Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Jumaat, 24 September 2010

PES BUK (FACEBOOK)..Diboliennye(ditelanjanginya) Kome Wehh...!!

Kepada teman-teman Facebook, maaf andai catatan ini mungkin menyinggung perasaan kalian. Bukan untuk menghina...tetapi atas dasar kasih dan sayang... lalu aku berpesan-pesan pada diriku... berpesan-pesan sesama insan.. menyatakan yang benar biarpun pahit menelannya... 
 
Sebelum aku menerei(try) bejinok-jinok dengan Pes Buk ni, memang aku tanye peghabih ngan kawan-kawan aku. Ape baik bughuknye. Jangan idok memasei.. Ando sudohnye nanti kome.. kate di aku. Dalam menyambung balik hubungan yang mungkin teputuih(putus), aku ngaku. Betui.. Bile udoh jumpe tu dapat la kite tawu pekembangan deme. Udoh kawin ke belum.. Udoh beghape anok kome.. Sehat ke idok kome... Keghoje mane... Duduk mane..  Hah !!.. udoh ceghei(cerai)..???  Ade pluang hihihi...  Eh ! Pasei ke situ pulok aku nih... Sori yak.. telepah cakap ! Tapi bile udoh lame-lame melayan Pes Buk ni, aku ghase lain macam pulak...

Memule(mula) aku ghase mcm tu bile satu haghi ade oghang pempuan( idok bulih sebut oghang betine.. maghoh dideme ) yang 'add' aku. Nok aku 'ignore' ghiso die tu kawan. Ate, aku ne jenih ilang ingatan.. Aku pun 'confirm' kan la. Pahtu mule die nganto gambo yang bukan2... idok ditengok kot die kecik ati pulok hihihi.. Gambo lepah mandi pun nok bagi aku ke ? Ghaban(sikap tak senonoh) betui... Gambo mandi kat ayo teghojun pakei t shirt putih yg lekat2 kat badan pun nok aku tengok ke ?... Berbayanggg je aksesori die.. Caghik(carik) iman aku yang setebei kulit bawang tuh.. Teghuih aku delete name die. Sebelum tu aku cek balik profile die. Janda ghopenye... Die 'dapat' aku melalui Pes Buk kawan aku. Aku menung mikionye.. Apa pasei deme sanggup buat gitu pade aku insan yang lemoh ini..? Hihihihi.. Udoh ghosok(rosak) beno ke oghang kite ni ?  

Aku tengok ke 'Wall' aku... lagi sekali aku ghase lain macam. Aku mule libang libu - ghimah -  ghenyang - getek bile nengok satu-satu. Yang jantan ade yang gemo cakap yang meghedang-ghedang. Ade yang mencaghut. Ada yang ngabo benda yang idok patut dikabo kat Pes Buk.  Eh..  Deme tawu ke idok yang ape yang deme tulih dibace di oghang. Idok la aku nok cakap ape deme tulih... kome pun mesti ade tenampok mende-mende yang aku labun ni. Ngape deme ni ?

Yang pempuan pulok lain ceghitenye. Udoh tue tapi pakei name yang macam bebudok mude.. Manje la... Cute la.. love bite non stop pun ade !! Macam peghasan beno pulok. Kelaei (kelahi) ngan boipren(boy friend) pun nok kabo kat oghang ke ? Macam nok iklan dighi je.. Agoknye maksud deme gini.."Aku ni doh kaco(tidak berbaik) ngan boipren aku.. sape-sape yang nok masok jaghum(jarum) .. meh le.." Ntoh... pade aku.. macam mughahan(murahan)  sangat la. Ghamei yang pakei tudung mase keghoje/belajo.. diluo(luar) beghongih(tak pakai tudung).. Pahtu letak la gambo kat 'profile'... mintok oghang komen... Cantik tak ? Nok muntoh kekadang.. Ade jugok yang tulih ayat-ayat cinte asmara kat 'Wall' boipren la kot. Menayang boipren pulok macam belawan-lawan. Kadang-kadang ngalohkan oghang yang doh kawin. Haii...Idok ke deme malu.. Idok ke deme tawu yang oghang getek macenye...? Ato... Hanye aku yang ghase macam tu ??? 

Sume yang aku katekan tadi sebenonye menelanjangkan kebughukan kite. Elok-elok oghang idok tawu jadi tawu. Ade yang dulu dihormati kini udoh jadi sebaliknye. Kan ke ghugi(rugi) tu..Tapi aku ngaku... bukan sume yang gitu. Ade yang baguih. Kadang-kadang meletokkan maklumat yang baghu pade kite. Ade yang cukup matang dan bijok. Seghonok kite mace komen-komen ato catatan deme. Kite pun bangge jadi kawan deme. Pade deme-deme ni.. patut beno la aku kalungkan penghargaan dan pujian. Pade yang udoh tesilap tu elok sangat la beghuboh. Untuk kome juge... 

Dan akhirnye, segale ghimah - libung libu - ghenyang- getek itu membawok aku ke  sini.. di blog yang kome bace ni la... Lalu aku jumpe teman-teman yang baghu... Time kaseh kome...


8 ulasan:

DKosongLapan berkata...

elehhh...ke mike seghonok Chor????.......err..takde ke ghase ape2 nengok gambo mak jan tu??? kekekeke

tinuj berkata...

Salam yop,

Memole teman berjinak dengan fb seghonok juge sampei kat blog teman tinggeikan, lepaih tu teman tengok dah mole nak mengaghut jejaghang beno teman mukaknye. Kalo ade yang pentin baghu teman respon.

a.samad jaafar berkata...

D_08...ghahsie hihihi..
Tinuj..kite tebalik..teman fb dulu pahtu blog..teman masih btangguh nok hubungi mike melalui e mail nih..hmmm..

amalhaj berkata...

seghonok bebeno yer mike nengok gambor camtuh? yg terbeghogih kan melambak maner? mike ngelewor ler kat pekan besor semedang jer mike boleh nampak. kalo dlm fb gambor jer tp kalo semedang ngelewor boleh nengok yg betui2.....

a.samad jaafar berkata...

amalhaj..t kasih sudi nengok blog teman.. ye.ye..nanti teman kuor bando nengok kan he nye..kene bawok tuale good moning selei yak..buat ngelap ayo lio hihihi..

tinuj berkata...

yop,

Teman dah negor mike dalam Fb, sile semak. Teman nak mintak mike jadi kawan teman. Teman mintak ijin dulu le. Dak sesame kite asei kuale ade bende nak teman tanye/labun.

kelisa_samudera berkata...

saloh satu kawan blog awak skang ni kamu le. selamat berkenalan samad. kamu duk kuale ke? senang2 jom le ngeteh.

a.samad jaafar berkata...

Tinuj : T kasih sebab sudi bekenei ngan teman yang hine dine ni..
Kelisa : Teman idok nampok mike pun kat FB teman..ntoh2 mike te'add' samad di Uganda kot hihihih..