Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Khamis, 21 Julai 2011

“ Yo(biar) aku mati paham ! ”

“Jangan pedulikan akuuuu… Jangan kome pujuk-pujuk akuuu !!!..”. “Yo aku mati paham !”.

Hamboii.. Nampoknye Bob betui-betui nok munuh dighi. Ntoh pasei ape, idok le sape yang tawu. Tawunye, sejok 3 haghi ni Bob selalu kabo kat keme.. Die bosan ngan idup die. Daghi idup yo le die mati kununnye. Tapi, ngape ?. Ni la payohnye bile kite tak de kawan baik yak. Tak de tempat nok kongsi ceghiter. Susoh ke kite, senang ke kite.. kite sendighi je yang tawu.

Ate, petang tu ghamei la bekumpui bawoh pokok mempelam beso di kebun Mak Yam Ghamoh. Deme datang mujuk Bob. Yang palin ghamei, saje-saje nok negokkan Bob yang nok munuh dighi tu la.. err.. temasuk aku ! Sape pun idok beghani dekat-dekat ngan Bob sebab Bob pegang paghang panjang. Tangan kighi Bob pulok pegang tali kambin. Tali kambin itu la yang Bob nok gune mase nok munuh dighi nanti. Muke Bob meghoh padam. Naik syeikh la kot yak.

Mok Bob jangan ceghiter la kome.. guling gelantang meghaung kekuat. Ghiso yaamat die mun Bob mati. Ate.. mane ade mok yang idok sayang kan anok. Keme yang nengok.. pakat-pakat buat bodo belake. Sebenonye, keme sikit pun idok pecaye yang Bob beghani membunuhkan dighinye. Keme kenei sape Bob. Yang mujuk tu pun, saje buat syarat je. Kalo idok dipujuk nanti kecik pulok ati mok si Bob . Usoh buei keme la Bob woi ! Pasei idok pecaye itu la keme tengok je kelaku Bob. Nok tengok takat mane beghaninye Bob. Cepat la bunuh dighinye Bob !!..

Mase Bob mole manjat pokok mempelam beso tu, ghamei juge yang saspen to. Aik.. bio betui si Bob ni.. Udoh ade soghe-soghe yang nyughuh bebudok mude bertindok cepat. Tak bulih bio tu kome.. kate deme. Bebeghape budok mude beghambat ngale ke pangkei pokok. Tapi belum sempat nok buat ape-ape, tetibe.. Bob menjeghit, “ Ya Allah !!!..”. Pahtu Bob tughun laju-laju.. sepaghuh pokok, Bob teghuih lompat ke bawoh. Bob laghi jauh sikit daghi pangkei pokok mempelam. Bebudok mude yang tadi kat bawoh pokok tu pun laghi same. Memasin heghan.

“Ngape Bob..?”
“Ade ulo..!!”
“Ulo ape Bob ?”
“Ulo pucok ghasenye..”
“Baye mane ulonye..?”
“Baye ni haaa..”
Bob tegokkan ibu jaghinye.. Ceh ! Kate nok munuh dighi.. Ulo baye ibu jaghi pun takut.. hahaha..

40 ulasan:

kakcik berkata...

Assalamu'alaikum Adikku Samad...

ish.. jangankan idok mbuat gempo je si Bob tu, yak?

jurnal murahan berkata...

hahaha seronok dengo yeop mat becerite.

kiranye kalau dekat kampung, yeop mat duduk tengah bawah pokok, kami semua bersila melopong tongkat dagu ramai2 di-labun hahaha

amirah berkata...

hahaha..lawak la bob ni..ate ini cerite beno ke tipu yob mad?

miloais berkata...

hah! penakut gak tu kan!
ekekekeke

ukhti syikin berkata...

huhuhu.... geli kot nengok ulo tuu... hehe.. kalo syikin ada kat sana .. mesti guling2 dah gelaknya

ORLANDO AHMAD berkata...

kim salam sayang gua kat bob.. cakap kat die "perangai Lu macam haram" hehehee

Encik MamaT berkata...

adeh... hahaaha.... gaaya je lebih.. heehehe.... adoi...

eita berkata...

hahahahah......penaku sangat bob tu.....cakap berdegor tapi penakut....
saja je mesti simpati...
(letak eye mo sikit...berpinar mata..hehehe....)
sekarang kite dah faham dah cakap perok.....
sebab tution free kat sini...
hhahaha...

Ayen... berkata...

hahahaha...kuang asam betul bob.

Fiqas berkata...

lawok la si Bob tu.. nak bunuh diri tak takut lak.. buat gempak je ruponya..

mau kena belasah kat org kg je tu..:P

diana berkata...

hhahaha...
bob nak kan perhatian je sebenonye..
nama bob ni biasa nye gemuk..
tapi ulo kecik pun takut.
cemana nak bunuh diri..
hehehh

A.s.t.i.n.a berkata...

kah kah kah...

waima sejam nok paham tp klakorr siuttt

ghost writer berkata...

cakap boleh lar,nak buatnya kecut.ingat nak mati tuh,perasaanya macam nak terjun sungai ker aper..hihi

? berkata...

bob.. bob..
tersengih je mmbaca nya..

jom pakat ramai2 tambat bob kt pokok tu..
bgtau kt ia, x yah susoh2 nk gantung diri, lintas je jln time trailer lalu kt jln raya tu..
lg senang kn..
hehe..

Cikya berkata...

gelak.
Bob masih takutkan mati rupanya..

tajnur berkata...

Assalamualaikum wbt
Kalo teman le jadi Mak Yam Ghamoh, teman le yg mole2 skali sekeh, sigung, tembi nye siBob ni mcm ceghite `Dirty Harry`. Ate teman mesti kate,`Ate kalo mike nak munuh dighi ke, nak mungkam ke, iyole jejauh daghi kebon ghomah aku, nanti jenuh kene interbiew dgn polih` susoh nak njawabnye! Tau2 le polih le ni, dibuwat naye longgok saknike ulo, mengkaghung, cicak tokek dibwoh perlindungan pegheih nak mayo dendanye...

kelisa_samudera berkata...

keluor ayor mate aku mad mace ceghite kamu. ate ulor pucuk yang takde bise pun dia takut, hape lagi nok munuh dighi. hahaha

missSenget berkata...

hahaha..

ape ni bob?

drama kensel sbb ulo besar ibu jari?

isk..

Cik SHiNJU berkata...

Assalam...

hehehe...terhibur hati baca kisah bob nih... :)

a.samad jaafar berkata...

kakakku kakcik..
itu kesah masa saya ghenik sgt lagi tu..

a.samad jaafar berkata...

JMurahan..
mane ade ??? aku pemalu woo.. hahaha..

a.samad jaafar berkata...

amirah..
satu kelemahan saya..saya tak reti menulis sesuatu yang 'tiada'..sekurang2nya, mesti ada asas..kendian saya garap jadikan cerita..tp jarang guna nama yg asal..harap maklum..

a.samad jaafar berkata...

miloais..
dia bukan penakut..cuma tak berani hihihi..

a.samad jaafar berkata...

ukhti syikin..
saya masih kecil masa tu.. saya tak paham apa yg berlaku.. bila ingat balik, saya senyum sendiri..

a.samad jaafar berkata...

Orlando..
dah tua orangnya.. aku tak berani bro.. takut nanti dia nak bunuh diri lagi..

a.samad jaafar berkata...

en mamat..
org tak berapa nak 'cukup' mmg gitu kot hahaha..

a.samad jaafar berkata...

eita..
moga usahamu berjaya akhirnya hahaha..

saya menghargainya..sungguh !

a.samad jaafar berkata...

Ayen..
kadang2 apa yg berlaku di keliling kita, mampu buat kita tersenyum..

a.samad jaafar berkata...

Fiqas..
tak kena belasah.. kena luku je hihihi

a.samad jaafar berkata...

diana..
bob mmg gemuk.. dia terkejut kot.. melompat dia hahaha..

a.samad jaafar berkata...

a.s.t.i.n.a..
tolong bagi link ke blog awak ye.. saya teringin ke sana..

t kasih atas kesudian membaca n2 merapu saya.. saya sgt menghargainya

a.samad jaafar berkata...

ghostwriter..
sebenarnya saya tak sangka GW boleh paham loghat piyo saya..

aku jeles dgn lu bro.. n3 lu dasyat !!

a.samad jaafar berkata...

kiut..
saya gebira jika saya mampu buat kiut tersenyum..

nak tanya..
kenapa xde ruang komen kat n3 kiut ye? frust la sebab tak boleh sembang.. nanti sediakan balik ye.. nak email/sms mcm mane kalau tak diberi email dan no phone nye ???

a.samad jaafar berkata...

cikya..
kedatangan awak disambut !! t kasih..

ramai yg takut mati dikk.. hihihi

a.samad jaafar berkata...

tajnur..
hahaha.. cengei yaamat mike ni ghopenye yak..

a.samad jaafar berkata...

sahabatku kelisa samudera..

aku masih menanti buah tangan terbaru kamu.. tulis kisah politik je KS woo..

a.samad jaafar berkata...

missSenget..
err.. ibu jari bob beso woo.. hahaha..

Queenie berkata...

hai adikku samad...

har3...
naper akak gelak?
sebab buleh paham ceghite ni.. hihihiii

a.samad jaafar berkata...

kakakku queenie..
saya lega kalau n3 saya paham dibaca.. t kasih kak..

a.samad jaafar berkata...

cik shinju..
t kasih sudi bertangdang ke sini.. yg paling saya seronok kalau cik shinju paham cerita saya yg merapu ni hihihi