Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Khamis, 6 Disember 2012

Aku.. Mak.. Abah..

Satu haghi.. musim deghoyan.. lepaih asor..
Aku ngan mok duduk juntei kaki kat muke pintu dapor. Mok bancoh kopi pekat dalam gelah[gelas] beso. Keme belabun. Mok potong kuku pakei batu reza[razor blade] tumpui yang mok ambik daghi piso[pisau] cukor aboh. Mok idok gheti[tahu] makei ketik kuku. Susoh.. kate mok. Memang gitu la mok potong kuku sejok mok kecik. 

Aboh tengoh ngelewor[merayau] bawoh pokok deghoyan. Tadi aboh dengor ade deghoyan yang gugup[jatuh]. Aboh pakei kain pelikat kotok-kotok. Aboh ikat kekuat. Aboh gulong sampei pangkei lutut. Aboh pakei baju perok[singlet pagoda]. Die jaghang idok bebaju macam aku.

Mok tengok aboh. Aku tengok aboh. Kate mok, aboh baik. Cume kengkadang mok ghadang[marah] juge ngan aboh. Ate.. aboh pun satu.. selalu juge bengken[garang] idok memasei. Mok kabo ke aku, aboh udoh puaih]puas] idup susoh nok besorkan aku ngan abang-abang. Dulu mok ngan aboh selalu sindior di oghang kampong. Deme getek[menyampah] bile aboh ngan mok tetap juge nok sekolahkan anok-anok.. idok sedor dighi, kate dideme. Idup kaih pagi makan pagi.. nokkkk juge nyekolahkan neanok[anak-anakla tuh..].. Tapi sekaghang nampok la susoh payoh mok aboh bebaloi. Mok aboh udoh bulih bangge ngan anok-anoknye..

Mok tengok aboh lagi. Aku pun tengok aboh lagi. Tetibe keme dengor bunyi ghanting[ranting] patoh. Daun kene timpe. Itu tande deghoyan lughuh[luruh]. Aboh di bawoh pokok..!! 

"Bukk..!!.."

Deghoyan timpe tepat ke bahu aboh. Mok bangkit. Aku melompat bedighi[berdiri]. Muke mok pucat. Keme tengok aboh jatuh telentang. Cepat-cepat aku lompat ke laman. Belum sampei 3 langkoh... aku tengok aboh udoh tegok bedighi. Tangan kanan aboh jinjit deghoyan baye buah nyior. Aboh kibah-kibah[mengibas] bahu die ngan tangan. Aboh jalan lagi. Aboh ceghoye[mencari] deghoyan lagi.. Aku tengok ke mok. Mok nyongin[senyum] pahtu ngekek[ketawa berdekah] suke. Aku garu kepale. Sudohnye, aku pun ngekek same.

"Itu la pulok lebihnye aboh kamu.. Yang tak ade pade kamu..". Mok pun melangkoh ke dapur.. Aku tengok aboh lagi. Due-due beloh tangan aboh ade deghoyan. Dalam ati.. ade kagum aku pade aboh..

ai lab biu la aboh !!! hihihi...

16 ulasan:

whitecappuccino berkata...

tersentuh hati baca entri ni..teringat arwah ayah saya..belabun tu apa?

missSenget berkata...

i lebiu jugak abah.. kikiki..


cikmad, try laaa tunggu durian mcm tu..
tgk sapa pengsan dulu kalo kene timpa..kikiki..

Kakcik Nur berkata...

Teghingat2 kakcik akan suasane kampung di satu waktu dulu... duduk belabuh di tangge sambey ngetip kuku, caghi kutu, ngeghokeh kelemumo... belakang ghomah ada pokok deghoyan, depan ghomah ada pokok kuini dengan limo... :(

CintaZulaikha berkata...

fuhh, kuatnya abah samad...leh bangun agi pas kena durian tuh..tu la jgn dipandang ringan org tua2 nih..sapa kata org sush tak leh nak besorkan anak2..tu sangkaan org saja, yg penting ada usaha..

Titisan Hujan berkata...

aiyookk..kuatnye abah yob


smlm bru je TH tpikir nk wt entri cenggini..ehehehe

amirah berkata...

assalamualaikum sahabat..hehe..eh, arwah abah kita pun ada jugak ceghiter camni. mak kate kena timpa dekat kepala. adui..tapi tkde la teman nengok kejadian tu..

kongsi apa saja berkata...

lama tak baca blog ni... aritu anak sedara kena timpa buah durian.. durian pecah tapi kepalanya takdak apa2... wallahu'alam..

diana berkata...

sekarang ada lagi ke pokok durian kat kampung tu???musim nya la ni kan..seronok la dusun derian keliling umah je..

Granny Hani berkata...

Cer try buat mcm abah sekali...

Jay Ar berkata...

Org dulu2 memang tahan, sebab tu agaknya mereka punya ramai anak, sebab semuanya (lelaki dan perempuan) hebat2 belaka. Budak dulu2 bila hujan turun, mereka akan main hujan, budak sekarang kena hujan 3 titik dah demam 3 hari...

norhidana miswan berkata...

abah kite selalu sntiasa istimewa di mata kite, mana ada mak pak yg takmo anak2 senang...

nsb baru je jmpa abah

eita berkata...

hebat nyer ayah yob...kena timpa durian elok je bangun...



tibe2 teringat jugak kat arwah ayah ita...

sunyi takde dia...

insan marhaen berkata...

Abah mike bukan sembarangan oghang agaknya.

Mesti dalam ilmu di dade...

Teenager Housemaid berkata...

er..walaupun pada mulanya agak sukar untuk membaca...
tapi berjaya juga memahamkannya..

محمد رازيق berkata...

wah. kagum dnegan baoh hang bro. aboh mike memang kuat usaha.

fiqas Rafie berkata...

salam...

abah saya pun hebat jugak... ;)