Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Khamis, 2 Disember 2010

Mad.. Pak Yeop Udoh Mati Mad Woiii..

Lah-lah meninggei duniye juge Pak Yeop... Mase kawan aku ngabokan he matinye Pak Yeop tu, aku senyum lebo kome.. Nampok macam kughang ajo yak. Tapi aku senyum bukannye sebab seghonok die mati..Gile ! Uiii.. oghang gile pun teghoyok mun kalo didengornye ade oghang mati to.. ini kan pulok aku yang terlalu waghah ni.. Tapi aku senyum ngenangkan bebeghape cerite yang aku dengo pasei Pak Yeop sebelum die meninggei tu. 

Memole deme heboh belabun.. Pak Yeop meghumput di laman ghumohnye sambei duduk.. Deme heghan.. aku idok.. Ape nok diheghankan.. yo lantoknye le die mengumput sambei baghien pun.. Itu ghajin namenye kan ? Lagipun, gamoknye die boring nyelepap kat ghumoh je. Ate.. yo le die yak. Ini idok.. mole le deme ngate yang Pak Yeop tu sebeno ditumpang setan.. Itu bukannye Pak Yeop..itu setan yang numpang ke badan Pak Yeop.. Memacam deme belabun. Aku idok pecaye sekumit pun. Meghedang-ghedang kate di aku. Tapi... bile deme tengok Pak Yeop beli ikan due tige kilo saghi, aku mole pelik. Pak Yeop duduk sesoghang.. peti aih meghacun di ghumohnye.. doh tu beli tetiap haghi ! Yang ni pelik. Mane ghope die meghocike due tige kilo ikan saghi ? Kununnye ade yang pegi intei.. Soh ! Die kuat yaamat-amat melantok. Kate di deme laa.. Pak Yeop makan nasi sepeghoyok ngan ikan yang dighebuih due tige kilo. Uissskk.. Bio betui deme ni.. Tapi kome.. dalam heboh-heboh ceghite Pak Yeop tu la die meninggei... Kighe teghuih tutup buku la yak. 

Ghamei juge yang datang mase haghi Pak Yeop nok dikebumikan tu. Macam biase, ayoh aku la yang kene ughuihkan keghoje he-he mati ni. Aku duduk belabun kat laman ghumoh. Aku tengok ade soghang due budok jantan namboh tiang untuk nongkat gelegor rumah. Kene ditamboh la tiangnye.. mun idok ghiso ghodum ke bawoh lantei ghumoh Pak Yeop ta.. Ghumoh lame la katekan.   Aku peghonoh pegi ziaroh oghang mati di daeghoh Sabak Bernam 2 tawun lepaih to. Mase tengoh semayang jenazoh tu, tetiba je gelegor ghumoh patoh terkeipak. Apa lagi.. abih sume oghang yang tengoh semayang sekali ngan mayat tu ghodum ke bawoh. Mujor la idok ade yang cedeghe teghuk walopun ade yang mati...err..maksud aku mayat tu la.. Itu la silapnye kalo idok beghingat yak..

Keghande udoh siap diletok kat tepi tangge nok mawok jenazoh Pak Yeop. Nanti jenazoh tu dibawok pulok ke mesejid untuk disemayangkan. Tapi ayoh aku ngan kawan-kawan die idok selesei-selesei mandikan jenazoh Pak Yeop.. Ape baatannye lame bebeno demenye ?  Nanti nok nughunkan jenazoh pun satu he juge kome.. Usoh lagi lapik pakei tikor mengkuang.. Ghiso jadi macam mase nughun jenazoh Pak Haghun dulu... Tengoh-tengoh nok nughun jenazohnye, ade yang terlucut megang tiko.. ermmphh.. melayang la jenazoh tu jatuh ke tanoh. Jatuh kepale dulu pulok tu..  sekse le jenazoh tu yak..

Haghi udoh mole panaih doh. Tetiba.. aku dengo bunyi ghiuh di ataih ghumoh... yang nyeghit pun ade..! Aku mungkah bangkit. Aku nampok pat lime oghang melompat ikut tangge.. teghojun ikut tingkap. Sekor-sekor muke udoh lebih putih daghi gigi..Pucat ! Kecoh yaamat mase tu. Ape pasei ni kome ..!! Aku ghiso kan ayoh aku.. aku beghanikan dighi.. beghambat manjat tanggei dan cube ngintei ke tempat mandi jenazoh.. Baghu tige ke empat anok tangge aku pijok, aku terpempan. Ya Allah ! Lutut ghase begegor macam nok tecabut... Pak Yeop yang udoh jadi mayat tu tengoh duduk belunjur !!!...

Catatan :
Kate di oghang yang nolong ayoh aku memandikan jenazoh tu, keghoje nok mandikan jenazoh Pak Yeop ghase payoh yaamat. Idok tawu die nok ngabokan payohnye. Mase udoh nok siap mandi.. deme peghasan mate jenazoh tu macam nguit..geghok-geghok sesikit.. Idok hajab di deme. Pade deme mungkin peghasaan deme je. Tapi , ntoh macam mane tetibe jenazoh tu bangkit tegok sepaghuh badan..teghuih duduk belunjo. Seghope oghang bangkit tido tu la. Abih oghang yang ade kat situ melompat.. angkat kain teghojun tingkap.. lompat ikut pintu. Katenye, ayoh aku sughuh deme betenang..tapi nok betenang mane ghopenye.. memasin takut yaamat-amat. Tinggei ayoh aku,tok imam Hassan ngan bilal kampung je.. Jenazoh tu tejegeil matenye..  mandang kighi kanan. Ayoh aku memujuk, lebih kughang gini la katenye.. " Yeop.. tido balik yak.. Oghang takut.. Yang kamu tinggei di duniye ne.. tawu la keme yang idup ni ngeghojekan.. tido ye Yeop.." Pahtu..ayoh aku baghienkan Pak Yeop....

Aku peghonoh cube tanye sendighi pade ayoh aku.. tapi aku kene maghoh di ayoh aku.. " Die udoh selamat.. Usoh diungkit-ungkit paham !!!". Errr.. gaghang ayoh aku nih..

22 ulasan:

kakcik berkata...

Assalamu'alaikum...

eimok! ghase nak tekencin teman mace catatan mike ni... ngekek-ngekek teman (nasib baik tak ada oghang nampok). Ghase macam teman ade kat tempat mike masa tu. Ngekek bukan sebab seghonuk mace Pak Yeop dah meninggei.. tapi seghonuk mace loghat kampung yang dah lame ditinggei...

Semoga roh Pak Yeop aman di sana.

one2paii berkata...

mungkin ada la yang die wat saloh masa kehidupan di dunia arituh..tuh sebab ditunjukkan balasan allah ..takut gak kan

eda_ej berkata...

cite beno ke yeop? segham teman mbace..

eMMe berkata...

nape mayat tu boleh duk belunjur mase dimandikan?
sebenarnye pakyop tu sakit ape? tua ke arwah tu?

kelisa_samudera berkata...

ooo, memang dia ade membele le ye.

DKosongLapan berkata...

Salam CHor....
uiii...mike kene belajo ni...... jadi tukang ughuih jenazah kat kampong mike...kalo tak sape lagi ndak membuat ni.....sape algi nak meghase dapat tengok jenazah bangon.....sape alig dapat megahse nengok macam kejadian pelik macam tu chor...... errr...tapi mike beghani ke???

a.samad jaafar berkata...

D_08.. memasukkan mayat ke liang lahat teman biase buat..memandikan mayat baghu meghase 2x.. tp kalo mayat tu bangkit..errr..teghojun tingkap la teman hihihi..

a.samad jaafar berkata...

kakcik..walopun teman tawu ghamei yg ngelupor nok mace ceghite teman.. teman tetap teghuihkan sebab teman pilih loghat kampung kite sbg trademark blog teman.. melampo ke idok kakcik ??

a.samad jaafar berkata...

kelisa.. no komen.. teman cume rakamkan balik pengalaman yg teman lalui je.. lebih daghi itu, terpulang pade yg membace

a.samad jaafar berkata...

Emme.. sakit tue..setahu teman die meninggei selepas ayoh teman ziarah die lepas ayoh balik solat subuh..mmg ada misteri berlaku

a.samad jaafar berkata...

eda_ej.. saya merakamkan semula pengalaman..semua kisah ttg pengalaman yang ada di blog ini, 98% adalah benar..sedikit tokok tambah utk melancarkan cerita.. nama ditukar..

a.samad jaafar berkata...

one2pai..bukan takot gak..memang takot yaamat ..hihihihi..

wahida berkata...

uik...seram la...siyes seram giler neh...

kakyong berkata...

huhuuu... pernah dengor juga citer mcm ni...

ade part lucu, ade part yg seram... ;)

terus kan menulis yob..

kucingorengemok berkata...

salam, lawatan balas... berpeluh gak baca cite pak yeop ni (sebab seram, dan nak menggayakan bahasanya, hehe)

NuSaNa NoSa 91 berkata...

1st time bc entry loghat utara.. hik3~ ^_^
btw, Innalillah.. semoga rohnya di tmpt kn kt tmpt org2 yg beriman.. kita yg masih idop ini, wajib m'ingati mati~ ^_^

p/s: thanx yep sudi follow keen.. keen bls kmbali.. slmt berkenalan ye encik samad~ hik3~ ^_^

MOH KEMBARA berkata...

Salam Yob Mad, mok teman pun koje mandi jenazah tp dah resign 2-3 lepas sbb dah tak larat. Dia tak penah citer apa2 dan kami tak penah tanya. Ngape orang kite takut dgn mayat?

ckLah@xiiinam berkata...

Terima kasih atas kesudian mike memolow blog teman. Tapi, ngape teman tak mandang nama dan gambar mike kat senarai follower teman tu. Ate, mike udoh klik ke belom? Nanti temak klik ya. Len internet tengah tumpo ni....lambat bebeno nak nunggunya.

ckLah@xiiinam berkata...

Teman udoh rejester...nomborr 112.

azana berkata...

uish... pekatnya longhat kamu... naseb bek paham jgk ckit2..hehe

Al-fatihah buat Pak Yeop...

Aku Dan Teksi berkata...

Membaca mlm jumaat ni seram juga ceta nya

tinuj berkata...

Salam Yop,
Ate ijak ke antu pak yeop tu ngikut ayoh mike balik ke ghomah muat teman?