Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Isnin, 22 November 2010

Mad.. Ayoh Aku Ilang..!!

Sepol call aku ngabokan yang ayohnye ilang. Ghiso beno ghope bunyi labunnye. Aku pulok jadi libang libu. Mane gayenye aku nok nolong si Sepol ni ??. Ayoh Sepol kighe udoh tue juge la.. tobien tak tobien.. udoh 80 doh la umonye kome. Tapi die belum nyanyuk. Sehat yaamat mun dinilei daghi umonye tu. Ngelewo ghate kampung ngan motu kapcainye. Kuat lagi. Tetiap waktu ke semejid dienye. Tapi.. tu laa.. Malam tu idok die balik-balik ke ghumoh sejak isak. Mane pulok menyongkiet oghang tue ta.. 

Meghate Sabak Bernam oghang mencaghi, idok juge jumpe. Kabo di oghang semejid, die balik teghuih lepaih semayang. Idok pulok die ade ngabo yang die nok bertandang ke mane-mane. Lagipun, die bukan gemo menyinggoh idok tentu hale. Idok peghonok dibuatnye kome. Jenuh menunggu dan nyaghi sampei ke pukui 2 pagi.. lah-lah deme buat keputusan.. repot ke polih. Polih pun merawoun menghate juge. Idok juge deme jumpe. Nampoknye kome.. soh la Pak Mail ayoh si Sepol ilang. Huii..ghato betui oghang tue nih. 

Esoknye pun Pak Mail idok balik. Esoknye lagi pun seghope. Deme udoh mole mace Yassin. Ghamei-ghamei semayang ajat. Mintok betui-betui kat tuhan.. yo la oghang tue ni dapat jumpe balik. Mun idup yo la sehat dienye. mun udoh  'tak ade' yo la jumpe mayatnye. Anok beghanok, sedaghe maghe sume udoh teghoyok kome. Memang deme nampoknye udoh putuih ase.. Oghang lain pun udoh mati akei belake.. Mane pulok Pak Mail ni..??? 

Malam ketige... datang sebuoh 4x4 Storm warne kuning ke ghumoh Pak Mail. Deme tengok belakang Storm tu ade motu Pak Mail. Pahtu, Pak Mail keluo. Monyukkk je ghopenye. Nampok jelepeik juge die. Huiiihh... deme adik beghadik lagi kuat teghoyoknye kome. Tapi gilor ni deme teghoyok sebab syukor la.. bukan sebab sedih ayoh deme tu balik..  hihihi.. Apa yang jadi sebenor ??? Pak Mail.. ooo.. Pak Mail...ape  ceghite..?


Labun Pak Mail..
Ate.. macam biase le kome. Lepaih je aku semayang isak.. cekoh motu.. balik la akunye. Tapi ape baatannye ntoh la kome.. idok aku jumpe simpang ke ghumoh. Aku pun heghan juge.. ape pasei lambat beno nok sampei ke ghumoh ni.. Lameee.. aku jalan ngan motu tu.. Aku peghasan juge.. aku macam nampok pekan.. Tapi aku nonong je.. idok tepikio nok beghenti... Sedor-sedor udoh ngikut jalan beso. Aku nok musing ke belakang tapi macam mane ntoh... isskk.. idok gheti aku ngabo ke kome ahh.. Aku negok je.. Letih badan usoh labun la.. Badan ghase makin lame makin sejok. Aku tawu.. memang udoh nok ke pagi. Sampei satu tempat.. motu aku mati sendighi.. Ngusung motu la akunye. Ade oghang lalu.. ditanyenye aku.. apa pasei ngan motu.. die la cek motu tu. Ghopenye habih minyok. Ate.. baguih pulok oghang tu.. disughuhnye aku tunggu. Die nok tolong belikan minyok katenye. Mase die ngisik minyok tu aku tanye.. ni kat mane ni ncik.. Kapor katenye.. Terkejut aku.. Ape pasei lepaih ke sini aku ni ???


Idok pulok ditanyenye aku nok ke mane. Die nok cepat ke semejid semayang suboh katenye. Aku setat motu.. jalan lagi la akunye.. Aku pelik.. macam mane aku bulih jalan macam itu punye jauh.. Sabak Bernam ke Kapar.. jauhhh... Aku idok makan sekumit pun. Sampei mane-mane semejid aku singgoh. Aku minum je ayo paip.. aku tido dalam semejid. Aku idok tawu kan haghi pun. Yang aku tawu.. ilang letih.. setat motu.. jalannn.. Doh nok senje tu.. aku lalu kat satu simpang.. idok sempat beret.. aku tutuh tepi keghete tu laa (Storm kuning). Nyeghangkang aku masuk masok paghit kome.. Kelam kabut oghang dalam keghete tu nolong aku. Mujor aku idok ape-ape yak.. Derebar keghete tu tanye.. ghumoh aku kat mane.. aku kabo laa.. kat Sabak Bernam.. Tekejut yaamat-amat die.. katenye.. jauh beno pakcik jalan.. ni kat Klang ni pakcik !!! Aku diam je.. Mane aku tawu.. Diangkatnye motu aku ke belakang keghetenye.. Yo saye anto pakcik balik ye, katenye.. Tu yang dapat balik ke ghumoh ni.. hiiiii.. heghan aku kome....


OOOoo.. gituuu.. Ini ceghite betui kome. Sumpah !. Jadinye pertengohan tawun ni la.. Cukup misteri. Macam mane Pak Mail yang beghumo 80-an tu bulih bemotu sejauh itu. Mujor juge die belanggo ngan Storm tu.. mun idok.. mau lepaih ke Mekah oghang tue tu yak. ..hiiihii.. Ghopenye, kalo nok sesat...idok payoh nunggu meghayo dalam utan yak.. Tapi.. sejok haghi itu la.. Pak Mail ternyate mendapat penyakit baghu.. PELUPE..!!! Mungkin haghi tu la permulaan bagi sakit lupenye itu.. wallahhu'alam..

29 ulasan:

kakcik berkata...

Salam Yop...

senok peghut teman mace pasei sesat sampei ke Mekah! :)

eMMe berkata...

sian pak mail tuuu....
lupe, bukan nyanyok yak?

Cikgooden berkata...

len kali minta dia sesat sampai tepeng samad..hehehehe..nak juga aku berlabun dgn dia.

rose --{@ ibuRafiq @}-- berkata...

tergeliat lidoh nok membacenye..ate

Fiqas berkata...

aduh, belit lidah sy baca nih...boleh le paham sikit,...

sekamar rindu berkata...

salam...

berulang2 kali saya membacanya..hehe.loghat perak yg pekat.:)

kelisa_samudera berkata...

subhanallah... dari sabak bernam nak ke klang tu kalo naik bas makan 2 jam. pakcik ni naik mutu udah berapa lama nak sampai tu.

nasib baik jugak la jalan sabak-klang tu dah elok. kalo kate 2-3 tahun dulu, ghase arwah tgh jalan aje pakcik ni. jalan tu dulu banyak makan korban tu.

NM02 berkata...

teman baca kena ngapat muke ngan pc. ate, teman baru nak paham loghat orang utara ni. adei, tegeliat lidah teman. hehehe


tapi teman tetap hepi, teman dapat kwn baru. samat bekenalan yob!

Abu Muhammad Haikal berkata...

salam,

nak wat guano, tak nak bubuh pun bokten nok royat cerita.

wahida berkata...

alahai...kesian kat pakcik tu...sampai ke Klang dia..nasib baik dia selamat balik ke Sabak...

rose --{@ ibuRafiq @}-- berkata...

teman datang lagi ni
menelaah cheghite
tadi tak dan nak baca betui2..eheh

kelakar la..byk ayat2 dalam tu mertua teman duk sembang2 ngan sedara mara dia..tapi idokler teman paham..wekkekekekke

sib baik kan..if tak sampai ke mekah la..wakakakak
adui..sian pak mail

MOH KEMBARA berkata...

Salam Yob, isyyy doh 80 tahun takyah lah naik mutu...orang tua-tua bahaye naik kenderaan sorang2.

tinuj berkata...

Yop Mad,

Kene tetemaih oghang tue tu yop.

a.samad jaafar berkata...

salam kakcik.. saje seghonok belabun hihihi..

a.samad jaafar berkata...

TinuJ..nanti teman bawok kunyit..calit sikit kat dai die yak..

a.samad jaafar berkata...

kak halima.. oghang tue ni kekadang penin kite dibuatnye..degil yaamat..

a.samad jaafar berkata...

eMMe.. ni namenye pelupe tahap xtrem...

a.samad jaafar berkata...

iburafiq.. mertua orang perak ye.. mesti pening mbaca cerite saya ye..sori..

a.samad jaafar berkata...

wahida.. waktu saya dengar cerite pak mail, saya tak tahu sama ada nak gelak atau simpati hihihi

a.samad jaafar berkata...

abu muhd haikal.. alamak ! ambo pulok dok pahe demo royat gapo..hihihi

a.samad jaafar berkata...

NMO2..teman juge hepi..dpt kwn baru..t kasih ye

a.samad jaafar berkata...

Kelisa..aku pun naik kesian ngan die..sekaghang ni udoh tak laghat berjalan doh dienye..

a.samad jaafar berkata...

sekamar rindu..kadang aku dilema..antara tuntutan peribadi yg mahu menggunakan loghat perak dgn keperluan menulis utk mudah dibaca oleh khalayak..

a.samad jaafar berkata...

Fiqas..mungkin ini yg membezakan saya ngan blogger lain..mungkin

a.samad jaafar berkata...

sahabbat aku din.. udoh tak larat bawak motor doh pakcik ni..

DKosongLapan berkata...

kekekek....ngekek awok mace kesah pak mail ni.....kesian die ...teghuk beno ke pelupe die tu Chor???...... naseb baek jugakle die belanggo dengan oghang....bagoih pulak le budak tu nganto die balik ke ghumahh..

sunsnake@budakbalun berkata...

salam.. sesat sampai mekah? wakakakaka!!

sekamar rindu berkata...

salam..

singgah lagi sini...apa khabar?

Jank berkata...

hahaha kompem penyakit lupa dia tu dah smpai, tp saya ni pula muda2 dah lupa haha