Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Isnin, 1 Ogos 2011

Mesti Azan Wooo..

Kisah di sebuah surau taman perumahan di Sg Besar, Selangor.

Iyahh.. iiyahhh.. iyaaahh..

Panjang-panjang langkoh Bilal Supar. Baghu disedonye.. lehor(zohor) doh nok masuk sesangat doh. Kene leghaih balik. Kaco betui ni.. pikio Bilal Supar. Sape nok azan kat menesah(surau) tu nanti. Yang lain idok bulih haghap. Lepaih makan tengoh haghi geghenti megholoh la deme tu.. Kene cepat !

Iyahh.. iiyahhh.. iyaaahh..

Setat motu Honda Ex5 gocoh-gocoh. Ngaum motu tu dibawoknye. Sampei ghumoh, teghuih cekoh tuala teghuih ngale ke bilik ayo. Mandi lebih kughang je die. Die dengo bini meletor(berleter) di dapo.. Bini maghoh die lambat beno balik daghi kebun. Idok ingat semayang.. Sepatoh pun idok dilayannye. Pakei kain pakei baju cekok musang, kopiah putih seghokup kepale Bilal Supar..

Iyahh.. iiyahhh.. iyaaahh..

Sampei menesah soghang pun idok nampok muke. Sedih juge le die.. malaih beno oghang kat taman tu nok datang semayang bejemeah. Tapi udoh biase gitu. Nanti dengo azan, datang la deme.. Bilal Supar ambik ayo semayang.. Lepaih tu siap sedie la nok melaung azan. Tunggu betui-betui masuk waktu la..

Allah hu akbar.. Allaahhh hu akbar..!!

Bilal Supar mole laungkan azan, soghe(suara)nye begema kat selughuh taman tu. Sayuuu je soghe die.

Haiya a'lalfalah... Haiya a'lalfalahhh...!!

Mase tu, Bilal Supar teghase bahu die kene cuit due tige kali. Bilal Supar buat tak tawu je.. Azan must go on !

Allah hu akbar.. Allaahhh hu akbar..!!

Die tawu ade oghang beloh belakang die. Panaih ati Bilal Supar. Oghang azan pun dibawok selogho(bergurau). Pah ni kene ! kate Bilal Supar dalam ati. Habih je azan, walo pun ati die maghoh.. tetap la juge die tadoh tangan bace ape-ape yang patut. 

Bilal Supar toleh belakang. Tekejut yaamat die bile tengok Ija, anok pempuan sulongnye je yang tecogok kat situ.

"Eh ! Ape pasei kamu datang ni.. Aku azan pun kamu idok gheti nok nunggu yak.. Kuang ajo !! Nok penampo ke ape hah ??.."
"Err.. mok yang sughuh Ija datang.."
"Ate ngape ?"
"Err.. err.. ngape ayoh azan kat sini ? Kan ke haghi ni haghi Jumaat.. Oghang semayang Jumaat kat mesejid.."
"Haahhhhh..!! Err.. Jumaat ke ??"..............


SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK BUAT SEMUA SAHABAT BLOG "ATASNAMAAKU".. BERSAMA TEKADKAN AZAM UNTUK MENJADIKAN RAMADHAN KALI INI DIJALANI DENGAN SESEMPURNA MUNGKIN.. DAN MOGA ALLAH KURNIAKAN KESIHATAN YANG BAIK BUAT KITA SEMUA...

24 ulasan:

blogtilldrop berkata...

itulan kan..namanya manusia..boleh lupa jugak..walaupun dah dok buat tiap2 minggu...

kakcik berkata...

Assalamu'alaikum Dik Mad...

selamat menyambut Ramadhan Al Mubarak dan selamat berpuasa. :)

apple hijau berkata...

dahsat sungguh semangat bilal supar tu ye...patut dicontohi..he he

selamat mengerjakan ibadah puasa kepada en Mad dan keluarga.. :D

Cikgooden berkata...

lama tak menjengah ke sini..

kesekian kali, aku tersenuyum samad...baca ceghita kamu ni..

dan,
hahahahaha..gelak besa aku.

diana berkata...

wakakak...
tu la orang tua..
terlupa banyak dah...

selamat berpuasa..
kalau ada salah silap
akak harap la dimaafkan...
mana la tahu kalau ada entry akak
yang tak berapa kamu suka..
minta maaf ye..

Salleh - Putrajaya berkata...

best..., :-)

Salam Ramadhan Yop..., untuk makluman, teman dah jadi pembaca setia dah blog tuan nie..., :-))

eita berkata...

kadang2 tersasar jugak.....

Cikya berkata...

adeh....
celaru sangat fikiran tu..
sampai tak ingat hari. :)

eMMe berkata...

Yop! kelakar la...
Yong sakit kepala nih, sebab Puasa hari 1st kan, mula la......tak sabar nak berbuka, selamat berpuasa Yop n keluarga!

POHPALEH BURGER berkata...

bersemangat punye pasei... skali terlupe jumaat daa... haha..

MOH KEMBARA berkata...

Assalamualaikum Yob, janji dia tepat Yob, salah venue jer! Selamat Berpuasa Yob! Semoga puasa kita penuh dan diterimaNya!

a.samad jaafar berkata...

blogtilldrop..
saya teringin ke blog saudara tapi tiada link.. boleh tak tinggalkan jejak kat shoutbox saya?


kakakku kakcik.. selamat berpuasa juga buatmu kak..

kak halima..
sekurang2nya dia embuktikan bahawa dia menjaga amanah sbg seorang bilal dgn baik...

pohpalehburger..
hihihi... semangat punya hal la tu bro..

eMMe sahabatku...
sabooo.. jgn minum ubat dulu ! hihihi..


cikya..
kadangkala tersilap juga.. manusia la katakan..hihihi


eita..
itulah namanya manusia..


apple hijau..
saya setuju !
selamat menjalani ibadah puasa juga dari saya..

cikgooden...
t kasih krn masih sudi ke sini.. apa kabo yeop?

diana..
selamat menjalani ibadah puasa juga dari saya.. tiada n3 akak yg saya tak suka..

salleh-putrajaya..
kesudian saudara ke blog saya sgt saya hargai.. terimalah yg seadanya daripada saya..

Fiqas berkata...

saya senyum sambil membayangkan betapa tergopoh gapahnya bilal tu nak p surau.. sekali salah hari..

tajnur berkata...

Assalamualaikum wbt
Soh le, mesti tempat taman perumahan dekat Sg. Besor tu idok buat baca Surah AsSajadah di rakaat 1 dan Surah AlInsaan pada rakaat ke 2 ketika solat Suboh pagi Jemaat. Kalo buat, mesti deme ngingat!

shameel Iskandar berkata...

Salam Ramadhan yeop.
Gerenti malu besar bilal tu nanti. Tapi nak wat mcm mna sbb trlupa.

ukhti syikin berkata...

hehe :)... ramadhan kareem encik samad :) ... semoga kita akan dapat keberkatan dari ramadhan kali ini :) .. insyaAllah :)

kelisa_samudera berkata...

selamat menyambut ramadhan sahabatku. semoga Allah mengampunkan dosa2 kita yang telah lalu.

ghost writer berkata...

hahaha!!!

aku nak buat modal untuk kawan-kawan masa nak tunggu waktu berbuka puasa nanti.kelakar lar Mad.

D_08 berkata...

Assalamualaikum CHo....
ni ceghite betoi ke idak ni Chor??? ...maklomle sg beso ni kan ghamei jawa!!....hehehe

a.samad jaafar berkata...

D_08 ...
ini dicerita sendiri oleh pihak terlibat.. kalau tak betul pun, jadikan ia hiburan semata2..hihihi



GhostWriter..
saya gembira jika GW sudi bertandang ke sini.. TQ bro !


KelisaSamudera..
Selamat menjalani ibadah puasa juga buat sahabat..


ukhtisyikin..
t kasih ye.. ramadhan kareem juga buat ukhtisyikin,en mamat dan keluarga..

a.samad jaafar berkata...

Fiqas sahabatku..
tapi saya tabik pada bilal tu.. err.. supar tu bukan nama sebenarnya..


Saudara Tajnur yg dihormati..
ha'ah la.. teman ghase pun gitu la kot.. mike nampok yg oghang lain idok nampok..!

shameel iskandar..
mmg habis gelak orang kat taman tu pada petangnya.. dia selamba je kot hihihi//

jurnal murahan berkata...

adoi tegelak2 aku bace sensorang hahaha

Rain berkata...

haha! betol.. tergelak bc sorang2..

semngat betei nk azan..

tapi kan, rain perasan, ada term yang sama dengan longat kedah..

naksah (surau)
lehor
lekaih balik


*nanti buat kelas bahasa perak untuk
'kata ganti nama'..hehehe..

request

Encik MamaT berkata...

hahahaa... adoi.... cerita samad ni.. aku tak tau nak komen sangat.. hehehe....