Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Ahad, 7 Ogos 2011

Payung Emaih(emas)..

Bini Husin, si Jenab Tonggek memang beghantun(berhias) oghangnye. Anok-anok udoh beso bapak mentilon pun, tapi Jenab Tonggek tetap ghope itulah. Begaye yaamat. Gincu tebei.. pipi meghoh meghenin.. bulu mate melengkung macam capa Arab. Oghang beduit le kate kan yak.. Jenab Tonggek tu pandei meniage. Sana sini dia meniage. Tapi itu la.. Jenab Tonggek semedang je tak ade kat ghumoh. Tinggei la Husin ngan anok-anok je.. Husin idok peghonok meghengok(mengeluh).. diammm je die..

Tut-tut bulan lepaih pecoh pulok ceghiter.. Husin kabonye nok kawin ngan Leha Jande. Kate di aboh aku, kesoh Husin ngan Leha Jande tu hingor sekampung. Ape ke heinye.. Leha Jande yang udoh 3 tawun mati laki tu tetibe je gilekan Husin laki si Jenab Tonggek pulok? Kunun ceghiternye, Leha Jande udoh pun ngaku ke emok bapoknye.. "Abang Husin la pengubat laghe.. Abang Husin la yang nyambong idup die.. Abang Husin tu paham die, abang Husin tu penyayang mok.. aboh.. idok tawu nok nyakapkan.." Alalalahhh.... Geli ketiok aku nengornye..!

Oghang kampung aku makin hingor bile satu petang Jenab Tonggek ngan due anoknye yang beso panjang tu, pegi ke ghumoh mok bapok Leha Jande. Sangke di deme, tentu la Jenab Tonggek  nok mengamuk sakan la.. Ghopenye idok ! Jenab Tonggek datang bawok niat yang suci murni engkohnye. Datangnye nok meminang Leha Jande tu jadi madu die. Wahhh.. Ini sudoh pelik ! Yo betui ni.. Ni namenye udoh nempoh 'Payung Emaih' si Jenab Tonggek nih... Ate, ghamei la yang gaghu kepale gaghu punggung.. kununnye heghan bebeno la deme..

Kate mok si Leha Jande, Jenab Tonggek panggil Leha Jande tu 'Sayang'.. Jenab Tonggek suke yaamat-amat sebab ade oghang yang nok kawin ngan lakinye, Husin. Udoh lame die haghap gitu. Die ghase bedose bebeno sebab selama ni, die idok mampu nok menjage lakinye tu. Sian Husin.. selalu je kene tinggei sensoghang kat ghumoh, kate Jenab Tonggek. Pah ni, idok la die ghiso sangat.. Kan ke 'Sayang' ade nok jage makan minum Husin.. Ohhh.. gitu ke..

Errr.. aku tangguh dulu penyudoh ceghiter ni.. Aku nok kome agok, ape yang jadi kendiannye.. Boleh ?

25 ulasan:

eita berkata...

baik hati sungguh lah jenab tu ye......
kalau orang lain tu mau parang terpacak kat atas belakang....
errr...tapi abang eita kawen 3 orang selamber je....kih..kih..kih..

cemomoi berkata...

usin ngok ngek kepala kemek tu ke? aloh untung dapat payung besoooo

CintaZulaikha berkata...

walawehhh baiknya ati cik jenab tuh..

a.samad jaafar berkata...

eita, cemomoi dan cintazulaikha..

belum habis lagi citer ni.. agak2 apa plk yg jadi seterusnya??

gedek! berkata...

alaaa...

bersambong la pulak...!

intan.maisarah berkata...

baguih le kalo gitu..


(weekend ni baru balik kuale, buke sane, beli juadah kat padang rengas dengan lubok, ayor juei kat lubok tu sedap)

ORLANDO AHMAD berkata...

ending: husin jatuh miskin

missSenget berkata...

sebenarnya...

ending cerita ni..

err..

xdapat agak laa incek mat..

tlg abeskan cerita ni cepat..

hahahah

missSenget berkata...

sebenarnya...

ending cerita ni..

err..

xdapat agak laa incek mat..

tlg abeskan cerita ni cepat..

hahahah

eMMe berkata...

Yop Mad, Mesti la dowang hidup bahagia ke akhir hayat...Leha Janda dan Jenab Tonggek mest jadi isteri-isteri yg baikkk......tak gitu yop? Bebeno ke Jenab Tonggek ikhlas menerima Leha Janda sebagai Madunya??? Ce cite ci cite Yop!??!

amirah berkata...

dia nak amik jdi bini ke jadi org gaji ni?ermmm

Cikgooden berkata...

macam dah buleh agak ja ending cerita ni samad..hehehe

kakcik berkata...

Ke becako ghimo udahnye!

diana berkata...

jenab ni betul2 ke sayang kat laki dia???
ke memang dia nak lepas beban kat si leha je????
bedebo nunggu ending ceghite ni...

diana berkata...

samad,
kamu punye blog ni bila akak klik kat tajuk dia tak keluar link nye..
yang keluar url blog je..
kenapa ye???

? berkata...

payung mas?
emm.. cm orang sebelah umah TK gak ye, bg je suami ia kawin lain krn nk dpt payung mas tu..

ending citer ni?
emm..
jd payung bocor kot..

Asrul "iLham" Sany berkata...

aku mintak tolong member Perak aku terangkan cite ko...

nicely done ;-)p

Waqheh berkata...

perhhh bkn semua pompuan yakin ngn payung emaih tu...kalo semua yakin kan senang keh keh

tajnur berkata...

Assalamualaikum wbt
Teman idok le nok ceghite penyudoh nye. Tapi lebih pada nasib! SiHusin ni udoh tentu le, seghope bace pipa (suratkhabar) baru, baca ruang demi ruang, selei demi selei. Si Leha Jande tu, mun udoh lame idok bergesiyo, gamak2nye ngilu mole2nye. Ni haa, Si Jenab Tonggek ni macam cendawan male je, idok ke kisoh hei2 rumohtangge, buat menohin je! Tapi hati pompuan sekejap je, esok2 tu macam kate kokcik Seroja, esok2 tu cako ghimo je le....

ckLah berkata...

Haih......

Hehehe.

Selamat berbuka ya Mad!

a.samad jaafar berkata...

yob gedek!
t kasih sudi singgah ke blog saya.. blog budak kampong je yob..

saya pendekkan citer tu sbb takut terlalu panjang dan meleret..

a.samad jaafar berkata...

intan maisarah...
org Lubok ke org P Rengas..? saya pun balik minggu lepas yong..


Orlando..
jauh tersasar tu yoep hihihi..


MissSenget..
kalau sudi bacalah sambungannya nanti..


Sahabatku eMMe..
terlampau ikhlas tu mE.. hahaha..


Amirah..
ce tanye abg Ali.. sape yg jande di kg saya yg kawin raya nanti..itulah orgnya..cume citer diubahsuai sikit hihihi..


Cikgooden sahabat lama..
kalau hang teka pun..konpem salah ! hahaha..

a.samad jaafar berkata...

kakakku kakcik..
sabo.. saje saya tangguh2kan endingnye.. saje nok ngengade la ni yak hihihi..


Kak Diana..
kalu sudi bace sambungannya nanti..

errr.. kak Diana.. saya tak tahu nak jawab soalan tu.. sori ye kak..


Kiut yg selalu menghilang..eh !!!Gurau je Kiut..hihihi..
tak sempat terbuka payungnye Kiut hihihi..

a.samad jaafar berkata...

Asrul "iLham"Sany...
t kasih krn ada rasa ingin tahu citer saya.. saya sgt menghargainya.. boleh ke member perak tu bace?


Waqheh..
ehem..ehemmm.. lain mcm komen yeop ni hahaha.. tp aku sokonggg !! hahaha..

a.samad jaafar berkata...

Tajnur...
aihhh.. nakei betui mike yak.. hahaha.. nasib teman idok beghope nok paham hahaha...


CkLah, cikgu yg dihormati..
dah abih terawih dh pun.. amacam tempat baru cikgu ?