Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Ahad, 25 September 2011

SONGSANG..

Johan sakit. Dengor kate oghang die kene seterok kecik. Tangan kighi idok bulih menguit[bergerak] doh. Sedih aku nengornye.. Walopun die jauh lebih tuwe daghi aku, tapi die peghonoh ghapat ngan aku. Sekeghah-keghah[keras] ati si Johan..mun kalo ngan aku, jadi lembut die. Sejok die pindoh keghoje ke tempat lain, aku jaghang benor bejembung[bertemu] ngan die. Tetibe je pulok dapat kabo, die sakit...

Haghi tu aku jumpe ngan Arip. Deme kawan setugaih.. mane la tawu kot-kot die bulih ceghiterkan hei si Johan.

"Aku tak sempat lagi nak jenguk dia. Mujur tak 'jalan' dengar citernya.."."Aku bukan nak kata laa.. jenis tak nak campur gaul dengan orang ni payah. Patutnya dia muhasabah diri. Harta banyak tapi jalan dia dapat semua tu tak betul.. Aku tahu sangat perangai dia. Tu.. kan dah sakit.. Balasan Allah tu..".

Ahh ! Gitu pulok labun si Arip ni. Aku idok selese nengorkan labunnye tu. Bukan sekali due die ngomplen si Johan. Ni yang aku kengkadang jadi pelik ngan peghangei sesetengoh kengkawan aku.. Bukan itu yang aku nok dengor Arip uiii..! Lame aku terdiam. Nampoknye aku kene bercakap juge..

"Arip.. kamu kawan aku. Johan tu pun kawan aku. Aku selalu je nyembang ngan die mase die keghoje di sini dulu. Mase die dengan aku, ok je.. Mungkin approach oghang yang tak kene ngan die kot. Die bagi kejesame bile aku mintok. Die banyok kawan tu...". " Arip.. kamu tawu dok.. die selalu puji kamu. Die kate kamu ghajin, tapi ghajin kamu sampei oghang ambik kesempatan kat kamu. Die jadi kesian kat kamu. Die ngaku.. die respek betui ngan kamu..". Panjang lebo aku belabun. Tapi aku ati-ati la jugak. Ate, mane la tawu.. silap-silap kene makan penampor pulok aku yak..

Bile nengorkan labun aku.. muke Arip tepudo[berubah]. Nampok macam die jadi seghobe saloh. Biornye la.. Yang penting aku kene cakap. Lamporlah[terlampau]  idok adil kalo kite mengutuk si polan, sedangkan si polan yang kite kutuk itu idok peghonoh membughukkan kite.. maloh memuji pulok.. Lagipun.. kan ke Johan tu tengoh sakit ?. ..

21 ulasan:

kakcik berkata...

Kengkadang oghang tu idok ade salah silapnya dengan kite, tapi kite yang tak memasei getik dengan dia!

Niza Romli berkata...

bagusnya kome ni...:)

Titisan Hujan berkata...

aku sgt takut bila bcakap smenjak 2 menjak ni...takut tersalah cakap

cemomoi berkata...

kalo aib kawan kita kena cover ketnya kalo orag puji dia kita kena ngabokan, mudah-mudahan erat silatur rahim

Panglima Muda berkata...

mudohnya ceghite kamu, sempatlah teman ke bilik ayo dulu..salam ziarah ye

Pilih Islam berkata...

salam,suke juge...

ckLah berkata...

Gamoknye, ape juge le yang didengi bebenor si Arip tu kat Johan ye? Ada unfinished business tu gamoknya...

eita berkata...

mulut xde insuran betol lah arip tu....

Queenie berkata...

adikku samad..

bukan nak muji tapi mmg akak puji sikap samad ni. mmg sebaik2nya gitulah...watper nak kutuk2 org sakit...sikap samad nih boleh mencantumkan dua insan yg mungkin sedang bertelagah akibat salah faham. bukankah itu tuntutan Islam?

kebanyakan org, pantang dgr org ngutuk, makin bersambung2 ngutuk, nak2 situkang kutuk tu konon2nya agak berpengaruh dlm kumpulan... jarang yg nak tolong ingat mengingatkan...kalau akak jumpa org camni, mmg buhbye lah jawabnya. sbb satu hari nanti kita pulak akan dikutuk sama, takleh silap sikit...org lain manjang tak betulnya...mudah benar nak mengkifarahkan orang lain...

akak baru ziarah kawan sakit bebaru ni...cancer stage 4...ziarah jugak pesakit lain kanan dan kiri wlp tak kenal...akak mintak semua pesakit2 tu berdoa yg baik2 utk akak jugak, kata org antara doa yg tiada hijab ialah doa org2 yg sedang sakit, kan dik?

akhir kata, mmg akak senang sekali dgn apa yang samad lakukan itu. tahniah. moga jadi teladan pada yg lain2...

Queenie berkata...

nak share pengalaman kat samad..

ada dua org bersaudara bermasam muka lebih 20 tahun lamanya kerana harta yg tak seberapa...dua2 sedara akak...tapi dua2 tau akak saling mengunjungi keduanya. akak nak mereka tau bahawa dua2 tu akak sayang dan takder siapa di antara mereka boleh pengaruh akak utk memihak sebelah jer...

wlp kedua2nya saling kutuk mengutuk, tp bila akak jumpa siA, akak akan cakap siB kirim salam, kononnya si B selalu puji A, selalu ingat sikap2 baik A dulu2.. dan gitulah sebaliknya (wlp kira haramlah mereka nak saling memuji tp akak pastikan benda2 baik yg akak sebut memang hal yg sahih, yg pernah mereka berdua lakukan satu masa dulu)

Bila kedua2nya dengar kelentong akak, lama2 memasing diam..menung, berenti mengutuk, akhirnya masing2 saling berkirim salam yg sebenar2 nya...lama2 saling mengunjung dan terus berbaik hinggalah si A uruskan jenazah B sampai ke liang lahad bila B meninggal dunia dulu.

sampai sekarang A ttp memuji2 B. Akak tak bangga dgn apa yg akak buat sbb mereka asalnya sgt berbaik tp syaitan berjaya memecah belahkan hubungan baik selama ini hanya dgn ujian yg sikit...

mesejnya : jgnlah kita jadi batu api dan kekal dlm hasad...betul tak dik?

Libang Libu berkata...

Weh,

mike orang mane?

teman orang kuale.

moh kita saling menge'link'?

Waqheh berkata...

mat arif mumfasil..

amirah berkata...

jenih yang tak ngenang jasa...

Libang Libu berkata...

weh!

ajenye gampang. batu kayu tu org kuale? ajenye ngancok wak!

sapa lagi blogger kuale?

blog miker udah teman ubuh kat Special Mention: Kuale Blogs & 1Malaya Blogs.

Kg teman is Kampung Temong Hulu the Bloody Great. kah kah kah!!

Jurnal Murahan berkata...

yeop, aritu ade orang kutuk kamu. Kamu tau awak idok tetahan,,,

awok tampo dia tejerombap mate masuk semba ahahha fitnah betul ayat aku

diana berkata...

betul...
hiba akak baca entry ni..
sebab pernah jadi kat diri sendiri..
kita kagum dengan dia..
kita rasa dia hebat ..
kita tak segan2 puji dia depan orang...
tapi tanggapan dia pada kita sebaliknya pulak..

MOH KEMBARA berkata...

Salam Yob Mad Adikku,

Kiranya Mad ni macam mediatorlah, menyejukkan suasana...tahniah! Sekurang2nya suasana yg tak selesa jadi baik dan hubungan silahturrahim bertaut!

ORLANDO AHMAD berkata...

kadang2 diam itu lebih baik, kalo bercakap asik nak memburukkan orang lain je kan??

Libang Libu berkata...

Weh,

kah kah kah "banyok banyok bajang.. die ni bapok segale bajang !!"

kah kah kah pure bahasa kuale miker yob.

cer kabor miker kg mane?

teman kg temong hulu, dekat benor dgn Kati.

shameel Iskandar berkata...

seingat saya kalau berbohong pun dibenarkan utk mendamaikan dua sahabat yg bemusuhan.

~SaL IjOu~ berkata...

Setuju dengan Orlando..kdg2 diam itu lebih baik..kerana kdg2 apa yg dilontarkan bisa menyakiti hati yg lain tanpa sedar..~