Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Khamis, 1 Disember 2011

Sesat ?

Aku sedaya mungkin telah cuba meringkaskan catatan ini. Tapi tetap juga meleret-leret.. Aku harap kecenderungan untuk meringkaskan catatan ini tidak mencacat juga mengelirukan sesiapa yang sudi membacanya...

Tempat : Pos Kawalan Jabatan Hutan 13A

Manjang malam ujan.. Kejap lebat.. kejap ghintik-ghintik timpe daun lalang.. Samad baikkk.. ghamei yang sayang ..Eh !!  Ade sambungnye pulok yak hahaha..

Kumpulan kaki mancing daghi Penang belum balik-balik lagi. Baghu siang tadi aku kenei-kenei ngan deme tu. Kaki mancing memang ghamoh[ramah] gamoknye.. Keme macam udoh kenei lame. Kawan aku, lelaki Semai udoh lame balik. Die tukang tunjukkan lubok ikan je kat deme... pahtu die balik jumpe aku yang nunggu kat Pos Kawalan Jabatan Hutan tu.. Yang mancing tadi, pandei-pandei la balik sendighi.. 

Bunyi ayo sungei begugup kuat.. Aku bulih agok, ayo naik ngan cepat. Patutnye deme yang pegi mancing tadi balik ke pos.. bahaye.. Mun kalo datang kepale ayo, bukan kate nok ngucap.. nyebut pisang pun idok nyempat.. tumpo[mati] le jawabnye. Iskk.. kengkadang oghang ni beghani idok tentu hale.. meghedang-ghedang ! Henpon pulok cume bulih digune buat main game je.. nok call line tak mandang.. Kalo idok, soh-soh je aku call deme sughuh balik.. Lantok deme lah !

******************

.... "Hui.. syok gila mancing semalam. Pantang campak, teghuih ikan sambaq. Naik lenguh tangan ni.. Tapi dak sampai setengah jam aihh.. ayaq naik deghah. Kami dengaq bunyi.. Gupp..gup.. batu belaga.. Bimbang kepala ayaq.. Nan sughuh kami naik kataih. Bahaya. Kepala ayaq selalu mai kat situ..", kembang kempih idung mamat  Penang tu belabun. "Kami kemaih baghang-baghang.. cabut la.. buat apa tunggu ye dak ?."

"Nok nyampai ke jalan balak tu, kekigha makan setengah jam jugak la.. Tengah jalan.. si gendut ni[saloh soghang kawan deme] celupaq mulut pulak dahhh.. Hmmm.. jenuh cari jalan la jawabnya.. Musing-musing, dok tang tu jugak laa.. Siyai sungguh la hang gendut uiii.. hihihi.. Langsung dak bulih keluaq.. Kami cari loghong jenuhh.. Tak jumpak.. Gelap keliling ! Last-last, Nan cabut golok.. tikam tanah.. Nan sughuh kami patah balik ke sungai. Malam tadi kami berjaga sampai pagi.. Sejuk nak mampuih.. Ketaq sampai pagi.. hahaha..".

Aku dengo je. Idok komen ape-ape. Aku memang suke nengor oghang belabun. Itu memang pembawok aku sejok kecik. Cume aku heghan.. Ngape tikam tanoh ? Sian tanoh tu kene tikam yak.. hahaha..

P/S..  Aku kemudiannya pergi sendiri untuk meninjau tempat yang disebut oleh kumpulan pemancing itu. Akan aku berikan sedikit komen. Dan rasanya catatan yang akan datang adalah penutup bagi kisah aku di perkampungan orang asli.. Sekian..

15 ulasan:

missSenget berkata...

kepala air tu sejenis ape cik mad..??

diana berkata...

tikam tanah tu untuk apa ye??
kaki pancing memang ramah..tapi yang tak bestnya cerita pasal mancing je depa..pasal lain depa kurang minat nak dengaq.

~SaL IjOu~ berkata...

org selalu pesan kalo masuk utan, jgn dok celupar mulut..mcm tu la jadinye nnt..berasa seriau plak!~

kakcik berkata...

Assalamu'alaikum Adikku Samad...

takkan pendek beno ceghite pasei perkampungan oghang asli tu. Peginye kemain lame.

Ngape gamoknye oghang kampung kite tu gemo beno nyebut perkataan 'pisang' sebagai perumpamaan tak sempat ngucap yak?

:)

penjajah minda berkata...

aku macam penah dengar sal tikam tanah nie.tapi kalau tikam ekor tiap2 hari dengar.hehe

CintaZulaikha berkata...

berdenyut2 baca..nak paham punya pasai. awat dy tikam tanah??

Waqheh berkata...

lu pi bertapa sampai sesat samad..patut lama lu hilang. rindu kat hang samad..

amirah berkata...

eh, dh nak sampe penutup? ate idok pulok ceghite pasei ape pegi betape kat sana nun yob mad?..beno jugok..buat ape ditikam tanah?

Jurnal Murahan berkata...

tikam tanah tu sebab tensen hahaha setahu aku kalau jadi camtu kene azan la sikit

kuningkuning berkata...

mulut ak terkumat kamit bace cite kamu mad. haha! peghok benor mike.. haha! tikam tanah sebab tensen, ak setuju dgn ko jm. hahah! ko memang bes mad, terbaik! huu. mad, belabun tu apekah?

ghost writer berkata...

nih lar masalahnya kalau ada yang bermulut celupar kat tempat2 yang tak sepatutnya.

Abhamz berkata...

salam, kalau sesat mmg letih bro...

eita berkata...

kalau masuk hutan mulut tu kena ada insuran jugak...jangan main hentam je....mujur sesat..buatnya ke lain..tak ke susah...

Cikya berkata...

satu je cikmad,

sebab dalam family memang saya nampok otai, ganah, tegas bagai,
padahal yg paling lemoh semangat, sayo ler...

bila tang nak g berkhemah ker apo, mak dah bimbang2...

ganah saya sebab, anak no 3, abang istimewa, yang lain semua perempuan. ganah saya, bela adik kena buli, ter'perli' orang yg kurang ajaq ngan mak/nenek saya...

harap ganah saya bertempat. dalam hati ada taman.
nak masuk hutan.huu~ T__T

Encik MamaT berkata...

salam cikgu samad... selalu ke pergi tempat orang asli.. nak ikut boleh ke?