Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Rabu, 15 Disember 2010

Mad.. Ape Baatannye Si Ucop ta..?

Minggu lepaih Ucop ngadu ke keme, die sian beno kan bininye. Kate Ucop, deghe.. jelepeik kaloi bininye sebab  melayan die ataih katei sebelom mengholoh tido. "Aku kuat kome.." kate di Ucop. Keme ngeigei dibuatnye. Pahtu Ucop cuit kawan aku Mail.. " Mail.. Moh kite tuko bini mun semalam due bulih ?.. Kite... " Ppangg.. !! Belum abih Ucop belabun udoh disepaknye muke Ucop. Aku mungkah bangkit.. Peluk Mail kuat-kuat. "Sabo Mail uii.. Usoh dimaghoh Ucop ta..", kate di aku. Aku tengok muke Mail kughang sikit je ganaihnye daghi ghope muke setan. Ye kome.. Ate.. Melambak ghuak le maki hamun Mail ke Ucop. Lecoh muke Ucop kene hamput kome... Terkebei-kebei mate si Ucop. Aku ghase die pelik to.. ape pasei Mail nyelap idok memasei ni..? Kalo kome la, kome pun maghoh juge yak ? Nanti dulu.. Sabo.. Aku ceghite lagi mun due tige pekaghe yak... Pahtu pulang le ke kome.. nok maghoh ke idok,  yak..


Satu haghi tu, aku kabo ke Ucop.." Aku nok ke Saboh Ucop woii.. Ade ke ape-ape mende yang kamu nok pesan kat aku, bulih la aku belikan..". Die langut muke aku... nyongein je.. " Pesan apenye Mad woii... duit sekupang maghacun..". Sian pulok aku.. jadi aku oper(offer) die mende yang nilei bawoh RM50... kekighe aku bagi hadioh le.. Lagi la kuat nyongeinnye.. Pahtu die tanye aku.. " Mad.. Saboh tu jauh yak ? ". " Err.. kalo naik keghete beghape jam kamu bulih sampei hah..? ". Adeih..!! Oghang lain ngekek suke.. Aku idok.. bukan sebab aku baik.. idokkk.. Aku cume idok sampei ati.. tapi senyum juge sesikit .. Aku keluokan pen ngan keghotaih.. pahtu lukih peta Mesia. Aku tunjuk le detoknye Saboh ta.. Melopong die.. "Jauh yaamat yak Mad..? Yang tengoh tu laut betui ke Mad.. ?", tanye Ucop. Hmmm.. Sian beno aku kan Ucop ni.. " Kamu kumpui duit sikit.. nanti aku bawok gi sane.. Mun idok cukup aku tamboh nok..? ". " Kita naik kapei teghobang to..", aku cuba berjanji.  " Wuuiii.. ghope nok ke Mekoh pulok yak.." hihihi.. Suke ati kamu la Ucoppp...


Mase bulan pose yang lepaih, Ucop ambik upoh membaje kebun sawit pakcik die. Ade le gamoknye dalam sejam due.. tetibe oghang kampung dengo Ucop mekik-mekik sambei beghambat ngale ke ghumoh pakcik die. Die kandor mende dalam guni baje kat bau die... Die kabo kat oghang, die dapat nangkap ghuse dalam kebun pakcik die. Abih kagum sume oghang nengornye.. Deme nok tengok tapi Ucop idok bagi. Takut lepaih pulok nanti, kate di Ucop. Ucop nok cepat ke ghumoh pakcik die. Ucop nok sughuh pakcik die sembelih.. Usoh ditangguh-tangguh kate die. Daging ghuse masok kaghi sedap kome... Mok die musti seghonok yaamat.. Sampei je ke laman ghumoh pakciknye, kelang kelibut pulok oghang tue tu dibuatnye.. Pakcik pun beghangan juge mun dapat mun sekati due daging ghuse kalo dimintok kat Ucop.. Beso juge mun tengokkan gayenye ta.. Daging ghuse sedap kome. Pakcik Ucop tughun bawok golok. Pakcik Ucop sughuh Ucop keluokan ghuse.. Yo ati-ati Ucop.. kalo lepaih, ghugi beno kite Ucop wooo.. Ucop bukok guni baje.. Ucop keluokan ngan ceghomat.. Bile je kepale yang dalam guni kelo.. pakcik Ucop melompat.. " Ya Allah,  kamu Ucop.. Babi utan ghopenyee..!!".. Tuiihh.. Ptuiiihh..  Hagham jadoh kamu Ucop..!  Ucop nyongien... Bukan ghuse ke ????


Ate.. Patot ke idok kome maghoh oghang jenih Ucop ni.. ?? Aku idok gamok kome....

10 ulasan:

kelisa_samudera berkata...

betui le samad. kalo aku pun aku idok sampei ati nok maghoh. ucop ni jenih betui bendui. ghasenye kalo kite sughuh buat ape pun die buat ni.

MOH KEMBARA berkata...

Salam Yob, he he! Idup lagi ke natang tu? Kat umoh Mok Yong kat Parit, babi berkeliaran siang malam Yob. Sib baik deme tak kaco, kita alau lari ler deme tapi memalam mesti deme ziarah laman rumoh keme!

eMMe berkata...

ucop kelakar la kamu...
sian dia...
teror beno ucop tangkap babi hutan
hahahaha! pepagi dah gelok baca n3 mike
mike pande wat lawok

toyolkiut berkata...

ucop..ucop..
kesian dia..

Fiqas berkata...

idok le teman sanggup kalu udah gitu gayenya si ucop tu..kesian dia la..

sekamar rindu berkata...

salam..

ycop yang best., hehehee..

best entri ni..

kakyong berkata...

la,
ucop ni kurang 1 sen ghopenya.. udoh tu bukan le dia sengaja... ish ish...

tinuj berkata...

Teman ijak nak maghah oghang yang bename Ucop tu, tapi teman nak maghah oghang yang nyeghitekan kesah ucop tu, tak pasei-pasei je teman nak tahu kut ghuse jenih bebelang kaki ke. Keh...keh..keh...

Suara Kalbu berkata...

Kesian ucop tu. Tak berapa sihat rupanya.
Manalah sampai hati nak marahkan dia huhuh

ckLah@xiiinam berkata...

Kighem salam teman kat ucop..



;D