Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Ahad, 2 Oktober 2011

Invokasi



Menghadiri majlis perkahwinan siang tadi... 
Di belakangku sekumpulan dewasa sedang bercanda. Aku mencuri dengar sewaktu seorang dewasa yang petah berbicara itu bersuara.. Katanye,"Perkahwinan itu boleh jadi sebagai saham untuk kita ke syurga.. juga saham yang bakal menghumban kita ke neraka !". Mereka sekelilingnya tersenyum malah tertawa. Sebaliknya, bagiku kata-kata itu sudah cukup untuk aku berhenti menghirup jus markisa yang sedang menyentuh bibirku.  Aku mencuba memaksa otak benakku bertafsir... Dan alangkah untungnya(?), ketika seorang ibu berambut perang berkebaya biru menghayunkan pinggul melintas di depanku.. Jawapan langsung kutemu... 

21 ulasan:

delarocha berkata...

besar tanggungjawab selepas berkahwin ni yee

intan.maisarah berkata...

perkahwinan.. hmm

ghost writer berkata...

kalau lah hati(iman)tidak kuat.pasti perkahwinan adalah jalan menuju keazaban.

nub berkata...

pilihan ada dalam hati dan akal masing-masing

anitaare berkata...

saham didepan mata?? Kita bisa mengubahnya..

ckLah berkata...

Bagus tu...dapat 'sesuatu' untuk memperbaiki perkahwinan kita setelah menghadiri majlis perkahwinan...


...dan andai ketua keluarga (suami)memilih untuk memimpin ahlinya secara Islamik, maka tiadalah kelibat isteri berambut perang berkebaya biru mendedahkn diri di tengah majlis lagi....

~SaL IjOu~ berkata...

Perkahwinan itu adalah suatu ibadah.. Jadi di mana dan kemana arah perkahwinan itu,kita yg usahakan..
berusaha menuju jalan Ilahi..atau hanyut dengan godaan duniawi..
semua nya ada jaminan dan ganjarannya..~

~SaL IjOu~ berkata...

#sy da reply comment awak di entri 'human moment'~ =)

shameel Iskandar berkata...

Rumahtangga, andainya terbabas dan tersasar dlm melayarinya. kita seakan2 sedang berlabuh menuju ke neraka.

MOH KEMBARA berkata...

Assalamualaikum Yob,

Ho sempat Yob tengok pinggul dia yg bergoyang! Cepat2 tak Yob tundukkan mata? He heh...tulah jawaban yg Yob terpikior tu yak? Bukan senang kawin ni.

eita berkata...

waaa....yob gi makan gulai tak ajak eita.....
jaga mata tu....

nurkaloi berkata...

bile nak kawen ? heee

amirah berkata...

sungguh bagai dikata..

missSenget berkata...

sedapnye jus markisa..


kata-kata itu buat kite rasa takut nk kawen..

tp rugi kalo x kawen..

eMMe berkata...

hari ini, genap 2 tahun perkahwinan saya, tgk, cam pengantin baru tak, hahahahaa.....

Waqheh berkata...

bila kahwen pahala amalan lipat ganda berbeza ngn belum kahwen..

Jurnal Murahan berkata...

pergh untung kamu mat, skodeng2 ahahah

wahida berkata...

kawen best kan? ahaks...

makdara TERdiva berkata...

kita yg menentukan hala tuju perkahwinan kita sebenarnya..

geng, byk komen2 yg hilang sblum di publishh..huhu

Titisan Hujan berkata...

diri snd yg menentukan
syurga atau neraka sesebuah perkahwinan tu

ratusiput berkata...

diri sendiri...dan penghuni2 didalam sesebuah bahtera itu yg memainkan peranan untuk memilih diantara 2 jalan.kdg2 kite tau tp selalu terlepas pandang dan amik ringan dengan apa yang kita dah tau.