Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Ahad, 12 Disember 2010

KudopRogon..


Salam sume.. 3 haghi idok myembang ngan kome yak..

Musti mengkome peghasan.. kat beloh ataih ni ade aku detok sesuatu yak.. Haa.. itu le paseinye aku soh 3 haghi tu kome. Aku udoh mule nok aktipkan belog aku yang satu lagi ta.. Memang udoh lame tapok belog tu aku buat tapi idok peghonoh aku hajabpun.. Tapi ade sebab aku tuko pikiran.. Aku ghase, udoh tibe masenye aku aktipkannye..

Ate.. dalam 3 haghi lepaih aku godek2 le sesikit. Aku kekeikan namenye "KudopRogon". Kudop maksudnye cendewan.. Rogon pulok maksudnye hantu.. Mun dikawien pekataan tu, maksudnye cendawan antu.. Memole aku letok headernye gambo cendawan.. uisskk.. macam pelik beno kome.. Kendian aku tuko ke gambo antu... Adeih.. ganaih yaamat pulok ghopenye.. Tapi aku bekenan to.. Tapi mun kome ghase idok sesuei kome cakap yak.. aku idok kesoh.. teghime kaseh lagi aku beghi ke kome. Betui.. Kudop ngan Rogon ni daghi bahase Dusun Lotud, Sabah. Due pekataan ni antaghe pekataan yang memole aku dengo dan tawu maksudnye mase aku pes taim ke Sabah. Aku tetaghik ngan sebutannye.. aku ingat sampei ke haghi ni..

Mad.. Ngape tetibe aktipkan "KudopRogon"

1. Ghamei beno yang komplein ngan loghat Peghok piyo aku dalam belog ni. "Idok paham langsung !".. "You citer ape ni ? "... dan yang palin aku tekesan.. "Saya fikir, saya tidak berbaloi follow blog yang saya tak mampu memahaminye.." Adeih.. Aku teghime ngan positip.. aku yakin aku ade sikap tebuke.. 

2. Belog 'atasnamaaku' aku ni, entrinye udoh macam ghojak buoh. Satnike ceghite masok.. Aku akan cube tonjoikan satu identiti khas bagi belog ni.. mungkin lebih pokuih pade penggunaan loghat Peghok je kot.. mungkin je.. Ade entri yang keluo dalam belog ni yang aku ghase kughang sesuai ato bulih dikatekan 'mencacatkan' konsep asei belog ni... Konsep aseinye berkisor tentang pengalaman idup aku kome..

3. Aku nok beghi pilihan pade deme yang sudi polo aku.. mun ade yang sudi le.. Deme bulih ikut 'atasnamaaku' yang pakei loghat Peghok ato 'KudopRogon'.. 'KudopRogon' idok menggunekan loghat Peghok. Entri "Mad.. Mungkin Lucu..Mungkin Kuang Ajo.." yang lalu, sebenonye saloh satu caghe aku 'tes maket'.. Ermm.. macam bulih diteghime.. itu antaghe konsep entri dalam 'KudopRogon'..

4. Yaamat banyok gambo, artikel dan ceghite yang baguih yang aku jumpe bile aku ngelewo di ghuang yang kome labun 'maya' ne.. Aku nok buat koleksi aku dan mungkin bulih kongsi ngan kome.. jadi 'KudopRogon' la tempatnye nanti.. 'atasnamaaku' akan hanya yang seghatuih peghatuih hasei ketukan jaghi aku, insyaAllah...

Itulah antaghe pasei aku aktipkan 'KudopRogon'.. Aku haghap ade yang sudi jenguk-jenguk ke sane.. Aku tentu bebangge dan menghargainye.. 

SELAMAT MEMBACA.. SEKIAN KOME.. BABAIII..

19 ulasan:

ckLah@xiiinam berkata...

Teman nak bace, tapi, menatang (musang ke rakun ni) yang jadi maskot mike ni melindung cerita mike. Idak teman nampok tulisan mike. Maklumlah, screen gajet teman kecik aje....


:D

a.samad jaafar berkata...

cKLah.. mun sekrin ghenit mmg ngaco tupei ta.. temanpun udoh ghenyang sebenonye.. nanti sikit haghi temn tembak yak..

Abang Jonni berkata...

ok jer loghat perak pon... aku suka ape....
walo kadang2 garu2 kepala gak....
huhuhu...

muzam berkata...

ate kalo dh tak paham blajo le bagi paham ye dak?
bukan senang nak jumpe blog2 yg gune loghat2 piyor mcm mike ni..
teman tmpang bangge le..

MOH KEMBARA berkata...

Salam Yob Mad, teman dah jengah tapi seramlah. Nak follow gak!

Abang Jonni berkata...

sori.... aku dah tag anda... huhuhu

eMMe berkata...

kudop Rogon?!!!pelik tapi benar, first time dengar, unik, lain dari yg lain, bagus la yop, mike byk idea, ape pun, blog atas nama aku gak jadi pilihan, dan rasa ingin terus melekat kat blog ini...hehehee....gud luck kudop rogon gak!

kakyong berkata...

header kuoprogon tu... seram... heheh... sah2 kakyong ni memang penakut tgk gambo2 camtu... ekekekke... ;)

makdara TERdiva berkata...

lorrr ingat kudop rogon tu benda ape..hikhik!..walaupun x brp paham loghat2 perak yg tebal ni..tp ttap ku terjah jua belog ini :)

a.samad jaafar berkata...

kakyong..header je seram..n3nya tak hihihi..

a.samad jaafar berkata...

eMMe..t kasih atas sokongan.. jujurnye teman lebih suke 'atasnamaaku'..

a.samad jaafar berkata...

abg jonni..t kasih ye..nko tag aku..nanti esok aku siapkan ye..

a.samad jaafar berkata...

kak halima.. saje2 je tu.. t kasih jika sudi follow..

a.samad jaafar berkata...

muzam..sebenonye, selepas due tige kali ikut blog teman..akan terbiasa juge..

Solihin Zubir berkata...

ok... skrg jugak teman akan singgah jenguk kudoprogon.. hehe..

Aku Dan Teksi berkata...

Teruskan dengan indititi ini,jadi kita yang sebenarnya,tidak perlu kita bertukar arah dengan yg tidak mengerti,tentang blog ini.aku pun kekadang tidak faham,tetapi cuba juga membacanya hingga habis.aku org.perak utara.

DKosongLapan berkata...

Nasib baik kudop rogon....kalo name kulop ...haaa...jenoh...bnayak makne niii....hehehe....

sahromnasrudin berkata...

as salam..nama yg sgt unik nie..memang superb

Fiqas berkata...

oke je loghat perak kome ni...blh belajar sikit2...