Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Selasa, 2 November 2010

Panduan Memilih Pasangan ..???

Ghasenye, udoh due haghi aku idok keluo ceghite baghu yak... Busy ke ape kome kate tu... Betui la kot..sebok ! Ate.. bile ade keghoje, kene le siapkan keghoje dulu kan.. Idok la tegamok aku nok tinggeikan keghoje  sebabkan blog ni kome.. yang dulu didulukan.. yang kendian bulih le dikendian kendian kan yak.. Aku kan ape kome.. aku tak ndok la bile keghoje idok bulih siap.. blog pun nok dimaghoh.. siannnn blog kan.. Aku sayang blog ni kome.. tu yang aku tak ndok maghoh-maghohkan die... Lagi satu pekaghe.. aku tepeghasan.. bebeghape enteri aku sebelum ne pakei loghat Peghok sesaje.. Ate, kali ni yo le aku pakei bahase 'biase' pulak la komee..yak ! ermm...Bahase satandad la kot...
                             ************************
Baru-baru ini aku terbaca sebuah artikel tentang hasil kajian seorang pakar psikologi dari University of Michigan, iaitu Dr. Robert Zajonc. Konon ceritanya, beliau telah mengesahkan bahawa kepercayaan lama orang-orang tua yang mengatakan bahawa pasangan suami isteri yang memliliki wajah serupa atau hampir-hampir seiras bakal mempunyai jodoh yang panjang dan bahagia itu adalah benar. Hasil kajiannya juga menunjukkan, pasangan yang menjalinkan hubungan dalam tempoh yang lama juga dilihat semakin mirip antara satu sama lain dari semasa ke semasa. Menurut Dr. Robert Zajonc, kemungkinan penyebab kepada perubahan wajah ini adalah akibat perkongsian diet yang sama, faktor georafi atau  persekitaran dan empati atau kepercayaan menyelami dan memahami perasaan pasangan masing-masing. 


Persoalannya, bagaimana pula dengan pasangan suami isteri yang dilihat tidak memiliki persamaan wajah, apakah mereka ini boleh dibuktikan sebagai tidak bahagia dan tidak punya jodoh yang panjang ?. Barangkali bagi mempertahankan kajian Dr. Robet Zajonz, seorang pakar psikiatri iaitu Dr. Adeoye Oyewole mengatakan bahawa maksud mirip itu bukan hanya pada paras rupa. Mirip juga dimaksudkan dari segi psikologi dan personaliti pasangan terbabit. Pulak...!!!


Menurut pandangan Dr. Samad pula, faktor kebahagiaan dan keutuhan sesebuah perkahwinan itu errrr... errrr.... gini.. errr.. apa tuh ? ...errr... KOME TOLONG JAWABKAN LA YAK... aku nok laghi ni.. hohohohohoho..... babaiiii.....


17 ulasan:

tinuj berkata...

Yop Mad,

Jodoh pertemuan di tangan tuhan, Kalo dapat yang elok tu Alhamdulillah le, takde konkang-kongkan dalam ghomah tangge. Jenoh juge ghaban teben nak caghi wajah yang same, 1:1000 mungkin ade. Yang mudah nye kawin banyak senang le nak milihnye lepaih satu,satu. Ate.. mike nak nambahke DR.SAMAD

Lya Colours berkata...

haha awat plak dr. samad larik ni

jedi berkata...

owh....gitu pulok

eMMe berkata...

nok laghi kemana tu yop~ dah elok2 jadi Dr Samad, lari plak, hahahahha~ mike tgk awok dgn laki awok ade iras2 tak? Dr tolong le jgn lari, jwp le...hehehehe....

mE ade tag yop tau~ jwp jgn tak jwp, jg larikkk tu penting, hihihihi..

makdara TERdiva berkata...

teori dr tu langsung x leh pakai..huhu
dulu punyela ramai org ckp muka saya dgn mr. X seiras..boleh kekal jodoh sampai mati..cehhh! at last terlungkup jugak ditengah jalan..haishhhh!

kelisa_samudera berkata...

kadang2 betui jugak. ada anak angkat yg dibela dari kecik, dah besor muka jadi sebijik macam ibu angkat. kira seiras la tu kut. hehe

a.samad jaafar berkata...

TinuJ : kawein bebanyok yak.. baguih idea tu..hihihi

a.samad jaafar berkata...

Lya : laghi sebab idok tawu ndok nyawabnye weih..

a.samad jaafar berkata...

Jedi : Jgn pecaya sgt.. ntah ntah idok kan ....

a.samad jaafar berkata...

eMMe ; jawapannye ... betul. mcm adik beradik.. doalah moga kajian itu betul...amin

a.samad jaafar berkata...

MDT : Errr...errr.. x betui ke ??? aku ngan oghang ghumoh beza dalam semua pekaghe.. terutama fizikal laaa hihihhi..

MOH KEMBARA berkata...

Salam Yob, pd pandangan Dr Yong Limah ni, mirip keserasian ni berlaku sbb doh lama dok dgn pasangan memasing jd terikut dgn perangai dan fe'el pasangan, tu jd kate cam serupe.Jd teman slalu dok asing dgn org rumoh, perangai tak same...tp masih serasi...isyyy penin kajian teman ni...nak gi jalan-jalan jap...

a.samad jaafar berkata...

Kelisa : Ada yg suntik utk keluarkan susu badab utk susukan anak angkat kan.. mungkin itu salah satu faktor yg menyebabkan muka jadi seiras tu.. errr...suami yg terminum susu badan pun bulih seiras jgk kot kahkahkahkah...

tinuj berkata...

Yop mat,

Letih le mike yop ngeluwokan soalan peghangkap tu, lepaih soghang,soghang nak nyawabnye. Kalo ghope ini tak gune ade phd, keh...keh..kehh.

a.samad jaafar berkata...

Dr Yong Limah : Awok ngan oghang ghumoh bebeze hampir 100 peghatuih.. tapi setakat ni alhamdulillah le...

a.samad jaafar berkata...

TinuJ : yo lantoknye le deme meghi komen.. teman intei daghi jauh je ni.. hihihi

Solihin Zubir berkata...

hehe.. betul.. ramai yg ckp kalau psgn muka seiras, jodohnya pnjg..
tp rahsia yg sebenar ialah bercinta kerana Allah..
tol x ustaz samad? :D