Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Khamis, 26 Januari 2012

Terima kasih Mak.. Abah..

Tengah hari itu, aku singgah membeli sedikit keperluan di sebuah mini market yang terletak di bawah bangunan Tabung Haji, Kuala Kangsar. Bangunan empat tingkat itu tersergam kukuh di tengah-tengah bandar. Usai membeli, aku berdiri di ruang letak kereta di hadapannya. Aku dongakkan kepala untuk melihat tingkat yang paling atas. Agak lama aku di situ. Tiba-tiba sahaja hati ini terusik. Aku terkenangkan arwah mak. Aku pernah menemani arwah mak ke bangunan itu suatu masa dulu. Kata mak, bangunan itu sangat cantik dan dia bangga kerana anaknya adalah pengurus cawangan Tabung Haji itu. Aku hanya diam. 

Tengah hari itu aku berseorangan... Andainya mak masih ada, aku teringin sekali mendengar apa kata mak, jika dia tahu bahawa bangunan yang pernah dipujinya dahulu kini sudah pun menjadi milik yang sah kepada salah seorang anaknya. Aku dapat membayangkan senyum manisnya. Aku juga dapat membayangkan betapa bangganya hati mak. Tentunya pula, aku perlu menyakinkan dia.. "Mak, benar.. bangunan ini adalah milik anak mak !". Tapi.. mak sudah tiada.. 

Terkadang terasa betapa kejayaan kami pada hari ini begitu 'kosong'. Insan yang paling menderita untuk membesarkan kami tidak sempat melihat hasil daripada keperitan dan penderitaannya dulu. Aku masih ingat, waktu aku berjaya membeli sebidang tanah yang mak inginkan sangat waktu hidupnya dulu.. aku menangis di tengah-tengah dusun itu. Berkali-kali nama mak kusebut... "Mak.. ini untuk mak.. Mad tidak memerlukan tanah ini.. Hanya untuk mak..!". Dan air mata sengaja aku biarkan mengalir laju...

Dahulu kami adalah antara keluarga yang paling miskin di kampung. Kegigihan mak dan abah menyekolahkan kami pernah menjadi bahan sindiran. Mak dan abah dianggap tidak sedar diri... hidup melarat tapi tetap juga mahu sekolahkan anak-anak. Mak dan abah bekerja tanpa henti. Kata mak, baju abah tak pernah kering dengan peluhnya. Pagi... mak dan abah menoreh getah. Tengah hari... abah mengambil upah memanjat kelapa atau menebas kebun orang. Petangnya pula... mak dan abah membanting tulang di bendang. Semuanya dilakukan untuk memastikan persekolahan anak-anaknya tidak terganggu.. Mengenangkan kesusahan mak dan abah itu.. manakan dapat kutahan air mata ini.. Mana mungkin..

Mujurlah Allah panjangkan usia abah. Malah abah dikurniakan rezeki badan yang sihat. Setidak-tidaknya, dialah kini tempat aku berkongsi rasa. Namun jauh di sudut hati.. aku teramat menyedari bahawa suatu masa nanti, tentu perpisahan itu akan terjadi. Aku pasti akan menangis lagi.. 

Mak... Abah... Terima kasih.. Terima kasih... Biarlah kusebut selalu. Jasa dan kasihmu akan kukenang sehingga nafasku ini terhenti...

24 ulasan:

Deru Ombak berkata...

:(
Cerita menyayat ati jek akhir2 ni..
Btw, taniah jadi org yang berjaya.

whitecappuccino berkata...

saya pun sama. keluarga bukan orang senang tapi mak ayah gigih bekerja untuk menyekolahkan kami..memang menitis airmata mengenangkan penah lelah mereka. paling menyedihkan, ayah tak sempat merasa hasil usaha kami pula sebab dia pergi terlebih dahulu..:)

missSenget berkata...

tak sia2 mak abah penat lelah dulu..


:)

hani@debumelukut berkata...

Berkat didikan mak abah, anak nya ini telah menjadi seorang insan yg menghargai titik peluh mak abah..Bertuahlah mak abah penulis N3 ni...

Kakcik Nur berkata...

Assalamu'alaikum Dik Mad...

kakcik sebak!

Semoga roh mak bahagia di sana diiringi doa dari anak2nya...

Jurnal Murahan berkata...

yeop nanti jumpe dibangunan tabung haji ye ahahaha

cuti tadi aku balik rumah opah dekat sg baru, trong

Ayen... berkata...

kwn sedih ni....ape2 pun jasa ibu dan bapa mmg susah utk dibalas,tanpa mereka siapalaa kita skrg ni kan....huhu.

amirah berkata...

jasa mak dgn abah kita memang tak terbalas..sgt2 le besar..walaupun bertimbun duit kita bagi pun tak terbalas jugak kan yob mad

~SaL IjOu~ berkata...

andainya ada ucapan yg lebih hebat dari ucapan terima kasih..pasti akan kita tujukan buat mereka,kan~

smoga kalian sekeluarga dlm rahmat Allah selalu~ =)

golok perak berkata...

salam sedagha samad., teman dah berjaman tak nyengok blog-blog ghate ini., teman baghu balik bercuti, baghu ni dapat nyengok blog mike., ayah teman oghang penang, mak teman oghang kg. gajoh nu., suke menor teman dapat mace tulisan mike, ghasenya mungkin kita sebaya kot., maapkan teman kalu teman mangge (panggil) mike ngan nama je., teman ingat lagi entry mike pase si daghuih dulu tu ( bile pun entah, teman dah lupe), ape ape pun teman suke mace tulisan mike, anak-anak teman jenuh nak paham ape yang mike tulis, satu he (hal) pulak teman kena explain ke demer

golok perak berkata...

salam sedagha samad., teman dah berjaman tak nyengok blog-blog ghate ini., teman baghu balik bercuti, baghu ni dapat nyengok blog mike., ayah teman oghang penang, mak teman oghang kg. gajoh nu., suke menor teman dapat mace tulisan mike, ghasenya mungkin kita sebaya kot., maapkan teman kalu teman mangge (panggil) mike ngan nama je., teman ingat lagi entry mike pase si daghuih dulu tu ( bile pun entah, teman dah lupe), ape ape pun teman suke mace tulisan mike, anak-anak teman jenuh nak paham ape yang mike tulis, satu he (hal) pulak teman kena explain ke demer

kasihibu berkata...

entry ni buat sya rasa sebak
al fatihah

kelisa_samudera berkata...

bangunan tu keluarga kamu punye mad? serius aku ghase terkejut. bior betui mad.

diana berkata...

sedih..
akak kurang mesra dengan ayah...
jadi kalau la satu hari nanti mak pergi dulu akak pun mesti akan rasa kosong jugak..
ada banyak benda yang tak dapat nak sempurnakan untuk mak..lagi la bertambah2 sesalnya..

al-fatihah untuk mak kamu..
semoga dia tenang disana dengan doa anak2nya

Waqheh berkata...

salam mat...rindu kat hang

norhidana berkata...

allahhu akbar... menangis saya baca ntry nih, sebak rasanyer...

alhamdulillah walaupun arwah tak dpt tgk anak2 nyer dpt semua kejayaan semasa dia hidup tp msti dia tau... yg boleh kite bt sedekahkan al fatihah juga doa utk nya...semoga nnti dpt berjumpa di syurga... insyallah

Aishah Jahirah berkata...

tak sia2 kan pengorbanan ibu ayah bila anak2 berjaya.... erm bangunan tabung haji yang lama tu ye.sekarang dekat dgn bas station dah, senang...:)

eita berkata...

tulah pengorbanan mak ayah...
tak kira susah macamana pun tetap nak bahagia kan anak2...cuma anak2 je yang tak berapa nak peka pada perasaan mak ayah...

dah..dah..jangan sedih2 yob...tak elok sangat...tengok dek orang...

Abhamz berkata...

assalam, jasa ayah ibu memang tidak ada tolok bandingnya...

dill berkata...

tanpa emak ayah, siapalah kita.

dill.

insan_marhaen berkata...

IM kini cuma ada mak...

a.samad jaafar berkata...

Golok Perak..
t kasih atas komen mike yob.. teman seghonok bile ade yang bulih teghime ceghiter loghat peghok teman.. selamat berkenalan yob !

nyanyisunyi berkata...

kamu selalu buat akak menangis....walaupun baru jumpa mak abah..akak tetap rindu...

arwah mak kamu tentu sgt bagga..dan lebih bangga lagi bila kamu adalah anak yg soleh...

Fiqas berkata...

jasa ibu bapa mmg tak mampu nak balas... yang membesarkan kita dengan kudrat 4 kerat, membanting tulang tak kira masa demi untuk anak2...