Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Sabtu, 27 November 2010

Mad.. Kesei Betui Aku..

Sepeti yang diceghitekan sendighi oleh soghang sahabat aku yang bename LI.... 

Mase asor tu.. Seman ade nelipon aku Mad.. Katenye nok pinjam duit kat aku. Noknye sampei beghibu.. mane aku ceghokoh duit banyok tu.. Aku sendighi pun popaih yak.. Aku ade tanye die, die nok buat mende ngan duit sampei banyok gitu.. mun takat seghibu ade le.. Tak ndok dienye.. idok cukup katenye. Heghan aku to Mad.. Die nok buat mende..??

Lepaih isak tu.. abangnye pulok datang ke ghumoh aku. Pucat yaamat mukenye. Idok sempat beghi salam.. teghuih neghokam masok ghumoh aku. Ngape ?, tanye aku.." Gini Li uii.. Seman..Se.. Se.. Seman.. errr..".  Aduih.. banyoknye Seman !! Ngape ??? aku tanye lagi.. Idok die nok belabun. Peloh die meghocik kat da-i die aku tengok. Lepaih ngelusei bebeghape menit, die kate, " Gini lah Li.. Moh ikut aku.." Die pesan nyughuh aku bawok selait sekali. (Tawu ke kome ape menatang selait tu ?? Torch light le kome.. torchlight hihihi..) Mujor la selait yang selalu aku bawok ngail tu elok lagi.. Yang tu la yang aku bawok..

Keme sampei ke tepi pantei/laut tu lebih kughang pukui 9 lebih. Tempat tu lebih kughang dalam 300 mete daghi ghumoh deme. Soh je tempat tu.. Sekor pun maknusie idok aku nampok. Abang si Seman idok le becakap daghi tadi.. sekejap-sekejap aku dengo macam die teghoyok.. Lantok la.. aku kate.. dalam ati je la, Mad.. Ate jenuh nanye idok ndok becakap.. Hurmm.. Lantok. Die bejalan laju yaamat kat depan aku.. Ngempo aku ngejonye.. Sampei pade satu kawasan yg banyok pokok tu.. disughuhnye aku nyuluh ke atah pokok yang palin beso kat situ.. palin beso pun cume baye pemelok aku ni je Mad..

Sebenonye, belum aku suluh pun aku ade nampok macam ade bende putih bebuei-buei kat pokok tu.. Ate, bulan teghang.. angin laut pun kuat Mad. Segham juge akunye.. Mau dok mau aku angkat selait.. ppuk aku suluh ke mende tu.. Ya Allah.. Melompat aku Mad.. Lemoh lutot aku.. Pahtu aku memang teduduk.. Yang begayut tu ghopenye oghang..!! Oghang tu pakei t-shirt putih berseluo jin.. Badan die beghayun-ghayun je ditiup angin laut. Aku tawu, tentu oghang tu udoh mati.. Tengkoknye macam tekulei sikit sebab dijeghut tali yang diikat kat dahan pokok .  Die gune tali yang selalu oghang gune ngikat lembu tu la Mad.. Aku toleh ke abang Seman.. ghopenye die tengoh meghaung.. Aku tanye die, sape tu.. yang bergayut tu..?? Sambei teghoyok die kate.. " Itu la Seman...!!".  Sekali lagi aku teduduk... 

^^^^^^^^^$$$$@@@$$$$^^^^^^^^
Catatan :
Seman terpikat dengan satu skim pelaburan yang menjanjikan keuntungan berlipat kali ganda oleh Syarikat #$%$#@ yang berpusat tidak jauh dari rumahnya. Dia bekerja sebagai peraih buah kelapa sawit. Pada peringkat awal, memang dia mendapat pulangan demi pulangan. Kerana terlalu ghairah, dia menggunakan kesemua duit yang sepatutnya diserahkan kepada pekebun-pekebun sawit untuk menambah pelaburannya itu. Malangnya, seminggu selepas itu, syarikat tersebut diharamkan oleh kerajaan. Syarikat itu telah diserbu pihak Bank Negara.  Operasi syarikat digantung. Wang pelaburan Seman yang jumlahnya mencecah 100 ribu hangus..!! Pekebun mulai mencari si Seman. Puas Seman mencari tempat untuk dia berhutang bagi menyelesaikan wang yang dituntut oleh pekebun, tetapi gagal.. Jalan terakhir yang dipilihnya.. BUNUH DIRI. Moga kisah benar yang berlaku agak hampir dengan tempat tinggal aku ini menjadi iktibar bagi kita semua...
Sekian...  

8 ulasan:

Jank berkata...

oooooowhhh sedey cite n abg samad. tu la akibat terlalu mencari kesempurnaan untuk hidup, sepatutnya fikirkan sekali kesempurnaan untuk mati, ye tak?

tinuj berkata...

Salam Yop,

Satu ceghite yang boleh kite kogsi besame. Wang ghenggit bukan penentunye tesilap langkah mengundang ke neghake,Ya Allah.. simpangkan segale bale daghipade menimpe kite. Yop, Sempat mike ngeluokan n3 balik daghi Ipoh semalam. Caghe kebetulan n3 tman yang nak keluoni(tengah neghan ni) ade tertulih name LI tapi bukan LI mike, ini LI teman.tk

Fiqas berkata...

ini kesah benar la ye yoep???
kesian family seman nih...cam tu je perginya..

amalhaj berkata...

isk...isk...isk... teman bace pon rase nak teroyak apetah cam mike nengok sendighi....

sekamar rindu berkata...

salam..

sadisnya cerita..jalan terakhir bunuh diri..jalan yang sesat..

makdara TERdiva berkata...

erk!!! jenuh cari butterfly kat sini..last2 jumpa benda lain..huhu! sadis tul citer :(

psttt..suka masuk sini sbb ade lagu yg sedap ni.."bila waktu telah berakhir" :)

kelisa_samudera berkata...

awok penah terjebak ngan skim ni. burn dekat2 40K. tapi awok bersyukur sebab awok masih waras. alhamdulillah. Allah tarik rezeki kat sini, tapi mungkin Dia akan ganti dengan lebih baik. syukur sebab awok rugi. awok percaye ade hikmah di sebaliknya.

Encik MamaT berkata...

setiap masalah ada jalan penyelesaiannya.. ambil jalan mudah menambahkan masalah... hmmm