Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Jumaat, 25 Februari 2011

Mad.. Kamu Ghato(merepek) ke Ape ??

Lame betui aku idok balik kampung. Mau juge dekat-dekat  2 bulan to. Ate, asei kawan tawu je aku ade balik ta... laju je deme nalipon, kabo nok jumpe. Malam tu, Mizi yang nok jumpe ngan aku... ade hei nok labun ngan aku, katenye. Disughuhnye aku nunggu di kedei Pak Mat Rawi. "Kamu belanje aku sup ekor malam ni yak ", pesan Mizi. Ate, lepaih Isyak tu, aku negok la kulu ngale ke kedei...

Lambat yaamat la sampeinye si Mizinye pun. Kene berbalaih pantun ngan bini die dulu agoknye yak.. Kedei tutup pulok malam tu. Dengornye, Pak Mat sakit pinggang. Hmmm.. Boring juge le.. Mase tengoh nunggu itu la, aku nampok oghang datang bebasika daghi elo. Udoh dekat baghu la aku peghasan... yang datang tu Pak Zam. Belum nyempat die beret basikanye aku doh negor dulu.. Ghamoh la kununnye..  " Assalamualaikum.. Pak Zam.. Ape kabo ?".. Idok dihajabnye kome.. ceh ! Pelik juge aku. Biasenye, oghang tue-tue kat kampung aku tu, ghamoh yaamat mun jumpe ngan aku.. ini idok. Sejok bile pulok die jadi sombong ni..

Die nongkat basika die betui-betui depan aku. Tunduk je dienye to... Aku belabun lagi.. "Kedeinye tutup Pak Zam.. Kate di deme, Pak Mat sakit pinggang..." Adeih.. Nohin je die kome... "Ngape ni Pak Zam ?", tanye aku lagi ngan muke yang memang muke idok tawu malu. "Huhhh..!!..". Kuat die bede'huuh'nye.. Tekejut aku to.. Lantok die la.. Aku tengok die teghuih nuju belakang kedei. Heghan aku. Ape dibuatnye kat belakang kedei ta ??. 

Idok lame pahtu, Mizi sampei. Keme teghuih masuk keghete.. bedungkei ke Kuale Kangso..

Esoknye, dalam pukui nam.. ade oghang mekik-mekik manggei aboh. Aku bangkit, bukok tingkap.. layan oghang yang manggei tu .. Nok caghi tok imam (aboh) katenye. Aboh baghu nok ke mesejid semayang suboh. Aboh tanye la, ape ke heinye pepagi sepi'e tu nyaghi die. Kate dioghang ta, Pak Zam nazak. Hah..?? terkejut la aku kan. Semalam elok je bebasikanye, pagi  tu udoh nazak pulok dienye. Aku kabo la ke deme.. semalam aku jumpe die di kedei. Deme teghuih mandang aku.. Deme buat muke pelik. "Mad.. Kamu ghato ke ape ? Udoh bebulan Pak Zam tu idok bangkit-bangkit. Die kene sakit teghuk.. begheghok sekomit pun idok ", kate di aboh. Hishh.. Bior betui deme ni... Soh-soh je semalam aku jumpe. Mase die lintaih depan aku.. jaghaknye idok sampei sedepa pun.. Mustahil aku silap oghang.. lagipun, Pak Zam je yang tempang kat kampung aku..

Habih tu.. semalam tu sape ??? Hmmm.. gini la aku. Selalu beno aku jumpe mende-mende yang macam ini to.. Pelik aku... Ato mungkin.. aku jenih yang kuat beghangan yak..

wallahhu'alam..   

7 ulasan:

kakcik berkata...

Assalamu'alaikum Dik Mad...

Mungkin Allah ada kurniakan keistimewaan kepada Dik Mad yang idok disedo dek tuan punya dighi kot...

toyolkiut berkata...

antu raya kot..
opsss..
orang kata zaman moden ni dh xde hantu..

kelisa_samudera berkata...

saudaraku samad, kamu ni ade sixth sense rasanye. selalu sgt jumpe bende2 gini. semoge allah memelihara kamu.

MOH KEMBARA berkata...

Salam Yob Mad, jeng! jeng! Jeng! haa tu tandanya miker ada kelebihannya. Kelebihan yg mnyeramkan. Lain kali bila bagi salam, orang tu tak jawab...tau ler! Errr mak mertua sihat?

Fiqas berkata...

kalau betul nampok dia tak pe la mad, mugkin tuhan nak tunjukkan sesuatu..tp kalau nampok sebab duk berangan, jagn duk amalkan berangan selalu... :P

a.samad jaafar berkata...

sahabatku fiqas.. saya memang kuat berangan la..hihihi

sahabatku TK..betul ke hantu raya ?? seronok ye.. dapat raya memanjang kan..hihihi

kak halima yg sgt saya hormati.. mentua gitu2 la.. susah nak cakap.. hantu gemo nyakat teman.. die ghase teman kawan deme kot..

a.samad jaafar berkata...

sahabatku kelisa.. t kasih atas doa mike tu.. dan t kasih kerana sudi jumpe teman semalam

kakakku kakcik.. entoh la..saya pun udoh tak kesoh sekaghang ni.. lantok nye laaa..