Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Ahad, 13 Mac 2011

Ngape tulih panjang2..?

Aku tawu.. memang ade yang ghimah bile nengok n3 aku ni panjang2 belake. Tapi mane ghopenye aku nok nulih pependek kome..? Belog aku ni.. asasnye bekisor tentang kenangan dan pengalaman. Mane ghope nok dighengkahkannye kome.. Lagipun, aku memang idok gheti nok meghengkahnye. Betui komee.. Ato, mungkin juge sebab aku yang lemoh.. idok pandei nok menulih.. Tapi ini je la tahap dan bakat akunye. Bakat suam2 kuku, kate di deme. Mun kalo kome idok bekenan.. mane muatnye kan..

Kalo kome nok tawu.. aku dulu idok tawu pun yang ape kite tulih kat belog ni bace dioghang. Aseinye... aku nulih sebab cadangnye nok bagi anok-anok mace je to.. Engkohnye, ade main-main polowe la pulok yak..! Ate.. mun udoh bepolowe-polowe ni.. kekadang nulih ghase idok bebas pulok. Memang kene jage kehendok polowe ke kome ??? Nok kene nulih ghengkah-ghengkah ke. ?.Cam mane ha ? Mun kalo nok ceghite bab antu pun kene ghengkah yak.. Cam gini ke.. Contoh : 'Kengkawan.. haghi tu aku jumpe antu.. Antu tu salam tangan aku.. Awww.. Takut.. Tapi aku sempat sughuh die gosok gigi.. shampoo ghambut die.. Pahtu to, aku pun tido..' .. Boleh ke ??? Penin la..

Anok sedaghe aku komplen.. katenye aku silap sebab nulih cerite antu pakei loghat peghok.. Langsung idok segham, kate di die. Patutnye pakei le base KL.. bukannye pakcu idok tawu nulih dalam base KL.. Hhmmm.. Ate..aku kabo ke die.. aku bukan nok nulih ceghite segham.. aku bukannye nok nakutkan oghang.. aku nulih saje nok kongsi ceghite .. itu je.. Anok sedaghe aku nyebik mulut.. Huhh..! Dehake punye anok sedaghe.. hihihi.. sori yak Esan... Nanti pakcu belanje Piza yak..

Emmmphhh.. udoh la yak.. Lantoknye la.. Usoh penin-penin la.. Yang pentien aku hepi.. kan ? Huyeahhhh....!!!!!... Hahh ! Ade n3 yang panjang tengoh nunggu nok dipablis..??? Laaa....

Psstt... mungkin kome bulih ajo aku.. beghi sikit pendapat ke.. nasihat ke.. ape-pe la.. Aku tengoh belajo lagi ni komeee... Bulih ?? 

26 ulasan:

eMMe berkata...

Yop Mad: 'Kengkawan.. haghi tu aku jumpe antu.. Antu tu salam tangan aku.. Awww.. Takut.. Tapi aku sempat sughuh die gosok gigi.. shampoo ghambut die.. Pahtu to, aku pun tido..' .. Boleh ke ??? eMMe: kelakar laaaaaa...hahahahaa...mmg gelok je awok macenye.....hehehhee..tu blog kelakar namenye yop, tapi tak pe yop, anggaplah kutukan ke/complain ke/ tu smue sebagai semangat utk terus berblog, jangan tuko dah! okey la tu, tapi, awok ni kalo citer sejarah2 ni, mmg tak minat yop, hehehe, suke baca pengalaman yop, mmg byk yg kelako, hahahaha!

PUANSTOBERI berkata...

Awok sker je nak baca Yob. Tak kesah pun. Usah la riso..pjg pun awok baca. Teruihkan menulih dgn panjang pun takpe... ai like... :D

p/s : Bahasa perak tu la keunikkan blog Yob ni. Harap di kekalkan :)
(tp mungkin ada yg tak paham kut kalo membacanya)

toyolkiut berkata...

mmg lawak la yg tulis kaler biru tu..
hehe..

bg TK, xde mslh klau kita suka mmbaca nye.. wat pnjg cm novel pun ada gak orang bc klau ia minat kn..

TK biasa mengendap lbh stngah jam pd satu2 artikel yg orang tulis klau TK rasa ada menda yg bestttt kt situ.. dan pngalamn2 sdara samad antara yg best pnh TK bc.. x ramai org yg punya citer2 bgini..

Fiqas berkata...

salam yob,
menulis ikut rentak yob ni pun dah ok.. tak ada yang kurang nya.. kalau panjang pun saya baca jugak.. tapi kalau pendek cam tak puas pulak..hihihi..
apa2 pun yob tak kisah lah, panjang ke pendek, janji matlamat penceritaan tu sampai...

tak usah la duk ikut kata orang, ssh nak puaskan orang ni.. janji kita tak buat salah...

ckLah berkata...

Tulih..tulih...tulih...jangan kisah orang ghimeih. Orang yang melawat blog kerana minat membaca cerita orang, dia akan baca setiap para. Orang yang masuk blog orang sekadar nak tulis; "Kite jenguk blog awak ni" atau;"Yes, kite first bagi komen ari ni!", memang diragui samada dia baca atau tak...



Saya pun selalu tulis panjang...siapa tak nak baca, tak apa. Hehe

delarocha berkata...

tulis sahaja..ikut kepuasan diri

kakcik berkata...

Bantei je Dik Mad... kakcik numpang bace je... :)

Encik MamaT berkata...

btol jugak tu samad... haha... kadang kta nak kongsi pengalaman.. apa yang kita rasa.. apa yang kita lalui... itu terpulang kepada masing2... ye dak... nak speaking perak tak tahu... hehe.. baca tu boleh la paham.. hehe...

samad.. kalo cite menarik.. jangan risau.. orang akan baca kalau panjang sekalipun.. percayalah... orang yang menulis dari hati... orang yang membaca pun dapat merasai..

Aku Dan Teksi berkata...

Saudara lebih pandai menulis tu jadi panjang,saya tak reti nak karang tu jadi pendek,bahasa saya pun lintang pukang,janji tulis.

memula berblog hanya nak menimbulkan minat anak supaya rajin nulis je,lama2 seronok pulak berblog ni.

a.samad jaafar berkata...

eMMe.. selamat kembali ye hihihi..
sebenarnya saya kalau boleh nak menghasilkan n3 yg mesra pembaca la kononnya.. hihihi..

a.samad jaafar berkata...

Pn Stoberi.. t kasih atas dorongan puan.. saya menghargainya

a.samad jaafar berkata...

Kiut yg dihargai..
Kalau n3 mcm tu, mcm mane la agaknya ye.. saya percaya Kiut seorang yg minat membaca..

a.samad jaafar berkata...

sahabatku fiqas.. t kasih ye.. saling mendorong antara kita kan ? saya tengok fiqas rajin ke sini.. saya sgt menghargainya..

a.samad jaafar berkata...

cikgu ckLah yg saya hormati.. t kasih cikgu..err.. tapi cikgu pandai menulis.. seronok pula membacanya..

mmg ada yang komen tanpa membaca ape yg kita tulis pun..

a.samad jaafar berkata...

delarhoca..
t kasih krn sudi singgah dan komen..

a.samad jaafar berkata...

kakakku kakcik...
Teman memang tengoh bantei la ni.. hahaha.. ganah pekataan 'bantei' tu to..

a.samad jaafar berkata...

sahabatku joyiman..
jgn gitu.. saudara seorang penulis/blogger yg hebat di mata saya.. malah saudara menguasai apa yang saudara utarakan..

a.samad jaafar berkata...

en mamat..
Mat to Mad nampaknya ni hihihi.. sebut nama mamat mcm sebut nama sendiri pulak..
betullah apa yang mamat kata itu.. cuma kadang2 aku diganggu sifat rendah diri yg memang ada sejak dulu

makdara TERdiva berkata...

nak piza gak!

eh! tak kesahla panjang ke pendek..kalau ade mase, saya baca jer..

walaupun merangkak2 lagi..haha!

Mamamat berkata...

Salam Mad
Teman singgah bace je. Mke tulihle ikut caghe mike. Belog mike, ikut suke mikele. Tapi bagi teman belog mike ini melagutkan teman. Tetambah pulak teman udah mule malaih menulih. Ate bile mike nak mawak teman minum cendoi lembah?

kelisa_samudera berkata...

awok setuju dengan segale yg komen yang dibagi oleh oghang2 terdahulu. jadi le dighi kamu samad. sebab dengan menjadi dighi sendighi la kita disukai oleh oghang lain. kekekek

a.samad jaafar berkata...

MDT..hi geng..
hihihi..daghi dulu MDT merangkak..lekaslah berjalannya hihihi..

a.samad jaafar berkata...

salam buat mamamat..
lame mike idok mengomen tapi teman tawu mike ghajin mace ke belog teman.. t kasih yak..

n3 teman lepaihni tentang tok batin kg perap.. mungkin mike kenei.. namenye Long Jam.. ce mike cek.. betui ke die tu tok batin ha ?

belanje mike cendui.. teman sekaghang susoh nok bejalan.. mentue teman sakit.. janji nok jumpe dulu pun belum tertunei lagi..haghap2 nanti jumpe le juge kite..

a.samad jaafar berkata...

sahabatku kelisa..
t kasih banyok.. cume kekadang teman kesian bile nulih panjang2 ni.. kot nyusohkan oghang..

Aku Dan Teksi berkata...

saya nulis mengikut pengalaman yang dilalui jika taktau saya pun bertanya pada yg tau.

Saya suka membaca kisah2 pengalaman hidup,kerana pengalaman seseorang tidak akan sama.

a.samad jaafar berkata...

saudara joyiman..
saya juga sgt suka membaca kisah-kisah berkisar ttg kenangan dan pengalaman.. benarlah.. setiap kita tidak melalui jalan dan pengalaman yang sama..