berpindoh di kampung oghang asli.. mane la tawu.. kot-kot ade rejeki kome hihihi..

Lain kali aku ceghiter sikit lagi tentang pengalaman aku mase betape di kampung oghang asli tu yak.. Idok la bulih tulih bebanyok, lugu[jemu] pulok kome macenye nanti.. wassalam..

21 ulasan:

CintaZulaikha berkata...

heheheh x baik tau gelak2

محمد رازيق berkata...

poligami versi lelaki :)

nub berkata...

hakhakhak. gitu pun ada naa

kakcik berkata...

Ate... bile dapat anok, idok kene buat DNA test ke Dik Mad? Mane tawu anok laki yang mane kalo ghope itu gayenye?? Ish... tak paham kakcik! ;-)

penjajah minda berkata...

tak boleh aku nak bayangkan.hahaha

Zaujah Encik Mamat berkata...

erkkkk~

makdara TERdiva berkata...

org asli tu bukan islam eh?? tu yg selamba jer dia bermadu.. :D

amirah berkata...

hehehe...ngeri woooo..sorang cukup la...

Ayen... berkata...

Hahahaha...dieorg guna mazhab baru kot.

diana berkata...

boleh ye???
er..pikir panjang akak
lepas baca sebab memikir cemana la keadaan rumah tangga depa..
2 laki??kalau 2 bini tu paham le cemana keadaan depa..

diana berkata...

test2!.
komen tak keluar ke eik??

NURULHANIF berkata...

hehe.. done follow di sini..

POHPALEH BURGER berkata...

dasatt.. tak relaa i tauu!! hehehe..

yop.. kawan no mintok no tpon bleh? anto kt mail aku ye.. kalo bleh le.. ada mende nak digosip kan ngn awok..
ridzwan.mahmud@gmail.com

eita berkata...

boleh ke hah?

tajnur berkata...

Assalamualaikum wbt
Sistem cara hidup `poliandry` telah lama berlaku pada masyarakat yang mengamalkan `paganisme`. Teman poghonah le kerabat sempadan hutan kalimantan leghah Bau, Serian menghala ke Pontianak, Indonesia. Hampir semua dayak2 / org2 Ulu mengamalkan cara hidup ni pd tahun 80an. Mmg seronok waktu tu dan terlalu byk pengalaman yang berguna dlm hidup teman. Sepatutnya Yob mad ngale kesane kalo nak meghanto le...

Queenie berkata...

ala mad....tgh syok2 mace stop plak..
mana ada lugunya citer2 camni, best apa hek3...

tu kelebihan fahaman depa la na?
mad, patutler mad nak pindah ke Congo...kalu pindah ke situ kang kena madu..haruu...

a.samad jaafar berkata...

Tajnur..
tak de sape yg nok mawok teman.. teman mau aje pegi tempat2 gitu..

intan.maisarah berkata...

seronok ye dak,
dapat byk pengalaman..

badan lepas jatuh tu
ada sakit2 idak sampei sekarang?

Fiqas berkata...

ni pertama kali saya dgr ada lelaki dimadukan...

Encik MamaT berkata...

semalam kot ada cerita isteri bersuami dua.. tinggal serumah kat jawa... hmm.. mcm2...

Cikya berkata...

tabah bebenor laki tu nok bermadu cikmad...

nasib baik dua2 laki duk jauh,
kalau dua madu duk serumah.
mahu bertikam parang.
nasab pom keliru buleh.. :D