Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Jumaat, 30 September 2011

Bersiap Untuk Bercinta

Due kali minang oghang pempuan., due-due kali ando[gagal]. Semangat jantan Jusop ghase macam dikokak-kokak[gigit-gigit]. Bile aku tanye sape yang dipinang di mok bapoknye.. die geleng-geleng kepale.."Ntoh.. aku idok kenei.."."Payoh Mad woo.. sekaghang ni deme sume udoh bekapel-kapel.. Asei dipinang je.. laju je deme ngabo.. udoh 'ade oghang'..hmmm". Idok pulok aku nampok macam die kecewe pun.. nohin je dienye.. "Ate.. kamu pun kene bekapel juge la yak ?", aku mengombok. Die ngekek suke. Jusop angkat tangan tinggi-tinggi.. pahtu tegokkan ibu jaghi buat tande 'good'.. "Itu yang aku nok dengor tu hahaha..", kate Jusoh sambei gelok ngange mulot luwah-luwah.. Nampok kesemue 32 batang giginye...

Jusop ghase udoh masenye die nunjukkan skill ngorat die tu. Jusop udoh ade senaghei mangse untuk die melaksanekan misi pengoratannye nanti. Errr.. kate die la.. Disebutnye la soghang-soghang name anok daghe yang banyoknye memang aku kenei pun. Bulih tahan juge seleghe[selera] si Jusop.. Mun kalo nyinggoh soghang ke die.. jeles juge aku !! Jusop teghuih beghangan.. meghato-ghato[merepek-repek] sensoghang. Aku pakse dighi aku melayankan kelakunye..

"Mun kalo Lina nokkan aku.. nanti nok sms die.. Andainya engkau bulan.. akulah pungguknya.. Mun kalo Zaty nokkan aku.. die pun aku sms juge.. Andainya engkau bunga.. akulah tangkainya.. Iskkk.. Geli pulok aku !!", kate Jusop. Aku senyum je laa... Kendian die tanya aku, idok ke ade ungkapan yang lebih baguih, yang lebih sesuai untuk die. Ate, laju je la aku nyawabnye, "Ade Sop.. Andainya engkau tong.. akulah sampahnya...hahaha..". Ketawe beso die.. 

Gitu la keme tige haghi yang lepaih.. Tapi semalam die jumpe aku lagi..

"Mad.. tak jadi nok ngorat la Mad.. Bapok aku kate bior die je yang caghikan bini untuk aku.. Die nok caghi oghang yang betui-betui bulih jage aku.. Bulan depan die nok meghisik budok Teluk Intan.. Kalo ditolak juge.. macam mane hah Mad ??..". Aku idok gheti nok nyawabnye.. Sian pulok ghasenye bile aku nengokkan muke  si Jusop.. Sabo je la Jusop... 

16 ulasan:

ORLANDO AHMAD berkata...

sabo jusop, hidop solo macam Gua ni steady je, tak yah risau2...

POHPALEH BURGER berkata...

bagus betui laa... suruh mok ayoh ncari..

nurkaloi berkata...

jodoh lom sampei ag uh


eghh !! tergeliat bace entri ni
dok pahem sgt lorr huhuh

eita berkata...

sian kat usop....kalau ada jodoh tu ada lah..nanti orang terima jugak....
susah2 sangat meh pinang eita je..kah3

Zaujah Encik Mamat berkata...

hehehe,insyaAllah .. ada yg terbaik... hehe.. eloklah.. yang dipinang "ada org punya" tu tak dapat... kekeke.. kot la dapat rezeki yang suci murni... takda kapel2... bahagia sungguh nanti yer :)... kalo dah kapel2 ni.. cam dah sekenhen pulop hehe..

semoga sahabat encik samad berjumpa jodoh yang baik baginya insyaAllah.. ameen :)

missSenget berkata...

rilek laa jusop

bunga bertangkai2..


kekekeke..

amirah berkata...

tabahkan lah hati...huhuhu

diana berkata...

kalau nak suruh maka ayah cari,
cari la yang dekat2 umah mak ayah tu..
jangan la cari yang jauh..
cari yang jauh2 bukan nya mak ayah kita nampak pun cara hidup pompuan tu..
kan??
susah nak cari jodoh ni
..
ada orang Allah bagi gitu je..
ada orang yang Allah kata kena usaha lebih sikit..

MOH KEMBARA berkata...

Salam Yob Mad,

Kabor kat Jusoh, lepak selalu dgn Ustaz Orlando tu, dia kenei rama 'hot-stuff'!

Waqheh berkata...

nanti gua baca lain..gua baca stail napoleon bonapat je ni..gua bz urus sahabat meninggal..nanti gua singgah

Kunang-Kunang berkata...

Kesin Jusop. Mudah2an akan sampailah jodohnya tu. InsyaAllah.

ghost writer berkata...

jangan berhenti dari berharap bro..teruskan dan cuba berkali-kali.

Abhamz berkata...

salam, sabo je le...

~SaL IjOu~ berkata...

Kun fayakun..bila Allah kata jadi, maka jadilah ia..~

sy takut kalo mak ayah cari..takut dicarinya golongan ustaz..rasa x layaknya diri ini..~

menikmati zaman bujang seadanya~

*usop jgn terlalu risau..pasti ada..usaha, tawakkal & doa~ =)

Mohd Zulkhairi berkata...

Redha je la dgn ketentuan Ilahi usop.....
Terbit jua sekelumit rasa simpati di hati ini,
Ku mengerti,
pasti mendung kan berarak pergi,
sejauh mana ia mengekorimu,
pasti sinar kan menjelma jua.....
tabahkanlah hatimu,
tidak dinamakan laut jika tidak bergelora,
tidak dinamakan pantai jika tidak dipukul ombak,
tidak dinamakan hidup jika tidak dilanda musibah

Mohd Zulkhairi berkata...

Ku mengerti,
Terbit sekelumit rasa dihati ini,
Walaupun pahit...ditelan jua,
Redha je la dgn ketentuan,
Pasti awan kelabu kan berarak pergi,
sinar kan terangi jua.....