Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Isnin, 24 Oktober 2011

Gigi Palsumu Gigi Palsumu Jua..

 4 batang gigi depan sebeloh ataih Jo Metal, gigi palsu. Bukannye payoh beno nok beze mane yang palsu ngan yang betui. Yang palsu ghope gule, yang betui kunin macam susu cap junjung. Beze tuh ! Kate Jo Metal, itu gigi palsu yang kedue die pakei. Gigi palsu yang pertame dulu ilang sebab dipelaghi[dilarikan] di tikuih. Mase tido, Jo Metal idok beghani makei gigi tu.. takut tetelan..tumpo[mati tercekik] !. Ate, Jo Metal letok je gigi palsunye tu ataih meje. Patutnye, mun kalo nok megholoh[tido], gigi palsu tu kene la cuci bebetui.. ini idok.. Gamoknye, bau kaghi ikan bau mende yang die makan kuat lagi kat gigi tu.. tercuim di tukuih, dihangkutnye la ntoh ke mane.

Sekaghang ni Jo Metal udoh ceghodik doh. Kalo die nok tido, gigi palsunye dighendam dalam gelaih beso. Isik ayo bagi mombung[penuh]. Haaa.. idok la tikuih bulih terbau walo pun Jo Metal melantak petei sekalipun. Tapi, gigi palsu die yang sekaghang ni lain pulok masalohnye. Longgor[longgar]. Senang beno nok getak[jatuh]. Asei ngange luwah sikit.. tup ! gigi tu getak.. Asei batuk ngeigei je.. tup! getak.. Nyemah[mujur] la tangan Jo Metal cekap nutup mulotnye.. mun idok, tentu la jatuh ke lantei/tanoh.


Kengkadang aku naik geli nengokkan gigi Jo Metal. Puah aku nasihat ke die.. buat la gigi yang lain. Idok sesuei bebeno gigi tu ngan die. Longgor !. Jo Metal pun tawu.. tu pasei Jo Matel jaghang pakei giginye tu. Die pun idok selese makeinye.. Kalau pegi ke pekan/bandor je die pakei. Bile nok pegi kendughi pun die pakai juge. Eh.. kontrol macho maaa... ! Kalau keme melepak, Jo Matel idok pakei gigi palsu kesayangannye tu.. Die simpan dalam poket. Mase nok makan, kite basuh tangan.. Jo Metal basuh tangan ngan gigi palsunye sekali.. Nyadin[selamba] je die.. aku yang nengok pulok yang geli semacam..


Satu haghi aku ajok Jo Metal temankan aku beli cat kat Bandor Kuale Kangsor. Kedei cat tu betui-betui sebeloh ngan jam beso Kuale. Ntoh ape namenye ntoh la.. lupe.. Macam biase, Jo Metal menyemat sungguh. Gaye pakeinye menyerlohkan 'kemetalannye'. Gigi palsunye dipakei. Memang bile gitu, Jo Matel nampok hebat. Keme beli tige tin cat. Aku bawok satu tin cat ngan alat-alat ngecat yang lain, Jo Metal bawok due tin cat - kighi kanan.  Mase keme nok melintaih jalan, aku peghasan yang Jo Metal bebeghape kali nok terbeghosin[bersin] tapi susoh beno nok lepaih.. mungkin juge die tahan.. 


"Ngape Jo..?"
"Nok beghosin.. idok maunye pulok.. ", die geleng-geleng kepale..
"Cer kamu tengok matehaghi[matahari].. beghosin la kamu nanti..". Jo Metal idok betangguh .. teguih mandang ke matehaghi kat ataih kepalenye.. dan..


"Haaacummmmm..!! Haaa cummmmm..!!!". Bergeme satu Bandor Kuale Kangsor.


Mase itu la aku nampok ade bende putih tepelanting keluor daghi mulot Jo Metal. Bende tu melantun due kali ataih jalan.. datang satu motor.. prapp.. !


"Mad.. gigi aku !", 
"Ngape idok sambut ?"
"Habihhh.. ni kat due-due beloh tangan aku ni ape ?"
"Errr... hihihi.. takziah yak Jo.. hihihi.."


Jo Metal pun ikut gelok. Dikutipnye gigi palsunye yang udoh haup[rosak/musnah].. dimasuknye laju-laju ke dalam poket. "Nok buat kenangan, Mad hihihi..". Kini, tige tahun udoh berlalu.. Jo Metal masih idok buat gigi palsu yang baghu.. Peghonoh aku tanye die.. Jawabnye pendek.. "Sayang duit !..".

21 ulasan:

penjajah minda berkata...

hahaha time gigi tue jatuh ada awek tengok tak?

Niza Romli berkata...

hakhakhak...dah tak buat yg baru cenna jo metal nak makan petei??

ckLah berkata...

Nasib baik idok terjatuh dalam tong cat!

MOH KEMBARA berkata...

Assalamualaikum Yob Mad,

Sian kat dia, sebab sayang duit nampak tak 'metal' lah sekarang ni dia, yak?

Queenie berkata...

HAHAHAHAAAAHAAAHAAA.....sakit perut akak!!!
(tak baik tau gelakkan orang, nanti lainkali org gelakkan kita pulak)

tapi takleh tahanlah mat...
awak nih kalau bercerita adoyaii...
org ngantuk pun boleh terbeliak bijik mata...

mula baca mmg ada rasa loya, tp bab2 takziah tuh yg takleh tahan har3...

terimakasih adikku samad, awak mmg menghiburkan...

amirah berkata...

hehehe..sian jo metal abih dah macho die..

Abhamz berkata...

salam, kelakar betoi....

MOBYDICK berkata...

Gigi palsu punya hal,jatuh dalam mangkuk tandas pun sanggup pungut yeop....teman pernah dengar kisah ni...idak ke rasa nak termuntoh....

missSenget berkata...

hahahaha...!!!

sian die..

tapi buat gigi palsu mahal..

huhuhu..

eMMe berkata...

lawok yop, time tu la nak bersin yak...hahaha....

eita berkata...

gigi dah takde xleh lah nak makan petai lagi kan..
siannnnnnn

insan_marhaen berkata...

Dia lupa nak guna pelekat Poligen la tu...

Rain berkata...

hahaha! senak perut rain..

ada bakat jadi pencerita terbaik..lawak


rain tengok nenek duk cuci gigi palsu dia tiap malam. nenek yang sorang lagi pkai gg emas kat depan. memang kilau!

Aku Dan Teksi berkata...

skg masih ok,tak pakai gigi palsu lagi,gigi masih cukup.

? berkata...

kesian lak..
apasal sedara x tolong ganti..
hehe..

makdara TERdiva berkata...

skrg gigi palsu dah mahei..sbtg jer dah dkt 200++..tu org la yg ckp...

D_08 berkata...

Assalamualaikum Chor...
lame awok tak ksini.....
jangan mike meghajok udah le chor...

kekeke...gamaknye terlebih kuat si Jo Metal beghesin ....... tutop mulot pun terkeluo jugakkk..... kekeke... atopon gigi pelesu die udah jemu dudok dalam mulot Jo Metal kot....kekekeke

ghost writer berkata...

nama jo metal tapi lagi bagus kalau buat gigi metal.tahan lasak.

Titisan Hujan berkata...

hahahahaa
mmg metal la jo

~SaL IjOu~ berkata...

aduyahai Jo Metal..syg duit syg duit gak..kemetalan pun kene jaga gak~=p

nub berkata...

steady rah jo!

hang memang sempoiii. pengotoq la sikit2. haishhh