Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Jumaat, 5 Ogos 2011

Pernah Ke Kome Tepikir..

PEGHONOH KE MENGKOME TEPIKIO..
MUN KALO KITE KEGHOJE GHOPE DEME-DEME DI BAWOH NI..
MAMPU KE IDOK AGOKNYE KITE BEPOSE..???

buruh binaan di bawah terik mentari

pesawah yang bermain lumpur dan lintah
nelayan laut dalam bersama angin kering 
DAN KEGHANE ITU LE KOME..
AKU TABIK SEPERING KAT DEME NI..
ERR.. SAME KE PAHALE DEME KALO
DIBANDING DENGAN PAHALE KITE
YANG KEGHOJE DI BAWOH AIR COND..?

TAJNUR pasti ade jawapannye... sile kan yeop..


Nota bawah : Saya sangat prihatin akan pandangan teman-teman blog yang mengatakan bahawa entri blog saya ini terlalu panjang. Apatah lagi saya menggunakan loghat Perak yang piyo. Saya mengakuinya dan akan cuba mengurangkan entri yang bersifat sedemikian. 

21 ulasan:

Fadzli Amir berkata...

Salam Bro...lama tak singgah sini...memang kerja diorg teruk, tapi itu bukan alasan utk tak puasa. Sebab diorg dah terbiasa dgn kerja yg diorg buat. Walaupun sekarang saya kerja dibawah aircon, tapi dulu saya pun pernah gak kerja berpanas terik menanam tebu di tengah padang, memanjat bukit menoreh getah tapi masih berpuasa....tapi memang respek ngan diorg kalu diorg puasa la....Sebab saya kerja bidang construction, kebanyakan Indon dan Bangla tak berpuasa apatah lagi sembahyang...tapi bila tanya mengaku Islam....Yg paling menyedihkan, tokeh2 diorg yg berbangsa cina memperlekehkan agama Islam, katanya kenapa Islam nak mendera umatnya, sedangkan diorg nak kerja mencari rezeki tapi disuruh puasa....Berulang kali saya cakap, yg puasa tu tak membebankan malah menyihatkan. Tapi dia kata semua worker dia tak boleh puasa sebab bekerja....kalu tak makan tak boleh bekerja...bukan macam tu je, terkadang ternampak melayu islam jugak yg tak segan silu makan didepan saya dan cina yg lain...so jangan salahkan cina yang mengkondem kita.....

kakcik berkata...

Dengan segala keselesaan pun, masih ramai yang tak sanggup untuk berpuasa. :(

amirah berkata...

betoi la yob..tabik sungguh la kalo deme ni berpose..sure rasa dahaga sgt2 ni..

Waqheh berkata...

pose deme pode yg mujahadah. kalo deme dpt harungi maka besor ganjorannye.

jenuh juga teman kilaih lidah nak baca loghat perak kamu ni

ukhti syikin berkata...

depa jgn kata posa.. semayang pun berjemaah... :) .. bagus depa... :)

diana berkata...

ayah mertua kaka kerja sawah...
masih berpuasa...

akak setuju dengan komen Fadzli Amir ..kebanyakan warga asing yang kerja buruh binaan memang tak puasa...
alasan nya penart..

akak nak crop komen tu ye..
nak letak kat post baru akak..

D_08 berkata...

awok penah jumpe due jenih Indon yang koje kontrek....
1. Yang memang tak pose....
nak cakap banyak2 pun seghebe salah.... disebabkan koje beghat yang deme buat....alsan deme kuat sangat.......tapi ade jugak yang memang jenih tak ambik pot dose pahale ni.....

2. Yang memang jenih kuat iman nye...
Yang ini memang bagoih.... bayangkan walopon koje beghat tapi die tetap berpose.... dan kalo ade kesempatan memang die solat jemaah sekali..... memang hebat.....

ORLANDO AHMAD berkata...

gua dulu gali kubur di tengah hari bulan puasa... mula2 pagi kena la puasa mcm biasa, kalo tak tahan sangat baru bukak, contoh macam nak pitam/pengsan... dan bukak posa pown bukan nyer membalun sehabisnya yob, cukup sekadar hilangkan letih/pitam/segar badan balik...

mcm tu la konsep yg dianjurkan, posa tetap posa tau...

eita berkata...

baru je cakap sorang2 sambil fikir pasal ni....
larat ke tak ke..tetap kena pose....ni kan wajib...
kadang tu kesian jugak sebab sekarang ni panas terik nak mampus rasanya...

tajnur berkata...

Assalamualaikum wbt
Sebenornye kalo teman nak cakap lebih2 bab agama kene hati2 sikit sbb pengetahuan sedia ada dan terima ada seseorang adalah pelbagai. Mmg Perang Badar berlaku dlm bulan Ramadhan 2 Hijrah, tetapi penguatkuasaan syariat puasa bermula pada 4 Hijrah mengikut sirah Ibnu Hisyam dan sirah AzZahabi. Ini bermakna ketika itu belum diwajibkan berpuasa dan ada sebabnya kenapa demikian tetapi lebih menyentuh ttg hak2 milik awam dan negara! kalau mengikut pendapat Mazhab Syafie (perlu rujuk) orang yg kuat bekerja seperti dlm gambor makruh berpuasa disebabkan masalah mata pencarian lebih ptg dan boleh diganti kpd hari2 yang lain. Bukankah dlm mafhum hadis nabi saw bahawa kemiskinan itu boleh membawa kpd kekufuran. Ini melibatkan seluruh keluarga berbanding disebabkan hanya ayahnya saja yg x boleh bekerja sebab berpuasa. Namun begitu, kerja2 buruh mcm tu, kalo susohnya pun bermusim! kerja kontrek ni masa buat `foundation and piling` je susoh mun yg lainnye idok le ssampei ghedat jeleipeik! kerja bersawah, mase membajak, metoikan ban dan pindahkan anok padi je susoh! Ate mase nunggu masok mengunin idok le payah mane. Mane ada oghang menangkap ikan laut siang2 dan mase bulan ngambang yob! Mane ade nyemedang je koghoje soh memanjang..... Wallahualam

eMMe berkata...

kat area umah awok, pekerja bangla la ramai, dowang tgh sibuk tanam rumput kat kawan pejalan kaki....selamba je minum bwh pokok, mmg le cuaca panas......tapi.....tah la...dowang ni bukan islam ke? atau, tak tau skrg ni bulan puasa???

Aku Dan Teksi berkata...

Kalau kita tak posa lagi letih badan jadinya,dari berposa.(pengalaman semasa Bruntal dahulu)

kelisa_samudera berkata...

kamu nak kughangkan entri blog yang panjang?

Fiqas berkata...

mmg keje diorang ni penat, panas, kena pulak kalau start dari pagi sampai petang.. mmg penat..tapi kalau pun diorang tak puasa, tak perlulah makan minum selamba masa tengah buat kerja / depan org puasa..

abah saya pernah keje kat ladang.. keje sama macam bulan tak puasa.. tapi dia tetap puasa..

ghost writer berkata...

mereka telah diajar dengan segala kepayahan dan usaha keras.makan sikit dan kerja lebih.tentu saja mereka boleh menghadapi puasa dalam keadaan begitu.untuk soal pahala,banyak atau sikit dibandingkan dengan kita,agak sukar untuk aku ketahui.serahkan pada tuhan.

a.samad jaafar berkata...

fadzli amir..
terima kasih atas komen yg cukup menarik..sgt menarik


kakcik..
ia soal mahu atau tidak.. kan ?


amirah..
saya pernah tengok kawan2 abang Pian yg kerja memasang atap zink pada siang hari di bawah terik matahari.. bila saya tanya pose ke tak..jawabnya.Pose ! Kagum betul saya..


Waqheh.. hihihi..
orang mane bro ?

a.samad jaafar berkata...

ukhtisyikin..
ramai jugak yg gagal bertahan..


kakak diana..
mase remaja dulu saya juga pernah bekerja di bawah terik matahari.. tetap berpuasa.. tapi.. mandi berkali2 la hahaha..


Saudara Tajnur..
t kasih atas komen yg baik.. saya pelik kenapa saudara masih tidak memuatkan post di blog saudara.. saya masih menunggu..


sahabatku mE..
ce mE jumpe dene tu.. kabo kat deme.."Insap la kome wooo.." Berani ?? hihihi..


eita..
agaknya kita berfikir pada masa yg sama kot tak ? hihihi.. pempuan lebih kuat berpuasa kan dik...


sahabatku D_08..
baguih komen mike.. tapi bile teman sembang ngan deme yg keghoje kat taman baghu sebeloh taman ni.. seko pun takde yg bepose nye.. ceh !


orlando ahmad..
gali kubur ??? Huihhh.. hebat lu bro..
mmg gitu la yg saya juga fahami..


Saudara Joyiman..
hahahaha... saya pernah sakit di bulan pose..dan saya lalui yg saudar cerita..

a.samad jaafar berkata...

GhostWriter..
saya akui.. pekerja dari Indonesia lebih kuat berbanding dari India..err.. lebih2 lg yg tempatan.. ini berdasarkan pengalaman menggunakan khidmat dorang..


Sahabatku Fiqas..
makan di khalayak ramai tu ... namanya kurang ajo .. hihihi

makdara TERdiva berkata...

sebak hati bila tengok org2 mcm ni kerja teruk2..dtg jauh2 ke negara org..tp tak taulah dorang boleh tahan puasa ke idak..tp kita bersangka baik je la :)

Encik MamaT berkata...

kalau dah biasa.. takde masalah... mungkin bagi orang sekarang ni manja sangat kot... buat kerja teruk sikit dah letih.... kalo tgk bulan posa ni.. alahai... sepatutnya cergas.. ni lagi lembab...

pernah skali masa aku kerja kat penang... daripada ofis aku.. nampak seorang pekerja solat kat tgh2 site yang panas tu... tiada alasan untuk beribadat....

Encik MamaT berkata...

abaikan je la orang kata tu... hehe.. itula trademark blog ni.. serius.. dulu 1st time aku masuk sini pon aku rasa mcm tu... dah la loghat pekat.. hahaha... cerita panjang... nak baca pon malas... tapi bila dah baca.. alhamdulillah.. cerita yang santai... baca pon tak bosan.... cadangan... kalau boleh.. buat teks kat sebelah.. kira mcm kamus bahasa perak la.. hehehe... senang sikit nak rujuk.. hehehe