Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Khamis, 4 November 2010

Keghane Maghoh ( Kerana Marah) ...

Ceghite kali ni ntoh betui ke idok ... ntoh le kome...sebab mende jadi ni jaman aku kecik lagi. Mane la aku bulih ingat. Ceghite ni jadi di kampung aku la... Kampung errr... Deme la yang ceghite kat aku. Kate deme betui... Ate, aku pun kene kate betui juge ke haa ? Name yang telibat aku tuko yak... Ape-ape pun.. kome jadikan la ceghite ni sebagei iktibor... Gini kesohnye...

Ghumoh Pak Umo memang jauh daghi ghumoh oghang lain di kampung aku. Pak Umo ni ade anok tige oghang. Jantan due... pempuan soghang. Bini Pak Umo udoh ninggei(meninggal dunia) lame doh. Ate, Pak Umo la yang mesokan(besarkan) anoknye tu. Uisskk... sayang bebeno Pak Umo kan anoknye kome. Dengor ceghite oghang... ape mende pun yang anoknye nok.. dibaginye sesaje. Sebab anok juge le.. Pak Umo idok sio(mahu/ingin)nye kawein lagi.

Satu haghi Pak Umo pegi kendughi(kenduri) kawein di mane ntoh... Ditinggeinye la anoknye di ghumoh. Pak Umo ghase, anok pempuan nye tu bulih jage adik-adiknye . Ate... adat bebudok kan.. bile bapok tak ade..eerrmm... ingke(naik tocang) la deme yak... Keme mase bebudok dedulu gemo main dango kome... Keme main masok-masok la.. main bejuei beli la.. main kawein-kawein la ( tang ni aku gemo kome ...hohoho)... main mok-mok la.. memacam. Tapi due anok jantan Pak Umo ni ditampeinye cube test main masok jawi kome... Masok jawiii...alaa..bersunat la..besunat.. tawu kan ?

Ate..macam oghang masok jawi betui-betui... si abang sughuh la adiknye mandi kat sungei. Mandi lame-lame yak..sampei kecut 'mende' tu.. kate si abang. Mentaghe(sementara) tunggu adiknye mandi, si abang ke kedei meli piso(pisau) reza(razor). Udoh beli.. die balik ke sungei.  Die panggei adiknye naik ke tebing... cek.. udoh kecut ke belum. Belum lagi. Adik teghojun(terjun) lagi ke sungei. Adik mandi lagi.. Patuh betui pulok adik die ni.. Agok lame sikit die sughuh adiknye balik ke dango(pondok mainan) yang deme buat idok jauh daghi ghumoh deme. Piso udoh siap. Kain balut pun standby... Abang kabo kat adik.. usoh takut... macam kene gigit semut je.. Adik patuh .. ate bebudok yak... 

Abang sughuh adik duduk... kobok(buka) kangkang luah-luah(luas-luas)...Abang sughuh(suruh) adik pejam mate... Abang taghik muncung 'mende' tu kuat-kuat. Abang ambik piso...cek lagi.. picit-picit takut tekeghat(terpotong) yang tak patut dikeghat.. semue ok.. abang yakin. Abang cekoh(ambil) piso dan teghuih(terus) keghat muncung 'mende' tu... sekali tekan teghuih putuih(putus). Adik melompat sakit.. Adik tengok daghoh(darah) keluo kat 'mende' tu.. adik mole nyeghit(menjerit)... adik ngobok(menangis) kuat-kuat... Abang pujuk adik tapi idok dihajab(dipeduli) di adiknye. Abang jadi takut. Mase tengoh kelang kelibut(kelam kabut) itu la Pak Umo balik. Adik beghambat dapatkan Pak Umo. Pak Umo tekejut tengok kangkang adik megheco(meleleh dengan banyak) daghoh. Adik udoh kene sunat ???? Adik cakap abang yang buat. Pak Umo nyelap(marah tanpa kawalan) !! Pak Umo capei ghantin(ranting) kayu baye ibu jaghi... neghokam(menerpa) ke abang. Abang dipukui bekali-kali... Abang ngelupo..abang nyeghit mintok tolong... Pak Umo betui-betui nyelap... Abang mintok ampun tapi Pak Umo idok peduli. Tibe-tibe Pak Umo tolak abang sekuat ati. Abang melayang ngale ke batu tiang ghumoh deme... Kepala abang teghempah(terhempas) kuat. Abang teghuih kaku... Abang meninggei !!! Pak Umo tengok abang.... Pak Umo pengsan...

   

10 ulasan:

kakcik berkata...

Salam Yop...

ate sebab ngikutkan napsu maghoh.. anok beghanok abih... :(

eMMe berkata...

ala, ade sambungan kan yop.....ape jadi pas tu?
jeng..jeng..jeng..saspen laa citer dia..berdebar2 nak tau kesudahan, hehehehe....kelakar la budak2 zaman dulu, sunat betul2 tu..ilang akal ape, hihihih...

kelisa_samudera berkata...

haduihhh. ngilu awok dengornye.

makdara TERdiva berkata...

hoh! sadisnya..
tak sabo nak tggu klimaks! :D

MOH KEMBARA berkata...

Salam Yob Samad, ni thriller ke black comedy ni Yob? Ater itu ler rupenyer kreatif nyer bebudok dulu2.

Jank berkata...

sadis cite nih yop

anjang berkata...

best cerite ni mad...terkesima aku kejap...

Mamamat berkata...

Salam Mad
Huh mike punye ceghite lagi hebat. Seghio teman macenye. Temanpun ade ceghite, tapi takle sehebat ceghite mike.
1. Mase sekolah ghendah .. teman tindik tinge kawan dalam kelaih guna jangke lukih je. Due tige oghang pegang tingenye .. letak ataih meja. Teman hentak jangke lukih tu kat cuping tingenye .. patahkan lidi dalam setengah inci dan masukkan lidi tu dalam lubang yang telah ditindik tadi. Dapat sekupang upah nindik
2. Kat ghumah tok teman .. teman gunting ghambut adik sedaghe teman. Pakei gunting kain. Tajam ya amat. Maklumle gunting baghu beli. Mase nak buatkan sekbennye, teman tegunting sikit cuping tinge bahagian bawah. Teghoyak dia wehh. Jenuh opah teman ngelap daghahnye. Tok teman pule malun teman. Tak tahule beghape kali teman kene piap. Ghempit sebat usah ceghitele. Yang teman tahu malam itu teman tido dalam keadaan badan diikat dekat pokok ghambutan yang ade kongge ...
Alfatihah untuk arwah opah dan tok teman ..

KAYUAPI berkata...

ha,ha,ha, kelako beno kome ni semue!!

a.samad jaafar berkata...

kepada semua pembaca cerita ini.. nanti akan ada penjelasan dlm N3 terbaru saya..