Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Khamis, 11 Ogos 2011

Pian

Pian mati mok mase die ghenik(kecil) beno lagi. Pian anok pade kakok aboh aku. Kendian mok ambik Pian jadi anok angkat. Mok sayang Pian ngalohkan sayangnye mok pade keme adik beghadik yang lain. Aku sendighi pun sayangkan Pian ngalohkan sayangnye aku pade abang-abang kandung aku. Sebabnye, mungkin Pian lame duduk dengan mok. Abang-abang yang lain leghah beno hijroh ke bandor KL nuu... 

Mok manjekan Pian. Pian malaih sekolah pun mok ngan aboh idok pukui. Cube kalo aku.. 'main taik' aku dikeghoje di deme. Mok kabo.. mok takut nanti oghang cakap yang mok idok sayangkan Pian. Lah-lah.. Pian beghenti sekolah teghuih..! Pian tak nok sekolah. Jenuh mok pujuk.. langsung idok hajab di Pian. Sudohnye, Pian tolong mok aboh aku nogheih getoh. Lebihnye Pian, die betui-betui ghajin nolong mok. Yang ini aku ngan abang-abang yang lain 'angkat tangan' ke die... 

Pose-pose gini, aku ingatkan Pian. Ingatkan pade liatnye die mun kalo disughuh bepose. Ade je alasan die. Terkentut sikit pun, laju je die gi ambik ayo.. minum teghuih. Udoh batei kate di die.. Aku yang bebudok mase tu main pecaye je. Puah pulok la aku tekemut-kemut nahan kentut. Mujo la aku pose pun sekeghat haghi je.. mun idok, mau sendawe bau kentut je akunye yak.. Peghonoh satu haghi die maghohkan Bibah, budok pempuan umo 5 tawun sebeloh ghumoh. Katenye, Bibah buat die batei pose. Celake betui Bibah tu.. mandi idok tawunye makei seluo. Ate, aku tetengok 'anu' die.. batei la pose aku ! Err.. pose aku pun batei juge kome.. sebab aku pun tumpang tengok hahaha... Keme pun melantok maggi kari pagi tu..

Satu haghi, mase aku tengoh bebukok pose.. lebih kughang pukui 2 petang.. mok panggei Pian..

"Mane peginye kui pelite talam mok ni Pian?"
"Pelite talam yang mane ni mok?"
"Pelite talam yang mok buat semalam laa.."
"Ohhh.. udoh makan dikucin mok.. awok buang la.."
"Aikk.. dalam peti aih pun makan di kucin ???"
"Errr.... dalam peti aih ke ???"

Adoihhh.. Pian..Pian.. Tapi keghane nakei die itu la juge yang buatkan aku selalu ingat kat die...

27 ulasan:

jurnal murahan berkata...

hahahaha

yeop , kat mane pian tu sekarang yeop, entah2 dia pun singgah dekat sini

Queenie berkata...

alahai adikku samad...

lenguh mulut akak dok gelak kakaka..
kamu ni betul2 pandai wat org gelak eh, boleh trbongkang jdinya..

timekasih dik kerana sungguh terhibur...baru tau kentut pun boleh batal puasaa heheee

Waqheh berkata...

mana pi pian tu skang ni? ada samb tak cerite ni teman nak folow keh keh

ORLANDO AHMAD berkata...

pian tu mesti hensem

Cik Gee berkata...

haha! giler kelakaw pian nih..!

muzam berkata...

pande benor pian kentut bate pose yak..

amirah berkata...

hehehe...beno ke dia gitu..tp nengok gaya mmng ada potensi gitu..haha..kalo yob cerita pasei org kampung membuatkan teman sedih sebab rindu nk blik..sob sob sob..sebab rasa jauh beno dr karai..

tajnur berkata...

Assalamualaikum wbt
Ate itu jaman dedulu yob mad. Jaman bebudok tengah meghagam. Ate oghang tuwe pun ghamei yang menghagam dan belum baligh! Menesia ni bile2 mase buleh beghuboh. Antara hari2 dalam hidup seseorang tu, ade kalenye terbuka pintu hatinye bile diketuk2. Ate kenele ketuk slalu2. Alangkan batu yang kegheih kematu pun buleh terbongkang bile kene lembutnye ayor!
Surah AlBaqarah:74 Kemudian sesudah itu, hati kamu juga menjadi keras seperti batu, bahkan lebih keras lagi. Padahal di antara batu-batu itu ada yang terpancar dan mengalir air sungai daripadanya; dan ada pula di antaranya yang pecah-pecah terbelah lalu keluar mata air daripadanya; dan ada juga di antaranya yang jatuh ke bawah kerana takut kepada Allah. Wallahualam.

makdara TERdiva berkata...

bila tengok anak2 puasa..teringat masa kita kecik2 dulu pose..
huhu..rasa dulu mcm panas sgt rasanya..hehe

eita berkata...

pandai sungguh pian tu cipta alasan..banyak plok idea tu pada ge xmboh pose.....
lenguh mulut kawan suka...

MOH KEMBARA berkata...

Assalamualaikum Yob Mad,

kreatif abang Yob ni, kentutlah, nengok anulah...sib baik tak kata nguap, ketawa pun batei pose!

ukhti syikin berkata...

haha... syikin ada sorang "pian" ... mmg prangai cam pian encik samad juga.. nasib nya sama juga.. tp gitu ler org nya.. bijak :) ... rindu kat dia :) .. abang syikin... mana tah ilang .. lepas syikin menikah , ilang terus.. ibu pon ada tanya... walau bukan abg kandung.. tp abang pian mmg really cam abg kandung :) .. selalu teringat juga kat abg pian :p

MulutPayau berkata...

adoiiiii...mmng lawak betul pian tu...

shahjiehan berkata...

pian2.. haahhaha

melody mocker berkata...

ahaha! pian mengingatkan ak kat cerita cempian..

terbaikk ah yob..

Titisan Hujan berkata...

hdoiyaaaa...pian2

missSenget berkata...

hahaaha...

da banyak kali kentut arini..

camne??

hahahaa..

pian..pian..

a.samad jaafar berkata...

JurnalMurahan yg mahal..
Pian ada di kampung.. tak ngaji tinggi, income lebih tinggi dari aku..ceh !


kakakku queennie..
saya hanya bercerita..t kasih kerana sudi membaca ye kak..


Tajnur..
mmg manusia itu boleh berubah dan sentiasa berubah..

Orlando Ahmad..
dulu dia agak hensem hihihi..

a.samad jaafar berkata...

Waqheh..
tu je citernye.. sambung2 nanti letih membacanye hihihi..

Cik Gee..
dia mmg kelakar dan ramai kawan..

Amirah..
tentu kenal sgt kan Pian tu kan..


eita..
dia cukup liat berpose.. letih melayannya dulu..


kak halima..
kalau ketawa pun batal.. mcm mana la agaknya ye hihihi..

a.samad jaafar berkata...

Muzam..
t kasih krn sudi membaca..saya mhargainya..


makdaraterDiva yg best !
kenangan zaman budak2 cukup menyenangkan..sungguh!


ukhtisyikin..
Pian ?? menarik citer syikin tu.. ke mana dia menghilang??

a.samad jaafar berkata...

MulutPayau..
dia mmg lawak MP..sampai ke hari ini..


MissSenget..
Haaaa... kene minum la tu ! hahaha..


shahjiehan..
t kasih kerana sudi singgah ke blog saya..saya menghargainya..


melody mocker..
t kasih sudi membaca yeop MM..


TitisanHujan..
t kasih kerana sudi membaca n3 ini.. boleh faham ye? hihihi..

ckLah berkata...

Kihkihkih...

Pandei pulak kome buat fatwa batal pose ye...


Hehehe. Nakal sungguh.


Tak terkomen ckLah baca entri ini. Agok gelak sesaje...

Zaujah Encik Mamat berkata...

xtau .. xdapat di kesan.. kata nya adik dia dah besar.. dah jadi isteri orang .. taleh dok harap kat abang lagi dah :(

a.samad jaafar berkata...

cikgu ckLah yg dihormati.
kami memang nakal dulu.. hihihi


ukhtisyikin..
mungkin hari raya nanti masa yg sesuai mendekatkan semula yang jauh..

intan.maisarah berkata...

pian, rajin noreh tu paseinye income tinggi..

agak agak pian dgn kamu,
mane lagi hensem?

kakcik berkata...

Adikku Samad...

dah lama sebenonye kakcik nak tanye ne. Kenei dok dengan Norhisham? Dia sebaya kakcik - sama sekolah di sekolah Kaghei dulu. Dia tu cucu Tokki Harun. Bile bace ceghite2 Dik Mad, macam Hisham tu ada kene mengene ngan Dik Mad pulak...

Encik MamaT berkata...

hahahaha... ni orang yang cerdik ni... panjang akal.. hehehehe... wakakaka