Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Ahad, 17 Julai 2011

Susoh beno nok nyebut "Sayang".. hmmm..

Aboh udoh tuwe. 86 tawun tu tuwe la kan ??. Kekadang aku jeles ngan aboh.. Gamoknye, aboh lebih sehat daghi anok bongsunye ni.. Aboh cukup jage makan. Aboh idok makan sebaghang. Lagi pun aboh kuat bewirid. Kate oghang, kalo kuat bewirid bulih awet mude woo.. Aku tengok sekaghang ni aboh makin ghajin bewirid. Kate kakok, aboh wirid beghibu-ghibu.. Aboh juge ghajin semayang sunat malam. Aboh tido sikit je waktu malam. Kate kakok lagi, aboh udoh ghajin sembang-sembang ngan kakok. Aboh udoh pandei selogho(bergurau). Aboh selalu terkenangkan anok-anok.. terutamenye aku. Aboh kate, "Samad tu lain daghi anok-anoknye yang lain". Ntoh ape yang lain idok la aku tawu. Cume, ape yang aku bulih cakap.. mungkin aku satu-satunye anok die yang bulih buat die ketawe...  mungkin aku la satu-satunye anok yang selalu peluk die, cium muke die yang langsung idok hensem tu.. eh !!! Sori aboh ye... hihihi..

Engkohnye, kakok susoh ati nengokkan gaye aboh semenjok due menjok ni. Kali teakhir aku balik kampong haghi tu, kakok panggil aku belabun di bawoh pokok ghambutan di tepi laman ghumoh. Kakok teghoyok.. Kakok kate, "mungkin ke itu tande kite makin hampir nok bepisoh ngan aboh..?". Ya Allah.. Aku tepempan.. Aku ghase macam ade batu baye pemeluk menimpe kepale aku. Hati jadi ghunsing yaamat.. Ayo mate mule jadi mughoh. Aku pandang jauh-jauh.. Dade jadi sebok. Ghasenye aku belum besedie untuk kehilangan aboh.. Sakitnye bile mok meninggei dulu masih teghase.. Aku tediam lame.. Kakok pulok teghuih belabun.. Die betui-betui takut.. Kakok ngaku.. kakok susoh nok teghime mun kalo itu yang jadi buat mase ni. Aku tetap juge tediam..

Malam ini, waktu aku soghang-soghang begini.. aku tekenangkan aboh. Aku lupe.. bile kali teakhir aku bisikkan kate, " Aboh..Mad sayangkan aboh.." pade die. Betui-betui lupe. Tah-tah.. aku idok peghonoh sebut pun ayat tu. Tak gune punye anok !!.. Ngape susoh sangat nok nyebut "sayang" pade oghang yang memang patut meneghimenye ??. Aku ghase aku ni anok yang paling tak gune.. walo sekupang pun !!. Jadi kali ni aku beghazam... Azam yang sungguh-sungguh.. Nanti sebelum Ramadhan ni, aku balik.. Balik jumpe aboh. Aku nok peluk aboh kuat-kuat.. Nok cium aboh tige kali.. Kalo selalunye aku pesan ke die, sughuh ati-ati bawok motu.. Kali ni musti sebut ayat lain.. Sebut dengan sepenuh ati.. sepenuh kasih anok kepade aboh.. "ABOH.. MAD TERLALU SAYANGKAN ABOH.. HANYA TUHAN SAHAJA YANG TAHU KASIH DAN SAYANGNYA MAD KEPADA ABOH.. KALAU MAD PERNAH BERSALAH.. MAD MOHON KEAMPUNAN ABOH..."...Aku ghiso takut nanti aku terlewat.... 

Nota hati : Semoga Allah berikan nikmat kesihatan yang berpanjangan buatmu.. Aboh. Semoga Allah izinkan aku menikmati kasih sayang seorang ayah, untuk jangka masa yang lebih lama lagi.. Aminn...

40 ulasan:

Encik MamaT berkata...

itu la... aku rasa.. aku pon mcm tak pernah nak ckp mcm tu... memang sepatutnya kita perlu ucap mcm tu... dari kecil kita tak pernah di ajar mcm tu.. bila dah besar jadi janggal... kadang kita rasa cukup utk menunjukkan kasih sayang kita dengan membeli dan memberi wang.. menelefon tanya khabar.. tapi jarang nak ucap kata2 mcm tu... sedih :(

toyolkiut berkata...

sebak..

Abang Jonni berkata...

Semoga ayah mad sentiasa sihat walafiat....

Ayah aku kembali ke Rahmatullah ketika aku berumur 2 tahun... Apa yang aku ingat cuma ketika arwah mendukung aku... itu sahaja...

eita berkata...

takkan lah nak tunggu ramadhan kot baru nak balik......
angkat gagang pun boleh jugak ucap kan kata sayang kat abah...
(dah faham dah base perok..hehehe...walaupun masih berpinar mata)

a.samad jaafar berkata...

En Mamat..
Jom kita lakukan selewat-lewatnya pada pagi hari raya tahun ni.. Moga kita tidak terlewat..

a.samad jaafar berkata...

Kiut yang dihormati..
sejak kebelakangan ini saya selalu rindukan ayah saya.. dan apa yg tertulis di sini bakal menjadi bukti kasih saya pada ayah..

a.samad jaafar berkata...

Abg Jonni.. lamanya menyepi..

aku tersentuh dgn komen itu.. nampaknya, aku insan yang sgt beruntung..

diana berkata...

akak tak de abah..
lari entah kemana..
tapi rasa sebak pulak baca entry kamu ni..
terasa cemburu pulak sebab tak de abah...:(

amirah berkata...

sebak awok membacanya yob mad.elok beno la kalo gitu.tp kalo dikabo lagi awei lagi bagus yob mad..membca entri yob mad ni membuatkan saya pulok rindukan arwah aboh saya..

kelisa_samudera berkata...

kadang2 kehilangan membuatkan kita sedih. tapi terlalu bersedih juga menunjukkan kita tak redha dengan ketentuan-Nya. semoga Allah memanjangkan usia abah kamu di dalam pengabdian.

Ayen... berkata...

sedih kwn baca kesah abg mad ni.apa2 pun semoga aboh abg mad dpanjangkan umo dan dberi kesihatan yg baik,Amin....

eMMe berkata...

sedih la yop, yong baca nye hampir menitiskan air mata, bertuah aboh punye anak yop...same2 la kite doakan abah/ayah kite sihat n panjang umur, kite doakan juga kebahagiaan dunia dan akhirat mereka...

Ummi Hanie @ AnNisa Fadzil berkata...

ate seghope dgn teman ni haa tp entah nape mmg sejak kecik teman ni punyelah pemalumye amat dgn abah teman ... sembang pun x banyak .. tp sayang .... bebenorrr ..teman ni lagile ank bongsu...

a.samad jaafar berkata...

Diana..
abah lari..??? biar betul ni..

a.samad jaafar berkata...

eita..
mmg boleh je call.. tapi kurang dramatik dan romantik hahaha.. ujung minggu ni balik..

a.samad jaafar berkata...

amirah..
ate, moh le kite balik..!

a.samad jaafar berkata...

sahabatku kelisa..
kehilangan itu kemestian.. redha itu kewajipan.. err.. raya aku cadang nak ziarah ke rumah kamu yak..

a.samad jaafar berkata...

Ayen..
t kasih sudi dtg ke sini..
t kasih atas doa itu..

a.samad jaafar berkata...

eMMe sahabat yoep Mad hihihi..

bertuah ape ke mendenye.. jenuh garu kepale dgn anaknya yg nakei ni hihihi..

a.samad jaafar berkata...

Ummie Hanie..
kekadang kite kene deme tawu juge to.. lagipun ghiso kite nyesei kendian haghi.. teman ghase le.. hihihi..

a.samad jaafar berkata...

alamak tajur.. mana pulak komen mike tadi.. teman molenye dh terbitkan.. tetibe keluo spam la pulok.. ate, teman padam kat spam.. kat sini pun tepadam jugak.. cehhh..

jurnal murahan berkata...

sedih aku bace mat huuuuuuu

sedih2

ORLANDO AHMAD berkata...

sayang tak semestinya dilafazkan ngan kata2...

makdara TERdiva berkata...

sentap baca N3 ni..bukan apa..
saya sendiri pun tak pernah nak ckp perkataan tu..malu konon..haishh!

jomlah kita bermaaf2an dan bersayang2an sebelum ramadhan..atau erti kata lain..sebelum terlambat..huhu

Fiqas berkata...

sedih.. teringat kat ma abah saya jugak..
saya pun tak pernah ucapkan sayang kat diorang.. malu, segan, ... tak dapat nak bayangkan riak muka mereka kalau saya tetiba cakap saya sayangkan mereka..

.:.farayhasukri.:. berkata...

sedey ..

a.samad jaafar berkata...

JurnalMurahan..
tapi masa buat n3 ni aku senyum2.. something wrong ke aku???

a.samad jaafar berkata...

Orlando..
tak pedulik !! nak cakap jugak !!! hahaha..

a.samad jaafar berkata...

MDT yg best..
saya sokong 321%... JOM !!!

a.samad jaafar berkata...

Fiqas..
pada saya, sekurang2nya sekali seumur hidup.. ia perlu.. masa mak saya masih hidup..saya selalu lafazkan kata2 ini..

a.samad jaafar berkata...

farayhasukri..
errr... tapi saya senyum hihihi.. iskkk.. ngape ye saya ni???

a.samad jaafar berkata...

Farayhasukri.. tinggalkan link ke blog adik ye.. nak ziarah balas x boleh..

ukhti syikin berkata...

syikin selalu cium ayah n ibu.. sebelum balik.. umah pun tk berapa nak jauh... kadang2 balik sminggu sekali.. cakap sayang tu.... ada lah juga.. bahasa omputeh.. tapi jarang (sbb kami mmg semua tk di ajar dari kecik... perkataan "sayang" tu macam segan... tapi masing2 mmg take care)


kalau dengan mak & ayah mertua.. asal telepon jer mmg cakap.. "aja sayang mak... habaq kat abah aja sayang abah.. rindu mak n abah... rindu semua2 ) ...

mmg syikin rapat ngan mak mertua.. manja nya ngalahkan ngan parent sendiri..

mmg rindu yg selalu terasa... dengan mak abah kat kampung la...
mak take care sangat... Alhamdulillah.. sejak kahwin takda apa masalah.. mak lah mak mertua the best... tp syikin tak suka sebut mak/pak mertua.. bagi syikin macam mak/abah syikin sendiri.. tak ada beza...


so... syikin sayang semua... ibu.. ayah... mak .. abah... adik2... anak2... :X:X ... dan terlupa pulak.. encik suami..


ermm.. bab nak ungkapkan sayang ni.. sebenarnya besar konteks nya.. bukan takat dengan parent.. dengan adik beradik.. dengan anak2.. dengan sahabat2.. dan dengan pasangan masing2


syikin selalu set dalam minda.. "baik cakap skrg .. sebelum tak sempat nak cakap... "


itu sbb syikin slalu sebut.. "love you " kat ayah n ibu.. segan nak sebut bahasa melayu nya..

ngan mak n abah... memang biasa dah sebut "sayang mak.. sayang abah " ..


ngan anak2.. adik2... akak2... sahabat2...


malu.. buang jauh2... ego tu tak tinggi mana.. tara kasih sayang kite kepada mereka..


syikin always ... tunggu encik mamat tido .. baru ley pandang muka suami..muka tulus time dah tido hehe... "cium dahi suami... cakap .. ayang sayang hubby sangat2"

kadang2 menitik air mata kalau terlalu rindu hehehe...


dulu selalu cakap depan2... tp encik mamat suka melawak.. tu yg tak best haha... kalau dia tido.. dia tk sedar.. tp kite as wife... puas hati <3

ghost writer berkata...

siyes,aku rasa sebak membacanya.ayah aku masih hidup,tapi aku seolah tak pernah ucapkan kata sayang pada ayah aku.atau mungkin mmg tak pernah.

wahida berkata...

aku baca n3 ni terus aku kol mak aku...

sedih baca n3 ni...

semoga abah sentiasa berada dlm keadaan sihat sejahtera hendaknya...

a.samad jaafar berkata...

ukhti syikin..
komen syikin saya baca dua kali.. en. mamat, aku jeles kat kamu ! hihihi..

a.samad jaafar berkata...

ghostwriter...
tak sangka GW faham dgn loghat perak.. hebat betul lu GW..!

a.samad jaafar berkata...

wahida..
wahida mmg sayangkan emak dan ayah wahida jika tersentuh dgn n3 ini..

Kunang-Kunang berkata...

Assalamualaikum Mad,

Sebak rasa dada akak ni baca N3 ni. Yerlah kak ani juga mempunyai anak-anak yang dah besar2.

Kadang2 memang terasa sangat kesunyian bila anak-anak tak datang ke rumah. Sedang mereka bukan tak ingat pada kita, cuma hati tu macam tak memahami keadaan.

Semoga ayah Mad diberikan Allah kesihatan yang baik.

Queenie berkata...

adikku samad...

dah ucapkan sayang kat aboh lom?
jangan tunggu lama-lama mad...
masa tak tunggu kita...
isy isy...(sambil lap pipi)