Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Ahad, 7 November 2010

Sedikit Penjelasan Tentang Cerite "Keghane Maghoh..)

Berhampiran Pekan Karai
Bagi N3 aku yang betajuk "Keghane Maghoh.." tu , sebenonye mase aku nulih.. (err.. naip sebenonye..) aku sendighi ghase ye tak ye je ceghite tu.  Ate.. semalam telanjo aku ke Ipoh mencaghi buku-buku yang bulih aku bace.. aku lajok teghuih ngale ke kampung. Tido kat ghumoh aboh  aku... Pagi esoknye aku cekoh(ambil) motu aboh.. aku pun pegi ke ghumoh Pak Umo. Pak Umo udoh ninggei 4 tawun lepaih. Anoknye yang kene sunat tu la yang tinggei kat situ. Aku jumpe jighan deme.. aku tanye kesoh main-main masok jawi tu.. Betui katenye.. Tanye lagi jighan lain.. Betui juge katenye. Nok tanye empunye dighi.. melampo la yak.. Balik aku tanye aboh ngan kakok. Kakok aku ngilei beso.. Memang le katenye.. Ate.. Ngape nanye lepaih ke situ kamu Mad..? tanyenye aku balik hihihi... Aku cume nokkan kepastian...

Ape yang buat aku terkedu yelah... kesoh tu sebenonye lebih menyedihkan... Aku ni sensetip kome.. macam nok beghayo pulok mate aku mase nengorkan kesohnye..hmmm... Cukup la aku kabo kat sini.. ghopenye, mase kejadian tu... telebih potong kome.. Banyok mane lebihnye idok la aku tawu... Kene la selok sendighi kain adiknye tu... Tapi idok le tegamok pulok aku walo pun aku peghonoh same-same keghoje kilang Dunlopilo kat Sg. Siput ngan die satu mase dulu... Memang peghonoh bekawan ngan aku pun.. Tapi oghang kampung pecaye... kesan kejadian itulah, bininye laghi tinggeikan die selepaih bebeghape bulan je deme kawin. Sedih dibuatnye kome... Ghat(setakat)  itu je la aku ceghite yak... Maknenye, ceghite tu idok ade la sambunganyee.....

***********************************
Nok Labun Lain Sikit Yak...

Tengoh haghi semalam aku sempat juge semayang Jumaat kat mesejid kampung. Bahagie beno dapat jumpe bebeghape oghang tue yang masih 'ade'... Dapat pelok-pelok deme... belabun lebih kughang... Aku tawu... Deme beghase dihargei bile aku buat gitu. Memang pun aku sayang oghang-oghang tue kome... Kadang-kadang aku betui-betui behaghap bio la Allah panjangkan umo deme... Aku ghase kehilangan yaamat-amat bile soghang demi soghang 'ilang' di mata aku. 

Pahtu... baghu la aku jumpe sahabat-sahabat kampong yang memang nunggu aku kat berenda mesejid. Deme macam aku juge kome... suke ceghite he kesoh-kesoh keme mase bebudok dulu... Kate di deme, aku ni bulih tahan juge nakeinye mase bebudok dulu... ye la kot hihihi... Deme ngingatkan aku banyok mende yang aku udoh lupe... Mungkin juge akan aku ceghite dalam blog ni nanti... Ade yang suke... idok kughang juge yang bulih buat aku teghoyok(nangis) ... Gamoknye, itu le yang kite panggei 'hidup' yak...

Sebelum balik aku ngan ghase bangge telampo... ngabo ke deme yang aku ade blog sendighi... errr... idok ke melampo namenye tu kome ??... Aku kabo ke deme, aku ade nulih he-he(hal-hal) kampong... Aku juge mintok ijin deme kalo lepaih ni name ato ceghite melibatkan deme pun aku tulih dalam blog aku ni... Ghopenye deme seghonok bebeno kome... Siap cakap kat aku... balik lain kali kite belabun lagi... kite ingat balik ceghite kite dedulu.. kate di deme. Tapi... deme bukan bulih bace pun.. mane deme ceghokoh(ada) komputer. Kat kampong aku sekaghang ni... talipon pun udoh ando(musnah/tidak boleh digunakan) kome... Kabel talipon habih dikeghojekan di penagih dadoh. Ate... kan ke bale juge namenye ni... Tak pe la kome.. aku tido dulu yak !

9 ulasan:

tinuj berkata...

Salam Mad,

Ngape balik kualenye soh aje, teman beghulang alik ke Kualenye aghi Jemaat dan Sabtu kemaghin. Kalo ade kesempatan boleh same2 minum yangat mun setegok due. Pase hei senjate oghang jantan yang mike ceghitetu jangan buat pasei teramat pentinnye jage le bebaik. Ate gamak teman yang manyak keh (kes) ceghei beghei sebab di mende itu ke!(nopok dade tanye le deme).

kakyong berkata...

sonoknya ade kwn2 leh imbas kenangan lelama.. kakyong ni kawan masa zaman anak2 seme dah jauh bertebaran.. maklum le anak askor...

makdara TERdiva berkata...

kt kg skrg ni [teluk itan ] sy x de kawan2..kwn2 sy ramai kt pahang & selangor..so.. :(

Cikgooden (Selumbar Emas). berkata...

aduiiii...samad wei...cuba baca cerita kamu...jenuh nak memahamnya..ketara ke kole beno ayat kamu samad...maaf...

eMMe berkata...

Yop Mad, mmg ni lah jalan nye kalo nak balik Kg nenek belah mak awok...ni lah sebahagian tinggalan sejarah kan..kan....Pekan Karai...

a.samad jaafar berkata...

TinuJ : Teman balik kejap je sebab raya haji nok balik lagi.. Bulan 12 nok sunatkan anok.. jemputlah.. 5hb 12..

a.samad jaafar berkata...

Kakyong : Anok askar banyok pengalaman kan.. abang teman yg tua keghoje askar tu yg teman tawu sangat tu

a.samad jaafar berkata...

Din : T kasih .. sudi bace pun ok.. aku nulih suka2 je...

kelisa_samudera berkata...

oghang cakap kalo sape2 koje & duduk kat kuale, deme tak mau pindah tempat lain dah. bile tanye nape, deme pun tak tau nape taknak pindah tempat lain.

awok skang udah ghase macam gitu...