Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Sabtu, 2 Julai 2011

Idup Ni Banyok Yang Pelik Kome..


Setuju bebenor aku bile Jaih ngabo die nok nikoh ngan Ana anok Leman yang baghu sebulan dikeneinye tu. Katenye, die ghase udoh bekenan yaamat-amat kan Si Ana ta. Kaco mun kalo ditangguh-tangguh. Ate..  Jaih geghammmm je nengokkan buoh ati pengaghang jantong die tu. Neah mun ditughukkan ati, kate Jaih lagi. Ana pun udoh dikabonye. Mok bapok Ana pun udoh dikabonye. Jaih nok becinte caghe halei. Best woo.. senang bawok jenjalan.. nanti bulih cekoh-cekoh tangan la.. bulih ehem-ehem la.. hihihi.. Suci betui la niat Jaih tu yak..

Tapi oghang kampong habih tekejut bile tetibe je Jaih nok menikoh. Uk idok ek idok.. tut-tut, nok nikoh. Ini sudoh pelik ! kate dideme. Yang paling kuat bawok ceghite yang bebukan tu bukannye oghang lain.. jighan sebeloh ghumoh je. Kununnye Si Ana udoh bunting kome.. Tu pasei la tetibe je nok nikoh. Kulu kewo jighannye tu mawok ceghite. Oghang kampong pun bulih tahan juge.. gemor yaamat nengor mende-mende ghope itu. Panjang la Ohhh.. deme sume. Betubi-tubi le cit-cit deme. Idok betangguh pakat-pakat pecaye belake. Mule le deme mandang seghong pade Jaih. Tapi Jaih handei.. Nohin je dienye. Jaih tetap juge nok nikoh.

Malam tu nikoh le Jaih ngan Ana.. Deme buat kendughi selamat ala-ala kador je. Nanti kedughi besornye deme pakat buat bile Ana abih belajo kat U due tawun lagi. Time nikoh tu, Jaih idok payoh makei songket bagei. Pakai kain pelekat je die. Tah-tah, spenda pun idok dipakeinye hihihi.. Ana pulok pakai baju ghaye pose tawun tu je. Lawa wooo.. Deme udoh setuju memasing.. nikoh tapi deme idup macam biasa. Jaih kat utaghe.. Ana teghuih belajo kat U. Mak bapok deme pun setuju. Bio le gitu dulu.. Kan ke niatnye nok becinte caghe halei kan ? Ate.. hubungan deme idok la ghope laki bini. Betui-betui macam oghang becinte le. Bezenye, deme becinte caghe halei.. Buleh jalan ke mane-mane.. buleh cekoh-cekoh tangan..  bulih ehem-ehem.. Singgoh la hotel mane-mane pun idok kesoh. Jaih semedang je bawok lesen nikohnye..

Jighan die teghuih juge jaje ceghite yang Ana tu udoh bunting mase nikoh. Habih satu kampong oghang pecaya. Mak Jaih jadi sedih. Mak Jaih kadang teghoyok ngenangkan ceghite anoknye, Jaih. Tapi mak Jaih pecaye kan Jaih. Die tawu yang Jaih idok mungkin buat mende yang melanggor agame. Die kenei sape Jaih. Jaih sendighi mintok mak die besabo. Kate Jaih, die pun saloh juge.. Die yang bukok peluang oghang nok pitnoh die. Jaih sikit pun idok tunjuk maghoh die pade jighannye tu.. Hebat betui Jaih yak. Jaih melayan macam biase jighannye tu. Aku kagum betui ngan Jaih. Satu haghi Jaih cakap kat aku, nanti.. mase la yang menjawab pitnoh itu. Idok gune labun banyok kate Jaih.. Nanti lain pulok jadinye Mad, kate Jaih lagi.

Due tahun pun belalu..  Jaih sudoh pun beli sebuoh ghumoh dan sebijik keghete Honda Accord 2nd hand untuk mule hidup bekeluarge.  Ana tetap juge slim..Ana idok bunting-bunting pun ! Kendughi beso pun udoh deme buat. Tumbang lembu gemok sekor. Berkawoh-kawoh nasi minyok dimasak..  Sume oghang kampong datang makan kendughi kawin Jaih. Tapi jighannye idok nampok muke. Ke mane die ? Sebenornye, mase kendughi Jaih itu belansung, die udoh seminggu di dalam lokap. Die ditangkap basoh ngan jantan India yang jadi drebar van kilang tempat die bekeghoje. Didapati bersaloh di mahkamah, idok mampu bayor denda.. lokap la jawapnye… Hmmm.. dunie ni banyok yang pelik kan ??

22 ulasan:

eita berkata...

bnerpinar mata membaca....jenuh otak nak faham...tapi faham jugak lah....
biasa lah mulut manusia memang suka cakap pasal orang walapun diri sendiri pun tak betol....

Encik MamaT berkata...

hehe... itu la manusia ni.. kadang terlebih nampak silap orang.. nak je menjaja... padahal kita tak tahu masa akan datang.. mana tahu kita juga akan lakukan perkara yang sama... hehe.... nak fitnah orang.. akhirnya diri sendiri yang terfitnah... hehehe...



lawak la ko ni samad.. hehee... datang kL kontek2 la... heehe

Asrul "iLham" Sany berkata...

cuba untuk fahamkan ayat entry ni ngan bantuan member

;D

Fiqas berkata...

gitu le manusia.. bukan boleh tgk org senang, org bahagia.. suka benor buat finah..

hani@debumelukut berkata...

best nyer baca N3 ni..terasa mcm org perak pulak..teringat citer hantu kak limah..
mulut manusia mmg payah nak di tutup.ada saja kesilapan org lain yg nak di pertuturkan..nama pun manusia.

Encik MamaT berkata...

encik samad.... 0134841282 ni no aku.. aku rasa dengan kesihatan yang mcm tu.. tak payah join la kot... hehe.. aku pon tak join jugak rasanya.... apa2 pon kesihatan tu kena utamakan jugak... dah la orang ramai.. sesak.. itu belum lagi jadi huru-hara... hehehe...

MOH KEMBARA berkata...

Assalamualaikum Yob, real ke stori ni? Hmmm padan ngan muke jiran tu...jaga tepi seluor orang, kain sendiri koyak rabak. Dah sihat Yob? Banyakkan makan benda2 berkhasiat semoga cepat sembuh!

a.samad jaafar berkata...

kak hakima yg dihormati..
ini kesah benar tanpa menggunakan nama sebenar..

alhamdulillah..makin sihat dan kuat hahaha..

a.samad jaafar berkata...

eita... sori ye... pelan2 eita,..nanti ok la tu.. jgn serik tau hahaha..

a.samad jaafar berkata...

Asrul ilham Sany..
t kasih sudi membaca.. pelan2 yoep..hihihi..

a.samad jaafar berkata...

en mamat sahabat mayaku..
ini kesah benar mat.. jadi pada kawan baik aku..

a.samad jaafar berkata...

sahabatku fiqas yg dihormati..
benar sekali pandangan fiqas tu..

a.samad jaafar berkata...

hani@debumelukut..

saya berasa dihargai jika hani suka pada n3 saya.. lebih saya gembira jika apa yg dicerita hani fahami..saya baru belajar menulis..

ukhti syikin berkata...

hehe encik samad.. :).ada kebaikkan dan keburukkan dalam setiap perkara.. untuk pasangan itu.. mungkin menjadi lebih kuat dan relax.. n bahagia.. kesudahannya happy..

tapi biat si jighan... sad ending bro :)...


real life's lebih kijam.. tetapi ini cukup mempamerkan jiwa2 insan terfitnah dan teraniaya.

diana berkata...

nama pun manusia..kan??
suka banor cari buruk orang..
benda yang tak de diada adakan..
seronok buat gitu agaknye..

Aku Dan Teksi berkata...

Mungkin diberkenan dengan jaih tapi jaih tak layan.

balasan kerana fitnah yg ditabur gamaknya,hanya allah yg tau.

toyolkiut berkata...

mmg orang kita ni pelik.
kawin susoh, dok kawin pun susoh..
ada2 je citer wat sedap d dngor telinga..

missSenget berkata...

apesal bila baca blog ni, semangat nk berumahtangga berkobar2 ni?

ahaks..

T__T

jurnal murahan berkata...

amboi cha kalu bab belabon ahahhaha

seronok bace tengah2 malam gini.


.

Encik MamaT berkata...

samad... kete kuning takpe lagi.. kuning tu warna diraja.. cemana? nak kena tukar warna diraja ke.. hehehe

kakcik berkata...

Kakcik juga pernah merasa difitnah kononnya 'dah buat dulu'... biarkan sahajalah. Allah Maha Tahu. Serahkan sahaja kepada Dia. :)

amirah berkata...

memang itu ler peliknya perangai manusia ni..ermmm