Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Ahad, 13 Februari 2011

Mad.. Bak Balikkkk..!!!

Ini kesoh aku mase bebudok. Janji jangan ketawakan aku yak..

Bibah beli dimoknye anok patung. Anok patung pempuan. Ghambutnye kunin.. kulit meghoh(merah) sesikit.. baye-baye beso botoi minire tu la. Patung ta pakei baju idok belengan, seket(skirt) pendek. Lawa to.. Mun dipicit-picit peghutnye..ade bunyi "nyit-nyit.. nyit-nyit". Mun digoncang badannye.. kepalenye angguk-angguk, ade bunyi lagi. "nyit-nyit.. nyit-nyit". Uihh ! Bekenan yaamat-amat aku. Tamboh la matenye tu.. bulat terjegei je.. Idok tahan aku nengoknye. Aku mintok leelok ke Bibah. Aku nok meghase megang patung tu.. idok dibaginye kome. Hantu betui la.. Kedekut !

Deme ajok main dango. Main mok-mok, kate dideme. Bibah jadi mok, Antan Ndu yang idok gemo makei baju ta jadi bapok. Aku ? Tukang jage kedei.. Ghenyang(rimas/bengang) aku !. Keme mole buat dango. Kakok Bibah sughuh keme siap-siap. Bibah ngan Antan Ndu nok kawin. Kakok Bibah buboh bedak ke muke Bibah. Bagi lawa. Ate.. deme nok kawin kan. Sume siap. Deme udoh nok besandien(bersanding) la. Pati ngan Esah jadi pengapit Bibah. Tutup-tutup muke Bibah ngan kipaih. Kipaih ta deme pakei daun pisang utan je. Aku ngan Kama jadi pengapit Antan Ndu. Tutup-tutup juge muke Antan Ndu yang idok makei baju ngan daun pisang utan juge. Deme bedue keme dudukkan ataih due baledi(baldi) Huhh.. ghope kawin oghang asli pulok yak. Pengantin jantan idok bebaju. Seghonok yaamat Antan Ndu dapat kawin ngan Bibah yang comei ta... Kawin-kawin teghuih beghanok(beranak) la Bibahnye.. Anok patung yang comei tu la anok deme..

Bibah dukung 'anok' sambei jalan-jalan ngan Antun Ndu yang nyongin dok abih-abih. Deme ke dango-dango kawan-kawan yang lain. Aku petiye(perhatikan) je deme ta. Bile Antan Ndu megang patung ta.. aku bengang. Idok aci la kome.. Antan Ndu bulih pegang. Aku nok sangat megang deme idok bagi pulok...! Aku bengang yaamat. Aku mole meghancang(merancang) sesuatu.. nanti kome.. nanti la.. Bibah ngan Antan Ndu jalan-jalan lagi. Aku diam je.. Gaye bebudok jahat la akunye yak.. hihihi.. Aku tunggu deme singgoh ke 'kedei' aku. Aku sabo... Lah-lah(at last) deme sampei ke 'kedei' aku to. Kunun-kununnye deme nok meli gagham(garam) ngan ikan lampam. Mase tu, Bibah kununnye milih-milih ikan la. Antan Ndu yang megang 'anok'. Aku tawu Antan Ndu musti nengor labun(cakap) aku. Aku mintok ke die.. " Hoi Antan, bak sini aku nok meghase megang patung ta..". Antan Ndu nengok Bibah. Bibah diam je.. sebuk meno(benar) la kununnye milih ikan. Antan pas ke aku patung tu... Kome tawu ape aku buat ?

Aku teghuih sambor.. pahtu cabut laghi sekuat ati aku. Antan Ndu ngan Bibah tepempam(tergamam). Ape lagi.. jeghit(menjerit) Bibah manggei(memanggil) aku.. "Mad.. bak balikk..! bak balikkk..!!". Hapah pun aku dok hajab(sikit pun aku tidak peduli). Lantok la.. Bibah ngobok (meraung menangis) sekuat ati die. Deme yang lelain mungkah(bingkas) beghambat(berlari) ngejor aku. Aku teghuih juge laghi. Nampok pokok ghambei(rambai) belakang ghumoh Wan Timah.. aku nuju ke situ. Tangan anok patung aku gigit, aku neghokam ke batang ghambei. Laju je aku manjat pokok ta. Panjat sampei ke pucuk. Di situ aku duduk. Macam beghuk(beruk) cughi pisang yak...hihihi. Deme nyeghit-nyeghit di bawoh sughuh aku pulangkan patung ta. Aku nohin(buat tak tahu) je.. Aku puah ati. Padan muke deme. Patung aku belek-belek. Aku gosok-gosok badan patung ta. Aku main-mainkan matenye yang cantik. Aku belek lagi... Kat dadenye ade bengkak sesikit. Aku picit-picit. Deme yang nyeghit kat bawoh idok tawu nok beghenti. Deme idok pulok nak manjat pokok ta. Ate, deme bebudok pempuan kan.. Yang bebudok jantan, kengkawan aku, ngekek-ngekek(ketawa kuat) nengok aku.

Patung aku belek-belek lagi. Huishh.. lawa yaamat aku ghase mase tu. Aku selok(selak) bajunye... cek ape yang patut.. Aku selok seket pendeknye.. hihihi... saje-saje nok tengok kome.. idok bulih ke ? Tetiba...

"Hoi Samad ! Yang bebukan peghangei(perangai) kamu yak .. Tughun kamu !!.."

Alamok ! Aboh...!! Aboh tengoh langut(mendongak) katah nengok aku. Sebeloh die Kama nyongin-nyongin. Ceh.. celaka punye kawan ! Musti die yang dapatkan aboh aku. Aku idok senang duduk doh kome. Abih la aku... Tapi aku diam je..

"Kamu nok tughun ke idok ? Aboh tebang pokok ni kaghang(karang) !", aboh ugut aku.

"Mad tak nok... nanti aboh pukui..", err..macam beghani, tapi ayo mate udoh meleleh kome..

"Antan..! Gi kamu hambik kapok kat bawoh ghumoh aku.. Yo(biar) aku tebang je pokok ghambei ni..".

"Waaa... waaa..  jangan la aboh.. Ye laaa.. Mad tughun la ni.. waaaa...waaa..". Patung aku campok ke bawoh. Bibah teghuih beghenti teghoyok(menangis).. Patung tu dicium-ciumnye..

Aku tughun pelan-pelan. Ayo mate jangan labun la kome. Pikio di aku, soh-soh je dibesit(rotan) di aboh lagi aku ni. Tapi pelik to.. haghi tu, aboh idok gitu. Die cume kabo, lain kali jangan buat lagi... itu je. Lege la aku. Sempat juge aku jelien(jeling) kat Kama. Dalam ati aku.. Siap la kamu !....

Errr... Nakei betui aku yak... hihihi...  Sekian untuk kali ini..  
Pssst.. nok mintok pandangan kome, ok tak aku letok terjemahan tu ?

28 ulasan:

Cikgooden berkata...

menjeghonyin....hahahha..apa bende tu samad...sedap nyebutnya..

M a W a D D a H berkata...

eee...xmalu...main ngan pompuan...pegang anak patung, main mok mok...hahahaha...

yg tu je aku paham ceritenye...:p

ekceli bace separuh je sebab xberapa nak paham sgt beberapa ayat...so sila letak mksud perkataan yg satu due xpaham....hehehehe...

ckLah@xiiinam berkata...

ckLah tak nak ketawa....


Tapi, ketawa ckLah tak boleh henti mbace penjaga kedei juel ikan lampam yang kene jadi pengapit menculik anak orang dan lari ateih pucuk rambei...


Kihkihkih...aje kelakor benor mike Mad ooooooiii!

Fiqas berkata...

hahaah...nakal yaamat... kat anak patung pun berkenan ye mad,...

terjemahan tu ok la kut..tp utk ayat yg tak btl pekat parak la,..:)

sharouk berkata...

Baru tau ha ha...

Aku Dan Teksi berkata...

Teringkan kisah dulu main pondok-pondok ni.

tinuj berkata...

Yop,
Kalo teman le jadi aboh mike, teman tak kasi warning teman datang mawak chain saw acu teghih pede batang pokok dan pres injin kekuat macam mat rempit baghu padan muke mike.

a.samad jaafar berkata...

Din > t kasih datang ke blog aku.. ngonyin tu maksudnye tersengih2..

a.samad jaafar berkata...

ckLah@xiiinam, cikgu yang dihormati > idea tu datang mase anak2 berebut nak main game kat laptop nih.. idok la teman marah.. ayohnye dulu lagi kelaih hihihihi..

a.samad jaafar berkata...

Fiqas yg mesra > yang lucunye bile budok jantan seganas saya minatkan anak patung hihihi..

a.samad jaafar berkata...

maWaDDaH.. kesiannye.. loghat perak bile dijadikan perkataan2 dan ayat bertulis, pening membacanya.. sabo la hihihi..

a.samad jaafar berkata...

sharuok > bapok teman ta bengkien yaamat-amat to...hihihi..

a.samad jaafar berkata...

sahabatku aku dan teksi > bila anak2 bergaduh masa bermain2..selalu juge ingat kenangan mase bebudak dulu..

a.samad jaafar berkata...

Sahabatku Tinuj > selamat kembali ke sini hihihi.. selamat daghi betape yak ?

Tak ngasi mike nih..patotnye mike kesiankan teman..kemaghukkan anok patung kihkihkih..

M a W a D D a H berkata...

hahaha...bahasa perak ghupenyer...boleh belajor nie...mane la tau kot2 sangkut ngan org perak...

haha

kelisa_samudera berkata...

kah kah kah. malu je kamu samad. kalo aku jadi kawan kamu mase kecik2 dulu, tiga pat haghi aku idok menego kamu. peghangey tak senonoh. kah kah kah.

makdara TERdiva berkata...

kecik2 byk main dgn adik2 jer..kawan tak ramai..uhuk! uhuk..

kelisa_samudera berkata...

sahabatku samad, teghuih teghang le aku kabo ke kamu, aku jeles yaamat bile mace blog kamu ni. aku ghase nak buat ceghite2 macam kamu buat, tapi idak dihajabnye. (betui ke idak aku labun ni). aku tak gheti nak buat bagi ceghite tu ade feel macam kamu buat. tahniah samad. kamu memang AAA.

ckLah@xiiinam berkata...

Hahaha...bebudak sekarang, game dema di komputer tu le. Idak dema tau galah panjang, konda kondi, main lengit atau lelain...


Masa baya-baya 10 tahun, ckLah adalah budak perempuan samseng yang bejalan merate kampung dengan guli memenuhi poket seluar katuknya, dan getah gelang penuh di siku. Membuli bebudak perempuan yang gemor main kawen-kawen ni...tak geng! Habis periuk belanga dalam pepondok mereka cklah letak cacin umpan memancin dengan abang-abang dan adik2 lelaki yang 7 orang tu.Hahaha

a.samad jaafar berkata...

sahabatku kelisa > ceh..mun kalo mike bekawan ngan teman, kompem kite jadi geng hihihi.

a.samad jaafar berkata...

MDT > tahu dah..mase kecik dedulu MDt anak mungil yang pemalu kan..kihkihkih

a.samad jaafar berkata...

laaa.. kelisa, teman muji mike.. mike muji teman balik..kanjei la teman mun ghope ini..tapi tak ngape la..kawan yg baik, saling memuji..hihihi

a.samad jaafar berkata...

MaWWaDaH > tak sangka mwdah tak tahu itu bahasa perak..bagus2..belajo ye..tunggu n3 terbaru saya tau..

MOH KEMBARA berkata...

Salam Yob Samad, tak ngape bebudok jantan main anok patung, dah nulari. Cucu2 akak yg jantan bawoh 9 tahun pun main anak patong, selain main pistol dan mesingun. Tapi mmg lawok kisah Yob ni, sampai nak kuar ayor mater macenyer!

toyolkiut berkata...

idup dlm kenangan mmg indah..
x terulang dh perkara2 cm tu..

Sekamar Rindu berkata...

salam....

berulang2 kali baca entri ni.....:)

a.samad jaafar berkata...

Tk...memang pun..kerana itu kenangan bisa sahaja membuat aku menangis..

a.samad jaafar berkata...

sekamar rindu..t kasih krn sudi datang ke sini..tentu pening2 dan tak larat baca sampai habis kan ??? kadang2 rasa serba salah jugak bile ada aduan yg begini..tp saya perlu kekal sbg identiti blog saya walaupun sukar menarik minat pembaca/follower...hu3x..