Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Ahad, 23 Januari 2011

Dose ke Akuu..???

Masjid Tanjung Blanja, Parit, Perak

2 situasi - 2 masa dan  2 tempat yang berbeze... aku jadikan 1 ceghite.. Boleh yak ?

Dalam perjalanan balik ke kampung, aku singgoh kat mesejid Tanjung Blanje untuk solat Asor....

" Cepattt..!! Udoh lambat ni.. Udoh pukui nam.. Cepat ambik ayo semayang..! ", kate aku ke anok jantan aku, Dhiya.

" Dhiya nak berak dulu la ayah..". Anok aku kalo belabun gune base Kolumpo kome..

" Tak payoh.. nanti-nanti la beghoknye..", aku seghiuih.  Anok aku senyum.. Die ngusik aku..

" Kentut boleh tak ayah.."

" Kentut ??.. Tangguh dulu.. Lepaih semayang nanti bulih kentut ", kate di aku. Anok ngan oghang ghumoh aku ngekek suke...

Aku nuju ke tandaih. Buang la ape-ape yang patut. Ambik mase lame juge ghopenye. Mase aku keluo tandaih tu, anok udoh selesei ngambik ayo semayang. Die senyum... Perli aku ta.. Aku buat nohin je.. Usoh nok perli aku la.. idoknye laku.. Aku teghuih ambik ayo semayang, pahtu masuk ke dalam mesejid. Aku tengok anok aku yang lagi soghang, yang kecik tu tengoh golien gelantang ataih kapet. Aku pesan betui-betui ngan die.. Jangan cekoh mende-mende kat mesejid.. maghoh di oghang, kate di aku. Die angguk tige kali... Aku tunjuk isyaghat 'good' ngan ibu jaghi.  Baguih anok ayoh... 

Aku bentang due sejadoh. Satu untuk aku, satu untuk Dhiya. Anok aku yang kecik beghambat datang.. kununnye die pun nok semayang juge. Nok setat semayang la keme nih... Aku sughuh anok aku, Dhiya tu qomat.. Die dengan konpiden mejam mate.. 


" Bismillah hirrahmanirrohim... Allah humma bariklana... " 

Aku cuit peghut die... " Kite ni  nok makan ke.. nok semayang...??? "

" Err.. sori yah.. Macam mane ye mulenye.. ", tanpe ghase besaloh sekumit pun.

Ate.. tepakse la aku, ulamak mude ni ngajonye sekali lagi.. Eh !!.. Sebenor pat lime kali juge kome.. hihihi..

Keme pun mole la semayang...

Aku ni mun kalo semayang ngan anok-anok, biasenye aku bace kuat sikit. Nok ngajo anok la kununnya.. Mase mengaminkan al-Fatihah tu, anok aku yang kecik mengaminnye ngan penuh semangat dan lantang. Yaamat-amat lantang... Pahtu aku tengok die udoh berdiri di depan aku... Adeih.. Kusyuk aku teghobang ntoh ke mane.. Die ke aku yang jadi imam nih..?? Idok lame gitunye. Masuk raka'at kedue.. Die baghien-baghien di depan aku. Die nyanyi pelan-pelan.. Lagu 'Wonder Pets'.. Aku semayang macam biase.. Errr.. Macam biase yang aku maksudkan ni... semayang yang idok kusyuk laa.. huhuhu.. Abih solat aku ! Cobaan semayang aku kali ni bukan takat itu je kome... nantiii.. belum ape-ape lagi tu.

Aku masuk ke raka'at yang ketige... Anok kecik aku teghuih nyanyi, lepaih satu lagu.. nyanyi satu lagu lain pulok. Disebabkan aku semayang betui-betui setentang ngan mimbor mesejid, aku tepeghasan yang anok aku tu nuju ke situ. Aku udoh mole libang libu.. Dade aku.. duk dap..duk dap.. Ape lagi ni... Aku dengor die kate, "Yeeeaaa... Ade mikropon laaa.. ". Haaa...!! Die nyaghi suis ! Aku makin idok tentu hale kome.. Ya Allahhhh.. ampun kan akuuu..!!! 


Aku pejamkan mate... Semayang musti kene habihkan.. Tapi... mikropon bebunyi... Ngggiiinggg...!  Nggggiiinnnggg....!!! Tup-tup..! Tup-tup..! Anok udoh nepuk-nepuk mikropon tu.. Idok bulih jadi ni.. Mun lantoknye die nyanyi kat mikropon tu... Mampuih aku.. Ape kate di oghang nanti.. Keputusan musti aku buat... Aku setop semayang ! Kelam kabut aku beghambat ke suis. Offkan balik... Berjujuih la aku beletio maghohkan anok.. Dhiya pun udoh tercegat sebeloh aku ghopenye... Die pun menyetopkan semayangnye... Aduuhhh.... Ya Allahhh... Ampunkan aku..!!!!!.....

Pade kome la.. Patut ke idok aku beghenti daghi semayang tadi tu..??

28 ulasan:

ckLah@xiiinam berkata...

Kih..kih..kih...ate, satu Tanjung Belanje le terkejut mendengornye ye? Ya ampun...sakit perut ckLah ketawe....


***Keme peghonah singgah semayang kat mesejid ni lepaih ngantor mempelei ke Tanjung Belanje tahun lepaih. Baliknya, masuk je motokar, anak2 tiba-tiba semuanya melabon bahase Tanjung Belanje...

kakcik berkata...

Astaghfirullahhil'Azim.......

beghayo2 mate kakcik ni ha.... sakit peghut ngan dade kakcik ngekek mace ceghite Mad ne.... :)

Abang Jonni berkata...

huhuhu.... nasib baik tak bergema lagu wonderpets satu kampung... huhuhu

kelisa_samudera berkata...

elok le kamu stop semayang. buatnye anak kamu nyanyi lagu wonderpet kat mikrofon tu mau satu belanja dengor tu. malu wehhh. kalo betui le die nyanyi wonderpet kat mikrofon, awok sanggup laghi pegi semayang kat masjid lain.

cikceriacorner berkata...

ehhehehe...

bdk2 mcm2 kanss..kelakau..heheh

MOH KEMBARA berkata...

Salam Yob Samad, Yong nk tergelak kena tahan, nanti menantu Turki tanya kang susoh nak explain, Bueh sungguh anok miker ni. Ni bakat bueh dr ayahnyer kot?

MOH KEMBARA berkata...

Salam Yob, lupe nok jwb soklan, dose ke tak. Tak tau dose ke idok tapi rase ni kire emerjensi kot? Manatau buat org Parit bukan Tjg Blanje je terkejut dan ada yg pengsan dengor lagu Wonder Pet dr mescit!

DKosongLapan berkata...

Salam CHor....
kekeke....kampong arwah ayoh awok tu CHor...... kalo ade le oghang Tg Blanje yang komplen...awok tau le sape oghang nye....tapi kalo jadi leee..... kekekeke... awok ghase takpe kot CHor...daghi mike tak kushyuk tu...baik mike ghentikan dulu anak mike tuuu...dibautnye die nyanyi lagi wonderpets ...jenoh mikeeee

wahida berkata...

hehehe...klaka sungguh!! nasib dia x nyanyi wonderpet kat mikrofon tu...wonderpet x pe lagi, kalau lagu lady gaga? hehehe...

makdara TERdiva berkata...

haha! kelakar la! takleh imejin kalau MDT kat tempat geng.. :P

sharouk berkata...

Yonye le nyanyi kan salah kan die kecik lagi. Ni orang beso yg renti semayang ni haru ni... ha ha Ngekek awok,

PUANSTOBERI berkata...

Salam Yob.
Mekasih la follow blog teman. iyer, mike org sg siput tp kg opah (arwah) kat kuale.
Ni mggu dpn nak balik sg siput le ni. Huii.. beh beh... :D

Slamat berkenei kenei la kite yer..

a.samad jaafar berkata...

ckLah@xiiinam> teman biase singgoh semayang kat situ..senang sbb tepi jalan je..

a.samad jaafar berkata...

Kak Halima yg dihormati> hihihi.. susoh nok bayangkan hati teman mase kejadian ta..berpeluh tengoh2 semayang dibuatnye...hihihi

a.samad jaafar berkata...

sharuok > mane ghope teman nok nyabokan..mun tampeinye nelalik die nyanyi..idok ke haghu..tp teman tawu dosa meghentikan semayang huhuhu..

a.samad jaafar berkata...

kakakku kakcik> anok teman yg soghang tu mmg gemo muat mende yg meghedang2..sabo je la teman hihihih

a.samad jaafar berkata...

gengku MDT> bile kenang balik mmg bulih gelok..tp mase kejadian teman ghase nok teghoyok

a.samad jaafar berkata...

rakan baghu PuanStoberi> bermule detik pekenalan kite yak..hihihi

a.samad jaafar berkata...

sahabatku D_08> ooo..mike asei situ engkohnye..teman semedang je nyinggoh kat semejid ta..

a.samad jaafar berkata...

wahida> seronok dikenang tp siksa mase kejadian..

a.samad jaafar berkata...

Abg Jonni> mase tu anok aku minat giler ngan citer wonder pets tu.. nyanyi lagu tuuu je dianya...

a.samad jaafar berkata...

sahabatku kelisa samudera> idok dpt teman bayangkan ape yg berlaku mun teman teghuihkan juge semayang teman ta..

a.samad jaafar berkata...

cikceriacorner>sebab dia budak..pahtu anak sendiri plk..kene la sabo...hihihi..

Aku Dan Teksi berkata...

Mungkin ya atau tidak,tak dapek den nak nolong yo,bukan kito yang menontokannyo.Tapi bagus juga kerana kito tak khusyuk semasa solat kerana gangguan

a.samad jaafar berkata...

sahabatku Aku dan Teksi.. harap2 tidak akan sy ulangi lg..

Fiqas berkata...

aduh yob, terkejut satu office tetiba sy gelak sakan...tak leh tahan la nk gelak..sakit perut duk gelak ni.. habis budak office sy bagi baca n3 ni.. satu office duk gelak ni...penat ketawa nih...

SINGALAUTMETRO berkata...

itu sebaik-sebaiknya untuk memulakan sesuatu yang baik secara baik. Allah Maha Mengetahui..

eMMe berkata...

yop...citer ni kelako ya amat...gelak2 baca nye...mr hub baca pun tak faham...tak leh nak bayangkan kalo awok ade ketika itu ....ngekek juge gamoknye, hehehe...org terakhir komen....hehehe...