Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Ahad, 23 Januari 2011

Mad...Ade Oghang Kene Langgor !!

Kesoh mase aku dalam tingkatan 3 di SM Raja Muda Musa, Kuala Kangsar, Perak.

Haghi ne ade PJ.. Cekgu udoh awei-awei mesan kat keme, " Kome leghah-leghah nukor seluor.. kite main bola haghi ni yak..". Huii.. Besoghak le keme. Baghu la beh.. Ini idok.. Gemo bebeno cekgu nyughuh keme temankan bebudok pempuan main bola jaghing. Jantan lawan pempuan. Dulu, mende ni biase kome... Budok jantan main ngan budok pempuan idok dianggap canggung.. Ce sekaghang.. toghiek la maghoh di usetat maghoh di ustazoh yak.  

Padang betui-betui sebeloh jalan beso. Pisoh di pagor ngan longkang beso je. (sekaghang ni padang tu udoh tak ade. Deme bina bangunan sekolah.) Sampei je ke padang, aku tengok cekgu tengoh sedap meghokok kat bawoh pokok. Die beghi isyaghat nyughuh keme laghi kelilien padang dulu.. Pusien seround ... Pahtu, keme bekumpui di tengoh padang. Kelaih Perdagangan 1 lawan Perdagangan 2. Cekgu pulok jadi reperi... Ghesam bebudok yak... asei disughuh bemain, main bebeno la keme. Tapi... baghu je badan mole nok bepeluh, keme tedengor bunyi keghete diberet ngan yaamat kuat. Pahtu, ... Dummmm !!!! Eksiden !.. Keme sume temasuk cekgu beghambat ngale ke pagor di tepi jalan. Ghopenye sebuoh keghete meghoh Mitsubisi Cap Kude ngentam sebuoh motu Honda 70.  

Yang mawok motu ta teteghap ataih jalan.. mete je.. idok begeghok lansung doh. Kate di deme.. die mati teghuih kat situ. Tengkuknye patoh. Aku tengok die makei baju nok ke kebun. Nasik putih  ngan ikan masin goghein daghi dalam siya (mangkok tingkat) habih betabur ataih jalan... Ade botoi ayo tegolek sebeloh motu.. Bekei nok ke kebun la kot... Sumenye aku petiye ngan teliti. Aku ghase sedih... aku teghingat aboh yang mase itu tentu je tengoh tebongkok-bongkok menogheih getoh di kebun. Tetibe je aku ghisokan keselamatan aboh... Ghase nok balik jam-jam itu juge..!!

Esoknye, soghang cekgu masuk ke kelaih aku... Cekgu kate die ade pegi ziaroh oghang yang mati belanggor kemaghin. Engkohnye oghang tu bapok kepade soghang budok di sekoloh keme juge. Sempat le juge cekgu belabun ngan bini oghang yang mati tu. Ceghite cekgu pade haghi itu, menyentuh ati aku sampei ke haghi ini. Gini ceghitenye...

**************************
Pagi tu arwoh udoh nok ke kebun. Macam biase, bininye bekeikan die nasik ngan ikan masin goghein. Die bawok bekei sebab die lambat balik ke ghumoh. Lepaih nogheih getoh di kebun... die ke kebun oghang lain pulok..  ngambik upoh menebaih. Lepaih Lehor baghu le die sampei ke ghumoh. Mase die nok keluor ghumoh tu, die tenampok beg sekoloh anoknye tekapor ataih meje depan tibi. Ate.. ghiso la die. Ghisokan anoknye kene maghoh di cekgu. Ghiso kalo-kalo anoknye idok bulih belajo di sekoloh. Ghiso yaamat-amat dienye. Kate di arwoh, yo le die anto ke sekoloh.. lengoh sikit ke kebun idok ngape... pelajaghan anok lebih pentien kate di arwoh. Lepaih anto beg tu ke anok die... tegopoh geghe le die balik sebab udoh lewat ke kebun.. Idok di sangke.. Ghopenye ajeinye udoh sampei... Aku tengok cekgu nahan ayo mate.. Ape yang sedih benonye cekgu.. ???

Kate di cekgu lagi, cekgu ade tengok beg yang dianto di arwoh tu ke anok die. Saje la cekgu nok tengok... Kome tawu ke ape yang ade kat dalamnye ?.. Kate di cekgu, cekgu tekejut... Dalamnye cume ade tige buoh buku tulih ... Satu  kosong lagi.. satu lagi dicontein-contein.. dan satu lagi, penuh dengan senikata lagu rock.  Ade kotak ghokok yang doh kosong... satu koceh api (mancis kayu).. Ya Allah... Pade kome bebaloi ke bapoknye besusoh payoh nganto beg ta ke sekoloh ? Bapoknye mati keghane nok nganto beg yang dalamnye cume ade 'sampoh' !! Idok ke kome ghase.. anok nye macam aniayekan bapoknye sendighi... Aku tengok cekgu ngesat ayo mate... Keme sekelaih tunduk meghenung meja kayu di depan memasien...

******* beberapa bulan kemudian anaknya bukan sahaja tidak berasa insaf, malah sifat 'kacang hantunya' semakin menjadi-jadi... 

20 ulasan:

Fiqas berkata...

sedih la yob..kesian arwah bapaknya..patut anak dah insaf..tp lg jadi kacang antu..tak terbayar langsung pengorbanan bapak..

DKosongLapan berkata...

Chor....
itu le maknusiye..... baiknye bapak tak semstinye tughun ke anak..... moge Arwah ditempatkan dalam kalangan oghang yang beghiman...... sedih awok mace kesah ni Chorr

eMMe berkata...

kisah sedih saya baca di tengoh malam ahad nih...
sedih sgt, ayoh dulu n ayoh skrg len, ayoh dulu bonceng mutu buruk yela, org susah kan...ayoh skrg naik BMW, mercedes, volvo..tapi anaknye tak tau la, belajar ke tak, kalo hidup susah pun tak mo belajar, apatah lagi yg hidupnye mewah, bezanye tu....

amalhaj berkata...

al-Fatihah!

kakcik berkata...

beghayo mate kakcik mace kesoh ni Mad weh.... Sampei beno ati anoknye muat ghope itu, yak? Mudah2an roh arwah aman tentegham
'di sana' le ini....Amin.

makdara TERdiva berkata...

aduh! sedihnya..semoga anak2 kita dijauhkan dari perkara2 yg tak elok..aminnn

kakyong berkata...

memang sedih mace kesah ni.. betui la kasih ayah membawe ke syurga... gamaknya apa kesah 'budok' tu sekarang ye...?!

kelisa_samudera berkata...

kamu keney lagi ke ngan anok dia samad? batui kate di emme tu. ayoh skang bawok bmw. bukannye tau anok kat sekolah belajo ke idak.

toyolkiut berkata...

payoh nok pahang base orang perak ni..
susoh kang kalu budok2 dok reti nok insaf ni..
peel kacang antu..

a.samad jaafar berkata...

Fiqas sahabatku.. bila hati dah keras.. rasa insaf sukar meresap ke hatinya lagi..

a.samad jaafar berkata...

sahabat yg disanjung D_08.. teman selalu ingat ceghite ni.. teman jadi getek ngan anoknye tu..

a.samad jaafar berkata...

eMMe yang dihargai.. suke beno teman mace komen mike kali ni.. betui la tu..

a.samad jaafar berkata...

Toyol..seronok krn sudi ke sini.. nak faham ni satu cabaran,..bukan pada Toyol je..org perak sendiri pun pening membacanya..hihihi

a.samad jaafar berkata...

kakakku kakcik.. gitulah hidup yak.. dulu kakcik belajo di RMM juge ke ?

a.samad jaafar berkata...

amalhaj... arwah itu bapa yang baik..

a.samad jaafar berkata...

MDT... biarlah anak kita kurang dari segi pelajaran, asalkan cemerlang sahsiahnya kan ?

a.samad jaafar berkata...

KakYong.. lama dah saya tak menjenguk kakyong.. nanti saya pasti datang.. dia senior saya masa tu.. tah ke mana dia tu, ntah la..

a.samad jaafar berkata...

Sahabatku Kelisa ... Idok kenei sgt yeop.. bebudok sekaghang lagi teghuk peghangei deme.. jadi kite kene kawei betui2 anok2 kite..

Aku Dan Teksi berkata...

Sedih juga cerita ni,teringat cerita dulu pengorbanan ibu ku,yang berjalan kaki sejauh 2batu hanya hendak menghantar bekal makanan.Dulu kami susah,skg.alhamdulilah...mari kita berikan al-fatihah untuk arwah.

a.samad jaafar berkata...

sahabatku Aku Dan Teksi> komen sahabat terlalu menyentuh hati sy.. wajah arwah ibu tiba2 terbayang di mata..hati menangis..