Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Selasa, 5 April 2011

Idok payoh betajok la yak..

Kome ape kabo..? Baghu due tige haghi idok aktip ngan belog, udoh aku ghindu dendam pulokkan kome... Ye aihh.. Ate, kome ta udoh macam kawan aku bebeno la pun.. Bezenye, kite kenei dalam belog je... Tapi kekighe kite ne kawan le juge yak..

Sebenonye kome, aku ne udoh 2 minggu kaco dibadan yang idok beghope nok sehat ni kome.. N3 aku sebelum ni pun aku tulih dalam keadaan badan yang idok sehat laa.. Jadi laa.. asei dapat juge aku mace kome mengomen.. hihihi.. Kome memang baguih.. Baguih yaamat-amat.. Sporting.. Time kasih le kome wooo.. hihihi..

Aku baghu selesei jumpe pakar due tige haghi ni.. Jenuh juge la beghulang-alik ke Hospital Pantai tu.. Iskkk.. jangke aweinye memang ngengetor aku kome.. Cancer ! kate di doktor. Uihh.. terduduk aku... errr.. aku memang duduk pun mase tu.. Seghiyes je muke doktor ta.. Teghuih teghang cakap la.. Aku doh ghase nok teghoyok.. tapi bile aku toleh ke oghang ghumoh aku.. aduih.. die yang teghoyok dulu kome.. Ate, aku wakil kan die je la teghoyok untuk aku... hihihi.. Boleh ke gitu ??

Mase x-ray ngan CT Scan, aku diammm je.. Aku memang ghiso kome. Aku siankan oghang ghumoh.. Mok die pun tengoh di kimo terapi di sepital sebab cancer.. Dulu.. atuk ngan neneknye pun meninggei sebab cancer.. Ate, mun kalo aku pun kene cancer.. mau pengsan die.. Tapi mujo la kome... ujian CTScan menunjukkan aku bebaih daghi sebaghang cancer.. Cume jangkitan kuman, kate di doktor.. Tuhan je la yang tawu betape legenye aku.. Teghuih aku buat lawok-lawok bodo untuk hiburkan ati oghang ghumoh aku balik..

Yang idok bestnye to, doktor kate deme kene beloh sikit kat peghut aku.. Sebabnye, aku ni sakit pasei ade sarap yang bengkak. Sarap yang bengkak tu kene la dibuang.. Sarap tu udoh dibalut di... err.. ape mendenye tadi..??? Lupe la pulok kome.. Tapi yang bekait ngan  kuman tu tadi laa.. 

Bab yang nok beloh peghut ni yang aku tak gemo nih... Bincang punye bincang, setuju la doktor tu tangguh dulu.. Yo aku terey makan anti biotik dulu.. Tengok dalam mase due minggu.. Mun ghope itu juge sarap tu.. Hmmm.. kene siang(bedah) didoktor la peghut comey aku nih.. Aduihhh,.. Ce kome doakan aku ni.. Yo la aku sehat ghope dulu balik.. Boleh ?

Pssst.. Tawun lepaih aku idok MC walo saghi pun.. Tawun niii.. Dalam mase 2 minggu, 4 haghi doh aku MC.. Malu woo...huhuhu..

37 ulasan:

PUANSTOBERI berkata...

bunyi mcm seriyes je tu.. awok doakan Yob sehat sejahtera la hendaknya yek.
Tkpe, kengkadang Allah bagi kita sakit utk menandakan yg Dia ingat pada kita.. :)

kakcik berkata...

Assalamu'alaikum adikku Samad...

kakcik do'ekan moge Dik Mad cepat sembuh dari segale penyakit. Memang libanglibu dibuatnye kalo badan manjang tak semiak. Kakcik ni dah ghase kene siang depan belakang - idok endok lagi doh kome weh... tak tetanggung sakitnya lepah kene siang tu! Jangan culah makan ubat tu to...

Dik Mad ke sepital Pantai yang mane? Kakcik ghajin juge beghomahtangge di sepital Pantai Ampang...

amalhaj berkata...

huaaaaaaa teman pon ghase nak teghoyak samer mad oiiii. ner tau oghang ghomah mike ilang suami, teman pulak ilang kekawan. aper2 pon mad, teman doakan mike semboh dgan cepat dan kalo kene siang (bedah) tuh juge didoakan selamat.
"Semoge Allah memberi kesihatan yang baik pade kawan teman nih.... AMIN"

Suara Kalbu berkata...

Semoga awak cepat sembuh ye. Jangan susah2 hati. Insya Allah, selamat semuanya

MOH KEMBARA berkata...

Salam Yob Mad, Mr T selalu kata, kalau kita sakit kena sebut "Alhamdulillah', menunjukkan Allah kasih kat kita! Akak doakan Yob tak apa2 yg serius dan kalau ada surgeri tu, minor saja. Akak pun dulu penah disuspek kancer kat rahim. Sebulan dok tunggu result. Hanya Allah yg tau risonya akak. Bila ari result kuar, akak jumpa doktor tu dgn cemas, dia muka cam smbab tak cukup tido. Yalah semalamnya tengok bola. Selamba dia jawab, "Not cancer...bla bla bla!" Hanya Allah yg tau betapa leganya akak. Terus posa sunat, dah bernazor!

apple hijau berkata...

salam yop...teman pun ghisau bila mula2 bace tadi. Alhamdulillah bukan cancer. ape2 pun teman doakan yop mad kembali sihat seperti sediakala.

p/s:MC sebab sakit tak pe jgn suka2 MC.. he he

ஐ๑makdara TERdiva๑ஐ berkata...

patutlah N3 MDT sepi dari sebarang komen ANA :)

semoga geng kembali sihat seperti dulu..blog, blog jugak, tp kesihatan diutamakan..

MDT doakan dari jauh :)

DKosongLapan berkata...

Asslamualaikum CHor....
uiiii....suspen awok mace awei2 entri mike ni CHor.....ghupenye jangkitan kuman je...... takpele CHor...mike abgi sehat betoi2 le......bukan kite mintak pun nak dapat penyakit ni...mike dok ghehat dulu....... moge cepat sehat CHor..

amirah berkata...

semoge sehat kembali tuan..jgn lupe mike mkn ubat betoi2..

a.samad jaafar berkata...

t kasih pnstoberi..saya rasa terubat dgn kata2 pnstoberi tu..

a.samad jaafar berkata...

kakakku kakcik..
saya berulang-alik ke hospital pantai ipoh..saya ke situ sebab mentua saya menjalani kimoterapi di hospital ipoh.. saya mmg menyedari yg kakcik menempuh masalah yg lebih serius daripada saya.. dan saya juga doakan kakcik memperoleh kesihatan yg baik..

a.samad jaafar berkata...

amalhaj..
t kasih sebab sudi wakilkan teman teghoyok..ceh! hantu betuiii..hihihi
t kasih atas doa cikgu yak..

a.samad jaafar berkata...

suara kalbu..
t kasih.. moga kita semua beroleh kesihatan yg sempurna hendak-Nya..

a.samad jaafar berkata...

kak halima yg sgt saya hormati..
suka betul sy dengan komen kak halima..saya terasa saya menjadi semakin kuat..t kasih

a.samad jaafar berkata...

applehijau..
saya kadang2 kurang ambil serius dgn kesihatan.. kata seorang doktor yg juga sahabat saya.. saya ni terlalu tenang.. err..dia perli saya tu hihihi..
tkasih ye,..

a.samad jaafar berkata...

hai geng(MDT)..
malam ni kalau sempat saya cover balik ye hihihi..

a.samad jaafar berkata...

sahabatku D_08..
sebenonye teman ni udoh belebih rehat D woo..hihihi..t kasih ye..

jurnal murahan berkata...

salam

cha, sabo. Mak awok pun kene jangkitan kuman juga, tersepok di hospital tepeng operate, lame

awok le menjagenye d pagi syawal dulu,takpelah. Ini semua rahmat, darjat kita kalau nak di angkat memang ALLAH taa'la bagi ujian sikit.

semoga selamat d operation & kekal tabah

a.samad jaafar berkata...

JM yg best !
Tepeng ??? laaa.. mati2 ingatkan JM org negori hihihi..

anak yg baik rupenyerrr hihihi.. t kasih Jm..sejuk ati aku nih bace komen tu..

Aku Dan Teksi berkata...

cuba bawa berubat cara lama pula,terjumpa WEB ni http://www.alamghaib.com

kat sg. siput je.

a.samad jaafar berkata...

sahabatku joyiman.. t kasih atas maklumat.. bagus jgk mencuba..

Encik MamaT berkata...

samad try cari alternatif lain... semoga sembuh samad...

kelisa_samudera berkata...

semoga kamu cepat sembuh. awok akan sentiasa doakan kesihatan kamu. amin...

one2paii berkata...

sabo yob..semua tuh dugaan yang harus kita tempuhi..allah berikan setakat mane yang kita mampu harungi untuk kita lebih mendekati diri padanya..gua doakan lu sentiasa sihat

Queenie berkata...

Assalamualaikum adikku Samad,

walaupun akak payoh nok paham bahasa Perak ni, tp rasanya bolehlah masuk sikit2 kot...nak ngabihkan satu cerita ni, mcm nak tergeliat lidah, lenguhnya sampai ke tulang belikat har3...

kome tu amende?

apa pun akak doakan moga diberi kesihatan terbaik untukmu dan anak isterimu juga...minum air secukupnya adikku samad, bukan minum air byk2 tp secukup yg diperlukan badan ya...

a.samad jaafar berkata...

sahabatku kelisa..
sms mike sudah cukup buat teman terharu.. t kasih kelisa..

a.samad jaafar berkata...

en. mamat..
baru2 ni dah cuba..malangnya, terjumpa yg kaki tembelang.. hilang rm400..

a.samad jaafar berkata...

one2paii..
t kasih.. komen spt ini sebagai penawar yg cukup berharga..

a.samad jaafar berkata...

kakakku queenie..
kome/mengkome bermaksud awak/kamu/korang.. barangkali filem hantu kak limah boleh membantu utk memahami cara penggunaannya.. kebetulan pulak filem itu dirakam di sekitar beberapa kampung di daerah saya..

toyolkiut berkata...

oh..
moga cepat pulih ye..
try minum air daun durian belanda utk mak mertua yg kanser tu, bgus sangat..
saudara samad pun patut cuba..
kesian orang rumah ye, bnyk dugaan hidup ia..

faisal berkata...

pppeerrhhhh pekat benor perak kamu yerk..mampuh aku nak tulis mcm ni mmg tak reti..ckp pun tak tau sngt..tapi baca tu phm la..hahahahahaha....

ni best nak bg kwn2 bc..mampuh dorang..

anyway semoga sihat cepat yop..

http://faisalapardi.com/

a.samad jaafar berkata...

kiut..
saya pernah dengar ttg khasiat daun dan buah durian belanda tu..tapi sekarang ni susah nk jumpa pokok tu di sini..

a.samad jaafar berkata...

faisal.. selamat dtg dan t kasih sudi berkunjung ke sini..

pening baca n3 kat sini ye..hihihi.. sori la yeop woo.. mmg blog ini trademarknya loghat perak yg piyo hihihi.. dua tiga kali membaca, tentu cekaplah nanti..
t kasih sekali lagi..

Fiqas berkata...

salam yob.. cam mana sakitnya, dah baik ke belum.. perlu jugak dibedah ke?

terkejut jugak, igtkan yob kena cancer betul2 tadi.. nasib baik la kan.. jaga kesihatan ye.. moga cepat sembuh..

Ummi Hanie berkata...

salam yop samad,

alhmdllh le xde kanser yer ... penyakit yg makin populer abad ini ... nauzubillah...

moga2 slmt jalani operation yer

eMMe berkata...

yop, sape tak mo sehat dari segala jenis penyakit, sakit pening demam sikit2 pun udah risau ya amat skrg nih, yop, yong doakan yop senantiasa diberikan kesihatan, InsyaAllah.....kawan2 yg lain pun turut mendoakan kesihatan yop, kak ani, sekeluarga.... sedih skit baca entry nih....

shida mj berkata...

salam berkunjung...dtg dari blog apple hijau..
rase nak menitik ayo mate awak klu nengo org sakit kanser ni..syukur en samad bukan kene kanser.