Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Khamis, 3 Februari 2011

Kesoh Aboh yg Paling Best...err.. pade aku la !

Satu petang aboh ceghite pade aku ngan oghang ghumoh aku...

Aboh masuk jadi aseka Britis... mude betui mase tu... baghu dalam 20 tawun je. Sempat juge la belawan ngan komunih. Ade juge tige pat oghang yang aboh tembak. Mati ke idok ntoh la. Bile dengor aboh nok masuk aseka, tok kamu ade ngajo aboh ilmu 'tuju-tuju', kononnye mun kalo nembak ta... musti kene. Caghenye, bace ayat ta... taghik napaih... tembak... insyaalah kene. Kate di tok kamu tu la.. hihihi.. 

Satu malam... keme kene ambuih di komunih. Keme idok dan nok melawan. Ate, doh kene kepong. Mane ghopenye nok melawan. Aboh cube juge laghi sebenonye, tapi dapat tangkap juge di deme. Hagham bejadoh betui ! Nyemah la idok deme tembak aboh. Kate di deme, deme bukan nok lawan oghang melayu... deme nok lawan oghang putih. Aboh ghase mase tu, abih la aboh bunuh di deme. Aboh seghoh pade tuhan je la.. Tangan aboh ikat di deme. Pahtu, deme sughuh aboh belajan. Ya Allah... punye la penat idok tawu nok nyakapkan. Udoh la peghut lapo.. sughuh dideme bejalan bejam-jam pulok. Deme komunih ta, idok tawu nok beghenti rehat. Jalan teghuih. Deme soh idok dengor deme belabun sikit pun. Ade melayu juge dalam kumpulan deme tu to...

Keluo utan masuk utan, naik bukit tughun bukit... keme bejalan dalam gelap yaamat-amat ta. Dahage usoh dilabunkan. Asei lambat sikit bejalan, ditendang dideme. Bekeghit gigi aboh nahan maghoh. Tapi mane ghopenye yak... udoh awok diikat dideme. Lah-lah, udoh nok suboh tu... keme sampei ke marekah deme. Merekah deme buat daghi buloh je. Macam dango deghoyan, tapi beso. Dango deme ta idok bedindien. Melapang je. Aboh ngan kawan-kawan aboh disughuh melutut dekat satu tempat lapang sikit. Depan keme ade pankien. Buat daghi buloh juge. Keme sume udoh jelepiek. Ngangkat kepale pun udoh idok keme laghat. Kighe macam udoh nyeghoh dighi la kemenye. Keme kawei di bebeghape oghang komunih yang megang senapang satu soghang. Keme tecogok kat situ sampei haghi siang. Deme tunggu ketua deme datang.

" Jakpo..! Hoi Jakpoo !! Bangkit.. ". Bengkien beno bunyinye..

Aboh angkat kepale. Ghase macam aboh kenei soghe yang panggei aboh ta.  Aboh tekejut betui. Itu ghopenye ketue deme. Betui la ape yang aboh dengo sebelum tu. Kamu tawu sape ketue deme ta ? Aboh tanye aku. Aboh beghiye ngekek suke. Siap geleng-geleng kepale lagi tu. Ate, sape ?? Ketue komunih tu.. Woh kamu tu la.. hihihi.. Haaah..??? Woh tu abang aboh aku. Keme panggei die Woh bedasokan pangkat dalam keluarge. Ceh..! Hampeih punye pok sedaghe !!

Ape jadi sudohnye ?? Mun aku ghajin aku sambung kendian yak... Cume aku mintok kome jangan lagi mehukum pok sedaghe aku tu... Die baik sebenonye.. 

9 ulasan:

ckLah@xiiinam berkata...

Memang ada orang Melayu yang masuk komunis kerana 'terpaksa' atau 'terperangkap'

Rasa nak njempot abah mike bagi ceghamah Sejarah sempena Hari Kebangsaan kat sekolah teman le Yop!

Lepeh Bab Malayan Union Sejarah tingkat tige ni, teman nak ngajor bab Komunis pulak kat bebudak sekolah teman tu. Nak nyuroh deme mbukok blog mike, bukannye deme bebudak Cine dan Kelin tu paham gaye labon kite ni. Teman nak down-load ceghite mike ni, nanti teman nak tayang kat murid teman guna LCD. Suroh dema translate ke bahasa Melayu biase. Bior dema tau cegite...Buleh dak Yop?

cikceriacorner berkata...

bestnye bile kite dapat dgr cite org2 lama..

pengalaman diorg sangat berharga..:)

a.samad jaafar berkata...

ckLah@xiiinam > ooo..ckgu sejarah ghopenye yak. Ikut suke cikgu la mun kalo ckgu ghase sesuei.. bangge plk teman hihihi.. aboh teman tu udoh 87 tawun umonye.. abgnye 96 tawun.. idup lagi due2nye tp udoh idok lalu nok bingkah mcm dedulu.. sebenonye teman becadang nok sambung sampei kesoh deme telibat dalam peghang Bekor.. deme jadi khalifah selendang meghoh. cikgu mesti tawu kesoh peghang tu kan..

a.samad jaafar berkata...

cikceriacorner > best jugak..tp ntah2 tipu di deme je hahaha... err..buruk sangke pulok teman ni kan...hihihi..

ckLah@xiiinam berkata...

Bapak teman memang ikut 'Selempang Merah' Kiayi Salleh Karim kat Batu Pahat nuuun. Sampai sekarang dia simpan kain selempang tu. Dia pun dah 87 tahun sekarang. Asei Batu Pahat, tapi ngaji pondok kat Ehya Es-Sarif Semanggoi...terus duduk Hilior Peghak ni ha! Dia pun udah nampok uzor sekarang...tapi sesekali bercerite...ngange juga anak cucunye mnengor... (Hehe..orang Jawa Batu Pahat cuba cakap Perak. Udoh campur2 Kuale dengan Paghit ni!)

Abang Jonni berkata...

huhuhu... mmg best dgr citer2 tok nenek... baru tau susah senang mereka dulu.... nak mkn pon susah...

Aku Dan Teksi berkata...

satu perjuangan satu matalamat semuanya dulu,tapi bila di politikan susah nak habakla.

ckLah@xiiinam berkata...

Nyambung komen di blog teman;
Setakat ni dah 2 kali saya tulis entri pasal komunis. Cer rujuk entri http://xiiinam751.blogspot.com/2009/08/jangan-buka-pembalut-luka-itu.html (ada kisah benar jiran bapak)
Dan...
http://xiiinam751.blogspot.com/2009/04/surat-dari-komunis-malaya.html
Ataupun Yop klik cerita di bawah label 'patriotik' di side bar blog saya. Akhir2 ni saya banyak buat cerita merapu dan huha-huha. Sesekali bercerita Sejarah, getik benor mengkala membaca komen yang ala-ala 'hek eleh' dan main-main. Contohnya; "Saya tak minat sejarah, hihihi!", gitu.

kelisa_samudera berkata...

awok tak penah pandang komunis jahat. selame ni kita tgk komunis jahat sebab kerajaan kate deme jahat. tapi kita tak boleh dengor cakap kerajaan. kene selidik sendiri.