Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Isnin, 25 Julai 2011

Hanya Mimpi...

Detik-detik diri di daerah daif

Kalaulah aku mampu menulis .. pasti aku hasilkan sebuah novel yang serupa dengan tema novel karya sasterawan idola aku ini.. Aku mahu, apabila aku tiada lagi nanti.. ia menjadi 'harta' buat anak-anak dan keturunanku. Tapi, siapalah yang dapat membantu aku yang terlalu kemaruk menulis novel sebegini..?? Segalanya terus kekal sebagai sebuah mimpi.. 


nota:
Novel ini memaparkan perjalanan hidup SN Shanon Ahmad sedari kecilnya. Sangat menarik. Digarap dengan penuh jujur, berani dan berterus terang. Antara novel terbaik yang pernah aku baca.

32 ulasan:

Kunang-Kunang berkata...

Assalamualaikum,

Kalau nak semua boleh. Paling tidak untuk diri sendiri dan generasi kita yang akan datang. Ada hajat, tunaikan.

Abang Jonni berkata...

huhuhu.. x pernah lagi baca novel tu la bro...

ckLah berkata...

Memang layak digelar Sasterawan...

Queenie berkata...

adikku samad...di mana ada kemahuan di situ ada jalan...semoga tercapai cita ya.

kakcik berkata...

Kalau ikutkan kata hati semuanya hendak dirakam, tapi kemampuan kita memang tidak sama, kan Dik Mad?

amirah berkata...

suke jugak dgn sasterawan negara yg ni. boleh yob mad, kalo berdikit2 lelama siap le novel tu.bg le satu free kat kwn belog ni..hehe

ukhti syikin berkata...

saya sudah baca lama dulu... waktu di bangku sekolah :p

miloais berkata...

blom baca lagi buku
next visit to librabry akan carik lahhhh!

? berkata...

oh..
kita beza ye.

TK x mau menulis kisah hidup..
ia hanya mmbasahkan kertas..

Waqheh berkata...

buat je...

makdara TERdiva berkata...

teringat masa belajar sastera..nak kena hafal 1 novel pastu berpuluh2 cerpen dan beberapa buku puisi..alhamdulilah lulus dgn cemerlang..tp tetap tak layak nak jadi sasterawati negara..hehe


geng, apakata koleksikan semula N3 yang best2 pastu jilidkan :D msti ada yg berminat nak beli

diana berkata...

pertama kali dengar nama shahnon ahmad masa darjah 5.:p

nazira berkata...

Bez ke novel ni? nak beli la nanti..he3..

http://nazira-mypersonallife.blogspot.com/

kelisa_samudera berkata...

aku ade kalo kamu perlukan bantuan mad.

tajnur berkata...

Assalamualaikum wbt
Bukan semua orang dapat anugerah sesuatu keistimewaan kerana ia merupakan kurniaan Allah SWT. Andaikata kita tidak mencapai, biarlah generasi2 kita meneruskan perjuangannya seperti kerajaan Islam Bani Ummayah, Bani Abbasiyah, Bani Uthmaniyyan, Imam Syafie` (Namanya Muhamad bin Idris tetapi diambil sempena nama moyangnya). Tidak terbit nama2 tersebut ika tidak dimulakan sesuatu yang baik spt Rasulullah saw mendidik para sahabat r.anhum.
Surah Ali Imran:26 قُلِ ٱللَّهُمَّ مَـٰلِكَ ٱلۡمُلۡكِ تُؤۡتِى ٱلۡمُلۡكَ مَن تَشَآءُ Katakanlah (wahai Muhammad): Wahai Tuhan yang mempunyai kuasa pemerintahan! Engkaulah yang memberi kuasa pemerintahan kepada sesiapa yang Engkau kehendaki.
Tetapi kurniaan ini bukan sekadar kurniaan tetapi merupakan ujian sejauh manakah dapat dimanafaatkan ke jalan Allah SWT.
Surah Saba`:10 وَلَقَدۡ ءَاتَيۡنَا دَاوُ ۥدَ مِنَّا فَضۡلاً۬ۖ يَـٰجِبَالُ أَوِّبِى مَعَهُ ۥ وَٱلطَّيۡرَۖ وَأَلَنَّا لَهُ ٱلۡحَدِيدَ Dan demi sesungguhnya, Kami telah memberikan kepada Nabi Daud limpah kurnia dari Kami (sambil Kami berfirman): Hai gunung-ganang, ulang-ulangilah mengucap tasbih bersama-sama dengan Nabi Daud dan wahai burung-burung (bertasbihlah bersama-sama dengannya)! Dan juga telah melembutkan besi baginya.
Diriwayatkan bahawa Nabi Daud a.s. dan Nabi Sulaiman a.s. apabila mengerjakan amalan2 baik sehingga Allah SWT kurniakan angin berkhidmat utk mereka tetapi merekalah yang akhir sekali masuk syurga apabila telah selesai segala nikmat dihisabkan. Wallahualam.

a.samad jaafar berkata...

kakak kunang-kunang..
dah lama saya berangan tp sedar sy langsung tak berbakat..barangkali blog ini dpt memenuhi hajat..walau agak minima..

a.samad jaafar berkata...

abg jonni..
cuba dapatkan dan baca.. gua yakin lu suka..

a.samad jaafar berkata...

ckLah cikgu yg dihormati..
pada saya bukan setakat layak..tersangat layak..

a.samad jaafar berkata...

kakakku queenie..
t kasih kak.. tp..bakat bukan mudah dibentuk..akhirnya terpaksa akur..

a.samad jaafar berkata...

kakakku kakcik..
betul tu.. saya lebih berbakat dlm muzik tp.. faham2 je la.. saya 'membuangnya'..

a.samad jaafar berkata...

Amirah..
no komen hihihi..

a.samad jaafar berkata...

ukhtisyikin..
saya membacanya lagi..tak puas membacanya.. garapan yg sangat hidup

a.samad jaafar berkata...

miloais..
carilah..best novel tu bagi yg suka kisah budak2 kampung

a.samad jaafar berkata...

Kiut yg dihormati..
mengapa sahabat ?? Kiut menimbulkan byk tanda tanya..

a.samad jaafar berkata...

Waqeh..
errr.. buat ye??? hihihi..

a.samad jaafar berkata...

Geng terDivakuh..
alamak malu plk ngan geng.. mesti terer menulis kan?

masalahnya geng, saya tak rasa ada n3 sy yg best huhuhu..serius!

a.samad jaafar berkata...

Diana..
mmg pun novel ni novel lama..

a.samad jaafar berkata...

Sahabatku Kelisa..
raya nanti aku cadang nak jumpa kamu.. kita sembang2 ok..

a.samad jaafar berkata...

Tajnur yg dihormati..
t kasih atas ulasan saudara..saya membacanya dgn sgt teliti..bahasa kitab lama hihihi..2/3 kali baca utk menghayatina..syabas!

bila lagi mike nak mengisi blog mike tu?? komen mike pun dah layak utk satu n3..

Fiqas berkata...

mimpi juga boleh jadi nyata..

kalau kehendak dah ada, yang lain boleh usaha..

cerita yob kat sini pun dah boleh jadi satu buku..

Encik MamaT berkata...

aku pun bercita-cita mcm tu jugak.... tapiiii... malas menguasai. hehee...

insyaAllah... nak try cari la jugak... kalau kena dengan aku... boleh la beli.. ngeee

ghost writer berkata...

aku juga mau dapatkan novel nih...aku akan pastikan berada di toko buku DBP bila ada masa nanti.mekasih utk info ini.