Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Rabu, 15 September 2010

Syabas Ameno (UMNO) Kg ku..Banyok lagi tanoh lesen tu..Ghampah la lagi !!!

Lepah semayang Isyak pade malam ghaye, teghuih aku ngale ke Kg Batu Jagho di ulu kampong aku. Hajat ati nok jumpe kawan lame, Mizi Deghih. Die ni tok siak. Melopat die bile nengok aku tecogok di laman ghumoh die. Keme salam. Die genggam kemah2 tangan aku. Pahtu peluk2 macam le udoh bejaman idok jumpe. Langkoh pingkoh kawan aku tu nyiapkan kui nyeghang ayo nok buat tie katanye. Idok la aku gemo dilayan ghupe itu. Jenuh aku ngabokan..usoh sesusoh. Idok dihajabnye. Ghiuh Mizi manggei anok2 die. Dikabonye kat deme kununnye aku la kawan baik die. Aku nyongien je la..

Keme ceghite macam2. Lepah satu-satu. Aku nanye juge he kekawan yang udoh lame idok jumpe. Ade yang beghuboh idupnye, ade yang gitu-gitu juge. Kate Mizi, idup oghang kampong le nih kighe nasib baik sebab ghege getoh doh mehei. Sekilo 4 ghenggit 4 kupang. Aku numpang seghonok nengonye sebab aku memang senang teghase ngan susoh oghang kampung. Tapi bile aku tanye he politik, tetiba muke itamnye tamboh legam...

Muke Mizi jadi jiebek. Macam nok teghoyok aku tengok die. Kanjei pulok aku dibuatnye...ape pasei ni ?  Kate di Mizi, die sedih ghalat sesangat sebab idok daye petahankan tanoh lesen peninggalan arwoh tok die daghi dighampah puok2 Ameno di kampung tu. Tanoh tu tok die usehe sejok 40 taun dulu. Satnike pokok buoh udoh beso. Setengohnye udoh ditanam ngan getoh projek tanam semule. Die idok peghonoh mih mayo duit lesen tanoh tu. Yang sedihnye, die baru tawu mase nok mayo duit lesen taun ni. Tepudo muke die bile keghani pejabat tanoh kate yang duit lesen udoh oghang bayo. Tanoh tu pun bukan name tok die lagi. Baghu tuko..kate kaghani tu. Ade lapan name. Bile Mizi nok tawu name2 tu, idok dibagi dikeghani tu. Tanoh lain yang telibat ye lah tanoh arwoh Pak Amid. Sepanjang jalan balik ke kampong die teghoyok. Die ghase besaloh pada arwoh tok die ghase besaloh pade pok2 sedaghe die yang amanohkan die nyage tanoh tu. Ape nok dijawab kat deme nanti ? Tapi Mizi tawu sape punye keghoje..

Die teghuih ke ghumoh tok ketue. Senang beno tok ketue nyawab.."Hah..sokong le PAH lagi !". Ngimbo le Mizi. Dimaki2nye tok ketue tu. Ilang hormat die pade oghang tue tu. Nyemah idok dihempoknye tok ketue tu. Die bulih tahan sabo lagi ! Die pegi pulok jumpe Tok Pengulu di Kaghei. Die nok sohkan he tu. Tok Pengulu ngaku. Memang die pun telibat tapi kununnye idok tawu itu ade tuannye. Sekali lagi Mizi ngamok. Lecoh muke Tok Pengulu dimakinye. Pudo juge muke Tok Pengulu. Ate, oghang saloh yak..mane beghani die nok melawan. Mizi ugut nok dibakonye pejabat pengulu tu mase tu juge mun Tok Pengulu idok beghitawu sape yang ngambik tanoh lesen arwoh toknye. Bile Mizi dapat senaghei nama tu, ngeleto tangan die nahan maghoh. Die idok ghalat sangat kalo tanoh tu dapat ke oghang susoh. Ini idok..

Tanoh arwoh tok Mizi dipecoh pade 8 lot. Antaghe deme yang  dapat, Tok Ketue kampong, bini Ketue Kampong, bini Tok Pengulu sendighi, setiausehe Ameno kampung, Bendahaghi Ameno kampong, bini Bendahaghi Ameno tu, anok Bendahaghi Ameno kampong  ngan Ketua Wanita Ameno kampong. Selain tanoh tu, ade 34 lot lagi yang sume diperait dipuok2 Ameno yang agok ceghodik di kampong tu (Banyoknye yang nyokong memang 'kughang' ceghodik. Bukan nok ngate tapi itulah hakikatnye..sungguh ! Buktinye, setieusehe die pun idok lanco membace..Yang nulih sughat sume Tok Ketue. Die tukang sain je) Dalam 34 lot yang lain tu, name yang disebut tadi masih dapat lagi. Fuuiih..Hebat kan Ameno nih ?

Aku balik malam tu ngan ati yang amat2 sedih. Ngape sampei gitu kejam ?. Ngape yang idok ade tanoh idok dibeghi ? Ngape yang pakei ghete mecerdih dapat sampei 3 lot ? Ngape ade yang dapat2 teghuih juei untuk dapat duit ? Ngape...nape..ngape...??? Sesok dade aku. Esoknye aku melawat tempat tu. Aku tengok tanoh tu udoh disodok jadi teghang. Sedih aku nengok pokok2 getoh baye2 pehe telonggok nunggu dibako. Mungkin kalo  arwoh Tok Mizi masih idup, die mungkin duduk teghoyok ditempat yang aku pijok pagi tu. Ati aku menjeghit..Syabas Ameno kampongku..Banyok lagi tanoh lesen tu..Ghampah la lagi !!!!!  BANGSAT...!!!!!

3 ulasan:

tinuj berkata...

Salam yop,

Ngape mike maghah beno kat UMNO tu yop.... UMNO tu baguih, kot oghang yang menjalankan atasnamaumno tu yang haprak. Maghah di deme yop tak sio deme ngelih blog mikeni kang. Teman ngabokan je... keh...keh...keh..

DKosongLapan berkata...

kekekkeke....
kite same kem ghase nye niii....

moh ghedekan (Redakan) maghah mike ke blog awok...

Ceghite Malam

amalhaj berkata...

umNO tuh memang gitu ker? sbb kat tempat teman ader juge ceghiter cam mengkome nih...