Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Ahad, 6 Mac 2011

Aku dan Misteri...Mak Kecik Takut Mad..

"Mad.. Mak Kecik sakit pelik. Balik yak.."
Ghingkah je sms kakok aku tu. Tapi udoh cukup muat aku jadi libang libu. Makin haghi makin ghamei orghang-oghang tue di kampung aku 'ilang' di duniye. "Underground".. kate di deme hihihi.. Aku ghase sunyi. Deme ghamei yang ghapat ngan aku. Deme kawan-kawan ghapat arwoh mok. Deme kenei mok aku.. deme kenei la aku. Lagipun, deme kate muke aku ghope mok aku.. hmm.. ye la kot.. Tapi mok aku comey to.. hihihi...

Aku sampei ke kampung pade haghi Ahad, pagi. Sabtu aku keghoje. Aboh sambut aku ngan senyum panjang. Biase la.. anok bongsu yak hihihi.. Aku tanye, ape yang peliknye sakit Mak Kecik ta ?... Engkohnye doh lame sakitnye. Idok la lalu die bangkit daghi tempat tido. Tekapor je die kat situ. Tapi sejok due minggu ni.. sakitnye jadi pelik. Bile nok masuk magerib, die jadi sehat. Die makan banyok.. sepeghoyok nasi pun bulih dilantoknye sesoghang. Die sekejap-sekejap nyanyi kekuat.. Huisshh..bughuk beno nengok oghang tue menyanyi yak ?  Sekejap-sekejap die meghengek ghope bebudok kecik.. sekejap-sekejap teghoyok, ngobok(menangis dengan kuat) idok tentu ujung pangkei dienye... Masok pukui 10 nanti.. die teghuih tido.. dikejut pun idok dihajabnye. Tapi.. pukui 12 kaghang die bangkit balik. Teghuih kabo nok makan... teghoyok.. nyanyi kekuat.. Yang paling idok bestnye.. time dia mengilei.. Kuat yaamat woo.. tegok segale bulu kat badan dibuatnye !

Ate.. jenuh le deme bawok die beghubat. Kulu kelo diangkut di deme oghang tue ta. Satnike bomoh udoh deme jumpe. Ghope itu juge.. Kate di aboh, ade bomoh yang mungkah bangkit, tekejut yaamat bile kemiyan dalam magkok melompat keluo. Ade bomoh yang kononnye ngadu.. limo nipih yang nok diheghih idok lut.. Aku nyongin nengor labun aboh. Kembang kempih idungnye belabun. " Kamu ghase.. ape paseinye tu Mad..?," tetibe ditanyenye aku. Ceh ! Mane la aku tawu.. Aboh pesan, " Petang kaghang ce kamu tengok yak.. Mun bulih kamu tolong, kamu tolong la.. Aboh udoh tak lalu..".  Sambei gaghu-gaghu kepale.. angguk juge la..

Saje aku datang nyenguk Mak Kecik mase waktu megerib udoh nok sampei. Aku nok tengok, betui ke ido labun deme tu. Kate di deme.. nok megerib baghu die besipat(seakan dirasuk). Ate.. aku teghingin nok nengok.. aku anggap hei tu macam hibughan semate-mate.. Ye ahh..! Mase aku sampei, aku tengok selipa pepak di luor pintu. Ghamei oghang nunggu Mak Kecik.. Deme ghiso nengokkan hei Mak Kecik ta.. Ade juge yang saje-saje nok nengok.. biase la tu.. Anok jantan Mak Kecik sambut aku datang.. Hii.. aku yaamat idok selese caghe die nyambut aku.. macam la aku ni tetamu daghi jauh.. pade hei, tetiap kali balik aku nyenguk mok die..hmmm..

Lepaih acaghe salam-menyalam, aku teghuih ngadap Mak Kecik. Die baghu bangkit tido, kate di anoknye. " Biase la Mad.. sikit lagi meghaco la mok tu.."' kate di die. Aku diam je. Mak Kecik yang ade depan mate tu beze yaamat daghipade Mak Kecik yang aku ziaroh lebih sebulan yang lepaih. Mukenye agok itam.. mate tepeghosok ke dalam.. badannye macam tinggei kulit ngan tulang.. Aku jadi sebok. Aku terkenang betape baiknye arwoh mok ngan Mak Kecik. Kalo mok ade lagi.. tentu mok sanggup nyage Mak Kecik siang malam.. Ayo mate tetibe keluo setitik due. Tebayang arwoh mok tengoh duduk di tepi aku...

iskkk.. panjang yaamat nih.. yo la aku sambung esok-esok yak.. Ini..TK yang ajo.. hihihi..

7 ulasan:

ckLah berkata...

Sian beno mbace kisoh mak kecik...
Maaf cakap Mad...ada gangguan saka, atau barangkali sihir mungkin. Tak cuba dibacakan Yaasin....atau perubatan secara Islam yang betul-betul Mad? ke Darus Syifa' kat Tambun tu ada murid Ustaz Harun Din...ckLah pernah berubat dgn Harun Din di Darus shifa' BB Bangi 2 tahun lepas...Alhamdulillah...

ummuaimi berkata...

Alaahai.. jangan bagi kita saspen, sambung ye cerite ni.

Fiqas berkata...

aloh la yob, tgh syok2 baca, tergendala pulak... panjang2 pun takpe, saya baca sampai habis jugak...


~ ish, kenapa la si TK tu ajar yob buat sambung2 nih ...

kakcik berkata...

Adikku Samad...

nanti kakcik datang sambung baca ya.. sibuk sikit malam ni dengan urusan pakaian yang bertimbun tu... :)

toyolkiut berkata...

oo..
x tau nk kata la kn..
tp orang2 lama ni bnyk peel yg pelik2..
wah..
main sambung2 pulak ye..

PUANSTOBERI berkata...

huk aloh Yob ni. Saje bagi saspen. Ate' sambong je truih ceghita nyer, tak ngape panjang pun..awok sker je nak membacanya..

kelisa_samudera berkata...

selalunya kalo macam ni punya sakit, satu je yg awok terpikir mad. tapi elok le kamu ngabihkan ceghite ni dulu, kut2 sangkaan awok tak tepat.