Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Selasa, 2 Ogos 2011

Teringat balik kesoh mole bebelog ni..setahun yang lalu..

Mase aku memole bebelog ni.. seingatkan aku la, mase tu udoh nok masuk ke bulan pose 2010. Aseinye aku idok becadang pun nok nulih dalam loghat peghok yang piyo ni. Tapi aku memang mencaghi-caghi satu-satu mende yang bulih jadi trade mark belog aku. Kendian aku tejumpe 2/3 belog yang gune loghat peghok. Aku ghase mase tu, belog itu pun belum cukup piyo loghatnye. Daghi situ aku cube menulih dalam loghat peghok sepenuhnye. Aduhaiii.. punye la payoh kome.. Aku udoh biase dengan bahasa buku kalo menulih... tapi ataih galakkan pemilik belog Dango Mamamat.. Aku terey juge le..

Antaghe n3 yang awei gune loghat peghok piyo yang ini la.. "Main-main nganto di bulan pose.." Aku tulih n3 tu sebab kebetulan mase tu bulan pose. Huii.. punye panjang n3 nye.. Jenuh nok macenye.. Bile siap aje ceghiter tu.. punye la puah ati aku, idok tawu nok nyakapkan.. Siap bagi tepokan laju-laju untuk dighi sendighi hihihi.. Kununnye hebat beno la tu.. Ceh ! Err.. oghang beloh-beloh Kuale Kangso musti tawu ngan ape yang aku ceghiter tu yak ?

Kini, udoh lebih setawun doh kome. Kalo dulu ade tige pat oghang je ngikut belog aku, sekaghang ni, walo idok ghamei macam oghang lain, aku tetap juge bebangge.. Aku pun paham.. hanye oghang yang 'kuat semangat' je yang sanggup mace ceghiter-ceghiter aku ni.. Biasenye, ghamei yang penin nok mahamkan ape yang aku tulih. Siann kome.. Time kasih la yak.. Aku haghap moge aku bulih bertahan lebih lame dalam duniye bebelog ni.. Dan sokongan kome tentu akan lebih 'menghidupkan' aku.. bye...

31 ulasan:

Jemarioren berkata...

paham jugak, tapi terkial2 le membacanyer.

Fiqas berkata...

mula2 baca tu mmg berbelit jugak la lidah nak nyebut.. nak faham satu hal.. tapi bila dah selalu, dah jadi biasa pulak..
rasa seronok pulak baca dalam loghat perak nih..

Waqheh berkata...

ate....teruskan aje ler..teman pun tau menahu sesikit ni loghat peghok..

Abang Jonni berkata...

pening gak pada org yg tak paham loghat perak cam aku... tapi kalu baca hati-hati... slow2... aku boleh paham..

huhuhuhu..


teruskan berblog mad.....

jurnal murahan berkata...

syabas bete, syabas

ORLANDO AHMAD berkata...

okey la tu ade trademnark tersendiri, nanti orang akan ingat sokmo

MOH KEMBARA berkata...

Assalamualaikum Yob Mad, akak ingat lagi permaianan mengantor ni, kat kampong Mak di Parit, Perok. Sonok nengok bebudok jantan berlari nyorok merata tempat. Tak takut deme susup-sasap dlm gelap, masuk rumoh, masuk belukor, masuk tanah wakaf dlm gelap takut kena sapu minyak. Haisyy... bahaya gak ni tapi deme sonok!

kakcik berkata...

Assalamu'alaikum Dik Mad...

tawu dok, kengkadang kakcik ngekek sensoghang mace ceghite yang Dik Mad kaghang? :)

kelisa_samudera berkata...

blog kamu ni baguih mad. sebab tu le ghamey orang mace. mutiara kalo susah mane pun nak dapat, last2 oghang tetap caghi juge. macam tu le blog kamu ni.

amirah berkata...

mesti ler paham lagi yob..kadang2 payah jugok nak memahamkan...jenuh jugok tp bulih la..

balik kaghei juge ke? hehe

diana berkata...

peghh!!
memang panjng entry tu...

alang2 dah menulis sejauh ni teruskan saja..
jangan putus asa..
blog ni ada identiti..
tu yang akak suka

miloais berkata...

walopon iols org perak.. memang pening gak nak paham kekadang tu...
pekat-likat wehhhh loghat mike ni!
ekekekeke

apple hijau berkata...

abeh dah teman tunjuk belog Yop ni pade semua kekawan peghok teman kt opis...suka bebenor deme...

melody mocker berkata...

kejor yeop kejor mad..

cemomoi berkata...

koi bace sebab loghat pahang dengan peghok dekat sama je bunyinya

tajnur berkata...

Assalamualaikum wbt
Ate semenjak yob mad duduk leghah Sabak Bernam dan Sungei Besor, susoh jugak yob nak mencaghi gu yang dapat berlabun loghat Kuale! Walo pon disane ghate2 cakap Jawe, ade le jugak deme cakap loghat kite cepiyo2 bunyinye. Teman nengok mike ni mmg ada bakat nulih entri dgn baik. Tu lah cume kate oghang, ate kemiyan besor gundu pun kalo tak dibako mana le dapat baunye? Mesti kena bako! bako! baghu le terserlah bakat terpendam yang dah terendam begitu lame. Tambahan pule yob ni cek egu bertamboh2 le sajaknya...

Rain berkata...

dari dulu lagi nk blajo bhasa perak, susoh benor nk ngingat.. selalu knpiuds perkataan 'awok'..

n satu lagi, nk sgt blaja masak gulai tempoyak.. he..nk buat persediaan utk masa depan


utk setiap blog, yang penting ada pembaca, folower jgn amik kisah sgt.. kita menulis utk dibaca :)

wahida berkata...

sambut anniversary blog yg setahun ye...tahniah ye...semoga terus berblogging sbb blog bro mmg ada keunikan tersendiri..

congrate!!

eita berkata...

faham jugak lah bila dah lama lepak kat sini....walaupun sekali sekala sawan buih jugak nak perabiskan nya...

intan.maisarah berkata...

idak ngape..
awok suka bace

awok kampung kat kuale
ghase le macam balik kampung bile bace blog kome.

hihi

eMMe berkata...

yop! u are the best, yop forever! i will follow you...

a.samad jaafar berkata...

Jemarioren..
t kasih krn sudi membaca.. pelan2 yong hihihi..


Fiqas..
kau lah sahabat.. jgn selalu menghilang..nanti puas saya nak cari!

Kak Halima yg disayang..
bebudok dedulu beghaninye lain mcm kak.. saya mungkin tergolong dlm kelompok itu dulu hihihi..

Wagheh..
t kasih yeop.. harap gitu la adenye..

a.samad jaafar berkata...

Abg Jonni yg best..
blog abg jonni cukup hebat.. gua jeles bro ! err.. t kasih juga buat abg jonni..


JurnalMurahan..
enkau pengganti teman2 blog aku yg telah menghilang.. t kasih yeop !

Kak Diana yg dihormati..
T kasih kak krn selalu singgah ke blog saya.. saya cukup terharu dan sgt menghargainya..


AppleHijau..
T kasih ye.. kesudian mengikuti blog saya adalah satu penghargaan buat saya.. juga menambah semangat utk saya terus di sini..

Rain..
Selamat datang ke blog atasnamaaku yg serba kekurangan ini.. selamat berkenalan ye.. t kasih yg tak terhingga dr saya..

a.samad jaafar berkata...

Orlando..
t kasih yeop.. harap2 gitu la.. maaf kadang2 terlepas menjenguk mike..


kakakku kakcik yang di sayang..
saya sangat menghargai kehadiran kakcik ke blog saya..malah kakcik dekat di hati saya..

amirah sedaraku..
t kasih kerana rajin bertandang ke sini.. sebenonye, kawan2 kat kampung saya pun pening membaca blog ini pada peringkat awalnye..
Ya.. balik jenguk ayah saya.. udoh peluk dan cium dia..


melody mocker..
hahaha... tengah kejor la ni yeop !!


miloais..
laaa.. orang perak jugak ye.. hihihi.. sabo ye...

a.samad jaafar berkata...

cemomoi..
saya tahu.. saya ada ramai kawan/sahabat dari Pahang..kami masih berhubung sampai sekarang..

eita..err..adik eita..
sawan buih ??? hahaha... t kasih ye sbb sanggup menyawan buihkan diri..


wahida..
t kasih ye.. loghat piyo itulah identitinya walau ada jgk yg mempertikaikannya..


intan maisarah..
wahhh.. oghang kampung teman la juge ghopenye yak.. hihihi.. t kasih sudi menjenguk saya.. salam perkenalan..

a.samad jaafar berkata...

Tajnur yg disenangi..
komen mike yg paling 'tak boleh blah' hahaha.. t kasih yeop sebab ghajin mace ceghiter meghepek teman ni.. tapi teman ghase, loghat mike lagi piyo daghi teman to.. mike ni oghang beloh mane ni ??


Kelisa Samudera..
Catatan sahabat dalam n3 terbaru itu sungguh menyentuh hati.. betul KS.. ade masenye aku rasa keseorangan walaupun ada 'kawan yg baru'..antara sebabnya, kalian ada sebaik shj 'atasnamaaku' ini berdiri..
Pujian itu terlalu tinggi..aku tak sanggup terima.. T kasih tak terhingga buatmu, sahabat.

ghost writer berkata...

aku sendiri terpaksa membacanya guna intonasi sebutan yang betul dalam BM.aku translate sendiri.kalau aku baca ikut lenggok perak 'piyo' nih sampai ke sudah lidah aku tergeliat.

D_08 berkata...

Assalamualaikum Cho....
maap le....awok tak paham langsong ape yang mike tulihkan....... hehehehe......eniwei Cho..... Insyallah selagi ade entri.....selagi tu le mike ade dalam dunie blog ni cho....

Encik MamaT berkata...

hahaha... dulu ada gak masuk sini.. tapi juling mata.. panjang sangat ceritanya... dan kadang2 tak berapa nak paham.. tapi kalo lama2.. rasanya takdak masalah dah... hehehe

makdara TERdiva berkata...

mula2 dulu masuk sini memang tak paham!

merangkak2 baca..kadang2 skip..main paham2 sendiri jer..

skrg ni pun masih baca tapi tetap belasah translet ikut suka hati..haha

semoga geng terus diberikan idea utk menulis kisah2 yg menarik disini..selagi bernyawa dan selagi diizinkan-Nya, insyaAllah saya akan singgah di blog ni..

:D

Mamamat berkata...

Salam pose kite wehh

Walopun teman tak ninggakan komen, teman tetap mace setiap ape yang mike tulih. Kekadang seminggu baghu teman macenye. Udah jaghang bebeno teman mukak belog dan pesbuk. Endak kate sibuk, idak pulak ... tapi teman memang banyak abihkan mase ataih jalan .. paling kughang 300km setiap haghi

Oleh keghane mike udah nyebut name teman, teman hanye mampu kate, tima kasihle.

Mad, kalo tak kite dan kengkawan lain yang mampu menulih loghat sunga peghak untuk tatapan semase, sape lagi?

Bilele kite boleh minum yangat dengan nyicah ghoti kapa ye?