Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Sabtu, 15 Januari 2011

Mad..Idop Kite Ghope Roda Kan..


Die memang oghang hebat. Hebat yaamat-amat. Hebat batang tubuhnye.. hebat labunnye.. hebat pangkatnye.. berguni duit gajinye. Jaghang beno aku dengor die ni sakit. Ke.. memang tak ade sakit kot.. Ghamei keme di sini yang kenei die.. Pengalaman keghoje ngan die lime nam kali memang bulih ngesohkan yang die memang hebat. Aku antaghe oghang yang kagum ngan die ni.. Betuii... Bijok-tegaih-bekarisma. Bini die macam datin-datin.. Kekadang labun deme macam songo sesikit, tapi manusie memang gitu la.. Bile ghase udoh 'tinggi'.. kekadang 'telepaih labun' la demenye yak.. Pade aku, itu biase.. Aku tetap ghase die baik.. bininye pun gitu. Keghete deme 4 bijik.. tapi dengornye ade nempoh Alphard pulok.. Nok buat koleksi gamoknye.. Handei ! Memang handei...

Satu petang... tetibe pulok die muntoh-muntoh.  Pahtu.. die sesok napaih.. makin lame makin teghuk. Ate.. bawok la di anoknye ke Sepita. Nampok macam udoh nok 'abih' kome.. Dokto ambik keputusan.. die mesti di'koma'kan.. mun idok, sesilap... tumpo die ta. Dia disohkan terkene jangkitan kuman yang seghiyes di paghu-paghu. Esoknye  die dibawok ke HKL... teghuih masuk ke ICU dienye. Usehe pakar-pakar di situ lah-lah bejaye.. Aku sempat ziaroh die di situ. Aku kabo ke bini die, usoh le ghiso kak... sebab die yang keme panggei Tuan tu 'kuat' oghangnye.. Idoknye lame.. cepat segonye.. kate di aku. Labun aku betui... Idok lame lepaih tu, die dibenorkan kuor Sepita. Udoh sehat kate di deme... Due tige minggu beghehat di ghumoh... die mole keghoje balik..

Tapi kemaghin, aku bejembong ngan anok buoh die. Katenye, Tuan udoh lame idok keghoje.. sakit.. Heghan la aku. Kate deme udoh sehat dienye. Ate, nok ngesohkan ceghite, aku ziaroh la die.

Sampei je ghumoh die, aku tengok ghumohnye bekedop-betutop ghapat. Tingkap pun idok dibuke. Sohhh je...  Keghete kat lamannye bedeghet, temasuk Alphard putih yang baghu  due bulan sampei ke ghumoh deme. Ate, yakin la aku... ade oghang dalam ghumoh tu.  Aku bagi le salam. Lambat juge baghu la salam aku disambut. Idok lame pahtu, kuor bininye. Tekejut aku kome... ghope bininye idok macam biase..(yang biasenye semedang begaye).. nampok sememeih je.. Daghi ayo muke bininye aku bulih bace, die mughung... Senyumnye tawor.

Aku idok dijemput masuk pun. Bininye kuor.. tutop pintu.. kunci pulok daghi luor. Suaminye  ade kat dalam, kate die. Keme duduk kat set jati yang memang ade kat luor ghumohnye. Ape ke heinye kak ?...

Suami kak ta memang pizikenye nampok sehat, Mad. Tapi jiwenye tengoh kaco.. (Ayo mate bininye mole nakung kat kelopak mate.. Aku tunduk nahan sebak..) Suami kak tu macam idok bulih teghime yang die tu sakit. Duduk dalam ghumoh tu.. macam gelisoh je.. Idok tawu nak belabun sepatoh pun. Ngelewor daghi dapo ke tengoh ghumoh, daghi tengoh ghumoh ke dapo... bepuloh-puloh kali... Die nok kuor.. nok pegi tepi jalan .. yo die langgor di keghete.. langgor di lori.. yo le aku mati.. kate suami kak tu.. Ate, mane bulih bior pintu idok bekunci. die udoh ghope oghang idok betui... Sume mende die udoh lupe.. temasukla semayang.. Mun idok disughuh, idok le die semayang.. Udoh lebih due bulan ghope gitunye.. Kak pun udoh pencen awei sebab nok nyage die.. Ke mane pun idok bulih bejalan Mad... Mun doh die macam itu, mane ghopenye nok bejalan yak Mad. 

Tekughung je la keme bedue dalam ghumoh ni. Anok keme yang due oghang tu belum abih belajo lagi. Tu haa.. Keghete putih yang baghu keme beli tu.. belum sempat kak meghase naik lagi.. tesadei gitu je laa.. Ghase macam tekughung dalam sangkor emaih Mad uiii.. Mun idok sehat juge suami akak tu dalam due tige bulan ni.. yo la die pencen awei juge.. Kawan-kawan pun makin haghi makin kughang betanye kabo. Yang idok pedulikan keme pun bukan sikit. Kamu yang idok ghope ghapat ngan die pulok yang datang nanye kabo.. Time kasih la Mad... Ni ghopenye yak Mad.. Mun tuhan nok nguboh nasib kite.. Sekelip mate je yak.. Abih ilang sumenye.. Duit segunung pun idok begune.. Kekadang akak pikio.. Bior takde duit aseikan badan  kite,  jiwe kite ni sehat..

Kakak tu idok bulih lagi nahan ayo matenye.. Aku pulok beghusehe setengoh mati menahan peghasaan.. Ghase sejuta keinsapan meghesap masuk ke jantung aku.... Ya Allah.. sembuhkanlah segera hamba Mu yang seorang ini.. Ternyate idup ini terlalu misteri...

Catatan bawah :
Dia dipercayai mengalami tahap kemurungan yang melampau. Barangkali die berasakan bahawa segala kehebatan dan kehormatannya telah hilang. Atau mungkin juga kesan daripada proses di'koma'kan yang begitu lama. Mengikut kata bomoh pula, dia terkena buatan orang yang cuba mengkhianatinya.. Kata aku, BOMOH TU MEMANG JAHAT !! Suka hati je menuduh yang bukan-bukan..

12 ulasan:

ckLah@xiiinam berkata...

Semoge dipertemukan penawornye sehabat mike itu.

SINGALAUTMETRO berkata...

saudaraku...ketika nyawa kita ditimbang Tuhan di atas katil hospital dan diberiNya kita mengunyah sakit dan penderitaan, barulah kita sedar bahawa kita sering lupa hidup ini sebenarnya roda. Ketika itu Tuhan menguji kita siapa kawan sejati, siapa saudara sebenarnya. Saya bercerita mengingatkan diri saya sebab saya melalui sama seperti nasib sahabat kita itu. Duit, kedudukan dan kemewahan hilang begitu sahaja. Tapi ingat saudaraku, Tuhan Maha Pengasih, maka diujiNya kita begitu sehingga ke tahap hujung nafas, masih diberiNya peluang untuk menghargai hidup yang dipinjamkanNya ini. Saat itu siapakah yang sudi meminjamkan duka dan tangisnya untuk kita? Semoga Allah memelihara semua saudara sebangsaku seagamaku, dengan perlindungan dan hidayah serta diberiNya peluang untuk menjadi hamba yang boleh berjasa dan berguna. salam

a.samad jaafar berkata...

ckLah@xiiinam : amin.. saya pun harap gitu.. kesiankan isterinya juga...

a.samad jaafar berkata...

singalautmetro : saya begitu tersentuh dgn ulasan yg dititipkan.. t kasih..moga saya akan sentiasa ingat..

kakcik berkata...

itu yang tok laki teman idok gemo jumpe ngan bomo - kang ade je oghang yang kene tuduh!

Apa2pun semoga 'abang' itu akan sembuh segera...

Fiqas berkata...

hidup kita mmg seperti roda, tuhan sentiasa menguji keimanan kita..
semoga teman yob tu cepat sembuh...amin

a.samad jaafar berkata...

kakakku kakcik : teman akui teman ketughun pawang..tp teman makin ilang pecaya ngan bomoh2 jaman ni..lain mcm deme ni..

a.samad jaafar berkata...

Fiqas yg dihormati : saya cukup terkesan dgn apa yg tuhan timpakan kepada kenalan saya yg seorang ini..moga kita semua tidak diuji dgn ujian yg tidak termampu kita hadapi..amin

kelisa_samudera berkata...

besornye kuasa Tuhan yak. sekejap aje udah duduk bawah. semoge Allah selamatkan kita semua.

eMMe berkata...

sedih baca kisah ni...yg kaya tak selamanye kaya kan, yg di atas tak selamanya di atas, kuasa Allah swt ke atas stiap kejadiannya...moga idop kite dirahmati Allah swt...

a.samad jaafar berkata...

sahabatku kelisa.. pengalaman ini terlalu menyentuh hati.. adakalanye kita terlupa akan hakikat kehidupan..

a.samad jaafar berkata...

sahabatku eMMe... kerana itulah kita diingatkan supaya apabila semakin kaya maka hendaklah semakin kuat bersedekah.. teman doakan semoga eMMe dan teman2 sentiasa di bawah keberkatan Allah...amin