Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Ahad, 27 Februari 2011

Aku dan Misteri..kesoh 1 dulu..

Aku sebenonye udoh nempoh berpuluh-puluh pekaghe pelik sepanjang idup aku. Idok la aku ngatekan yang aku jumpe ta, antu ke iblih ke, bunian ke ato ape-ape yang ighah-ighah deme. Idok.. gamoknye, macam labun aku sebelum ni.. aku kuat beghangan kot yak.. Sebelum ni pun aku udoh ceghite idok kughang daghi 3 kesoh yang ghope ini. Haghi ni aku nok tamboh  lagi.. . idok gheti aku nok nulih pendek-pendek kome.. maap la.. mun kome idok minat macenye pun ..aku paham.. tapi tetap la juge aku nok nulihnye.. ini kesoh peribadi untuk peribadi..

Kesoh 1
Jam : 3. 15 pagi.. 
Tempat : Jalan antaghe Kampar ngan Teluk Intan

gini kesohnye...

Aku sesoghang balik daghi jumpe kawan yang aku idok jumpe hampir sepuloh tawun. Die jemput aku ke ghumoh die di Trolak, Peghok. Sebab ghindu nok jumpe.. aku gagohkan juge.. Keme jumpe di Bidor. Ghalit nyembang sedor-sedor udoh lewat pagi.. err.. sebenonye ade hei pentin keme bincang.. Idok la sesuei ceghite sini..

Aku bawok keghete bughuk aku tu selow je.. Sambei-sambei ngelamun la akunye.. Tibe di satu kawasan ladang sawit... tetibe.. bau bunge kemboje menyembo keluo daghi coghong air cond. Aku tekop tapok tangan kat coghong air cond tu.. pahtu aku cium tapok tangan aku. Konpem mmg keluo ikut situ. Baunye lekat ke tapok tangan. Aku buat tak tawu je..

Dalam 5 menit pahtu, keghete aku nempoh kabuih tebei... tebei yaamat-amat. Pandangan ke depan terhad betui.. Mungkin dalam sedepa due daghi lampu keghete. Aku tepakse selowkan keghete sampei ke 20km/j ke 30km/j je. Uisshh.. mun ghope ini bile nok sampeinye ?? Tapi aku pelik to.. bebeghape bijik keghete laju je motong aku. Aku cube ghasional kan.. Gamoknye, lampu keghete aku yang koman.. maklumla ghete bughuk... 

Aku bukok tingkap.. Keluokan kepala sikit.. Intei jalan depan.. Haa.. baghu teghang sikit.. Idok lame begitunye.. tibe kat kampung ape ntoh la namenye.. lupa pulok.. kabuih tebei ta ilang teghuih.. Aku mole la pecut.. Jumpe lagi kawasan kelapa sawit..

Daghi jauh lagi aku nampok ade bayang-bayang oghang di tengoh-tengoh jalan. Ate.. jalannye seterit kome.. Aku makin dekat.. Ghope oghang tu makin jelaih. Oghangnye mungkin lelaki, makei baju ghope baju oghang tabligh.. baju labuh ngan seluor seghebe puteh. Jalannye tedengkut-dengkut(tempang).. Keghete aku selowkan.  Die membelakangkan aku. Ngale jalan yang same ngan aku. bukannye die nok melintaih..  Aku bagi isyaghat ngan lampu tinggi tige pat kali. Idok dihajabnye ! Aku peghati betui-betui oghang yang di depan aku tu.. Aku cube buat penileian.. 

Aku beret keghete aku. Beghenti di tepi jalan lebih kughang 10 ke 20 miter daghi die. Aku teghuih peghati oghang yang seghobe putih tu.. Aku idok becadang nok motong. Aku ghase boleh mendatang ghisiko.. Sebabnye, die macam sengaja nok ngadang jalan aku.. Bejalan betui-betui di tengoh loghong aku. Aku mole senyum jahat hihihi.. Tawu la aku nok ngajonye..!

Aku buat keputusan nekad. Aku bio dulu oghang tu jauh sikit.. Kebetulan pulok takde keghete lalu mase tu.. Lojik la.. aku tengok jam doh pukui 3.15 pagi.. Lampu tinggi aku pasang.. Tingkap aku tutup ghapat-ghapat.. Aku tunggu sampei tibe mase yang sesuei.  Ceghomin pandang belakang ngan ceghomin tepi keghete aku betui-betuikan, bior jelaih sikit. Oghang tu makin jauh.. tapi teghuih bejalan di tengoh jalan. 

Aku bace ape-ape yang patut temasuk doa makan doa masok jamban . Aku tekan minyak kekuat.. saje je ! Genggam setering kemaih-kemaih... Masok gear.. teghuih ke depan. Oghang tu makin dekat.. Aku bagi lagi lampu tinggi due tige kali.. Zuppp..! Aku idok ngelok sikit pun.. lantok la.. Oghang tu aku ghempuh ! Dummm..!!! Pelik.. hanya bunyi.. takde ape-ape pun.. Aku cek ikut ceghomin.. Soh ! Memang hapoh pun takde..

Sepanjang jalan aku senyum-senyum.. Padan muke.. tentu je die yang aku langgor tadi, tepakse ke kilinik... 

Kesoh 2 dan seterusnye, lain kali yak.. tepulang pade kome nok pecaye ato idok.. byeeee..

15 ulasan:

MOH KEMBARA berkata...

Salam Yob Mad, nasib baik tak dengor dia ngilai yak? Gi klinik mana tu gamoknya. Ater bukan citer cam ni lebih sesui kat KudopRogon Yob?

PUANSTOBERI berkata...

seriyes seram Yob samad wehh... idak la awok ni seberani itu.
Tp mmg salu org xciden sbb ini la kan. Konon nak elakkan org tu. Tp kalo ada keberanian mcm Yob Samad ni mmg elok di buat kan gitu ghopa.

Eh..tentah lekat bawah keta Yob dak??? hihihi :P

kelisa_samudera berkata...

ade oghang mmg ditakdirkan Allah untuk dapat tgk bende macam ni. mungkin salah soghangnye mike la. ade oghang yg mmg ghase nak lalui pengalaman yg sama tapi tak penah diijinkan Allah lagi. (macam awok le). mungkin kemampuan semua oghang tak sama. besor kemungkinan kekuatan hati mike kuat sebab tu mike dipilih Allah untuk dapat keistimewaan tu.

teghime kasih ngajok aku kendughi. seghonok betui jumpe mike sekeluarge.

a.samad jaafar berkata...

kak halima yg saya sgt hormati.. bunyi ngilei tak ape lg..mun lantoknye tetibe kat ghibe teman.. mau tekencing teberak teman hahaha..

a.samad jaafar berkata...

puan Stoberi..betui la kate dimike ta.. byk kes accident sebab nak ngelak mende2 yg mcm itu la..tu sebab teman langgor je..err..sebenonye, teman takut yaamat juge..hihihi

ckLah berkata...

Mike jangan mbuat Yeob. Teman selalu benor bawok mtokar sensoghang antaghe Kampor dengan Telok Ensen tu....

Nak ikut Batu Gajoh, teman tak biase....gelap jalannye! :D

a.samad jaafar berkata...

sahabatku kelisa..idok pulok teman tawu..tp.. kadang2 jumpe ngan mende2 yg ghope itu ade thrill yang tersendiri..hihihi..ade beberape peristiwa lg yg akan teman kongsi di sini..betui2 pengalaman sendiri..

pstt..mike nampak baik dan sopan..segan sikit teman kikhkihkih..

Abang Jonni berkata...

huhuhu... nasib baik ko tak apa-apa yob... huhu

Jank berkata...

salam bang samad, sma la jugak ni, saya pun pernah jumpa bnde2 pelik ni, apa2 hal pun bile nak sambung cite yg seterusnya ni haha

a.samad jaafar berkata...

cikgu yg saya hormati ckLah.. idok ngape cikgu.. pandai tae kwon do kan ?? sepak je..kihkihkih..

a.samad jaafar berkata...

abg jonni.. kalau ko.. mesti mende tu kene 'wachhaaa'.!!! kan..kan..kan..

a.samad jaafar berkata...

laaa..Jank.. mane pegi lame sunyi je kat blog tu..? selalu jgk intai2..tp tuan rumah xde..nanti saya sambung ye..hahaha.. errr..paham ye loghat perak..

Fiqas berkata...

wah, berani sungguh ... kalau saya maunya dah pengsan kat situ...

a.samad jaafar berkata...

Fiqas.. itu bukan berani.. kuang ajo namenye hihihi..

toyolkiut berkata...

citer seram..
tp tulih nya tu buat TK senyum dari awal sampai akhir..
bygkn d buat nya makhluk tu mmg orang, naya je kn?
psssttt.. ayah kata kn.. kul 3 pagi tu ada mcm2.. x sesuai jln2 tmpt sunyi2 time tu, sorang pulak tu..
ntah le..