Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Khamis, 10 Februari 2011

on/off

Catatan 1:

Hari ini masuklah minggu ketiga kesihatan aku terus terganggu. Gastrik semakin teruk. Sebutir ubat pula harus aku telan saban hari. Sakit tetap juga sakit. Demam juga begitu. Datang sekejap, hilang kemudiannya sebelum demam itu datang  pula balik. Badan terasa lesu teramat. Cuba juga berlakon ceria disebalik runsingnya menanggung rasa kurang selesa. Aku juga memaksa mood supaya jangan 'pergi'. Dan nampaknya mood itu semakin degil dan tuli. Lalu aku pun bernyanyi..

"kain pelikat lala lala.. kain pelikat lala lala..." kihkihkih.. mereng sudahhh !!!

Catatan 2:

Sekali lagi seorang sahabat meminta supaya level 'piyo' loghat Perak aku diturunkan serendah yang boleh kiranya aku ingin bercerita lagi dalam blog picisan milik aku ini. Dia memang selalu menjenguk ke sini. Dia tertarik dengan cerita aku, katanya. Masalahnya, dia semakin 'kepenatan' merangkak membaca bebelan aku. Kebanyakan masuknya dia ke sini berakhir dengan rasa terkilan kerana gagal untuk bertahan bagi menghabisi 'perjuangan' (meminjam kata dia) membaca entri yang dirasakan 'mungkin' menarik.  Kata 'mungkin' itu bermaksud, dia sering tidak membaca sehingga habis satu-satu entri yang aku terbitkan. Aku hanya mampu tersenyum mendengar keluhan jurutera muda itu. Tapi aku sempat berkata, bahawa sesungguhnya aku semakin kehabisan cerita !

 Catatan 3:

Minggu lepaih aku bejembung ngan kawan aku,Sudar, di tengoh jalan. Die kona buat 'U' turn.. dikejornye aku. Udoh dapat die motong aku, tangan kighinye lughuih lambei-lambei nyughuh aku ngikut die. Ooo.. ajok ngeteh ghopenye. Nok nyage ati kawan, singgoh juge la akunye.. Die galut belabun ngabokan yang die udoh dapat nyuwei(jual) tanoh puloh ghibu di Setiawan kat jutawan aseinye Sg. Samak, Peghok. Katenye, komisein die pun cecoh satu juta. Ngange aku nengorkan labunnye. Ate, die mole la mikiokan memacam hei. Die ghiso kaco di LHDN la.. ghisokan duitnye leboh idok bulih die ughuih la.. ghiso anoknye colik dioghang la... Ghiso itu ghiso ini. Aku nengokkan gayenye macam idok tentegham pulok die sebab nok jadi kaye kununnye... Bakei jutawan yak ! Engkohnye susoh juge nok jadi oghang kaye.. Tu belum betui-betui doh kaye tu kome.. Tapi to.. masuk haghi ni, udoh tige haghi die idok datang keghoje... Petang tadi die talipon aku.. 

"Mad.. Aku beghenti keghoje la..!!".. 

Hmmm.. Aku mole tebayangkan si Sudar yang dulunye nyemedang minjam duit kat aku, sekaghang ni udoh bebanteikan duit... Tapi aku yakin kome... Dalam sedap bebaghien ta.. Pasti  kat dai(dahi) luaihnye tu, peloh meghocik !!...

13 ulasan:

Pak Oncu berkata...

Bro,,, gua pernah kena gastrik,,, gua poie ke Doc pun sama juga tak hilang,,,,, ada Doc tu saran kan gua minum susu tepung,,, ketika tu gua beli susu nespray,, gua minum pagi petang dan malam,,,,, cara nya mudah,,, minum sebelom makan apa apa,, dan selepaqs makan n sebelom nak tido,,,,,,, dgn izin TUHAN gua maka gastrik hilang dgn sendiri nya,,,,, elok lah lu cuba,,,,,,

cikceriacorner berkata...

catatan 1..

moga abg mad cepat sembuh..makan ubat dan banyakkan rehat...dan jgn pk masalah sgt..kdg2 bleh bawa kepada sakit..lagi2 sakit gastrik..

catatan 2..

suka baca catatan abg mad..tp kdg2 xbrp pick up sgt loghat perak..tp sy akan cuba pahamkan..heheh

catatan 3..

rejeki orgkan..tuah ayam nampak dikaki..tuah manusia hanya Allah aje yg tau..ehheh

ceria selalu...:)

ckLah@xiiinam berkata...

Yeop...blog ini ibarat kamus lohgat Perak ckLah...penduduk jati Perak yang berdarah Jawa ni...




Moga sihat ya Yeop. ckLah sibuk sedikit dengan 3 majlis besar sekolah minggu depan...

Aku Dan Teksi berkata...

1.Bila kita sudah meningkat umur,banyak penyakit ingin mendampingi kita(sakit itu satu nikmat bagi yg tahu berfikir)maka jagalah amalan kita seharian,seperti makanan misalnya.

2.Bagi saya loghat Perak itu,Identiti blog ini,kalau mahu menukarnya terpulang kepada tuan blog.

3.Banyak tanah2 org.melayu telah terjual kepada bangsa asing,lama kelamaan kita akan merempat di bumi sendiri.Jika di usahakan lebih memberi pulangan yang lumayan,daripada duit yg dtg.bergolek dan akan terbang melayang sekelip mata,ini sudah banyak ku saksikan.

a.samad jaafar berkata...

Pak Unco..t kasih krn sudi menjadi follower teman yak..teman teringin yaamat ke blog mike..tapi mane linknye..frust teman nih..

t kasih bebanyok nasihat mike ta..nanti teman cube..sekali lagi, ce letok link mike kat shoutbox teman tu yak..

a.samad jaafar berkata...

sahabatku aku dan teksi..alhamdulillah krn ada teman yg mengingatikan saya..t kasih.. ttg loghat perak..saya tidak bercadang meninggalkannya terus..n3-n3 di sini kekal spt biasa.. banyak tanah tergadai..mujurlah tanah yg kawan saya jual ini dibeli oleh melayu kita juga..

a.samad jaafar berkata...

ckLah@xiiinam yg dihormati.. mungkin saya akan buat terjemahan setiap perkataan yg sukar difahami spt n3 saya yang awal2 dulu.. t kasi ye.. amin.. rasanya,sekolah cikgu nak sukan dah ye..

a.samad jaafar berkata...

adik cikceriacorner... pelan-pelan ye..nanti saya cuba bantu dgn terjemahannya plk tau..

kakcik berkata...

Assalamu'alaikum adikku Mad...

kakcik doakan semoga Mad cepat pulih. Jangan bahut bab makan ubat. Kalo kite idok siyo nyage kesihatan kita, oghang lain idok buleh muat apa, yak?

Ate... kawan Mad tu udoh dapat ke duitnye? Bukan apa, senang dia - senanglah, kan? Kalo dia susoh, mungkin kita pun kena tempiahnye...

kelisa_samudera berkata...

mad, kawan kamu sudar tu nampok macam gopoh le. idak pasey2 dia beghenti koje. buatnye jadi ape2 nanti payoh.

teghuihkan le loghat peghak kamu samad. dulu aku idok le pandey sangat nulih peghak ni. tapi semedang aku jengah blog kamu, makin lame loghat aku makin impruf. kat sini, aku teghime kasih banyok2 ke kamu.

eMMe berkata...

Salam Yop Mad ade gastrik ke? teruk ke? dah gi berubat ke? jgn biar melarat...risau la...
takpe on off on off, jgn off teruih~ okey..take care yop mad...

makdara TERdiva berkata...

salam geng! MDT pun ade gastrik..tp jarang menyerang..agaknye gastrik tu pegi ke sana kot..hikhiks!

rajin2 mkn ubat & berehat byk2..semoga cepat sihat yer & slmt bercuti

Fiqas berkata...

ada gastrik ke? aduh dugaan tu... cepat2 berubat sebelum jadi parah..

saya suka baca dalam loghat perak tu walaupun kdg2 kena ulang baca baru faham...

murah rezeki kawan yob tu..moga dia tak lupa diri udah la..