Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Isnin, 7 Mac 2011

Aku dan Misteri...Mak Kecik Takut Mad.. Bagian II

Ini sambungan yang haghi tu...

Aku duduk kat bangku yang memang ade kat tepi katei Mak Kecik. Aku pegang dan cium tangannye. Aku usap pelan-pelan kepala Mak Kecik.. penggei name die juge pelan-pelan. Mak Kecik buke matenye.. Ditenungnye jauh ke dalam mate aku. Aku senyum..

"Mad.. datang kamu yak..",soghenye bunyi jauh ke dalam.
"Ye Mak Kecik.. aboh yang bagi tawu.. "

Mak Kecik ghengkoh lengan aku kekuat. Ade aksi manje sesikit hihihi.. Aku diam dan biorkan je.

"Mak Kecik sakit ni Mad.. Mak Kecik takuttt.. Tolong Mak Kecik Maddd.. Tolong la.." die betui-betui meghayu. Tapi aku nok nolong mane gayenye.. Aku mane gheti.
"Sabo Mak Kecik yak.. Mad bukan tak nok tolong.. Mad iidok gheti..", aku seghebe saloh.
"Mak Kecik tawu kamu bulih. Tolong la Mad..", ayo mate die mole meleleh. Aku libang libu..
"Mak Kecik meghayu Mad.. Mak Kecik meghayu.. Tolong la..". Naghik napaih panjang aku komeee..

Mak Kecik cube bangkit. Tangan die kemaih meghengkoh lengan aku, macam idok bagi aku beghalih daghi tempat duduk. Aku peluk die macam aku peluk arwoh mok aku. Aku cube betenang. Aku bisik kat die.. Sabo.. sabo... Mak Kecik sabo yak.. Aku mintok die baghien. Baghien balik dienye... Matenye idok lepaih daghi mandang aku. Caghe die mandang ta, yaamat-amat sayu to. Dan sayu tu ghase bepindoh ke aku.

Magerib akan sampei bebeghape menit je lagi. Mak Kecik makin sehat. Ghase susoh nok pecaye.. betui la macam labun di deme. Aku udoh pun pindah ke bangku yang detoknye lebih kughang 8 kaki daghi Mak Kecik. Aku tetap jugak meghatikan die. Sesekali.. die senyum-senyum.. Senyumnye lain macam kome.. Segham jugak ! Yang molenye ade dekat ngan Mak Kecik mole gayat. Deme ngundor pelan-pelan. Idok bulih jadi ni.. Aku idok tegamok biorkan Mak Kecik, sahabat kesayangan arwoh mok jadi gitu. Aku mesti buat ape-ape yang patut..

Aku teghuih ke bilik ayo.. ambik ayo semayang, pahtu mintok sejadoh kat anok Mak Kecik. Aku solat magerib dulu, kendian solat hajat pulok due rakaat. Idok puah ati.. bangun lagi, solat hajat lagi due rakaat... dan tambah due rakaat lagi bagi cukupkan tiga kali.   Aku panggei anok Mak Kecik.. mintok ayo masak yang udoh sejuk segelaih. Mujo ayo masak memang deme simpan untuk deme minum. Aku letak ayo tu depan aku. Aku selawat banyok-banyok.. Surah 4 Qul, Ayat Kursi, Seribu Dinar dan ayat-ayat awal Surah Al-Baqarah laju di bace.. Ade oghang kate, ayat-ayat tu ayat pembeghi ilham. Aku cube je.. Yang aku tawunye.. aku meghayu betui-betui, bior tuhan ilhamkan aku ape-ape yang bulih aku bantu Mak Kecik. Aku meghayu sepenuh ati aku. Ilham datang.. ayat-ayat yang peghonoh atok, tok sedeghe ngan aboh ajo aku dulu, muncui satu-satu. Aku nekad untuk menolong.. err.. ape yang aku buat, ghasenye idok perlu aku ceghiterkan di sini.. maap ye.. 

Dalam setengoh jam.. keghoje aku selesei dengan sikit 'gangguan'. Memang ade gangguan, tapi biase la tu.. Anok die patuh yaamat dengan ape yang aku sughuh. Senang la sikit keghoje aku. Aku pesan.. mun kalo die bulih tetido sampei ke pagi, maknenye usehe keme mungkin bejaye. Kebetulan pulok.. lepaih minum ayo yang aku bagi, dalam bebeghape menit je, Mak Kecik tetido.  Aku mintok deme call aku dalam pukui 12 malam nanti. Aku nok tawu pekembangan Mak Kecik. Aku mintok ijin balik ke ghumoh aboh. Aku nunggu call deme pade pukui 12 nanti. Mun Mak Kecik masih tido ngan lena. Lege la aku.. Aku nok balik. Esok aku nok keghoje... Konpem la ngantok aku ni esok.. Tak pe.. bulih tido ataih meja yak.. kihkihkih..

Pukui 12 lebih henpon bebunyi... Mak Kecik masih tido ngan lena. Kali petame sejok due minggu yang lalu. Kate anoknye, muke Mak Kecik pun nampok beghuboh sesikit.. Gelap ayo mukenye udoh bekughang. Teghuih aku buat sujud syukor.. Kendian aku pun besiap untuk balik.. Aku ke bilik aboh.. aku kabo aku nok balik. Aboh bangun dan hantor aku ke muke pintu. Aku salam dan cium pipi aboh. Dan.. sempat pesan ke die.. " Errr.. kughangkan ngisap cerut tu.. hihihi ". Aboh senyum-senyum sambei tepok-tepok bahu aku. Degil la tu !! Sempat juge aku singgoh ke ghumoh Mak Kecik. Betui.. oghang tue tu tido nyenyok.. siap bedengkur lagi.. 

Dalam pejalanan balik aku diganggu lagi.. Keghete jadi beghat dan enjin  tetibe mati sendighi idok jauh daghi terowong highway Ipoh-Kuala Kangsar !!! Hmmm.. Indahnya kenangan...???

Catatan kaki :
Sejak malam itu Mak Kecik beransur sihat dan pulih sepenuhnya pada dua minggu berikutnya. Penutup rawatan itu, aku bacakan Yassin 40 yang diajar oleh Kiyai Hj Maksum bin Hj Abdul Syukur, Sabak Bernam.   Aku mohon peristiwa itu dirahsiakan. Bagi  mereka yang ada pada masa kejadian, menganggap ilmu kepawangan arwah datuk aku sedikit sebanyak ada pada aku. Aku menafikan sekeras-kerasnya dakwaan itu. Abah pulak berpesan..  "Jangan kamu mulakan. Tok kamu berpesan sungguh-sungguh dulu.. tanggungjawabnya sangat berat. Abah tahu kamu ada kelebihan itu sejak awal lagi.. Kalau kamu rasa kamu tidak sanggup dengan tanggungjawab itu.. Abah nasihatkan.. cukuplah itu sekali..". Ya abah.. Mad dengar dan Mad akan patuh...

26 ulasan:

Fiqas berkata...

alhamdulliah.. dengan izin allah, mak kecik sembuh..

wahida berkata...

ada bakat dlm merawat org rupanya...mmg betul, tanggungjwb tu mmg besar, tapi kalau kita betul2 bersedia, apa salahnya kan?

kelisa_samudera berkata...

bagus kamu mad. mmg setiap yg diberi Allah akan beri dengan tanggungjawab. tapi nape kamu tak nak mad? bukan ke elok kamu guna untuk membantu oghang lain? ke macam mana?

kakcik berkata...

Alhamdulillah... sehat juge Mak Kecik. Syukur pada Allah yang meminjamkan ilmuNya kepada Mad. :)

PUANSTOBERI berkata...

satu citer yg cukup menarik. tatau nak komen apa.

Moga Yob sejahtera selalu hendaknya :D

toyolkiut berkata...

baru jelas jalan ceritanya..
ada smbungan lg ke tak ni?
emm..
dah rasa dah saudara samad ni, ada 'misteri' jgk dlm dirinya..
alhamdulillah, beransur pulih jgk mak kecik tu ye..

MOH KEMBARA berkata...

Salam Yob Mad, Yob ni dapat ilmu sesikit dr Aboh, sesikit dr Tok dia...syukur. Kalau nak amalkan tu buleh Yob, tapi sanggup ke? Tapi elok gak, bulem mantu orang.

a.samad jaafar berkata...

sahabatku fiqas..
benar..hanya dgn keizinan-Nya..


kak halima yang dihormati..
teman idok sanggup..yaamat tak sanggup..

sahabatku kelisa..
tanggungjawab berat yg sedia ada dan kualiti diri yg rendah tidak memungkinkan teman mendalami dan mengamalkan apa yg teman pelajari.. hanya bila terdesak..sgt2 terdesak..mungkin..

Puan Stoberi..
saya juga mohon semoga Allah memberkati dan memberikan kebahagiaan buat puan..amin

kakakku kakcik..
hakikatnya, segala yg kita ada adalah pinjaman semata..

Kiut..
tiada yg 'misteri'.. sekumitpun tidak..saya org biasa..malah sgt2 biasa..

wahida..
bukan bakat..cuma terdesak..

makdara TERdiva berkata...

alhamdulilah..yg pnting kita usaha..yg selebihnya Allah punya kuasa.. :)

pengalaman yg menarik..

bunga berkata...

alhamdulillah..

Queenie berkata...

adikku samad...

betui kata abah kamu...jangan memain dgn tanggungjawab tu...

tu keghete jadi beghat tu apekehe?
hehee...segham ler kakak mu nih.

aduih adikku samad, tergeliat lidah akak nak cuba cakap telor Peghok tu...heheee...

tulislah lagi...akak suka kisah-kisah kenangan...mengimbau peristiwa lama, best kan?

ckLah berkata...

ckLah nak komen benda lain tadi Mad, tapi, demi terpandangkan nama Kiayi Maksum itu....adakah orang yang sama yang selama ini ckLah panggil Pak De Maksum anak Embah Shukor? Kalau iye....alahai, dah dekat benar susur galur nya tu Mad. Dia bukan orang lain dengan kami tu.... Nak pastikan dulu...Sabak Bernam tu kat mana? Adakah mengarah ke Kg Banting, Bagan Nakhoda Omar dan terus ke Sg Air Tawar?

Aku Dan Teksi berkata...

salam sahabat,saya sangat tertarik dengan ayat-ayat pemberi ilham tersebut

Semoga dengan perkongsian ini dapatlah kita jadikan amalan seharian didalam kehidupan kita

p/s kalau adalagi curahkanlah ilmu tu kat sini

Suara Kalbu berkata...

Salam,

Berusaha keras untuk memahamkan lenggok kata di entry ini tapi tetap suka nak baca. Seram gak memula baca tapi alhamdulillah... Mak Kecik dah beransur sihat dengan usaha saudara dan juga izin Allah juga

ckLah berkata...

Pak De Maksum tu teman sepondok bapak ckLah. ckLah panggil Pak De kerana kakak ckLah panggil dia Pak De. Kakak ckLah kawin dgn keponakan dia (anak adik Pak de Maksum)...tapi hubungan kami mmg agak rapat, krn abang ipar ckLah tu jenis yg suka merapatkan ukhuwah saudara mara...mmg 'ngam' dgn kami yg berkeluarga besar ni. Ada bog anak lelaki dia...yg bercerita pasal dunia jin.(anaknya ada juga yg jadi doktor moden :)

ckLah berkata...

Blog kakak cklah yang kawin dengan anak saudara kiyayi Maksum http://makbonda61.blogspot.com/

Mutiara Bernilai berkata...

salam..

alhamdulillah akhirnya kebah juga..

jalan cerita yang menarik.. dan teknik penceritaan yang tak membosankan :)

sy suke!

teruskan mnulis :)

Jank berkata...

salam abg samad, sekarang susah nak carik org mcm abg samad nih

a.samad jaafar berkata...

Jank..
hihihi.. sebenarnya bersepah Jank.. sebab kita adalah sama.

a.samad jaafar berkata...

MDT..
bila kita lakukan sesuatu yg ikhlas..Allah bersama kita..kaca pun boleh menjadi permata kan ?

a.samad jaafar berkata...

Bunga.. t kasih kerana sudi menjenguk ke sini..nak saya ziarah balas ye..

a.samad jaafar berkata...

kakakku Queenie..
ilmu itu adalah amanah..amanah adalah tanggungjawab..dan tanggungjawab adalah berat.. ngape tak bermadah di sini kak ? saya suka baca komen akak kat blog kakcik seroja..

a.samad jaafar berkata...

sahabatku joyiman..
saya main hentam je tu..xde yang spesel pun..hihihi..

a.samad jaafar berkata...

mutiara bernailai..
kunjungan dan komen mutiara sgt saya hargai.. belum pernah menjenguk ke blog saudari..nanti saya menjenguk ke sana..

a.samad jaafar berkata...

suara kalbu..
hihihi..maaf krn loghat dan penceritaannya agak menyusahkan.. apa2pun..t kasih atas kunjungan

Aku Dan Teksi berkata...

main hentam je macam nujum pak belalang la pulak.