Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Jumaat, 29 April 2011

Errrkk..!

Pengalaman masa bekerja di kilang PowerFoam(Dunlopillo), Sg. Siput, Perak.
Masa : Tengah hari.. waktu rehat hampir tamat..

Aku ngan kengkawan yang lain tengoh ghehat-ghehat mase tu. Keme belabun yang bebukan sambei-sambei ngorat budok pempuan daghi kilang sebeloh. Idok peghonoh kene layan pun.. nohinnn je deme.. Nampok beno tak lakunye keme ni. Leman jalan laju-laju ngale ke keme. Muke Leman labuh je, tande tengoh maghoh la tu.. Meghoh mate die udoh ghope mate setan.. Idok la tawu meghoh sebab maghoh ke, ato meghoh sebab nok teghoyok. Asei sampei je die, teghuih die duduk nyandor kat bangku sebeloh aku..

"Ngape kamu ni Leman ?", aku pegang bawu die.
"Tu.. Supebeze(supervisor) hagham jadoh tuuu.. Bengang betui aku. Main sedap mulot je maki aku, maghoh aku. Ape ? Die ingat aku ni beghuk ke hape.. Mentang-mentang la aku ni oghang susoh.. Idok diumpamenye lansung ke aku. Ptuihhh..!! Betui-betui macam gam***g !!! Mun ikut ati aku.. ghase aku nok kukok-kukok(gigit dengan ganas la tuh..) muke mamat tapir tu.. Hiii.. ghadang betui aku !". "Tapi kome dengor nih.. Lepah ni, mun kalo die mintok tolong aku.. maap la.. kighim salam ! Mun kalo die beghani maghoh aku lagi.. mun idok aku teghajang die sampei lekat kat dindin tu.. jangan kome panggil aku Leman.. Ilang doh sabo aku.. Huhhh !!!!". Seghentok itu, die hempah batang besi pendek yang dipegangnya daghi tadi. Habih melompat keme sebab tepeghanjat.. Ceh !!

Mase itu la supebeze yang dimaki di Leman tu datang. Seriyes je muke supebeze tu. Aku ngan kengkawan mole ghiso. Ahh.. mau jadi gaduh beso ni.. kaco ! Keme sume bedighi.. Haghap sangat jangan lah ape-ape yang bughuk jadi...

"Hahh.. Sini kamu ghopenye yak Leman..", idok la tawu nok senyum supebeze tu punnn..
"Ye bang.. Ngape ?? ", Eh..! Lembut gusi daghi gigi soghe Leman.. 
"Gini.. lepah ghehat ni kamu tolong jage mesin aku tu.. Aku nok baiki mesin si Atan.. ghosak lagi mesin die tu.. Boleh ke ??"
"Hishhh.. ape pulok idok bulihnye.. Awok ok je.. Ghosak lagi mesin Atan..? Kan semalam udoh elok kemain.. errr.. yang awok kene jage tu, mesin 4 ke mesin 6 ?", aku tengange nengorkan meseghenye labun si Leman.
"Mesin 4.. Sebelum tu, kamu.. Oli ngan Atan, moh ikut aku kejap.. tolong aku alihkan tilam yang baghu masak nuuu..".

Leman ngan due kawan aku ngekor supebeze masuk ke dalam kilang. Keme yang lain terdiam. Pahtu, keme gelak ghamei-ghamei..  Hantu betui Leman ni.. Tadi bukan main maghohnye.. Tetibe.. gitu pulok jadinye.. Nampok gayenye, lepah ni keme kene tuko name die.. Tamboh urop 'G' kat ujung name Leman.. LEMANG !! Ate, senang dimakan kan ? hahahaha...

BABAI KOME ...
nota kaki : kadang-kadang, kitalah yang menyebabkan diri kita dipermain dan diperbodoh oleh pihak lain...

24 ulasan:

M a W a D D a H berkata...

hehehe...bese lar tu...belakang bos...kekeke...depan bos, pijak semut pun xmati...hehehehe..

p/s: kalu org ganu leman tu mmng kena tmbh G kt belakang..hihi

ckLah berkata...

Babai nak ke mane tu?

jurnal murahan berkata...

hahah memang ada orang macam tu dalam hidup ni

anjing kalau kuat menyalak tu tak kan buat orang, nyalak je lebih

tapi yg diam senyap perati kite tu, haaaa yg tu yg kena jagaaaa

MOH KEMBARA berkata...

Salam Yob Mad, lawok si Leman ni...tapi ramai orang cam tu, sama ada takut atau hormat. Apa2 pun elok kita panda kontrol maroh cam si Leman tu, walaupun kendian digelor Lemang.

Abang Jonni berkata...

keh keh keh...

kat depan lain... belakang lain....

Aku Dan Teksi berkata...

Teringat masa aku kerja di MSC johor dahulu,sebab aku supervisor,masa meting asik kena bambu dengan pengurus,terus aku bagi PANG.

Esoknya masa masuk kerja terus dibagi surat cinta.

kalau tidak mungkin hidup aku lebih senang dari sekarang.

Walau bagaimanapun aku bersukur dengan kehidupan sekarang.

cemomoi berkata...

ate gitu gayanya... cakap berdego-dego kata oghang pahang

Encik MamaT berkata...

lemang ooo lemang.. hehe... berbelah bagi tu.. kang kena buang kje susah.. hehe

tajnur berkata...

Assalamualaikum wbt
Yele yob mad oi! Tu paseinye kite idok bulih menghampuih tak tentu pasei. Awok tu pun cengei le juge oghangnye! Ate, maklum jelah cek eegu disiplin. Le ni, bukan bebudak nakei yg spatutnye kene tukor tapi silap2 kite yg kene tukor pulok. Dah beghape kali awok kene tukor tempat koghoje dek melawan ckp pengetuwe mengenai disiplin bebudak. Ingat oghang ateih ni beghani ke pertahankan kebenaran?. Biyorle tukor sekalipun, aseikan berpegang-teguh pada prinsip koghoje. Tersasor leghet pulok ceghite. Kdg2 oghang macam siLeman ni bknnya takut tapi tak kuase bile cakap tak seghope bikin! Lagikan pulak kite ni kuli je! Wassaalam

Heidi Shafiq berkata...

haish.. sabo je la.. hahaha..

a.samad jaafar berkata...

mawwaddah..
t kasih dtg ke sini..
ramai yg begini kan.. silap2 , kita pun sama hahaha..

a.samad jaafar berkata...

JurnalMurahan..
Analogi anjing tu..sgt tepat ! hahaha

a.samad jaafar berkata...

kak halima yg dihormati..
memang kadang2 keadaan memaksa kita beralah.. itu bukan bermakna kita kalah kan ?

a.samad jaafar berkata...

abg jonni...
depan dgn belakang manakan sama hahaha..

a.samad jaafar berkata...

sahabatku joyiman..
kadang2 kita terlupa bahawa apa yg diaturkan oleh Allah itu adalah yg terbaik buat kita..

a.samad jaafar berkata...

ckLah yg dihormati..
nak mandi... hihihi..

a.samad jaafar berkata...

cemomoi..
cakap bedego-dego.. betul spt kata JurnalMurahan..

a.samad jaafar berkata...

en mamat..
bila jadi kuli..selamanya kita terpaksa jadi 'timun'..

a.samad jaafar berkata...

saudara Tajnur..
sudah tiga kali ke blog saudara.. masih kosong.. mulalah menulis..pasti n3 saudara hebat..

jadilah geng saya.. geng peghok piyo hahaha..

a.samad jaafar berkata...

Heidi syafiq..
bangga didatangi blogger yg unik..

saya ke blog awak tadi..n3 awak aku cukup berkenan..

amirah berkata...

hahaha..lawok je leman ni..tapi selau juga kwan2 awok gitu..bila belakang berkobo2..tp bila depan..uiii menikus abeh

toyolkiut berkata...

hehe..
ramai yg cm gitu sbnrnya..
kt blkng ckap berapi2, kt depan gigit nyamuk pun, terlepas lari..

tp kdang2 x smpai ati la pulak bila tngok muka orang yg kita marah tu kn..

makdara TERdiva berkata...

haha! lawak la Leman tu..

dia bukan takut kat supebeze tu cuma tak berani jer.. :P

POHPALEH BURGER berkata...

haha.. paroh... paroh... tu ayat tengoh maroh je tu... lepaihkan tensen... haha...