Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Sabtu, 16 Julai 2011

Aku Nok Kawen Jugakkkk...!!

Jenuh mak bapok Seman bagi nasehat ke Seman.. Sabo dulu le mun kalo nok kawen pun Seman weh.. Ce usoh gopoh geghe.. kamu tu mude yaamat lagi. Umo pun baghu 22 tawun.. ce kamu sabo..kate di deme. Uihh.. bebuih-buih mulot mok bapok Seman ngabokan, sikit pun idok dihajabnye. Tapi ye la pun, umo Seman tu idok la deme kesoh sangat. Masaeloh yang paling buat mok bapoknye penin, soei calon bininye tu. Ngape Timah ?? Caghi la anok daghe lain.. Gi la ke Kuale Kangsor nu.. besepah anok daghe.. Pepak idok tawu nok nyakapkan Seman woo..

Tapi Seman udoh bulat ati. Sebulat kepale Seman tu juge. Idok kighe ape labun di oghang.. Timah tetap idaman hatiku !! Sebulan sebelum die kawen, aku bejembung ngan die di Pekan Kaghei. Aku belanje die makan kundah kat kedei Dollah. Hepi je dienye.. "Aku nok kawen Mad ", kate Seman. Aku senyum je. Sebenonye itu kali ke empat die kabo kat aku. Tunggu kali ke lime die cakap, nok aku luku kepale die nam kali.. Apa..? Ingat aku tengin beno ke.. Idok paham-paham sampei nok kene sebut banyok-banyok kali.. Letih woo.. dengo sembang die..

Seman kabo, Timah tu sepesel.. Timah cukup paham peghangei die. Timah la kawan.. Timah la kekasih.. Timah boleh jadi kakok.. Dan Timah juga boleh jadi mok.. kate Seman. Yang aku idok bulih tahannye bile Seman kate, Timah idok macam anok daghe lain yang die kenei.. Timah sangat matang ! Nengorkan itu, dengan muke macam mintok penampo.. aku pun jawab.. "Woi Seman.. Timah tu kan ke jande anak tige.. doh 49 tawun doh umonye.. tak kan la tak matang-matang lagi !!".  Seman sengih tengok muke aku.. "Errr... ok tak Mad ??". Adeihh.. Soalan tu aku jawab dengan mempamerkan aksi menyuap kundah yang ade di depan aku secaghe laju-laju... Suke ati kamu la Semannn...

Nota :
Seman kawen jugak dengan Timah. Mase itu umo Seman 23 tawun dan Timah 50 tawun. Sepuloh tawun udoh belalu, deme kekei bersame. Deme idok dikurniekan anok. Kate Seman, "Mesin di 'kilang' Timah udoh jem.. tak ade sebaghang pengeluaran baghu di situ !". Hihihihi.. Seman.. Semann.. 

p/s  - n3 ini dihasilkan ketika aku sedang pening mengadap fail-fail yang bersepah di depan aku.. jadi laaa yak.. asal ada ! hahaha..

17 ulasan:

diana berkata...

cinta tak kenal siapa..
hadir tnpa dipaksa...
walaupun berkecai badan..
melapas kan mu aku rela berputih tulang..
itu lagu aris ariwatan dulu..hehhehe

tak pe la seman..
timah tak de nanti kamu kawen la lagi..cari yang anak dara sunti umo 17.
untung2 dapat la anak walau layak dipanggil atok je..heheheh

Encik MamaT berkata...

haha... cinta... yang tua nampak muda.. yang hodoh jadi lawa.. hahaaa.. alahai...

kelisa_samudera berkata...

aku cemburu betui dengan kamu mad. setiap cerita remeh yang kamu lalui dalam kehidupan, kamu membuatkan ia menjadi besar di dalam penulisan. aku tak ade bakat seperti kamu. aku cemburu sebenornye. banyak kali aku terai buat tapi last2 aku delete balik.

a.samad jaafar berkata...

Diana..
kalau Seman baca komen ni, senyum lebo dia hihihi..

a.samad jaafar berkata...

En mamat..
secara jujurnya.. sampai sekarang aku masih tak pasti.. betui ke aku benar2 paham makna 'cinta'..? hihihi.. betui wooo...

a.samad jaafar berkata...

sahabatku KS..
itu ternyata komen daripada 'harimau yg menyimpan kukunya.."..

apa2 pun aku menghargainya walaupun aku rasa pujian tu terlalu berat utk aku..

izfanora berkata...

hihihi.. bersusah payah baca entry nie.. :)

cinta itu buta, cuma kita jangan buta dengan cinta.. :)

toyolkiut berkata...

alahai seman..
merasa jg i kawen ngn bintang ati nya..
alhamdulillah.

ye ke sedara samad x tau erti cinta ni.. anak dh 3 tu.. hehe..

eh, sdara kelisa muncul blk ye..
asal tngok nama ia je TK jd kecut perut smcm je.. segan bbeno rasa nya..

a.samad jaafar berkata...

Kiut yg dihormati..

errr... alamaknya !! patutkah saya delete komen balas tu ??

saya pernah jumpa KS sekali.. mungkin raya nanti saya bertandang ke rumah dia.. nak saya sampaikan salam ? hihihi..

a.samad jaafar berkata...

izfanora..
t kasih krn sudi bersusah payah membaca n3 ni..saya menghargainya.. loghat perak tetap diteruskan hihihi..

apple hijau berkata...

susah nak cari lelaki macam seman yg setia ni...

MOH KEMBARA berkata...

Assalamualaikum Yob Mad, cinta tak kenei usia...bahagia gak deme nih. Mesti Timah ni banyak ilmu. Panda Yob mengurai citer, hayal macenyer!

a.samad jaafar berkata...

apple hijau..
mungkin benar kenyataan itu..

a.samad jaafar berkata...

kak halima..
saya hanya bercerita.. kadang2 malu nak terbitkan n3 baru..bimbang orang jemu..

jurnal murahan berkata...

ce penampo sepam si seman tu hahahaha


walaupun file besepah2 atas meja macam aku sekarang tapi yeop mat tetap menghapdate. Aku patut mencontohi anda

Fiqas berkata...

cinta tak kenal usia.. janji bahagia..
seman mmg berani pertahankan cinta dia tu..

Cikya berkata...

setianya seman..
cerita sebenar rupanya..
hebat penangan MakCik Timah.. :)