Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Jumaat, 21 Januari 2011

Mad...Ngape Mad.. ???

Pukui 10.40++ (8 Jan 2011)
Malam ne aku ghase letih bebeno pulok. Agoknye sebab siang tadi banyok yaamat keghoje yang aku kene buat.  Cadang nok megholoh awei la akunye. Dalam pejam celik pejam celik bebaghien ta.. oghang ghumoh aku masuk... teghuih die baghien sebeloh aku. Idok le aku hajab pun.. Tapi aku dengor die ngeluh sakit... Aku tanye la ape pasei.. Idok die menjawab. Aku mangkit... Aku tanye lagi.. Ape paseinye ?? Die angkat tangan.. Tapok tangannye ghope oghang nok nahan teksi je.. OOoo.. Idok laghat nok cakap la tu... Aku ghaghu kepale.. Die ngeligeh.. Pahtu, die teghoyok pulok komeee.. Laaa..  Ape pasei.. Peluh badan die mole keluo.. Die nahan sakit yaamat-amat.. Udohhh.. Sakitnye datang balik ! 

Aku kate," Idok bulih jadi ni Ani.. Moh le ke sepita.."  Ummphh.. Degei..! Lagi sekali angkat tangan.. "NO.." Aku ghaghu kepale lagi.. Ghase aku nok jentik telinge die to.. Biut !!.. Lantok kome.. Bukan aku yang sakit yak.. Tapi ye la pun.. Dalam minggu ni je udoh tige kali gi klinik.. Beghatuih duit doh lebuh.. Sakitnye ghope itu juge.. Aku terey picit peghut die.. "Aduiihh.." Nyeghit die kome. Sakit yaamat die ni.. Aku bangkit.. bedighi dalam jaghak satu meter.. aku cekok pinggang.. Bukan nok maghoh die kome.. Aku jaghang beno maghoh die.. Betuii.. Mungkin setawun ade la mun sekali.. Die maghoh aku ade la.. hahahaha..  Aku sesaje nok cekok pinggang.. idok bulih ke ?? Aku jadi gitu sebabnye aku udoh jadi bingung la tuu.. Aku idok tawu nok buat ape doh.. Aku ghase nok teghoyok nengok die nahan sakit... Aku ghalat sebab aku idok mampu buat ape-ape.. Sedih aku,  kome woo... Sape idok sayang bini yak..

Dalam libang libu ta, tetibe aku teghingatkan sahabat aku, Habrun. Aku tanye la pendapat die. Die kate, aku udoh banyok kali jumpe doktor tapi sakitnye gitu juge. Elok la mun aku cube ubat kampung la pulok. Aku labun kat oghang ghumoh aku... Yo le kite terey ubat kampung yak.. Die setuju. Ate, aku teghuih pakei baju.. ambik jaket.. teghuih keluor.. Aku ngale ke Kampung Jawa, Sabak Bernam. Pegi soghang je.. cadang nok mintok ayo penawar je la ..On de wei, aku meli sebotoi ayo minere. Habrun tunggu aku di ghumoh die... Sebab aku mawok keghete ghope budok melumbe hagham.. leghah la sampei aku ke kampung tu. Ambik Habrun... pahtu teghuih ngale ke ghumoh Pak Kiyai.. sape pulok namenye ni.. lupe la pulok hmmm...  

Jam udoh pukui 11.30++.. Mujo la Pak Kiyai tu belum tido la lagi.. Baghu lepaih ngubat oghang kate di die. Aku salam die.. siap cium tangan.. due kali pulok tu hihihi.. Nampok sangat nok mintok tolong yak... Tapi malangnye, due tige mende yang die nok... idok aku bawok. Kene ade minyok wangi pikot, garam kasor, ayo mati ngan bawang putih jantan.. Ermm.. mane aku tawu.. Ayo minere ade la.. Nampoknye, kene datang lagi la esoknye.. Perah (err.. frust la tu..) la akunye... Lepaih belabun lebih kughang, keme pun bedungkei la balik. 

Aku anto Habrun ke ghumohnye. Ghumoh die jauh ke dalam.. jauh daghi jalan beso. Balik ni kene nempuh jalan yang gelap.. sunyi.. kawasan kebun sawit. Aku balik bawok selow je.. Sambei-sambei mikio.. ape nok aku buat yang bulih nolong oghang ghumoh aku ta.. Mun aku balik ni, die sakit lagi.. aku nok desok die pegi klinik. Bio dicucuk ubat nahan sakit. Itu je iktio aku yang lah.. Aku mukok tingkap bio angin malam masuk... Suasane betui-betui sunyi... Embun udoh mole tughun gamoknye. 

Tibe pade satu selekoh... tetibe.. GEDEGUKK !! Ade bunyi macam oghang teghantuk kat ceghomin tingkap di sebeloh dalam tempat duduk belakang, sebeloh kanan keghete. Maknenye, betui-betui belakang aku.. !! Adeihh.. Mampuihh...!!, kate aku dalam ati. Pahtu kome, aku dengor bunyi ..eitt.. eittt.. eitt..!! Ghope bunyi kucin... Aku tawu.. ade 'sesuatu' yang numpang keghete aku.. Betui la kate di oghang... ghamei yang jumpe 'sesuatu' bile lalu soghang-soghang kat situ. Ate, apa lagi.. satnike bulu yang ade kat badan aku ni tegak bedighi.. err.. maksud aku bulu ghume yak hihihi.. Tapi sebab ini bukan pengalaman petame aku, aku bulih bawok betenang...

Aku kumpui semangat... Pelan-pelan aku cekoh ceghomin pandang belakang... Keghete aku selowkan.. Aku pusien-pusien ceghomin tu.. Aku cube intei kat tempat duduk belakang. Takde ape-ape.. Aku tak puah ati.. Aku pusien badan aku pulok. Sah ! Takde ape-ape.. Tapi badan aku ghase sejuk sangat.. Satnike bulu tecacok juge... Aku capei hanpon... call Habrun. Call kali petame dan kedue .. tak ade bunyi. Kali ketige baghu dapat. Aku mintok die kawankan aku belabun. Aku kabo kat die, agoknye ade mende numpang keghete aku. Aku mintok die layan aku belabun sampei la aku tibe ke jalan beso. Tibe je kat simpang di jalan beso tu, ade lampu jalan. Aku setop. Aku bukok pintu belakang.. Walopun aku idok nampok ape-ape.. aku tetap cakap.. " Tolong keluo ye.. Aku nok balik ni.." Pahtu, aku cek-cek kot-kot ade kucien yg masuk kat belakang tu..tapi memang tak ade.. Kome ghase ape mendenye tu haah ??? 

20 ulasan:

kakcik berkata...

Assalamu'alaikum dik Samad...

ate... apekebende gamoknye tu, yak?

eMMe berkata...

minggu ni asyik citer seram je mE baca/dengar/tengok (tak penah alami sendiri..) tapi jgn la muncul depan mE, minta jauh n perlindungan Allah, Kak Ani dah sihat ke? Sakit 'buatan orang' kah yop? sian pulak, mE tak tau nak tolong camner...hope kak ani n yop mad dlindungi Allah swt sentiasa....yop, mmg brani kan berdepan dengan situasi yg menyeeramkan....heeeee~ mE dah jerit2 dah...tak kuat semangat mE ni, mudah teperanjat...huuuuu~

kelisa_samudera berkata...

awok lebih konsentret pasei oghang ghomoh mike. pasey makhluk tak nampak tu lantok ke die. ape habo oghang ghomoh skang? udah sihat ke?

Fiqas berkata...

aduh yob, buat seram la pulak...ni dah habis cerita ke belum ni? apa yang kluarnya,.. jgn buat supsen la yob...

DKosongLapan berkata...

Chor....
alamakkk.....awok mase bace ceghite mike ni meghemang bulu ghoma niii...... dan awok pun penah jadi macam ni...mase lalu teghowong menora......tau2 beghat je motokar...... tapi awok buat nohen jeee.....sampei ke CHangkat Jeghing....beghenti minum dulu....sambei bio cd Al QUran terpasang dalam motokar....lepaih tu ringan jeee....

macam mane oghang ghumah mike sekaghang chor???...udah ok ke???

a.samad jaafar berkata...

Kakakku kakcik... kate di deme kat situ ade pontianak..ntah le.. awei tawun dulu, oghang lepaih mancing kene kejor di mende tu.. teman susoh nok kate.. nok pecaya ke idok..tp ghamei kate ceghite ta betui..

a.samad jaafar berkata...

sahabatku eMMe.. teman saje ceghite yg jadi kat teman.. bukannye berani..tp doh nok kene, tanggung je la hihihi..

a.samad jaafar berkata...

sahabatku kelisa... sekaghang ni oghang ghumoh ngan mentua tak sihat sekali guih.. betahan ngan ubat je la..t kasih atas prihatin..Allah merahmati mike..

a.samad jaafar berkata...

temanku fiqas.. cukup la takat itu je.. cume pindahkan pengalaman pada huruf2.. lebih2 takut tereka ceghite pulok hihihi.. undi teman semalam dikighe tak ??

sharouk berkata...

Yo le dia numpang mana tau kot Putri Bunian ke kan untung Encik Samad, ish rugi la.
nampak gaya dia tak ngusik pun cuma nak test Encik Samad berani ke ijak aje kan.

SINGALAUTMETRO berkata...

itu kunjungan muhibah tu...sesama makhluk...tetapi kekadang dia boleh masuk dalam saku seluar...jejage yop

wahida berkata...

alahai...napelah buat n3 ni...seram dah ni...

cikceriacorner berkata...

pastu ape yg terjadi?

a.samad jaafar berkata...

abgku SingaLautMetro.. bagus jugak kalau masuk dalam seluo.. boleh sy picit2 kepalanye..hahahaha.. Nyakat saya ye..

a.samad jaafar berkata...

D_08.. kes yang same yg teman kene kat gua tempurung.. tp yg teruknye, keghete mati tetiba.. kighe mike beghani juge yak..

a.samad jaafar berkata...

wahida.. kat kg jawa tu ada sepohon pokok yg besar.. kalau tanya orang sana, ramai yg tahu tu..

a.samad jaafar berkata...

cikceriacorner: lepas tu ... saya balik dgn amannye..hihihi.. xde sambungannye..hihihihi..

a.samad jaafar berkata...

sharouk.. agaknye gitu la yak.. mun puteri bunian yg muncui... seghonok juge belabun.. hihihi

Aku Dan Teksi berkata...

he..3x cucu pendekar mana ada erti takut.
Sekadar untuk menguji keimanan kerana manusia adalah sebaik kejadian dan khalifah di muka bumi ini.

kakyong berkata...

ape kabo fuzjee skrg ni.. udoh sihat ker>
ape ke sakitnya tu?