Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Isnin, 17 Januari 2011

Beghangan Punye Pasei..


Petang tadi aku meghayo-ghayo ke pekan ngan motu... Uihh.. seghonok yaamat pulok ghasenye... Celoh-menceloh.. kelu kelo aku... Nampok kawan.. deme lambei-lambei ajok singgoh mengeteh.. Aku julang tangan tetinggi.. isyaghat 'next time'...


Udoh puah musing pekan, aku singgoh ke pasor... beli ayam beli ikan..beli sayor beli ulam.. beli cabei beli bawang... abih duit aku setat motu.. Balik... 


Tengoh jalan nok balik ta, aku mole beghangan nok beli motu beso.. Birago.. Hali Debisen... Uishhh.. beh ta !! Udoh lame aku beghangan cume idok jadi kenyataan lagi.. Doh kabo ke oghang ghumoh.. Udoh angguk kepale dienye.. Ate.. bulih la kot yak... Aku membayangkan aku ngan motu beso.. Ngangkang je mawoknye.. Bunyinye musti meletop-letop yak.. Tak pe.. Usoh gitu.. Maghoh di oghang.. Nanti aku sughuh pomen selowkan... 


Aku beghangan lagi... mikio baju seluor ape yang padan aku pakei mun jadi beli motu besor tu nanti... Musti la jin ngan tiseit itam yak... Ragett tuuu...Hihihihi.. Aku senyum sesoghang... Simpang masuk ke taman ghumoh udoh dekat... Nok ngona la akunye.. Lagut beghangan sampei lupe bagi signal... Tetibe.. PIIINNNNNN !!!!! Satu keghete melughu ghope ghibut daghi belakang... Motong aku sebeloh kanan. Aku sempat beret.. Aku handoh henda motu ke kighi sikit.. Huuuiihh.. Mampuih..! Nyemah idok dilundu di keghete tu.. 


Tapi aku betui-betui tesempooo kome.. Jantung ghase udoh getak.. Kulit muke same putih kala ngan gigi.. Pucat yaamat-amat kome.. Angan aku putuih gitu je... Aku idok dapat bayangkan mun tadi aku idok nyempat ngelak.. Bukan kate nok mengucap... nyebut pisang pun idok sempat kome... Muanye tumpo teghuih !  Syuko la umo panjang lagi.. Mun idok, dok pasei-pasei bini aku jadi jande... 


Tapi aku doh buat keputusan baghu.. Tak jadi beli motu... BAHAYA bawok motu ni ghopenye... Huuuihh...
BABAI KOMEEEE...!!!

16 ulasan:

Sekamar Rindu berkata...

salam....

lawa moto tu...beli laa satu..

:))

SINGALAUTMETRO berkata...

beli motosikal yang tayar empat aje yop.sealamat sikit

kelisa_samudera berkata...

hoh, itu le kamu. beghangan je kojenye. tak elok beghangan ni. kekeke

kakcik berkata...

mengkalo pandei mawok ngikut atoghan, idokle bahye.. tapi kengkadang kita mawok leklok, oghang lain pulok muat ono....

Abang Jonni berkata...

huh... kalu mu bawak harley.... mesti rugged... mcm awie... huhuhuhu...


beli je satu... buat jln2 hari minggu....

eMMe berkata...

yop mad, lawak la citer ni...yop mad, jgn berangan banyak sangat, terutamanya kite ateh motor yg kite tunggang tu, kalo kite bwk anak bini ke, kan ke naya, kene lebih berhati2 okey....

yop, awok selalu lambat komen sini, sori ye ...
hurm...yop mad, me ade comment kat sini ke tadi??? me tak pasan, nnt tolong remove ekk, komen sebelum komen ini...sori, internet slow la kat umah ni....

DKosongLapan berkata...

Chor...
haaa....itu le die bile terlebih beghangan ...... naseb baek jugak beghangan....kalo betoi2....uiii...mintak jauh le..... tapi betoi jugak kate oghang....beghangan...bukan kene bayo pun kan???

a.samad jaafar berkata...

Sekamar rindu... tak jadi..takut plk hihihi..tp buat masa ini laaa..

a.samad jaafar berkata...

abangku SingaLautMetro: sebab dah ada yg bertayar 4 la teman gatei nok yg bertayar 2 hihihi..

a.samad jaafar berkata...

kakakku kakcik..agak kena tamboh satu lagi peghatughan jalan yak.. JGN BERANGAN TIKA MEMANDU !!!

a.samad jaafar berkata...

sahabatku kelisa.. lainkali teman kalo nok beghangan teman stop dulu motu nye yak hihihi..

a.samad jaafar berkata...

sahabatku eMME.. takpe..teman ghase eMMe, D_08 dan Kelisa Samudera adalah teman yg setia,,, TQ

a.samad jaafar berkata...

Abg Jonni.. kene nyanyi ;Tragedi Oktober' la nampaknye aku ni hihihi...

a.samad jaafar berkata...

Sahabatku D_08.. nyemah teman tu yak.. tu la susohnye bile dapat mende peri.. nok beghangan je yak..ace beghangan ta kene bayo.. hihihi

Fiqas berkata...

aduh yob....lawak la citer yob ni...buat sy tergelak pagi2 nih..
jgn selalu amalkan berangan cam ni yob ye..tak bagus utk masa depan..itu nasib baik kereta tu bg hon, klu driver dia pun berangan cam yopb jugak????

a.samad jaafar berkata...

sahabatku fiqas... mati katok le teman..hu3x